.

Rabu, 6 Jun 2012

JANGAN BAYAR HUTANG - KITA HUMBANKAN GEROMBOLAN LAGI SENANG!

MENTERI PENDIDIKAN TINGGI MENGARAHKAN PTPTN MENYEKAT PINJAMAN PELAJAR UNISEL?


Perkembangan terbaru bahawa PTPTN bertindak menyekat pinjaman pelajar Unisel adalah membimbangkan.

Saya juga terkejut dengan satu tweet oleh Khaled Nordin, Menteri Pendidikan Tinggi berhubung perkara ini, yang dibuat semalam seperti berikut:

“Unisel boleh hapuskan yuran, dgn sendirinya memenuhi matlamat
pendidikan percuma dan penutupan PTPTN yg dilaungkan Anuar dan Pakatan”

Gelagat beliau yang seolah-olah meraikan kepayahan ribuan pelajar dan mengamalkan politik dendam menimbulkan tanda tanya yang lebih besar: apakah beliau sendiri yang mengarahkan agar PTPTN menyekat pinjaman kepada pelajar Unisel sebagai sebahagian dari mainan politik dendam Umno/Barisan Nasional?

Polemik tawaran pendidikan percuma dan pemansuhan PTPTN adalah perkembangan yang sihat dan wajar diraikan. KEADILAN mengambil pendirian bahawa model pendidikan tinggi sedia ada yang mendahulukan pendidikan swasta dengan menghadkan pelaburan di dalam institusi pendidikan awam akan menjerumuskan negara ke kancah hutang seperti yang telah berlaku di negara-negara lain.

Pada masa yang sama, KEADILAN juga yakin bahawa Malaysia mampu menawarkan pendidikan tinggi percuma kepada rakyatnya berdasarkan kira-kira yang telah dibentangkan kepada rakyat.

Oleh kerana pendidikan tinggi adalah bidang kuasa pusat dan mengikut Perlembagaan dibiayai oleh dana kewangan Kerajaan Pusat, maka sebarang perubahan dalam model pendidikan tinggi negara hanya boleh dilaksanakan secara bersepadu oleh Kerajaan Pusat.

Seharusnya Khaled Nordin, sebagai Menteri Pendidikan Tinggi menjadi pemuka yang paling intelek untuk mempertahankan model pendidikan tinggi yang mendahulukan swasta seperti yang diamalkan sekarang, bukannya mengambil sikap kebudak-budakan dengan berdendam dan menghukum pelajar.

Saya juga harus memuji rakan saya Saudara Khairy Jamaluddin yang jelas lebih professional dan berilmu dalam hal ini, sewajarnya beliaulah yang dilantik menjadi Menteri Pendidikan Tinggi oleh Umno/Barisan Nasional bagi menggantikan Dato’ Seri Khaled Nordin.

Saya mencabar Khaled Nordin untuk menjelaskan kepada rakyat sama ada tindakan menyekat pinjaman PTPTN kepada pelajar Unisel ini adalah arahan beliau sendiri?

Jika itu benar, tindakan itu perlu dikutuk dan beliau wajar meletakkan jawatan kerana mengamalkan politik berdendam yang tidak lagi sesuai dengan arus politik mutakhir.

Jika beliau tidak terlibat, beliau harus bertanggungjawab campur tangan dan memastikan tindakan kebudak-budakan yang zalim ini tidak akan berlaku lagi di masa akan datang.

RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI
6 JUN 2012


5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kepada PR,

Try dapatkan dana untuk pelajar tersebut, saya rasa jika kita boleh buat suatu yg baik untuk pelajar tersebut ia akan membakar semangat rakyat untuk membenci UMNO...Jika ia dapat diselesaikan dgn baik oleh PR selangor maka berputih mata cek Noh kita tu, Tp jika PR termakan jebak yg dibuat oleh UMNO nie dan terikut rentak tari UMNO, peluang PR akan tipis...Kalau kita terlampau merayu org nampak dan gunakan kelemahan kita itu...Hidup PR, will always with you.

Tanpa Nama berkata...

Ni lah perangai buruk busuk UMNOGOK Tak habis habis berdendam. Ya Allah aku berdoa lingkupkanlah UMNOGOK

Tanpa Nama berkata...

inilah masanya kerajaan PR Selangor buktikan bahawa pendidikan percuma di prgkt pengajian tinggi boleh dilaksanakan. Rafizi, sila pratikkan teori kamu adalah betul! Mulakan dulu di Unisel

Tanpa Nama berkata...

NI MENTERI PALING POYO DALAM KABINET NAJIB...APA PASAL LE DIA NI BOLEH JADI MENTERI.....BODOH TAHAP ULAT TAIK MACAM NI PUN BOLEH JADI MENTERI??????????????????????

Tanpa Nama berkata...

tak tau ke dia dapat jadi mentri sebab suka main bontot budak lelaki macam boss dia gak la.