Rabu, 11 Februari 2026

NEGARA ISLAM JADI BARUA ZIONIS AMERIKA


ADA

NEGARA ARAB

NEGARA ISLAM

JADI BARUA

ZIONIS AMERIKA

AMIN

ASKAR MEREKA

AKAN 

DI GUNA UNTUK

BUNUH HAMAS

KHALAS


Indonesia pertimbang hantar 8,000 tentera untuk pelan keamanan di Gaza


JAKARTA: Indonesia sedang membuat persiapan awal untuk menghantar sehingga 8,000 anggota tenteranya bagi menyertai misi pengaman yang mungkin ditubuhkan di Gaza.

Tindakan itu selaras dengan usaha Presiden Indonesia, Prabowo Subianto, memperkukuh peranan negara itu dalam keselamatan antarabangsa.

Ketua Turus Angkatan Darat Indonesia, Jeneral Maruli Simanjuntak, berkata perancangan itu masih bersifat sementara dan jumlah serta tempoh penempatan anggota bergantung kepada penyelarasan lanjut dalam rantaian kepimpinan ketenteraan.

Menurut satu kenyataan dikeluarkan semalam, sebarang penugasan akan memberi tumpuan kepada unit kejuruteraan dan perubatan.

Kenyataan itu dikeluarkan susulan mesyuarat kepimpinan bersama tentera dan polis yang dipengerusikan Prabowo di Jakarta.

Indonesia sejak kebelakangan ini meningkatkan usaha diplomatik berkaitan Gaza, sejajar dengan hasrat Prabowo untuk memperluaskan peranan negara paling ramai penganut Islam di dunia itu dalam misi pengaman dan usaha penstabilan pasca konflik di Gaza.

Ketika Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) September lalu, Prabowo menyatakan Indonesia sedia menghantar 20,000 atau lebih anggota pengamannya bagi membantu menjamin keamanan di Gaza atau kawasan lain.

Beliau kemudian menyertai puluhan pemimpin dunia menghadiri sidang kemuncak mengenai masa depan Gaza di Mesir, dipengerusikan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dan Presiden Mesir, Abdel-Fattah el-Sisi.

Indonesia baru-baru ini turut menyertai Lembaga Keamanan yang dicadangkan oleh Trump.

Prabowo juga sebelum ini berkata, Indonesia terbuka untuk menjalinkan hubungan dengan Israel sekiranya rejim itu mengiktiraf penubuhan sebuah negara Palestin. - AGENSI

Tiada ulasan: