Rabu, 12 Ogos 2026

AMERIKA SENYAP MEMBISU


AMERIKA

SENYAP MENIKUS

KAH KAH KAH

TAK BERANI 

BUAT APA2 

BILA KAPAL

BARUA SAUDI  

DI SERANG

KAH KAH KAH

KHALAS


Houthi serang kapal kargo di Selat Bab el-Mandeb, 4 anak kapal maut

DUBAI: Amerika Syarikat (AS) dan kumpulan Houthi yang disokong Iran melaporkan serangan berasingan terhadap kapal di perairan sekitar rantau itu semalam, sekali gus menyukarkan lagi usaha menamatkan perang Iran.

Agensi berita Saba yang dikendalikan Houthi melaporkan kumpulan itu menyerang sebuah kapal Arab Saudi yang membawa peralatan ketenteraan di Selat Bab el-Mandeb.

Houthi pada 20 Julai lalu berkata mereka akan mengenakan sekatan laut terhadap Arab Saudi di Laut Merah.

Arab Saudi belum mengesahkan serangan itu. Bagaimanapun, Kementerian Pengangkutan Yaman berkata empat kru terbunuh selepas sebuah kapal kargo kecil disyaki diserang Houthi di Selat Bab el-Mandeb semalam.

Kapal berkenaan, Tihamah milik Mesir, menjadi kapal pertama yang dilaporkan mempunyai korban jiwa akibat serangan Houthi sejak perang Iran bermula.

Sementara itu, tentera AS berkata sebuah helikopter MH-60 Tentera Laut AS melepaskan dua peluru berpandu Hellfire bagi melumpuhkan sistem kemudi sebuah kapal kargo berbendera Panama.

Kapal itu diserang selepas mengabaikan beberapa amaran supaya berhenti kerana didakwa melanggar sekatan laut terhadap pelabuhan Iran.

Sumber maritim memberitahu Reuters, kapal berkenaan diserang di luar pantai Pakistan ketika belayar memasuki Teluk Oman.

Sepanjang konflik, Trump beberapa kali mengancam untuk meningkatkan tekanan terhadap Iran, namun pada masa sama mendakwa perjanjian damai hampir dicapai.

Dalam wawancara yang disiarkan lewat Isnin, Trump berkata keadaan tidak menentu itu mungkin berlarutan.

"Saya seakan-akan sedang berunding. Mereka perunding yang sangat licik," katanya kepada Real America's Voice.

Sementara itu, Rezaei, yang dilantik pada Ahad sebagai timbalan ketua badan yang menyelaras dasar keselamatan dan luar negara Iran, berkata Selat Hormuz tidak akan dibuka selagi AS tidak mengubah pendiriannya.

Sebelum perang, laluan perairan itu mengendalikan 20 peratus atu perlima daripada aliran minyak dan gas asli cecair (LNG) dunia.

"Selagi Amerika tidak mengubah tingkah lakunya dan tidak menerima syarat Iran, Selat Hormuz tidak akan dibuka," kata Rezaei, menurut agensi berita separa rasmi Tasnim.

Washington belum memberikan ulasan terhadap kenyataan terbaharu Iran itu.

Iran berkata Selat Hormuz akan terus ditutup selagi AS tidak menerima syarat yang ditetapkan Tehran.

Perkembangan itu menyebabkan harga minyak meningkat manakala pasaran saham global merosot berikutan kebimbangan konflik berkenaan tidak akan berakhir dalam masa terdekat.

Harga minyak mentah Brent meningkat 1.4 peratus kepada AS$88.91 (RM334.11) setong, manakala minyak mentah AS naik 1.3 peratus kepada AS$83.20 (RM310.79).

Dalam perkembangan lain, penasihat kepada Panglima Pengawal Revolusi Iran, Mohammad Reza Naqdi, berkata Iran sedang meningkatkan keupayaan untuk menjalankan operasi di wilayah musuh.

