Selasa, 10 Februari 2026

BERITA BAIK DARI GAZA


BERITA BAIK

KEMBALI

ANGKAT SENJATA

AMIN

DAMAI 2025

HANYA TIPU 

HELAH ZIONIS

UNTUK

BEBASKAN

TAWANAN

AMIN

HAPUSKAN ISRAEL

AMERIKA AKAN

LUNGKUP

KHALAS


Hamas bangkit kembali mengangkat senjata di Gaza susulan serangan Israel


GAZA : Hamas bangkit kembali mengangkat senjata di Gaza, apabila masing-masing enggan mengalah susulan pertempuran terbaru yang berlaku antara mereka dengan tentera Israel.

Ia selepas tentera Yahudi semalam mengesahkan pembunuhan empat pejuang bersenjata yang keluar dari terowong di selatan Gaza dan menyerang tenteranya, sambil menuduh kumpulan itu melakukan pelanggaran terang-terangan terhadap perjanjian gencatan senjata.

Biarpun gencatan senjata diusahakan Amerika Syarikat (AS) memasuki fasa kedua bulan lalu, keganasan terus berlanjutan di wilayah Palestin itu, dengan Israel dan Hamas saling bertukar tuduhan.

Pegawai kesihatan Gaza berkata, enam orang terbunuh pada Isnin susulan tembakan Israel dalam beberapa serangan berasingan di Rafah, termasuk empat maut dalam serangan udara ke atas sebuah pangsapuri di bandar Gaza.

Dalam satu kenyataan mengenai insiden terowong itu, tentera Israel berkata mereka terserempak dengan empat pejuang bersenjata keluar dari sebuah lubang terowong bawah tanah.

"Mereka melepaskan tembakan ke arah tentera Israel di kawasan Rafah di selatan Semenanjung Gaza, yang membalas tembakan dan menewaskan mereka," katanya.

Tentera Israel berkata, tiada anggotanya cedera dalam serangan itu, yang disifatkan sebagai pelanggaran terang-terangan terhadap perjanjian gencatan senjata.

Tentera Israel turut menambah, pasukan mereka masih meneruskan operasi di kawasan berkenaan bagi mengesan, selain untuk menghapuskan semua pejuang di sepanjang laluan terowong bawah tanah berkenaan.

Sayap bersenjata Hamas pula menyifatkan kejadian itu sebagai satu 'tentangan hebat'.

"Pejuang sebaliknya menolak penyerahan diri di Lembah Rafah yang dikepung serta memilih untuk rela mati berbanding menyerah kalah," kata Briged Ezzedine al-Qassam dalam satu kenyataan.

Menurut pihak tentera Israel, ramai pejuang terbunuh dalam pertempuran dengan tenteranya dalam operasi yang menyasarkan terowong berhampiran Rafah.

Rafah terletak di kawasan dikuasai tentera Israel selepas mereka berundur ke ke belakang apa yang dirujuk sebagai 'garis kuning' di bawah terma gencatan senjata diusahakan AS, berkuat kuasa sejak 10 Oktober lalu.

Tentera Israel masih menguasai lebih separuh wilayah Gaza, sementara selebihnya berada di bawah kawalan Hamas.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, tentera Israel melancarkan beberapa gelombang serangan ke atas Gaza atas apa yang didakwanya sebagai pelanggaran terhadap gencatan senjata yang rapuh itu.

Rabu lalu, Pegawai Kesihatan Gaza berkata, serangan udara Israel mengorbankan 24 orang, sementara tentera Israel menyatakan serangan dilakukan sebagai tindak balas terhadap seorang pegawainya yang cedera akibat tembakan musuh.

Kementerian Kesihatan Gaza yang beroperasi di bawah pentadbiran Hamas memaklumkan sekurang-kurangnya 581 orang dibunuh oleh tentera Israel sejak gencatan senjata berkuat kuasa.

Tentera Israel pula berkata, empat anggota tenteranya terbunuh dalam tempoh sama.

Hamas berulang kali menegaskan bahawa pelucutan senjata adalah sesuatu yang belum boleh mereka fikirkan, biarpun ia memberi isyarat boleh pertimbangkan penyerahan senjata kepada pihak berkuasa Palestin yang akan mentadbir Gaza selepas ini.

Pegawai Israel berkata, Hamas masih mempunyai kira-kira 20,000 pejuang dan sekitar 60,000 raifal Kalashnikov di Gaza.

Satu jawatankuasa teknokrat Palestin sudah ditubuhkan dengan matlamat mengambil alih pentadbiran harian di wilayah itu, namun masih belum jelas bagaimana isu pengunduran tentera Israel akan ditangani. - AFP



ARAH DIMANA NAK DI TUJU OLEH UMAT MANUSIA


ARAH ME MANA

NAK DI TUJU 

OLEH UMAT 

MANUSIA?

