Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 2 Mac 2010

YES SIR YESR SIR !




KAH KAH KAH




JANGAN PINGGIR BAHASA MELAYU- melayau

KANGAR 1 Mac – Raja Muda, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail mengingatkan pentadbir Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) supaya tidak meminggirkan penggunaan bahasa Melayu.

Baginda bertitah, bahasa Melayu perlu diberi lebih keutamaan supaya para murid di sekolah berkenaan dapat meneruskan pembelajaran ke peringkat seterusnya tanpa sebarang kesukaran.

Titah baginda, dengan memberi keutamaan terhadap bahasa kebangsaan, murid-murid juga dapat meneruskan pembelajaran dengan selesa tanpa mengira tempat.


KAH KAH KAH...

nota:
ini betul sir !

i dah lama fikir this one
tapi tak ada yang response sir.
you know lah kat ministri we all pun
depan royak campok campok jugak

what is the because sir ? jadi macam ni?

together gather kita Melayu ni patut unite
depa china india tu too much laaa
depa bukan hormat pun bahasa kita ini

you know ... sir di penang
i terperanjat tengok nama jalan
depa tulis dalam bahasa china
i think too much
tak hormat bahasa kita

sir... you tengok tv last nite
i naik bengang
you know depa bagi news pun
campok campok
i donno laaa

sir... you tak pegi ke seminar
di yala..last month... very good
i present paper tentang bahasa melayu
cilaka siam ini ... nak cakap melayu
pun not possible...

tapi sir...hotel sana best
ni yang seronoknya tu... no no not that
hotel ... ini partner dusit tani .. five star
room service dia.... rasa tak nak balik..
you know what i mean... urur siam ni no chalen

sir... you cakap hal bahasa ni okay
bagi dia rimember rimember
we all ni dulu angkat bateri
berjuang untuk bahasa
laaaa ni they all don care
they all ingat merdeka senang
i know ..
i know...

what is the because sir !




10 ulasan:

cassa berkata...

KAH KAH KAH
HAAA
BETUL!BETUL!BETUL!

HAAAA
CORRECT!CORRECT!CORRECT!

DEYY AMMAA!
KASI TIBAI MAA..

KAH KAH KAH

*owang sume tak glemer la ckp melayu..mesti mau ckp omputih..br ade kelas gitew..kah kah kah
kepala hanggok laa..kah kah kah

SyawaL berkata...

Pagi pagi macam ni pun buat lawak ke?
keras perut gue....

Tanpa Nama berkata...

sir tt,

yes sir...yes sir..

thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..
thousand apology sir..

FYI sir, ini blm msk SMS yg mkn fenin utk di bc.

Klu x boleh, bole ks tau mcm mana nak kau tim sama

skrg mnyk ssh mau cr mkn

ank mini rmi

sori tt, tgh bz wat assnmnt, nk sbmt jap lg

tq










UMNO =
United Meliwat National Orgasm

Tanpa Nama berkata...

bahasa melayu mmg hebat because all pendatang dapat menguasai our language dalam timeline yg singkat.

setelah membuat research, ministri awam menggunakan 100% bahasa melayu dalam operasi harian termasuklah interview official dalam telebisen.

Datuk Seri berkata...

BECAUSE BANYAK DATUK SERI DATUK SERI KAT MALAYSIA NI BANGANG...kah kah kah kah

MEREKA LEBIH BANGGA GUNA B.INGGERIS DARIPADA GUNA BAHASA MELAYU

PEJUANG MELAYU PALAHOTAK...kah kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

"err.. Aiman jangan cry.. nak tengok fish.. meh mama bawak tengok fish okey.." . Inilah dialog yang biasa kita dengar dimana-mana, di kedai makan ke, pasar ke, tadika ke, sekolah ke, yelah kat mana-mana lah. dari kecik dah mula dah dan para mak dan bapak sendiri cakap tak betul. Apa pasal jadi macam ni haa?

..yang cantek itu budi, yang indah itu bahasa.. dimana ya?


-qariah kg berembang-

madbi berkata...

kenapa guna kinzyr tak guna BABI??? kan sedap bunyinya, terasa sampai ke tekak......!!!!!

Lang berkata...

its ok... kalau u nak speak inglish pon tak pa... kalau takut salah sebab tak sure pronaun guna bahasa rojak. u know rojak... its acceptable di sini... kalau u dengar baik-baik its sound nice... kita ni kan united...

nanti kalau u tak percaya, one day during interbiu u akan dengar diorang pon make rojak juge... hehehehe.

u tau tak... kat opis gomen tu.. yang boss-boss tu, cakap pon macam kita juga... rojak. kalau yang speaking terus tu... saja nak berlagak konon balik dari okspot... pada hal jumpa belacan tibai jugak.

kita ni generasi era baru... as long as kita boleh communicate and orang lain tahu apa yang we nak sampaikan, kira ok la tu... WTF u nak worry about bahasa tu jiwa bangsa.

macam teman i beritau... ini malaysia ma...

shahmetal berkata...

bahasa melayu mmg tak akan maju

dengan prangai rakyat yang tak ingin guna bahsa sendiri.

dan bangsat2 yg mempersendakan usaha memartabatkan bahasa melayu

Tanpa Nama berkata...

Aiyo yo. I don't care dan aku tak peduli, maa. This is Malaysia. 1Malaysia. Kita musti united.