Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 8 Mei 2010

SAEKOR KANG KONG BARU




INI MACAM STYLE RAMBUT SAMY VELLU - MUKA BUKAN MUKA BERILMU




PAKAR –PAKAR UITM AKAN DI TEMPATKAN DI SELURUH DUNIA -mStar

Pakar-pakar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) sedang ditempatkan di universiti di seluruh dunia dalam program transformasi universiti itu untuk meletakkan Melayu di peta dunia.

Naib Canselor UiTM Prof Dr Sahol Hamid Abu Bakar berkata, program itu dimulakan di Indonesia dan negara Asean dan kemudiannya akan dikembangkan ke negara Eropah.

"Kita ada perancangan terperinci untuk meletakkan pakar-pakar UiTM Melayu dalam peta dunia. Maknanya Melayu dianggap sebagai pakar rujuk, Melayu dianggap sebagai profesor-profesor pakar dan kita nak kenalkan UiTM di persada dunia," katanya kepada pemberita di sini.

Program itu, katanya, dilaksanakan dengan harapan pensyarah-pensyarah pakar yang telah berkhidmat di universiti di seluruh pelusuk dunia dan lulusan UiTM yang diterima bekerja di luar negara akan pulang ke tanah air selepas 10 tahun untuk menjadi sumber yang amat dikehendaki negara.

KAH KAH KAH

woit…. SATU LAGI IDEA BANGANG DARI SAEKOR KANG KONG….kah kah kah..

woit… SUSAH KALAU BANGANG NI… kah kah kah..

woit… SUDAHLAH BANGANG… KUAT BODEK PULAK… kah kah kah..

woit… NAK LETAK MELAYU BUAT APA ?... kah kah kah

nota:

ketrampilan sesebuah universiti bukan kerana adanya
orang dari univeristi tersebut menebeng di pelusuk dunia.
apa yang penting untuk ketrampian univeristi ialah:
membuat kajian untuk menemui penemuan baru
membuat kajian/penyelidikan untuk membuktikan teori/hipotesis
untuk melahirkan ilmuan yang ulung
mendidik graduan dan pasca graduan.

tenaga dari universiti ini tidak penting mundar madir
jean paul sartre tidak pernah meninggalkan paris
ilmu falsafahnya melimpahi dunia
karl marx tidak pernah meninggalkan north london
ilmu dan falsafahnya mengampuh dunia
ali shariati duduk di paris tapi pandangannya ampuh
ungku aziz mundar mandir ke hulu ke hilir
tak ada seorang pun ambil pot

yang penting wajib keluar dari sesebuah universiti ialah journal akademia
journal inilah yang berjalan merata pelusuk dunia
bukan susuk ke hulu ke hilir – mundar mandir
kenapa bangang sangat orang melayu ini
lima puluh tahu di bodohkan oleh united malays national organisation
sampai pekara ini pun si kang kong tak tahu.

mana dia journal kajian akademia dari universiti universiti malaysia?
apa journal akademik yang terkenal dari uitm?
apa journal akademik yang terkenal dari um?
apa journal akademik yang terkenal dari usm?
jawabnya : zilch zero nil rien sifar kosong
journal pancha indera dari mama juwi tak masuk kira – sorry.

journal journal ini akan memgeluarkan pandangan dan /teori/penemuan baru
untuk dikaji dan dibedah dikalangan ilmuan. ini dipanggil ‘peer review’.
proses ini amat penting. tanpa ‘peer review; satu kajian dianggap lekeh.
justeru journal ini bukan journal bergenre bodek.
bukan journal kajian tentang wawasan 2020
kemudian menjadi journal kajian tentang islam hadari
sekarang menjadi journal kajian tentang satu malaysia

journal di universiti yang unggul menulis tentang ilmu dan kajian
journal diterbit oleh pelbagai fakulti dan cabang ilmu.
setiap fakulti dan jabatan mengeluarkan journal.

tahap penulisan journal ini bukan tahap wikipedia
atau tahap rencana utusan melayau
atau tahap journal pemikir
atau tahap majalah dewan
journal dari universiti unggul adalah ilmu
yang menjadi rujukan dunia.

universiti yang unggul tak perlu letak iklan dijambatan lebuh raya
universiti yang unggul tak perlu beli iklan dalam radio
universiti yang unggul tak perlu iklan
univeriti yang unggul tak perlu menteri datang resmi
universiti ini unggul kerana kerampilan ilmu
bukan kerana rosmah datang main badminton


universiti unggul diketahui keunggulan kerana melahirkan ilmuan


pelajar diuniversiti yang unggul masuk belajar kerana tahap keilmuan
bukan masuk dengan kouta bumiputera

oxford, sobborne, havard, yale, frankfurt, leuven la neuve – semua
tidak ada kouta bumiputera – sorry.

