Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 1 Oktober 2012

INI CARA NAJIB CARI DUIT UNTUK TAMPONG BELAMNJAWAN


CARA KERAJAAN CARI DUIT
INDUSTRI SAMAN
Add caption

KOMENTAR TUKAR TIUB

ada negara menjual buah buah
ada negara menjual bijirin
ada negara menjual minyak
ada negara menjual teknoloji

semua untuk menampong pendapatan negara
pendapatan negara digunakan
untuk negara berbelanja:
bayar gaji polis
bayar gaji cik gu
nayar gaji cik gi
bayak gaji kaki tangan awam
buat hopital
buat sekolah dan dan dan

ini tugas kerajaan cari dana
susun belanjawan negara
agar tidka berhunat

tapi di malaysia lain
selama 15 tahun berturut
belanjawan negara tidak cukup
negara terpaksa berhutang

bukan kerana negara malaysia tak ada duit
belanjawan kantoi kerana rasuah
kerana menteri kelepet
bukan sratus dua ratus
tetapi berbilion bilion

pasal ini malaysia tak cukup duit
belanjawan kita  difisit

ertinya negara  kita belanja lebih
darai pendapatan negara

akhirnya kenakan cukai

saman adalah teknik cukai
saman ekor adalah cukai
saman AES adalah cukai

inilah cara united malays national organisation
menjalankan belanjawan
tangkap, saman dan cukai



AES: 3,344 imej kesalahan dirakam dalam masa 2 hari

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan mengesahkan sebanyak 3,344 imej kesalahan telah dirakam melalui Automated Enforcement System (AES) sepanjang dua hari operasi pada 23 dan 24 September.

Malah, Kementerian Pengangkutan turut menyatakan imej yang telah dirakam itu sedang melalui proses pengesahan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebelum saman dikeluarkan.

Demikian jawapan bertulis kementerian itu semalam kepada soalan Ahli Parlimen Tanah Merah, Amran Ab Ghani yang meminta Menteri Pengangkutan menyatakan jumlah saman yang telah dikeluarkan setelah AES dilaksanakan di seluruh negara serta jumlah kompaun yang dikeluarkan dengan jumlah kompaun yang paling maksimun pada musim perayaan yang lepas.

Kementerian itu memberitahu tiada pengeluaran saman yang dibuat melalui AES pada musin perayaan yang lepas memandangkan pada tempoh tersebut perlaksanaannya masih dalam peringkat Pilot Stage di mana melibatkan pengujian sistem.

Sistem AES mula beroperasi secara terus untuk fasa pertama 'Roll-Out' pada 23 Sepember yang lalu dan perlaksanaan bagi peringkat ini melibatkan 14 lokasi serta pengoperasian 10 kamera tetap dan 4 buah kamere mudah alih.

Pada 13 Julai yang lalu, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri menyatakan AES sedang melalui fasa ujian dan akan dilaksana sepenuhnya pada 12 Ogos sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri bagi mengesan kesalahan memandu melebihi had laju dam melanggar isyarat lalulintas

Menurut laman web JPJ, jumlah kamera tersebut adalah sebanyak 1,081 di mana 566 kamera untuk mengesan had laju, 256 kamera untuk lampu isyarat manakala 250 ialah kamera mudah alih.

Selain itu juga pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang telah diluluskan telah menyatakan denda minimum sebanyak RM300 dan maksimum RM2,000 akan dikenakan bagi setiap kesalahan.



KONSERT 8 TUNTUTAN BERSIH
Add caption

13 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tak nak kena saman, Patuhilah undang2.... Kelulusan tinggi pemahaman rendah.

Tanpa Nama berkata...

Patuhi undang2 takkan kena nye.

Tanpa Nama berkata...

Aku kena saman lesen mati hari tu sampai 600 hengget.300 lesen mati..300 lagi sebab pakai kereta nama bini aku ..maksudnya bini aku pun kena saman sebab bagi aku pakai kereta dia..tapi aku gak yang bayor..total 600

Tanpa Nama berkata...

APA? patuhi undang2? undang2 dibuat untuk dilanggar? orang bodoh dan bebal saja ikut undang2..

Tanpa Nama berkata...

Bawak KETA JLN lurus 80km gilet aper aku naik BMW bro bukan KETA labi utk semua download app waze BERSAMA komuniti inform man Ada camera guna 200 rebate utk beli smart phone

budak grik berkata...

lancau la...kalu dah tunggu kt had laju 60km....keta lembu pun bleh kena...puki punya najib...

Tanpa Nama berkata...

dua2 org ats tanpa nama ni mmg bongok..xkena xpela..dh kena nnt ntah2 diorang yg bunyi dlu..

Tanpa Nama berkata...

Undang2 kepala butuh apa.....
rembat duit rakyat.....
bunuh model....
kongkek penyanyi...
mat najib ikut undang2?

Abu Amir berkata...

Tak cukup kat jalanraya/lebuhraya nanti setiap taman perumahan pun ada AES keluar aje dari pintu pagar dah kena saman. Ini semua utk kutip balik hasil buat belanja bajet tah apa2. Saman ini utk mendidik rakyat supaya berdisplin bukannya utk mengaut keuntungan dari kelemahan rakyat.

PM sendiri pun ada saman sehingga RM90K yg belum dibayar semasa kes saman ekor dahulu yg dibongkar oleh Datuk Mahfuz. Cakap tak serupa bikin, sendiri tak berdisplin nak ajar org.

Boleh bangkrup kalau setiap hari kena saman maksimum RM2K tanpa disedari tak. Undang2 tak guna otak tetapi guna kepala lutut.

Tanpa Nama berkata...

2 yg atas tu mmg mankuk, baru nie aku kena saman no plate fancy...celaka betul...kereta BMW boleh pakai plate tampal tu keta wira aku kena saman...alasan dia keta aku wira jer...BMW mmg dah mcm tu...cam pukimak jer...kalau nak saman semua sekali ler...aku pun no size standard jer...cuma tanam kat dalam, so sure no tak tanggal...bukan plate ketuk...BMW tu siap rapat no dia...dah ler kecik....mmg bodoh polis nie.

Tanpa Nama berkata...

2 ekor mangkuk kat atas tu bodo...undang2 kl sampai tahap zalim undang2ape...kita org bkn gaji besar pun...kalau x nak bagi org laju buat je keta yg boleh naik 30km sejam bkn saman bongok...

Tanpa Nama berkata...

dah bagitau ada kamera kat situ pun nak bawak laju lagi, memang bangang tak boleh nak diubat.

gampang styleee berkata...

yg ade duit tu..leh gak pasang gps papago tu...leh kesan camera speedtrap tu...tp masaalahnya aku ni nk mkn pun tak tentu hala...tak kan nak psg gps kat toyota dx aku tu..sudahnye org kaya telepas gak...aku yg susah ni jugak yg mendapat..babi punya bn...