Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 29 Oktober 2008

GUNA BANYAK BAHASA KELIRU PENGGUNA- berita hairan

SEREMBAN: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menggesa Kerajaan Pulau Pinang menghormati Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dalam melaksanakan tambahan bahasa di papan tanda nama jalan di beberapa jalan tertentu di Georgetown.

Pemangku Ketua Pengarahnya, Kamarul Zaman Shaharudin, berkata tindakan kerajaan pimpinan DAP membenarkan tambahan bahasa seperti tulisan Jawi, Tamil dan Cina jelas tidak menghormati Perkara 152 yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan yang jelas menyatakan bahasa Melayu adalah bahasa rasmi dalam semua urusan.

“Pada pandangan DBP, dua bahasa sudah memadai digunakan di setiap papan tanda nama jalan iaitu bahasa Melayu yang sepatutnya difahami setiap warga Malaysia dan bahasa Inggeris untuk pelancong.

kah kah kah…. ini betul-betul munkeee yang makan gaji buta…. woit …. buta ke?...kat simpang jalan maharaja lela depan banguan dewan bahasa pustaka itu ada papan iklan….. buta? … tak nampak ?.... kah kah kah…. bahasa apa tulis?..... gambar betina dan jantan mat saleh kan….. kah kah kah…

ini bahasa dan tanda semiotik ...kah kah kah…. pegi tengok kamus dewan apa makna SEMIOTIK…..kah kah kah munkee ni memang bodoh…. lagi bangang.... depan pejabat sendiri pun tak faham…. kah kah kah

mari sini nak bagi tahu makna bahasa semiotik iklan yang besar tu.... iklan besar itu sedang perli dewan bahasa pustaka…. kah kah kah…. kerana lama dah tido….tak sedar depan tingkap ada bahasa orang putih….kah kah kah…

bujet apa jadi?…. kah kah kah…. kenapa guna bujet dan tidak BELANJAWAN....kah kah kah...takut pada mahafiraun? …kah kah kah…

papan iklan apa jadi ?..... kah kah kah… takut pada boss… kah kah kah

berjuang bahasa melayu…. poraaaah….. tak berani pun nak tukar nama UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION …. kah kah kah….



15 ulasan:

MR. ASS berkata...

kah kah kah kah kah kah ... usyar la luaq tingkap ... siap perkara 15 perlembagaan persekutuan plak ... haaarkkktuih

Tanpa Nama berkata...

kalau nama parti United Malays National Organisations ni berani "meMELAYUkan" namanya...
aku SUMPAH bro!
aku orang pertama minta maaf dan tempel gambar aku kat blog bro ni pada gerombolan United Malays National Organisations yang LANTANG memperjuangkan MELAYAU ni...

PERCAYALAH!..PRU13 AWAL 2010

Jon berkata...

Munkee tu nak tunjukkn diri sebagai "jet pejuang" bahasa Melayu sebab nak UMNO naikkan dia sebagai Pengarah kot...

nan berkata...

sekejap suruh rakyat kuasai pelbagai bahasa...sekejap cakap banyak bahasa mengelirukan pulak...apa punya bangang la puak2 UMNO ni..

ini jenis kalau pergi jamban, berak tak keluar taik..tapi keluar otak...sebab otak masing2 letak kat bontot..

3viLXeIjI berkata...

KaHkAhkAh!!SaPe Yg KeLiRu nI?LaIn KaLi BaSUh MuKa PaStU AMik AyAq SmYg PaStU bAru Wat sTaTemEnt!iSkh..SUme StAtEmEnt MeRaPu..Ape pUnye TuRr peMaNgKu DBP nIh.

bahasa malu berkata...

org guna bahasa lain dia pun nak kacau...memang dictatorial la...
actually dewan bahasa dan pustaka yg ter tak layak bagi comment sebab ia sendir pun tak tau bahasa yg betul...as bro said..belanjawan dia guna bajet..alamak...kami mau bahasa melayu yg original..bukan pro barat punya..apa komplikasi la..bajet la..komen la...memang KONFIUS la.(ada bahasa ni kah?)
malu juga aku belajar.....