ketika khalifah al-makmum mendirikan baitul hikmah di baghdad
ramai ilmuan datang dari seluruh pelusuk dunia

mereka datang bukan kerana nak dapat kontrek cetak buku
atau nak dapat kontrek buat t-shirt
atau nak kontrek buat progam hari keluarga
atau kerana nak bergambar dengan khalifah – bukan bukan bukan
mereka datang ke baghdad kerana ilmu

melayu makin lama makin bodoh dan terus dibodohkan
jika 10 tahun lagi kita masih dibawah pentabiran yang sama maka
kebodohan orang melayu akan sampai ke tahap yang menyerlah.
kalau naik cancelor uitm boleh berkata sedemikian bagaimana pandangan
pensyarah, bagaimana pula pelajarnya?

masa telah sampai untuk kita menyelamatkan malaysia dari
orangorang bangangn ini.
kalau tidak kita sama jadi bodoh bin bangang kah kah kah




43 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Eleh! cakap je lebeh nak naikkan mutulah taraf lah kualitilah, tapi ambik pensyarah yg tahap hampeh. ada yg bagos n pandai sikit minta jadi pensyarah, rejek..mentaliti takut nak terima masuk orang lebih pandai sikit dari diorg..

pegi chek sikit dekan2 fakulti kat uitm tu berapa kerat yg hasilkan buku2 ilmiah, jenel ke bagai? eksen je lebih, pastu politiking. memang kaki bodek ramai..

dah naik meluat la cakap pasal kualiti dan taraf universiti dalam malaya ni..politikkkk tak abis2. bilalah nak capai pemikiran yg berfalsafah & rational atas ilmu ntah.!

Tanpa Nama berkata...

TT,

Saya pernah terbaca satu artikel yg mengatakan pensyarah di Malaysia hanya menghasilkan satu buah buku dalam dua tahun.

Berbanding dengan pensyarah di Indonesia yang menghasilkan dua buah buku setahun.

Itu belum bandingkan dgn negara maju...

Adnan M

Tanpa Nama berkata...

TT,

Kami setuju. Kami sedang buat research untuk MBA saya di UK.

Aku tak pernah tengok satu journal pun dari universiti malaysia. malulah aku.

Aku datang ke UK bukan guna duit UMNO/BN oK? duit aku sendiri. aku ni mature student jadi aku dah kerja 15 tahun sebelum buat keputusan untuk ambil MBA ni.

Professor2 melayu di Malaysia memang bodoh, tak boleh tulis satu journal yang hebat. Tentu fail peer review lah. Tak ade siapa2 yang nak review. Mereka dah malas dan kurang standard, kurang yakin nak kerja kuat kerana UMNO/BN buat mereka demikian. semua boleh apa2 pun boleh. Jadi, camna nak ada standard?

Banyak orang di UK tau pasal lecturer di Universiti malaysia plagiarise ilmu orang lain. Erti nya, copy-n-paste the work of other academics and declare as his/hers. malulah.

Lagipun, belajar di malaysia, semua guna bahasa malaysia. English kita memang merosot. apa guna belajar guna b.malaysia. Di seluruh dunia univerity yang ivy league dan bertaraf tinggi, orang guna english lah.

Kerajaan bengang malaysia bukan bodoh. mereka memang nak bodohkan orang melayu supaya senang di kawal dan control undi.

TT memang betul, lagi 10 tahun gini, kaum melayu akan undur ke zaman batu lah :-))

undergraduates di universiti malaysia kebanyakan tak boleh cakap english dengan fasih tau...orang putih kata not eloquent in English.

lebih bagus aku cari kerja di sini...tak nak balik lah. balik tak boleh gini tak boleh gitu. mati lah aku..lebih bagus tinggal di bawah tempurung.

betul tak?


waliti

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

nice pacik

Besi Karat berkata...

universiti di Malaysia hanya melahirkan pak turut & tukang bodek.

garganoable berkata...

Isham,

Membaca artikel ini membuatkan aku malu menjadi seorang pelajar UiTM yang konon-kononnyalah hendak melonjakkan pelajar Melayu/bumiputera.

Kalau hendak menilai sesuatu itu, perlu dilihat daripada dalam.

Tesis aku sangkut hanya kerana aku terlalu banyak mempersoal itu, ini - mengapa semua yang demikian itu demikian. Dan tujuan aku itu kerana tidak mahu sekadar disuap tanpa mengetahui apa yang disuap. Akhirnya, aku terpaksa mengulang semester dek kerana sikap mulut murai ini.

Dan aku bukan keseorangan. Melalui pertemuan sesama kami, ramai lagi yang mengalami hal yang serupa - mempersoalkan apa yang kami belajar.

