.

Rabu, 30 November 2016

MENGENAL HALAL DAN HARAM







f.b


Wanji Wanhussin Wanji
2 hrs · 
Rembat balak adalah haram kecuali jika dilakukan oleh ulama pas





Abdul Hadi Awang Seronok tengok Ahli Pas mengaru kepala Xde fakta dan hujah agama yang boleh digunakan
LikeReply41 hr
Azan Rasul Pas suruh polis kurung org asli dlm jel tak de perasaan belas ke? Dah jadi mcm Red Indian dah puak2 ni aniaya org asal.


-----------

8 ulasan:

batutepi jalan berkata...

Rembat balak takde hukum dalam RUU355 sbb tu tak haram, lagi 1 jgn berani pertikai ulamak rembat balak ni kalau tak nak jatuh kapir kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

Lahanat mana takut tuhan

Kena pulak ALAMAK

DEDAK tuh power........

Tanpa Nama berkata...

Wakakakaaka perangai AMNO tu kah kah kah kah....cuba bayangkan otak AMNO bersatu dgn otak PAS, AMNO guna undang2 dunia nak halalkan tindakan, PAS pula guna agama.....kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Wang Halal atau wang Haram...kakakaka

Kita tengok reaksi para ular ular .
http://www.bbc.com/news/business-38144598

Wang plastik Malaysia ..ada logo Halal tak?

Tanpa Nama berkata...

Hardy kata halal maka jadilah halal. Hardy kata haram maka jadilah haram.
Pembalakan hutan simpan hukum asalnya haram, tapi bila Hardy dah kata "Wal harammu, Wal halalku" maka jatuh hukumnya jadi halalan toyiban.

jirr sama berkata...

azlan rasul tu pun bangang jugak..orang bercakap kita pun nak bercakap..
tapi bila bercakap nampak plak bangangnya...red indian tu pun orang asal la bhai....

Tanpa Nama berkata...

Membalak ada adab dan tertib yang perlu diturut. Contohnya memotong balak serupa dengan memotong lembu. Balak mesti pokok spesis halal, sudah cukup sifat, dan bukan 2 alam. Mesti sekurangnya baca bismillah sebelum mula gergaji. Boleh juga laungkan takbir atau azan dahulu, supaya haiwan buas lari takut dan untuk memberitahu serangga dan haiwan lain bersedia nak dihempap. Mesti baca niat dalam hati ketika mula memotong. Kalau baca: ya latok, kasi ampun latok, gwa cuma cari makan - itu tidak sah, batal pembalakan dan berdosa. Mesti ada pembantu tukang pegang pokok sepanjang penggergajian. Jenazah balak mesti dimandikan segera. Akhirnya balak hendaklah dipotong 7 bahagian dan ditabur sama rata ikut kelayakan penerimaan, contohnya 1 bhgn untuk ketua kampung, 1 bhgn untuk ketua hutan, 1 bhgn untuk ketua perniagaan, 1 bhgn untuk ketua projek, 1 bhgn untuk ketua kontrek, 1 bhgn untuk ketua semua orang, tidak mengapa jika 1 atau semua pihak di atas adalah 1 individu atau kumpulan yang sama, cuma jangan lupa 1 bhgn terakhir khas untuk gst. Selamat membajak

Tanpa Nama berkata...

PAS ganti UMNO....dah betul le tu