"Kita perlu berupaya memindahkan operasi ke wilayah musuh apabila diperlukan dan diarahkan. Ini adalah ciri doktrin ofensif yang perlu dicapai," katanya. - REUTERS



SATU JENIS PEMBACA TUKAR TIUB


INI SATU LAGI

JENIS PEMBACA

TUKAR TIUB

KHALAS


Unknown commented on 
"ZAHID HAMIDI SILAP BESAR"

sejak bila daging babi dibungkus? kepala hotak hang!


Unknown commented on
 "MAT TERAM BUAT ANCAMAN !!!"

malam-malam isham raba burung sendiri, lepas tu pagi cakap dah kongkek amoi sana, amoi sini. isham syok sendiri. kah kah kah!

ADA BANYAK JENIS


ADA MACAM2

JENIS - BANYAK

LAGI

AMIN

Unknown commented on 
"KENALI SAPA KAPIR HARBI"

Kat blog kau ni ade 2 jenis pengomen
self hating malays dgn harbi malay haters

PAGI INI


PAGI INI





PAGI INI

RABU 12  OGOS  2026

PKR TERUS MEMBURUT


TERAM NYOROK
Berita DI PECAH OLEH WASHINGTON POST  sehari dulu – Ketika  Teram di Istambul di Persidangan NATO – ketika nak pulang ke Amerika Teram telah nyorok dalam kontena  makanan kapal terbang.

Teram berlakun  masuk dalam AIR FORCE ONE – kemudian masuk dalam kontena  untuk  dibawa masuk ke  kapal terbang lain – Terbang  ke Airport tentera  UK kah kah kah.

DI lapur : ADA  projek BUNUH TERAM dari IRAN – kah kah kah.

TELAGA MINYAK DI BEDIL
Telaga minyak Saudi. Telaga minyak UAE di bedil – kini masih TERBAKAR.

HARGA MINYAK NAIK 90++ dolar. Amin.

BURUT BUTUT MEMBURUT
Anwar bin Ibrahim MEMBURUT ketika perbincangan tentang TABUNG HAJI di Parlimen.

YB dari PN tinggalkan Parlimen kerana PAK BURUT tidak hadir – kerana di hospital sedang  MEMBURUT .

JEREBU SAMPAI LAGI
Dah 5 hari tak hujan – dah 5 hari jerebu melanggar Kuala Lumpur – tempat lain gua tak tahu.

Kemarin berita melaporkan di Sumatera pembakaran sedang berjalan – cuaca panas menambak rancak api membakar.

AWAS !
El NINO akan sampai sebelum hujung tahun ini – Bala bala dan bala. Amin

HOKKIEN
Kering – berjerebu. Matahari dah keluar – cahaya di halang oleh jerebu. KL & KL Sentral berjerebu. Bangunan KLCC  kabur tak nampak dari jauh kerana jerebu.

Ha ha – di Pintu Masuk Cengkerik bersimponi – lama tak dengar – Mungkin Cengkerik sedang memanggil hujan.

Pagi ini takda sapa yang kelihatan – jalan kosong – mucul Jantan Baik dan kawan – gua beri sedikit friskies. Kemudian  mereka hilang.

Pulang ke Wakaf Pertama takda sapa kelihatan – Tertiba muncul Siti – muncul Jantan Baik – Mereka bergurau dengan Tak Tak.

Jantan Baik dan Siti hanya dapat Friskies –muncul Ibu Itam – juga makan sama - Nasi gua bawa pulang kerana warga Hokkien pagi ini tak ramai

Ha ha Cik Siti ikut gua sampai ke Pintu Masuk – pasti dapat friskies dan hati ayam dan keropok – Siti ini spesial.

Gua harap hujan sampai – bersihkan jerebu – dan 5 lari jerebu menimbus Kuala Lumpur. Mungkin HUJAN BUATAN sedang di rancang  - gua BERHARAP. Amin.

BRO
SENYUM 
SAMBUT PAGI RABU
DENGAN SENYUM

Bancuh simen di tepi perigi
Bomoh Melaka mengurut kaki
Parlimen bincang Tabung Haji
Madafaka ke hospital memburut lari 

Urut kaki minyak di titik
Ke kedai Maidin jalan berderet
Memburut lari sebagai taktik
Macam Muhyidin  ceret beret

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
SELAMAT BEKERJA