Masalahnya kami bukannya persoalkan kesahihan fakta yang sudah teruji, tapi lebih kepada proses belajar dan berfikir mengapa jadi sebegitu dan mengapa jadi sebegini. Tapi kami dihalang oleh tembok-tembok autoriti.

Dan pada aku, ini proses pembodohan Melayu.

Cuba kau bayangkan berapa banyak lagi pelajar Melayu yang dibodohkan. Cawangan UiTM ada di setiap negeri. Dan khabarnya jumlah pelajar hendak ditambah kepada 100 000. Kau bayangkan 100 000 orang pelajar Melayu yang dibodohkan.

Padanlah Melayu hancur!

Tanpa Nama berkata...

Mungkin cara kita ni satu anjakan paradigma. Maaf TT, saya setuju dengan Prof Dato' Seri Dato' Dr Sahol Hamid, LCE, MCE, BA, MA, PhD tu. Tengok rambut kita dah tahu kehebatan tahap pemikiran beliau yang melampaui batasan ilmu. Beliau merupakan ilmuan terunggul Melayu hari ini. Kat UiTM, ramai dilantik jadi Prof Madya tanpa perlu tulis apa-apa, apatah lagi tulis buku. Kah kah kah ... caya la Prof. Teman jeles tengok rambut lu.

uitm takut bersaing dgn bukan melayu berkata...

ada pensyarah uitm buat phd tak habis. balik mengajar guna gelaran "DR" kah kah kah... satu uitm dah kena tipu.. melayu uitm dah kena tipu... SAHOL pun dah kena tipu.. sahol memang bahlol.. dulu melobi nak jadi menteri pengajian tinggi... duduk kat menara gading tapi nak jadi ahli politik..

VC dulupun bangang jugak.. masa perhimpunan agong UMCO dia pun menempek sama macam ahli politk kah kah kah... hidup melayu..

Tanpa Nama berkata...

sapa belum pernah dengar kangkong ni cakap depan kameraman?

stail cakap macam gaya ah cong jual sayor kat pasar malam

lembik!

yb berkata...

Pakar Rujuk bukan penting sangat, tapi yang lebih mustahak ialah Pakar Tempat Duduk.

Kalau ada Pakar Tempat Duduk, dapat makan free, tempat tinggal free dan pengangkutan free. Bayar tiket penerbangan saja.

Kalau semua ditanggung siapa tak nak ya TT? Terbayang Perancis.
yb

Tanpa Nama berkata...

Jaga jaga kangkong ni eeee menyamar juga! Tak cayo?

Tanpa Nama berkata...

Waliti,

Aku sokong semua kenyataan hang kecuali soal bahasa. Semua universiti ternama menggunakan bahasa ibunda.

Jangan jadi katak dalam gelas, nampak buat-buat tak nampak. Universiti terbaik bukan hanya di UK dan USA saja.

Kalau ikut logik songsang hangm Filipina, Nigeria, Zimbabwe lebih baik daripada universiti dari China, Korea, Jepun , Eropah yang menggunakan bahasa sendiri.

Seperti TT kata, yang penting tradisi ilmunya. Tulislah ilmu dalam bahasa apa pun sekiranya bermanafaat akan di debat, di bedah, dibincangkan. Einstien sendiri melulis dalam bahasa German dan kalau hang nak tahu Newton sendiri menulis buku dalam bahasa Latin bukannya BI.

Jangan jadi bodoh macam UMNO...wakaka buat PPSMI nak pandai BI!

-kuda hitam-

Tanpa Nama berkata...

dari awal perlantikannya pon aku dah tak caya... sebab muka mamat ni aku tengok masa lepas lahir, lagi dalam pantang pon memang ada rupa penjilat!!!!!

Tanpa Nama berkata...

TT
Pasal plagiat itu biasa la.time nk tuntut pulau Batu Putih aritu pun gambar nya pun kita plagiat dr Singapore.ate apa ke jadah nya..

Tulisan Tuan mmg benar.mmg berfakta.kebanyakan yg dapat titlle Prof ialah mereka yg dr kalangan pembodek dan ahli UMNO..bukan kerana keilmuan nya..

-Kiung-

suis-media berkata...

Salam Bro

Agenda utama pendidikkan negara adalah melahirkan generasi gurubodek untuk naik pangkat kepada penolong kanan kepada pengetua kepada pegawai pelajaran negeri dan seterusnya kepada pensyarah dan profesor,.melahirkan pelajar yang kuat membodek bukan nya pelajar yang berilmu.ini telah ditanam kepada rakyat oleh umNOK untuk mengekalkan kuasa pemerintahan,.

Tanpa Nama berkata...

Satu komen yang amat tajam dan berilmu. tahniah tt

Tanpa Nama berkata...

