Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 5 Julai 2010

KUASA DAN PENGUAT KUASA




KAWASAN PERUMAHAN BARU DI PANTAI DALAM



SENTRAL : DIBERI CF PALSU – berita hairan

Lebih 1,500 penduduk Pangsapuri Sri Aman, di sini bingung dan bimbang dengan tahap keselamatan keluarga masing-masing apabila mendakwa rumah yang diduduki sejak 2006 diberi sijil layak menduduki (CF) palsu.

Penduduk mendakwa sijil layak menduduki yang diberikan pihak berkuasa tempatan (PBT) pada 2003 dan 2006 adalah palsu kerana sijil itu dikeluarkan di tapak lain dan bukan di lot pangsapuri sekarang.
Ketiadaan sijil layak menduduki itu menyebabkan ada penduduk yang terpaksa berputih mata apabila gagal mendapatkan tuntutan insurans apabila berlaku kebakaran dan kemalangan membabitkan rumah mereka.

Lebih menimbulkan kemarahan penduduk apabila tapak asal pembinaan yang sepatutnya menjadi tapak asal Pangsapuri Sri Aman akhirnya didirikan sebuah kondominium.

Penduduk mendakwa tidak cukup dengan itu, pemaju kondominium juga mahu berkongsi loji kumbahan walaupun pembinaan kondominium atas tapak terbabit yang terletak bersebelahan pangsapuri itu diragui statusnya.

Apa yang disangsikan penduduk dalam pelan asal tiada dinyatakan tanah kosong menjadi tapak asal Pangsapuri Sri Aman akan didirikan sebuah kondominium.


Nota:
mari kita fahami berita ini:

disebalik berita ini adalah rasuah dan penyalah gunaan kuasa

hanya mereka yang memiliki kuasa yang berkeupayaan untuk
mengubah tapak tanah.

hanya mereka yang memiliki kuasa yang berkeupayaan membuat
sijil layak duduk palsu.

warga biasa tidak ada keupayaan untuk melakukan semua ini.

kenapa ini berlalu?

ini adalah hasil dari sistem pentabiran yang telah di rasok dan dihakis
oleh rasuah.

inilah sebabnya kenapa kita semua wajib melawan rasuah.
rasuah adalah barah yang memakan hati dan naluri tamadun kita.

kita menentang rasuah bukan kerana ada oarng jadi kaya
kita menentang rasuah bukan kerana kita parti pembangkang

kita menentang rasuah untuk menjaga keselamtan diri kita sendiri
kita menentang rasuah agar masyarakat dikeliling kita adil dan jujur
kita menentang rasuah untuk memastikan masa hadapan kita terjamim

kita menentang rasuah untuk memastikan kereta yang kita pandu betul betul selamat
kita menentang rasuah untuk memastikan rumah kita selamat untuk didiami
kita menentang rasuah untuk memastikan ketika kita menonton bola stadium tidak runtuh


14 ulasan:

matstimketum berkata...

satu peringatan yang perlu difahami oleh semua rakyat walupun berbeza agama dan fahaman politik.

rattlehead berkata...

yearhhh damn right bro!!!!

rattlehead berkata...

yearhhh damn right bro!!!!

tupingera berkata...

Rasuah takper janji sembahyang 5 kali sehari, bayar zakat, pergi Mekah, masyuk syurga.....best nyer!! fulus masyuk, syurga masyuk.

Tanpa Nama berkata...

mana pulak mamat hero kampung kola jemapoh tu? tak datang sini ka bagi komen yang budak isham ni orang tak respek pun kat kampung dia sana.

ni nak royak sesangat, satu malaya sudah kenal siapa isham. memang la dia bila balik kampung, semua orang kampung mana tau respek dia, sbb di kampung, walau kita jadi orang hebat mana pun, kita tetap kene hormati makcik2 pakcik2 walaupun mereka tak pandai.

aku jamin, ko ajer yang masih jadi hero kampung macam BUANG dalam filem P RAMLEE lagik kan? anak dara orang boleh ko sapu, entah2 ko ni anak ketua kampung. hahahahaha patut la eksyen lebey kalo kat kampung..

umar al khattab berkata...