AMIN

Unknown commented on
 "KESIHATAN - ADA NIAT JAHAT DARI MADANI"

Rakyat majoriti tidak faham maksud keamanan, tidak faham keselesaan, kenikmatan, kebaikan memperoleh segala nikmat sebagai rakyat majoriti, adakah semuanya berasal usul di sini? Pastinya tidak, ramai berhijrah menuju ke tanah mencari rezeki akhirnya menjadi campuran asli sedikit tulin sedikit campuran sedikit rempah ratus menjadikan pelbagai etnik keturunan aliran darah masuk keluar, semua ini biasanya berlaku dimana-mana, tiada masalah, 

hanya satu masalah assimillasi ini tidak mendapat restu sebahagian majoriti, majoriti dahulu lain majoriti sekarang lain, majoriti dahulu susah majoriti sekarang senang banyak, padahal tidak pernah berusaha mendapatkan kesenangan secara langsung tetapi diberikan secara percuma atas faktor kelahiran semata-mata kah kah kah 

itupun masih tidak bijak bersyukur, setiap masa setiap hari mencari peluang merosakkan menghasut memporak-perandakan negara apapun masa sudah sampai untuk menyaksikan perubahan iklim perubahan suasana perubahan senang menjadi susah, nak makan kelapa sawit silakan,. 

tanaman makanan semakin kurang, banyak bercakap otak jadi kering kosong manakala sekeliling kita semuanya semakin maju jaya inilah peringkat dimana sekelip mata semuanya akan hilang samada diledakkan kebencian ledakan peperangan ataupun ledakan kemanusiaan kembali ke zaman e
Ra jahiliyah amin kah kah kah

ADAM ADLI MENTERI DAH SENYAP


ADAM ADLI

MENTERI DAH

SENYAP

KHALAS

Unknown commented on
 "ADAM ADLI MENTERI SENYAP"

Mesti senyap la dah dapat pitih free..cam free loader yang lain..makan free berak cangkung.

PAGI INI


PAGI INI




PAGI INI

10 FEBUARI 2026

ANGKAT SENJATA


DAMAI 2025 GAZA
Perjanjian Damai 2025 yang di kepalai oleh Trump hanya tipu helah Zionis Israel. Tujuan untuk bebaskan tawan dan DAPTKAN kembali mayat tawanan dan soldadu  yang mati.

Ini telah selesai. Semua tawanan dah bebas. Semua mayat dah di pulangkan. MAKA ISREAL AKAN KEMBALI MENYERANG.

Maka PERANG  MULA KEMBALI.

Hamas buat keputusan akan angkat senjata sekali lagi.

 Zionis akan meneruskan PROJEK ISRAEL  RAYA. Di Tebing Barat tanah Palestin semakin banyak di rampas. Palestin semakin mengecut. Jumlah Yahudi berpindah ke Tebing Barat makin ramai.

PROJEK Dua Negara pasti akan gagal.

HANYA SATU jawapan angkat senjata dan lawan.  Selagi Amerika berkuasa  maka Israel akan terus selamat. Hancurkan Amerika barulah Isreal hancur sama.

ESOK RABU – Netanyahu akan jumpa Trump di Amerika – Keputusan akan di ambil untuk menyerang  Iran.

IRAN DISERANG adalah berita baik – kerana Bom Bom Tel Aviv akan berlaku. Juga Selat Hormuz akan menjadi medan tempur.  Aliran minyak dunia akan terganggu.

Bila ini berlaku dunia huru hara – Kita ada pelung untuk  HUMBANKAN ANWAR BIN IBRAHIM – Trump dan Amerika tak ada masa untuk bantu barua  mereka. Khalas.

HOKKIEN
Pagi ini cerah segar. Berangin sejuk. Matahari dah bersinar. Langit biru terbentang. KL & KL Sentral cerah.

Cengkerik bersimponi. Terkukur berlagu. How Wow bersuara kuat dari atas bukit.

Di lorong masuk satu Geng Putih datang menyerbu -   ada 6 ekor – semua berbulu putih kecuali saekor.  Tak Tak marah. 

Keluarga Siti – berbulu coklat – sampai – salak menyalak bermula. Bila Tak Tak kejar Geng Putih gua sempat beri makan pada Siti dan keluarga.

Gua nampak 3 Abang Potong Rumput. Suara mesin jauh. Maka gua terdengar bunyi pesawat di langit menuju KLIA.

Siti ikut  gua dan Tak Tak ke Wakaf 3  - gua bersenam kemudian pulang ke Wakaf Pertama.

Di Wakaf Pertama semua  datang. Pagi ini Tiong Suami Isteri pun sampai. Tiong dah berani makin rapat. Gua tabur Friskies – Geng Putih datang menyerbu – keluarga Siti lari. Siti  tak ambil pot. Tak Tak marah – tapi gua tak benar bergerak.

Hari ini akan panas. Gua harap hingga ke petang – bila Raya China nak sampai cuaca akan panas. Ini watak Tahun Baru China. Amin

BRO
SENYUM
SENYUM SAMBUT
SELASA SEPERTI BIASA

BRO
Belajar adalah awal dari kekayaan. Belajar adalah awal dari kesihatan.  Lu pandai lu sehat lu kaya.

BRO
Setiap hari adalah hari yang baru untuk lu belajar satu yang lu  belum tahu.

BRO
Lu pasang niat dan angan-angan – Semua akan terjadi bila lu kahwinkan dengan belajar. Amin

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
SELAMAT BEKERJA

Isnin, 9 Februari 2026

BANYAK KAN IMPORT BABI


BERI BANYK AP

IMPOT BABI

BUKAN

BANYAKKAN 

KANDANG

BABI

AMIN

REFORMASI DAH JADI REFORMATI


REFORMASI

DAH JADI

 REFORMATI

KHALAS

AMIN