Itu Sahol I kenal... rambutnya palsu... satu UiTM tahu... apasal melayu saje... bukankah 1Malaysia? UMCO_Perkarat Melayu semua hipocrites... selagi UMCO_Perkarat berada di bumi ni Melayu akan terus ditipu... UiTM terus jadi university kangkung termahal di dunia...

Tanpa Nama berkata...

waliti... jangan anggap semua prof melayu bodoh... ramai yang cemerlang juga... sebenarnya malaysian are not bad... ramai malaysia (melayu, cina, india) amat berjaya especially kat luar negara... I pernah hadir satu seminar diberi oleh prof kangkung sahol. Tahu apa dia sebut... dia sendiri mengakui UiTM sebuah universiti di mana "rubbish in rubbish out". Dia yang cakap... bukan kami yang reka... Janganlar tutup mata budak-budak UiTM sehingga depa ingat depa hebat... UiTM setahun dapat 5~6 kali ganda bajet berbanding UM and USM. Tapi hasilnya ialah budak-budak UiTM yang hidup di dunia sendiri... Well ada kekecualian seperti Datuk Zaid Ibrahim... itu pun Zaid pergi ke UK... kalau beliau tak pergi akan sama juga dengan yang lain... jangan kongkong minda budak-budak UiTM... biar mereka bergaul dengan "bangsa melayu" dari university yang lain atau bangsa-bangsa yang lain... I pernah jumpa seorang budak UiTM... beliau memang hebat di UiTM sehingga over confident... bila nak bekerja dia baru sedar dia kecil macam semut...

Tanpa Nama berkata...

garganoable...
You're not alone... ramai prof kangkung di uitm... ramai... pandai cakap tapi tak boleh buat research... memang tak boleh tahu... bazir duit rakyat...

Tanpa Nama berkata...

masuk kandang kambing, ngembeekk ajerlah...inilah falsafah no wahid umno... kalo tak suka malaysia, pegi negara lain. ini falsafah kedua umno...benteng ini adalah syahadah yang tak boleh diubah lagi sampailah kiamat kali kelapan!

memang depa tengah design supaya malaysia terus bodoh dan bodoh...

tengoklah sistem sukan kita, singapore yang dulunya pasukan belasahan, sekarang sukan sea pun depa dah balun malaysia. itu jangan bandingkan dengan burma, vietnam dan myanmar lagi. thailand tak boleh la, depa lain. dalam serba kesusahan pun, sukan depa tetap haibat dari malaysia. semua cerita hebat2 negara south east asia pun, orang malaysia masih kelabu asap lagi. asyik2 pasukan negara haibat-haibat-haibat, bila lawan ngan myanmar pun, nampak sangat myanmar jer yang tak bernasib baik walaupun permainan mereka sudah jauh lebih baik dari kita yang main guna kederat tapi akal takder kualiti. badminton pun, kalau nak menang, keje cari akal supaya tak bertembung dengan pemain china seboleh2nya. kalau juara betul2, dia tak kesah jumpa siapa pun... kita juga tidak didedahkan dengan betul kekuatan pemain negara lain, tuptup...yang masuk final dari pemain yang tidak disangka2 spt korea dan jepun. tengok mentaliti media dan management sukan kita, pasal sukan pun, boleh kacau bilau. squash pun, dah tak berapa tahun lagi dah kita nak jadi juara, nicole benti, habis la...

takder bidang yang boleh kita banggakan, dari pertanian hinggalah ke apa2 bidang mahir sekalipun, semuanya hampeh. duit berjuta berbillion melayang, hasilnya untuk sementara sahaja. kemudian lenyap macam kajian islam hadhari, wawasan 2020, deb. yang giat sekarang ialah 1malaysia pulak. ambilah apa2 kajian sekalipun, kajian yang dinamik dan berdayamaju, semuanya disenyapkan dengan tiada dana sbb modal dah hilang dikebas menteri. bukan kerana tiada yang minat, tapi kerana tiada nilai membodek.

mahir matematik macam adi putra pun, takleh nak inculcate jadi pakar matematik yang lebih ulung lagi. nanti lebih pandai dari professor matematik. ada potensi jer, tapi omak bapak dia cenderung sikit kepada islam dan pembangkang jer, terus cari jalan supaya itu ini takleh buat dan terus buntu tergendala segala rancangan.

bila muncul budak2 cerdik cenggini, mulalah umngok menggelabah kat mana nak salurkan budak ini supaya terus dibodohkan walau sudah ramai pakar2 mengujinya yang budak2 cerdik ini mempunyai potensi besar melonjakkan sesuatu cabang ilmu baru kepada rakyat.

sedey-sedey-sedey... tak siapa mampu mengubah kedukaan nasib rakyat sekelain melainkan kita sendiri sebagai rakyat.

