Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 13 Mac 2011

KOMENTAR TUKAR TIUB




PELIK TETAPI BENAR


apabila berlaku tunjukan perasaan di mesir
apabila anak anak muda mesir
mula berkumpul di dataran tahrir
maka di malaysia pun mula heboh
untuk membawa anak anak muda
anak anak mahasiswakita pulang

maka berebut rebut ahli politik
mengeluarkan pendapat kenapa kita
wajib membawa pelajar kita pulang

semua berkata : untuk keselamatan mereka

bunyinya cukup enak
betul ke untuk keselamatan?

kalau betul untuk keselamatan
kenapa hari ini semua senyap
tidak ada langkah untuk
membawa pulang pelajar dan warga kita dari jepun

dua loji nuklear sedang cair
warga kota tokyo berbondong bondong melarikan diri

loji nuklear di fukushima ini hanya 124 kilometer dari tokyo
ertinya kalau kita duduk di kuala lumpur loji ini d ipoh
tidak jauh - terlalu dekat - ertinya amat bahaya

warga tokyo telah mula meninggalkan tokyo
mereka kurang percaya akan kata kata dari pakar
tentang keselamatan nyawa mereka

kita di malaysia kenapa senyap?
kenapa tidak heboh macam
kes demo anti mubarak dulu
tak heboh nak selamatkan warga malaysia?

di dataran tahrir hanya tunjuk perasaan
di tokyo letupan loji nuklear

kenapa senyap?

jawabnya senang:
kerajaan ini anti tunjuk perasaan
tidak mahu anak anak muda pelajar kita
melihat rakyat mesir bangun berjuang dan berdemo

jawabnya senang:
kerajaan ini pro nuklear
jadi dibiarkan rakyat dari mengetahui
akan bahaya sebenarnya

ibu bapa wajib disedarkan bahawa radioaktif
mak cik dan pak cik felda wajib kita sedarkan
orang ramai wajib kita sedarkan
tentang bahaya radioaktif

betul tunjuk perasaan kita nampak
tapi bahaya radioaktif kita semua tak nampak

sedarlah!
bahaya dari loji nuklear yang pecah
bahaya dari radioaktif yang berterbangan ini
bermilion milion kali ganda
lebih bahaya dari tunjuk perasaan anak anak muda di dataran tahrir!

21 ulasan:

cicit ngah layor berkata...

Kerajaan anti demo pro nuklear? kah kah kah.Bior cacat capek tak aper...janji sokong gerombolan.Satu kupasan yg baik dr TT untuk warga muder.Kiter tengok KIPASAN dr sebelah saner pulak.KAH KAH KAH.

najib razak berkata...

jomlah tunjuk perasaan.bosan ni.

Non-Governmental Individual berkata...

WELL SAID TUKAR TIUB!

Tanpa Nama berkata...

mari berdemo.....kah kah kah

Non-Governmental Individual berkata...

SEKALI LAGI DIA NAIKKAN HARGA MINYAK KITA GERAK!

Non-Governmental Individual berkata...

Our problems are man-made - John F kennedy

Tanpa Nama berkata...

TT,

Macam tak paham pulak, bila banyak orang sakit .. bagusss.

Ada projek besar masukkkkk

semua kena tipu

Tanpa Nama berkata...

bro TT, u tau kah kerajaan tgh plan nak ke jepun? ur info tak cukup mantap, buat homework banyak2 dulu sebelum hentam.

Bila bawa balik, korang jadikan siu politik, bila tak bawa balik jadi isu politik juga.

Tapi tak salah u sebab dah kerja pembangkang akan cari kesalahan walau yang belum dibuat atau yang telah dibuat dgn baik.

carilah yang bijak pandai PR untuk sama2 fikirkan masalah rakyat kita kat jepun, setakat peluk tubuh dan komen dalam web..setakat buat filem drama picisan bolehlah.

sama2lah fikir untuk negara sbb u bukan org sembarangan bro.

Tanpa Nama berkata...

Berita Harian apologises for ‘tasteless’ tsunami cartoon

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/berita-harian-apologises-for-tasteless-tsunami-cartoon/

Kah kah kah....
Woit...! dah salah masuk sarang !
Ini sarang "hornet"
Say soooory lah cepat....
Jika tidak, kerja pun boleh kena buang....
Kah kah kah
Kah kah kah...
Woit....! dah takut !

Tanpa Nama berkata...

Loji nuklear Jepun yang meletup tu dah berjasa kat Malaysia.
Setidak2nya Najib & kroni terpaksa fikir 1000 kali jika nak bina loji macam tu di negara ni.
Moralnya, bukan Mahathir saja ada jasa kat Malaysia ni..

