Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 13 Mac 2011

TELAH MELETUP




LOJI NUKLEAR SEDANG MELETUP



nota:
berhati hati
jika malaysia
ingin mendirikan loji nuklear
terlebih dahulu pastikan
pintu cermin kereta proton
boleh di naik turunkan
dan tidak jam dengan senang
kah kah kah



JEPUN SAH LETUPAN LOJI TENAGA NUKLEAR FUKUSHIMA
- minsider

Kerajaan Jepun mengesahkan letupan di loji tenaga nuklear Fukushima Daini hari ini ekoran gempa bumi dan tsunami semalam.

Terdahulu agensi berita Jiji memetik polis tempatan berkata letupan dan asap kelihatan di loji tersebut – sehari selepas timur laut Jepun digegarkan dengan gempa bumi paling buruk dalam 140 tahun.

Awal hari ini, kerajaan Jepun memberi amaran wujudnya cairan di reaktor nuklear yang rosak ekoran gempa bumi dan tsunami semalam, tetapi berkata, risikonya kecil.
Bagaimanapun Ketua Setiausaha Kabinet Jeoun Yukio Edano kemudian mengesahkan satu letupan dan kebocoran radiasi di loji tersebut.

“Kami sedang melihat punca dan situasi dan kami akan memaklumkan publik apabila kami ada maklumat lanjut,” kata beliau.

“Buat masa ini kami merasakan pengosongan kawasan dalam lingkungan 10 kilometer adalah wajar,” katanya.

Malah beliau juga berkata Jepun telah memperluaskan kawasan yang dikosongkan sekitar loji Fukushima Daini.

Beberapa jam kemudian kerajaan mengumumkan bahawa ia memutuskan untuk memperluaskan kawasan yang perlu dikosongkan sekali ganda kepada 20 kilometer.

Edwin Lyman dari Union of Concerned Scientists berkongsi keseriusan keadaan di pusat-pusat kemudahan nuklear yang dilanda gempa bumi dan tsunami, dan pilihan-pilihan yang ada bagi mengelakkan bencana nuklear.

Stesen TV NHK melaporkan bahawa beberapa pekerja cedera dalam letupan di Unit 1 loji tersebut.

Agensi berita Kyodo pula berkata, radiasi dikeluarkan setiap jam bersamaan dengan kadar yang dibenarkan bagi tempoh satu tahun.


JAPUN BERI IODINE UNTUK ELAK BARAH


nota:
bila iodine telah mula
di beri maka ini bermakna
radioaktif telah mula berterbangan


JAPAN MAY HAND OUT IODINE NEAR NUCLEAR PLANTS
– reuters

* Iodine can be used to protect against thyroid cancer
* Japan told IAEA it is checking condition of reactor core

VIENNA, March 12 (Reuters) - Japanese authorities have told the U.N.'s atomic watchdog they are making preparations to distribute iodine to people living near nuclear power plants affected by Friday's earthquake, the Vienna-based agency said.

Iodine can be used to help protect against thyroid cancer in the case of radioactive exposure in a nuclear accident.

After the 1986 Chernobyl disaster, thousands of cases of thyroid cancer were reported in children and adolescents who were exposed at the time of the accident. More cases are expected.

In Japan on Saturday, radiation leaked from a damaged nuclear reactor after an explosion blew the roof off in the wake of the massive earthquake, but the government insisted that radiation levels were low.

Japan's Jiji news agency later said three workers suffered radiation exposure near the Fukushima nuclear plant.

nota:
pertama adalah simpati kita kepada semua
warga jepun yang ditimpa kemalangan

tetapi kita mesti terus meneruskan
menelanjangi cita cita saudagar
loji nuklear

para saudagar ini sedang cuba menyorokkan
apa yang sebenarnya sedang berlaku

pada ketika ini tetiba laman web loji
nuklear di fukushima telah padam
ini kerana saudagar nuklear ini tidak
mahu orang ramai tahu apa sebenarnya
sedang berlaku

juga sila ambil perhatian
pelbagai bentuk profesor dan bijak pandai
tentang tenaga nuklear akan dan telah membuat komen:

- belum dapat dipastikan –
- kalau bahang ini stabill semua selamat
- tidak seburuk chernobyll

semua ini ada penipuan – kata kata untuk menipu

bayangkan peduduk dipindahkan 30 batu dari
loji ini – ini hanyalah pr exercise –

30 batu – macam dari kl ke kajang? ini bukan jauh

cuba kita ingatkan kembali jerebu yang datang
menyerang kita 5- 6 tahun dulu – datangnya dari
daerah beratus ratus batu jauhnya dari kl
ini samalah dengan radioaktif nuklear ini
radioaktif ini boleh berterbangan lebih jauh

nota:
dah mula bagi iodine
bermakna radioaktif telah mula menular

para saudagar sednag cuba menenggelamkan
agenda loji nukelar ini

nota:
bagus kalau loji nuklear ini di buat di pekan
cukup baik – cukup terpilih
ini kawasan najib - loji ini akan menjadikan pembanguan pesat
kalau loji ini lubang bocor – jangan risau
kita sumbatkan bik mama untuk menutup lubang ini
kah kah kah

7 ulasan:

Jiwa Kacau berkata...

Jangan takut bro TT, akan ada prof. kongkang cakap,logi nuklear Malaysia adalah yang paling selamat di dunia berbanding dengan negara lain.

Jiwa Kacau berkata...

Jangan takut bro TT, akan ada prof kongkang cakap logi nuklaer Malaysia adalah yang paling selamat di dunia berbanding dengan negara-negara lain.

Tanpa Nama berkata...

"bagi iodine" -

Kalau kat 1Malaysia gerenti kena bayar....

Tanpa Nama berkata...

Banyak tenaga boleh diperbaharui boleh digunakan. Contoh: Tenaga angin, solar, ombak dan sel hidrogen.

Tapi kalau kerajaan galakkan sumber2 bersih ni, kroni takleh dapat byk komisen.

Dr.Problem berkata...

harap2 maria ozawaku selamat....

Tanpa Nama berkata...

Kalau dpt kenakan najib, big momma & konco2 nya dgn radiasi tersebutkan kan ke best. Biar diaorang jadi cam mutant ninja turtle.

Tanpa Nama berkata...

Salam Bro..

Aku buka below link=>
http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster

Cita pasal bencana kat Chernobyl..
dashyat gila..

=> one described his experience of the radiation as "tasting like metal," and feeling a sensation similar to that of pins and needles all over his face.

Memang aku setuju..dibuat di Pekan..sumbatkan bik mama..kasi act as a coolant...sesuai bebenor dengan saiz nye..pastu mat sembab pun boleh join sekali...