bibit2 perubahan yang tercetus sekian lama oleh penggerak2 berhaluan kiri dan kini hasil gerakan yang diketuai anuar ibrahim ini, akan terus dimomokkkan oleh gerombolan supaya tidak kesampaian. tengoklah akhbar dan media, semuanya menceritakan keburukan anuar tak sudah2 sejak dari khabar dia dipecat sekitar ogos 1998 hinggalah anuar ibrahim mati. hanya dengan kematian anuar ibrahim sahajalah yang mampu menjadi penawar yang maha agung kepada usaha2 jijik gerombolan ini. susuk2 lain walaupun bergabung pun, adalah tidak mempunyai aura gelombang untuk menjatuhkan gerombolan walaupun mereka hebat lebih dari anuar. jadi dengan peluang yang ada ini, beberapa tahun ini, inilah peluang kita nak jatuhkan gerombolan.

Tanpa Nama berkata...

tahniah bro hisham, memang betul tuu.
tenaga pengajar yg ada di malaya nie dari guru tadika sampai dr semuanya penjilat..
pak turut sampai mati.....
tak ada kualiti yg ada kuantiti...
melayu pasti mundur selama2nya selagi umnogok memerintah.....
sijil beli
diploma beli
ijazah beli
phd beli
kangkong pun beli...

Tanpa Nama berkata...

Hello Bro Isham,hang pandai kutuk orang tapi hang sendiri berapa banyak tesis,anti syntisis dan syntisis mcm karl marx buat...hang ni dah masuk dalam kategori merapu.

Tanpa Nama berkata...

Nak dapat VC/Naib Canselor seperti Hamzah Sendut, VC pertama USM kena tunggu sampai PR ambil alih. Apa yang TT huraikan akan ciri sebuah universiti tertunggul atau ketrampilan pensyarah yang bobot ilmu antarabangsa adalah visi Hamzah Sendut, tapi Hamzah Sendut dipecat kerana kononnya tidak menolong pelajar Bumi oleh Madey sehingga taraf universiti kita betul-betul dalam ISO universiti Kang Kung. Nama universiti kononnya menyerlah tanpa banyak sumbangan kepada jurnal antarabangsa oleh staf akademik mereka melainkan diadakan majlis yang menjemput Pak Menteri UMNO/Rosmah atau Presiden UMNO!

Tanpa Nama berkata...

ckap nak universiti taraf dunia. tapi cuba check tandas kolej dorang. pergh. kadang2 takda air.

Tanpa Nama berkata...

bro semua...gua skrg bertapa kat satu universiti di Malaysia nih. Mmg lah u kita ni cokia...lagi hampah. Tp gua respek sama gua punya Profesor...umur dia baru cecah 40an tp sudah dpt title Prof. gua kenal dia dah lama...dia bukan kaki bodek punya orang. Dia punya artikel sudah lebih seratus wooo...tak terbit dlm jurnal kat Malaysia nih. Kat luar la...n bukan sebarang jurnal. Dia kata kat gua...saya x hantar paper kat jurnal selain dr jurnal2 ber'impact factor'. Lu semua tau tau apa itu jurnal 'impact factor'. Maknanya yg hangat dipasaran...jadi rujukan byk orang la. Dibagi point berdasarkan ramainya org merujuk kpd jurnal tuh. Tapi korang mmg x kan jumpa jurnal2 ni sbb biasanya universiti je yg langgan secara internet...sciencedirect. nak masuk jurnal ni bukan senang. Dengar creta 75% paper yg dihantar kena reject! Tp sekali kluar...pergh! ramai gila akan rujuk paper tuh. Susah tu mau masuk. tp prof. gua sudah ada nama...dan kadang2 dia jd penilai paper org lain. Jadi x semua prof. kat universiti Malaysia ni kang kong. Yg kang kong tu biasanya jd orang besar universiti. Bidang mereka pulak kebanyakannya sains sosial!!! Prof gua...paling tinggi jawatan dia ialah ketua program je...biasa la...org genius biasanya kena cantas la. Yg sakitnya...gua pun kena ada paper dlm jurnal impact factor...kalau x gua x grad! aduyai...err...gua punya bidang matematik...susah wooo..
satu cara mudah utk korang tentukan prof tu kang kong atau x...korang taip nama dia dlm google scholar . ada x? kalau x de mmg la kangkong sbb gs ni keluarkan hampir semua jurnal...baik yg profit oriented mahu pun yg impact factor. salam hormat dari bakal kang kong!

Tanpa Nama berkata...

hoi mangkuk hayun anon 2010 Mei 8 06:33 yang kutuk mamak..

ingat mamak tu hina sangat ke? kat malaysia nie nasib baik ada mamak, kalau tak melayu dah lama kena 'kuda' dengan cukong, indon dan bangla!

nak hentam pon biarlah berpada2 sikit...orang nak tolong melayu pon susah!