Tanpa Nama berkata...

anon
13 Mac 2011 6:34 PM

nak tunggu plan benda. org dah bnyk mati.. loji dah meletop. guna la kontigensi plan. bengap..

Tanpa Nama berkata...

sokong hang TT.

Tanpa Nama berkata...

Tu lah. Nak hantar token 6 anjing pengesan aje. Kerajaan tak layan pun si najib dan thajudeen tu. Kalau hantar semua anjing-anjing UMNO oklah. Kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama 6:34

Lu apa cakap. Pembangkang bukan ada kuasa. Boleh komen aje la. Kalau kuasa negeri ada la sikit2, kuasa federal memang takder. Berapa ramai rakyat yg tak tau beza kuasa negeri dgn kuasa federal. Ada ke pak menteri federal suruh negeri2 Pakatan hapuskan tol, turunkan harga gula etc. Lepas tu kata Pakatan tak tepati janji pilihanraya.

PENDEK kata, kalau hal2 federal, Pakatan pembangkang memang boleh komen aje.

Tanpa Nama berkata...

6.34 pm.Memang plan nak ke Jepun..tapi mana ada statement bawak balik rakyat kita ke Malaysia dlm berita TV3 tadi, dah la tak update berita tapi nak sembang kat sini,bodoh tak boleh di ajar.

Tanpa Nama berkata...

Pembaca2 blog TT,

Ingat....jangan undi BN/UMNO....undilah Pakatan Rakyat (PAS, PKR dan DAP).

Biar kita tumbangkan BN.....rejim kejam...celaka punya parti.


anti-BN/UMNO

sang kancil berkata...

betul tu bro. satu cara kerajaan nak pasung pemikiran rakyat ialah menerusi kaedah penentuan agenda oleh media arus perdana.baca ini baru tahu macam mana.http://munshiabdullahthejunior.blogspot.com/2011/03/penentuan-agenda-pengenalan.html

kgpadangbalang berkata...

Duit gomen dah habis, macam mana nak hantar pulang student/rakyat M'sia kat Jepun tu balik ke sini?

Sedangkan nak hantar balik student ke Mesir untuk sambung semula pun suruh tanggung sendiri?

Padan muka BN dan gomen, aritu cakap besar kata ada duit, jangan terkejut tahun ni kakitangan gomen jangankan bonus, duit raya RM1,000 tu pun belum tentu dapat.....

Tanpa Nama berkata...

kah kah kah .. ada plan lebih baik dari tak de plan.. tu yang kalah prk baru ni.. tak de backup plan.. kah kah kah

kalau ada backup plan pun lari kena gigit nyamuk

kah kah kah kah kah ..
semoga semuanya selamat..

kalau nya dah dihujung tanduk diri sendiri harus pikir camne nak selamatkan diri..

itu pum gerombolan tak boleh pikir sendiri .. itu namanya backup plan

cam bro nuar.. bajet selamat hakim rejet bukti dna .. tapi bukan rejet bodo2 .. dia ada plan.. kah kah kah


pakatan nak pegi ke putrajaya.. 16 september tak jadi.. pasal nuar tak ada backup plan..

itu pun tak boleh pikir..

ooo lupa nuar surh orang umngok lompat.. tapi pasai apa yang belah paktan yang banyak lompat..


kah kah kah ..
umngok ada backup plan.. ?

sapa bodo.. hisyam ko la bodo.. kalau tak bodo pasai masuk isa

kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

@anon 6.34

hahahaha tu la contoh terbaik gerombolan. rakyat terdedah dengan radioaktif boleh lagi DALAM PLAN? maknanye PLAN mungkin jalan atau tak?
woitt! mende camni tak payah nak plan-plan nye laa. darurat boleh apply serta merta tahun 69, mende ni kene plan? BUTTHURT la kau! orang macam kau laa tak kesah kalau abah kau snirik yang kene ISA sebab berdemo secara aman. kan? yela, nama pun bukan pembangkang, kene laa TERIMA JE WALAUPUN ADIL ATAU TIDAK.

Tanpa Nama berkata...

Salam Bro tt,,rasa macam agak silap fakta.

Kerajaan bawa balik student bukan semata2 takut demo..tapi kerana desakan mak ayah yang ada antaranya orang besar dan disensasikan oleh maklumat2 salah dalam media. Asalnya kerajaan tak nak bawa balik pun. Orang2 kedutaan pun tak balik. Jadi kalau kerajaan mengambil keputusan taknak bawa balik ini akan memberi kerugian besar dari sudut populariti kerajaan.

dari-student mesir yang tak balik mesia sepanjang demo.