Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 29 Mac 2009

MULA LAH BELAJAR BERKEBUN KALAU ADA TANAH KOSONG !!




LOMBONG INTAN BERLIAN TUTUP


Lombong intan berlian yang terbesar di dunia telah ditutup bulan lalu.

Lombong di Botswana Afrika Selatan ini adalah pengeluar 70% dari semua intan berlian dalam dunia.

De Beers tuan empunya lombong telah memberhentikan beratus-ratus ribu buruh lombong.

Di Namibia lombong intan berlian telah juga ditutup.

Di Republik Congo seramai 200,000 buruh lombong telah diberhentikan.Lombong yang sama telah ditutup.

Pasaran untuk intan berlian telah jatuh. Ini adalah tanda-tanda bahawa orang-orang kaya tidak lagi mahu berbelanja.

Hujung minggu ketika puluhan ribu rakyat Malaysia berkumpul di Bukit Gantang dan Bukit Selambau terdapat ratusan ribu para demonstran dari seluruh Eropah juga sedang berkumpul di London.

Anarko, punk, rockers, pendakwah, pak aji, vegeterian, lebai church, padri,mahasiswwa, pak cik, mak cik, minah cun, minah bergetah, losers, doopers - semua sedang berkampong disekitar kota London. Ahad , Isnin, Selasa dan Rabu mereka akan menggodam City of London - sarang kapitalis dunia.

Mereka datang untuk membaham para bankers dan lintah-lintah
darat dari negara G20 yang sedang merancang untuk memufliskan dunia.

Zaman meleset telah hampir sampai.

Sesiapa ada kerja sila jaga baik-baik.
Sesiapa ada duit sila jangan boros.
Sesiapa ada masa sila mula membaca cara
untuk berkebun dan memilihara ayam itik
Sesiapa ada tanah sila mula bercucuk tanam.



13 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

FIABCI (International Real Estate Federation) dah mintak kerajaan tolong dorg kekalkan harga rumah yang sudah tidak munasabah untuk dimiliki oleh rakyat biasa..

We do not need this protectionism.. Kami mau harga hartanah ada correction.. Depa makin melampau, rakyat sendiri xde rumah sibuk nak buat MM2H untuk rakyat asing.. Dasar kapitalis..

Melayu Sejati berkata...

Bro,

Tapi bukankah masa mula-mula krisis ekonomi dunia berlaku..."Pemimpin Melayu sesat(UMNO)" selalu berkata Malaysia tidak akan terjejas dengan krisis ekonomi dunia.

kihkihkih...TAK TERJEJAS....kihkihkih...TAPI RM10BILLION....kihkihkih...LEPAS TU 60 BILLION PULAK

kihkihkih...BANYAK DUIT DEPA...JANGAN-JANGAN SKUPANG HABUK PUN TARAK...SEDAP CAKAP JER...kihkihkih.

samilux berkata...

sokong .nasihat bagus ..tapi madey masuk balik umno bang ..to stimulate car industry cam mana sawah?????

Tanpa Nama berkata...

hanya Komunism penjamin masa depan. Kapitalis sudah tiba dizaman kegelapannya.

Marubi berkata...

nak stimulate ekonomi industri kereta dengan mewajibkan kereta lebih 10 tahun dilupuskan dengan dapat RM5,000. Ni satu lg dasar kapitalis yg nk menguntungkan tokey2 dan menyusahkan rakyat!

tajudin berkata...

bro TT, ok jugak tu. so saper berminat nak buat fertigasi ke, projek hidroponik ke nak bercucuk tanam ke, email le saya.

Tanpa Nama berkata...

Malaysia mmg xde masalah ekonomi.. Siap bisnesman "daddy kasi" beli saham luar negara lagi..

Sila baca laporan nie..

Mahathir's son buying stake in Kirin Holdings

Nak tau pasal Kirin ngan San Miguel nie;

Kirin Holdings

San Miguel Brewery

Tanpa Nama berkata...

apa bila kurang wang untuk berbelanja, saya tiba tiba teringat masa nan lalu . ya kekasih yang pertama dipertemuan yang antara berpuluh .... gadis innovatif dan manja, dara anak gadis Basqe . Bukan saja pandai bercucuk tanam diatas bidang kecil di belakang rumah di Amsterdam malah bolih memancing da mengail ikan berumpan roti .Jauh disudut hati dalam perjalanan hidup, tanpa ada rasa ego atau bangga menobatkan diri di perantauan sebagai pelaut . benar atas nasihat dimana berbudi pada tanah akan membawa kepada pulangan hasil bumi yang kaya dan dapat menjimatkan .

alangden , Tg. Ipoh

akira8047 berkata...

kalau yang sehelai sepinggang alamatnya dah tak panjang umur.

namun jangan mengalah sebelum berjuang. tak perjaya, jom kita pakat mai layan video penamaan calon bukit gantang

Sudin berkata...

Setuju !

Woit...abang isham !
takkan hang kebun je ?

Hang kebun pun,hang kebunlah.........

Tanam sayur-sayuran 45 hari.....
bayam merah boleh jadi popeye.....
ye,ye,ye,.......
seminggu sekali hantar kelapa kepasar dalam 40biji dapat gak RM20........
Asam keping sekati RM15......
Serai mudah hidup......
Bunga kantan dalam 5 kuntum mungkin cukup kot,dapatlah RM2.50...

Tolak campur tinggal tiga ringgit setengah.......
Nak menikah camna ?
Boleh gak,sebab hantaran tak termasuk yang wajib..........
Tapi puak gerombolan dah ajar orang melayu hantaran mesti ratus ribu....
Hah....!lantak diaoranglah.

Tanpa Nama berkata...

kalau tanam popi n marijuanita okey tak? manaler tau budaya hippies john lennon tu jadi trend time gawat nanti? hahaha!

Dr Love berkata...

isu ni buat aku teringat buku "Dajjal" karya Ahmad Thompson

konsumerisme sekarang nih dah jadik aqidah hampir semua orang atas muka bumi, tapi ironi bila tuhan-tuhan konsumarisma [baca : bankers/kapitalist] semakin nazak. nanti banyak yg kojol macam bank Merill Lynch.

nak balik kampong tanam ubi?
haku dah tak reti.
gila ko ! tak kena langsung dgn sut Giorgo Armani.

que sera sera, apa nak jadi akan terjadi

jebatderhaka berkata...

tanam ganjalah untung...

buat taman ganja dalam toilet....

baru cam pablo escobar..

kah kah kah..

hidup kaya raya....ati senang..

silap-silap bini hishamuddin lidah pendekpun kita boleh sewa, sewa ikut jam...

kah kah kah...

pengkhianat..!!!

kah kah kah kah...