Lang berkata...

selagi ada amalan kroni, kabel dan mcm2 lagi bermula dr pengambilan kakitangan hingga pemilihan pelajar... universiti kita tak kan kemana...

keduanya kalau tenaga akademik mau pun pentadbiran masih mabok todi nak cebur politik tapi sayang tinggalkan periuk nasi... unuversiti kita hanya melahirkan sayur kang kong je la...

universiti luar dah berkurun jadi profesional... kita sebuk dengan mengaku profesional.. profesional tahap makcik felda je la..

pensyarah universiti luar dah jadi pensyarah jemputan untuk universiti ternama... pensyarah kita hanya jadi jemputan perhimpunan agong parti je la...

di mesia ni banyak benda tak boleh menjadi sebab dikalangan mereka sebuk main politik dimana saja...

Tanpa Nama berkata...

Ini mamak pernah ajar kat PJ Community College kot pd tahuhn 1989?

CodeNameSomaliPirate berkata...

Ko dah tersilap kutuk le TT! Dia nih penjilat PR, geng kamu jugak.

Jangan lupa berapa banyak CEO, COO di Malaysia ni hasil produk UiTM bang.. Teruk-teruk Ungku Aziz kita patut kenang jasanya dengan tertubuhnya Tabung Haji, Angkasa dll.

Ko hina Melayu, sedangkan ko orang Melayu, tapi tak heranlah kerana memang ini sifat semula jadi orang Melayu, suka belot, tak percaya diri sendiri, ambik mudah. Tengoklah apa dah terjadi sekarang, kelompok Setengah-Melayu (Half-Malay) sahaja yang berhabis mempertahankan nasib dan maruah orang melayu sedangkan melayu sebenar sanggup jadi barua saja layaknya. Kengkadang malu rasanya mengaku Melayu....

Patutnya ko rasa terhina kerana diberi peluang belajar ko ladir ke Rusia. Ada universiti baik ke disana? akhir ko jadi si penukar tiub, kah kah kah

Sepukal berkata...

Waliti,

Kebanyakan falsafah ditulis bukan dalam bahasa Inggeris. Kebanyakannya ditulis dalam bahasa Yunani, Arab, Jerman dan Perancis. Das Kapital yang merasuk seluruh dunia ditulis dalam bahasa Jerman. Bahasa Inggeris adalah bahasa baru dalam tamadun dunia, ia hanya merebak seiring dengan perkembangan kapitalis selepas Perang Dunia ke-2.

Kalau karya sastra dan falsafah kita bagus, dunia akan datang kepada kita tak kira dalam bahasa apa kita tulis.

Kalau jurnal sains dan teknologi kita bagus, dunia akan datang kepada kita tak kira dalam bahasa apa kita tulis.

Tapi kalau kita terhegeh-hegeh mundar mandir ke sana ke sini nak tunjuk kepada dunia kita itu dan ini itu macam kangkong UiTM tu bermaksud kita tak bagus dan hidung tak mancung pipi tersorong sorong.

Tanpa Nama berkata...

aku respek budak itm zaman awal penubuhannya dulu.

tapi budak itm zaman sekarang aku tengok habuk pun tarak. nak ambik jadi pekeja kita pun pikir 10 kali. otak tahap 2nd class.

yg betina, harap muka cun sikit gerenti dapat masuk sini.

lepasan spm yg tak dapat pergi mana-mana u atau tingkatan 6, sila mintak sini. gerenti dapat.

tok malim berkata...

sedih bila baca paper sinar harian tadi seorang guru disyaki bunuh diri kerana tertekan akibat ditukarkan.
sempatlah tanya pada seorang teman yang juga seorang guru macamana boleh tertekan kena tukar.soalan ni memanglah soalan bodoh bagi seorang guru tapi bagi kita rakyat biasa nak jugak tahu sebab musababnya
jawapannya.....biasa pertukaran ni atas sebab naik pangkat ataupun sebab politik.kena tukar sebab politik ni serta merta.pendek kata 24 jam bro.bayangkan pertukaran tu pulak biasanya jauh.boleh solat jamaklah.tukar sebab naik pangkatpun ada yang jauh tapi xlah serta merta.bezanya pertukaran atas sebab politik ni tak boleh tak nak kena tukar sekolah.dalam surat taklah ditulis atas sebab politik.arahan perkhidmatan.bunyinya lembut tapi makan dalam bagi yang kena.guru-guru yang teraniaya ini pasal nyokong pakatan rakyat.guru besar pulak kaki bodek dan ampu kerajaan bn.ada yang pegang jawatan dalam cawangan dan bahagian umno dan ada juga yang jadi tok empat.mereka inilah menganiaya guru-guru yang cemerlang tapi ditukarkan kerana perbezaan politik.kena pulak guru besar ni kamceng dengan pegawai-pegawai di pejabat pelajaran daerah....jabatan pelajaran negeri hinggalah kepada menteri pelajaran.