..yep rattlehead,
"bro TT, damn right bro!!!!"

..nah, tampak benar NANAH busuk umno yang menghegemonikan budaya hidup di tanah malaya ini. lebih hina dari najis & kencing khinzir.

..aku nak tengok sama ada kejap lagi ada komen dari ANON-ANON yang tak habis2 nak kutuk2 TT;
- TT babun,
- TT tak belajar abis time kat UM,

..bodoh punya manusia. kalau kau melayu, kau melayu bodoh. orang nak buka mata kau, kau pejam, kau ludah. apakah itu cerdik????

..adakah masih ada manusia yang memperlekeh Albert Einstein itu manusia babun & tak habis belajar semasa sekolah dahulu????

"..akhir zaman, kekayaan berlegar dikalangan segolongan manusia sahaja" Pesanan Rasulullah.

Tanpa Nama berkata...

Sdr Hisham...saya bersetuju idea pejuang dan perjuangan sdr. Cuma yang saya pinta...sdr pastikan ejaan Bahasa Melayu sdr agar betul,tepat dan baku.Jika sdr keliru,sila rujuk Kamus Dewan, sebaik-baiknya yang terkini.lni memandangkan sdr "ada kuasa" menyebarkan info dan bahsa melalui TT. Terima kasih kerana bersikap positif.

tak berapa kuat berkata...

biasanya 'penguatkuasa' ni memang 'penguasa yg kuat'.. tapi kalau diasak cukup-cukup insyaAllah tewas jugak nanti.. sesungguhnya Allah itu yang maha KUAT.

rattlehead berkata...

siapa tanpa nama yg hentam bro TT tu sila guna nickname kalo berani....kalo takde idea nak letak nickname aku bagi idea...apa kata ko letak nick..."Otak Lembu'.....

Penulis mcm bro TT nie aku doakan semoga pjg umur dan murah rezeki....semoga zaman anak-anak aku dah dewasa nanti akan ada penulis jelmaan Bro TT muncul...insyaallah

Tanpa Nama berkata...

Darat ini yang betul-betul "special" sekali di bumi.....
Darat ini yang betul-betul "syiok" sekali di bumi.....
Darat ini yang betul-betul "halal" sekali di bumi.....

Kah......kah..kah..
Kah......kah..kah..

Ijazah ada palsu !
Penyamun ada palsu !
Katak ada palsu
Lesen ada palsu !
"You help me, I help you" pun ada palsu !

Ini kali , "CF" rumah pun boleh jadi palsu !

Apa lagi belum tahu adalah "palsu" ?

Ini memnang kerja Mamak Kutty a/l KasutDiMulut !
Ini memnang kerja Toyo Penyamun a/l Penyapu !
Ini memnang kerja Mee Low Spik Ingris a/l LariKahwin !

Kah......kah..kah..
Kah......kah..kah..
Boooo..bot..bot
Ketawa sampai kentut lagi...
Kah..kah.....kah...
Kah...kah...kah....


"Memory is like an orgasm. It's a lot better if you don't have to fake it."
Seymore Cray, on virtual memory

A.B>U berkata...

Itu anon otak kat lutut ha ha ha itu anon memang melayu umno totok bukan melayu tulen ha ha.. ada banyak beza melayu tulen dengan melayu umno.. melayu umno otak tersumbat ha ha mata rabun ha ha..melayu tulen peka dengan apa yang berlauku..

Tanpa Nama berkata...

@ anon 2010 Julai 5 13:54

Sdr Isham tiada masa untuk edit2 ikut kamus dewan atau oxford. Ini adalah idea tulen.

Kalo u mau, gajikan sorang setiausaha politik untuk dia. Ada beranik?

Lang berkata...

kita tentang rasuah kerana kita tak mahu dipimpin perasuah...
kita tentang rasuah kerana kita tak mahu malaya masuk carta rasuah..
kita tentang rasuah kerana kita dah bosan diperkotak katik kan...

AYAH D berkata...

kita TENTANG RASUAH kerana dia RASUAH bukan POLITIK WANG.

" Pemberi rasuah dan penerima rasuah tempatnya AZAB NERAKA'~~mafhum sabda Nabi s.a.w.