kah kah kah....

sendiri yg pro barat, ikut ekor org...takung air liur org....malah nak "kritik" org pulak...

tukar nama ke Dewan bahasa & Pustaka Ikut Ekor la....

mursyeed berkata...

melayukah kalau organisasi dianggotai oleh seorang serani? melayukah kalau tak mampu nak berhujah dalam bahasa melayu? melayukah kalau ahli parlimen tak ubah macam ahli sarkis? (rujuk Pendekar Bujang Lapok = sungai paling panjang di sabah)

otai berkata...

rugi kalau tahu satu dua bahasa sahaja..aku pegi China, ramai yang masih tak boleh cakap omputeh...nak communicate dgn dia oarng punyalah susah..masa tu aku baru terasa rugi sangat..kawan bangsa Cina punya la ramai kat Malaysia..tapi yang aku tahu cuma mencarut dalam bahasa dia orang sahaja..

xdbp staf berkata...

Bro,

Mamat ni pun kontrovesi bila dilantik jadi timbalan pengarah dbp dulu. Staf siap buat demo lagi sebab ada org lain lagi senior yang lebih layak. Gua kenal sangat mamat ni, dulu dok rumah kedai dkt pandan indah. Sebab takut gugur jawatan kot jadi terpaksalah sokong UMNO yang hampeh.

Pirah Kamarul.

orang kampung berkata...

orang kampung pernah dibawak melawat Putra Jaya konon nak tunjukkan inilah pusat pentadbiran baru bagi malaysia, banyak jalan-jalan di situ yang orang kampung tak tau nak sebut.. tak yah lah gi pulau pinang!

Izwan berkata...

kah kah..

Bodoh.. Dulu time Madey buat Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris geng-geng bangang lagi bengap nih pi mana?

Hampa duk sembunyi celah kain bini ka?

Bodoh!!!

Dan bengap..

Tanpa Nama berkata...

Nampak gayanya gerombolan UMNO ni hanya nak memartabatkan bahasa melayu sebagai bahasa rasmi kat tepi jalan tepi longkang je. Tak lebih dari tu. Kat sekolah tempat anak kecil cari ilmu, bahasa penjajah jadi bahasa rasmi untuk matematik & sains. kah kah kah

cucupakkasim berkata...

pemimpin-pemimpin united malays national organisation semuanya PENCURI,mencuri hak-hak kami sejak 51 tahun yang lalu... Hidup Sosialisma..!!

Tanpa Nama berkata...

I NO SPEAK INGRIS

Good Writing Advice

In promulgating your esoteric cogitations or articulating your superficial sentimentalities and amicable philosophical or psychological observations, beware of platitudinous ponderosity.

Let your conversational communications possess a compacted conciseness, a clarified comprehensibility, a coalescent cogency and a concatenated consistency.

Eschew obfuscation and all conglomeration of flatulent garrulity, jejune babblement and asinine affectations.

Let your extemporaneous descants and unpremeditated expatiations have intelligibility and voracious vivacity without rodomontade or thrasonical bombast.

Sedulously avoid all polysyllabic profundity, pompous prolificacy and vain vapid verbosity.

If you are really interested to know, the above means: “Be brief and don’t use big words.”

mesoul berkata...

Bahasa Melayu untuk orang tempatan, Bahasa Ingeris untuk Pelancung? habis macam mana dengan pelancong Tanah Besar China? Pelancong Mongolia? Perancis? Jepon? Pelancong Thailand? mereka tu bukan nya reti sangat cakap Ingeris ..tolol mamat ni..kalau kau tak percaya kau pegi lah Beijing...Perkataan "toilet" pun mereka tak tahu..terpaksa aku tunjuk isyarat anu baru mereka paham...mentang-mentang otak kau dah lama di jajah oleh British, selamba saja kau assume semua orang Luar pandai cakap Ingeris...haahaha pecah tiub aku..