Tanpa Nama berkata...

hoi, tak abis2 bangga ngan english!

hoi, itu pasal jadi kangkong!

hoi, kat korea prof dia tak bleh ckp english pon!

hoi, u kita tak maju pasal banyak tangan ghaib!

hoi, yg pegang jawatan penting pon byk graduate dari luar!


hoi, kau tengok lulusan mereka!

hoi, berjela2 panjang nya!

hoi, acuan dari luar jugak!

hoi TT, jadi u luar pon byk u kangkong!

hoi TT, cakap sahaja budaya bodek telur!

hoi TT, kalau u malaysia kangkong....dah byk pesakit mati kerana doktor kangkong!

hoi TT, kalau u malaysia kangkong....jalan pon engineer malaysia tak bleh buat!

hoi TT, kalau semua kangkong...malaysia tak layak ada u!

hoi TT, kalo lu nak sound....lu sound directlah....kangkong pasal org politik byk kacau!

hoi TT, kalau lu ckp kangkong pasal org apno aku setuju!

hoi TT, jgn semua lu tibai!

hoi TT, prof jadi kangkong....krn ekonomi mendesak!

hoi TT, kwn lu dulu apa nama....chandra!

hoi TT, dia pon sama dah jadi kangkong!

hoi TT, kerana apa!

hoi TT, pasal dah miss soru......kalu aku pon cabut!

hoi TT, peduli apa dgn perjuangan....kalu miss soru!

hoi TT, sempoa kena pandai!

hoi TT, kangkong.....kangkong....kangkong lah!

hoi, aku tgh bedik nak jadi senator!

hoi, sampai bila2 mcm ni!

hoi, sampai tinggal seluar kancut!

hoi TT, kangkong pasal tak berani menongkah arus!

hoi TT, kangkong pasal tak berani memperjuangkan kebenaran yg hakiki!

hoi, ITU YG SEBENARNYAAAAAAAA!!!!!

Tanpa Nama berkata...

UiTM ada pakar ke ???

apa macam di Universiti luar ada pelajar2 yg berbilang bangsa..tak mengamuk ke pakar-pakar UiTM ??
...kan UiTM hanya untuk Melayu aje !!

Tanpa Nama berkata...

Woi, bontot hitam 2010 Mei 8 11:27...hang terasa no? Memang melayu rosak kerana eeee pukimak! Dulu zaman melaka ada eeeee kitol kini zaman moden eeee TKT dan sekarang mangkok jamban cam hang!

Tanpa Nama berkata...

Prof Sahol ni bukan professor kang kung lah. Dia sebenarnya professor bayam. Banyak idea dapat dihasilkannya. Cuma kebanyakannya bangang. Itu saja. Nothing wrong with that, what. Tapi rambut dia classy. Ramai lady classmate aku tergila-gilakannya. Quotationnya yang aku hingat sampai hari ni ialah, "The Boss is always right. Yang paling penting kepada kita adalah KEIKHLASAN." Deja vu, bro?

ITM Alumni

Tanpa Nama berkata...

Kang Kong baru nampak sangat macam peminat Engelbert Humperdink, stail rambut macam penyanyi tahun 60'han. Kang Kong ini cita-cita sebenar nak jadi penyanyi, suara dan muka tak boleh pakai, jadilah pensyarah UITM. Tunjukkanlah rambut yang sebenar...

sri hartamas

Tanpa Nama berkata...

kami serang melayau/malaysia sebab kami sayangkan malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Matt Torello berkata,

Gua pun rasa ramai prof di Malaysia kangkong, sebab TT tau pasal apa? sebenarnya kang kong ada dua jenis iaitu kang kong semula jadi- tumbuh meliar biasanya tempat berair, yg satu lg kang kong ditanam atas darat! Kang kong yg selalu menebeng dlm TV tulah spesis kedua! Bak prof matematik gua respek kat Othman Yeop budak Kuala Bekah yg dpt title prof pd umur 32 thn, tak caya tanya lebai google

Tanpa Nama berkata...

Matt Torello berkata,

Gua pun rasa ramai prof di Malaysia kangkong, sebab TT tau pasal apa? sebenarnya kang kong ada dua jenis iaitu kang kong semula jadi- tumbuh meliar biasanya tempat berair, yg satu lg kang kong ditanam atas darat! Kang kong yg selalu menebeng dlm TV tulah spesis kedua! Bak prof matematik gua respek kat Othman Yeop budak Kuala Bekah yg dpt title prof pd umur 32 thn, tak caya tanya lebai google

Tanpa Nama berkata...

to Mr.TT,

ada benar apa yang kau cakap tuh...aku baru saja present final year project aku depan panel di University tempat aku belajar..mungkin kerana apa yang aku present tu terlalu advance...dirang reply pasal project aku ,

"you are too ambitious"



dammit.salah ke berambisi tinggi?macam mana nak maju..dari situ dah kene sekat...

-tak puashati-

prof keris kangkung berkata...

salam...satu pendapat yg bagus...
aku mmg setuju sangat ngan pendapat tanpa nama di atas yg byk hoi2 tu....apa yang tanpa nama diatas ni nyatakn memang banyak kebenarannya..klu semua kangkung, so sepatutnya kita semua duk dalam gua la..harus di ingat bahawa hasil2 research kat Malaysia ni dh banyak menang award kat luar negara..tapi syngnya kebyaknya tak di komersialkn..ermm.bro waliti..i wonder btol ke journal2 dr uni tempatan xde value dan tak dapat pengiktirafan..are u really sure??..fikir2kan la...

memamg tak dpt dinafikn bhwa ada juga yang kangkung...tapi bukan semua mereka tu kangkung.....ingat senang ke nk hasilkn satu tesis, kajian dan sebagainya dgan baik dan sempurna.Ianya mustahil direalisasikan tanpa pergorbanan yg tinggi tak kira la apa bntuk pegorbanan sekali pon....hargai la sedikit jasa2 mereka tu.jgan tau nak kritik je.

errmm tapi aku heran la...kita asik krtik2 sana sini.. tapi dlm pada masa yg sama kita xde meyumbng ape2 tenaga pon untuk memajukn negara...yg kita buat hanya kritik2 tu je....jangan asik nak menunding jari dan mengutuk melayu ni kangkong la..melayau la je...tak salah kritik tapi tangan tu mesti bergrak sekali...

sori off topik jap....baru2 ni aku terbaca komen2 bangsa2 lain yang mengutuk melayu..honestly..aku memang bengang dengan ape yang dorang kutuk..tapi bile fikir2 balik..ade betolnye ape yg dorang cakap..walaupon ape yg dorng cakap tu teramat2 keterlaluan gila2..klu ikotkn hati nk je aku brdebat dengan drng blik...tapi ape yg aku dpat..adakh dgan berdebat aku dapat ubah naseb melayu..huhu i dont think so...hanya satu je cara..ubah mentaliti kita dan selebihnya faham2 sndri la...

..aku slalu gak baca blog TT ni, memamng tak dapat dinafikan idea dan pendapat bro tt ni mmg superb..tapi kadang2 aku tak setuju gak dengan sesetengah pndapat bro TT.orang cakap amik input positif je.yg negatif campak jauh2...

jangan salah faham maksud aku.aku tak brmksud semua camni..mngkin segelinir shj...pe yg aku tulis ni hanya sekadar pendapat peribadi sahaja..n aku tak cakap aku perfect sngt..segala kelemahan tu dtng dr diri kita sendiri dan segala kebaikan tu datang dr Allah SWT..wallahualam...

Tanpa Nama berkata...

nak letak ke pelusuk dunia? ampuuuun la kebodohan tahap bapa gaban da kangkong tekangkang sorang ni...macam rambut dia juga, idea pun nan hado..

betul tu, bro, journal uni2 di malaysia, ahahahaha, soklan cepu emas, takdanya yg impact factor, no factor adalah...library pun tak penuh ngan buku, penuh dengan rak2 kosong adalah aku nampak, baik aku layan Google Books, itu pun kangkong ungku ajis tu kata enemy kat buku, yaaa lagi terhangkang punya kangkong, adaka cakap macam tu, agaknya dia langsung tak tau kewujudan e-books yek, kah kah kah...

letakla sejauh mana pun, kalu dah jisim dan jirimnya yg setakat masuk guna tiket bumi (bkn semua ler ye) dan tak pas pun dipaskan juga, sampai ditukar fakulti untuk dipaskan, tak pas juga, diturunkan markah lulus, hmmm...letakla ke mana pun, dunia akan tau juga betapa BODOHNYA produk amnoko (ameno apko sdn bhd) yg last2 amik israel pasang software kat pejabat polis utama (facepalm!, letakla, letak...)

dai uum sampai ke unimas, selagi menjilat tuuut amenoko, selagi tu la kualiti tahap selipar jamban sahol oi...

babai la education quality, yg dok obersea tu, janganla balik, buat sakit ati je, dok sana, at least dpt duit bleh antar kat mak pak tuk beli ubat depa kan. Nanti suma maling2 amenoko ni dah mati, baru ramai2 balik buka malaysia baru!!

peace bro!