.

Isnin, 27 Mac 2017

SAPA KHAWARIJ HARI INI
F.BOOKKHAWARIJ
Oleh : Dr MAZA
Dalam sejarah pertelingkahan umat Islam kelompok yang paling kuat dan awal menggunakan isu agama untuk mengkafirkan orang Islam yang tidak sejamaah ataupun sekumpulan ataupun separti ialah Puak Khawarij.
Kelompok ini Nabi s.a.w sifatkan seperti berikut:
“..Seseorang kamu akan merasa lekeh solatnya dibandingkan solat mereka, merasa lekeh puasanya dibandingkan puasa mereka. Mereka membaca al-Quran, namun al-Quran itu tidak melebih halkum mereka. Mereka tersasar keluar dari agama seperti anak panah tersasar dari sasarannya..”
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Inilah Khawarij yang kelihatan hebat dalam ibadah dan pidato agama mereka dengan menggunakan nas-nas al-Quran.
Mereka mengkafirkan orang Islam yang melakukan maksiat, juga mengkafirkan orang Islam yang tidak mengikut kumpulan mereka.
*Dalam konteks hari ini mereka melabelkan sesiapa yang tidak menyertai jamaah ataupun kumpulan ataupun organisasi mereka sebagai anti-Islam.*
Puak Khawarij ini mengangkat slogan:
“Tidak ada hukum melainkan hukum Allah”.
Slogan yang kelihatannya berteraskan al-Quran, tetapi dengan tujuan yang buruk. Kata Saidina Saidina ‘Ali bin Abi Talib kepada mereka:
“Satu slogan yang benar, tetapi dengan tujuan yang batil”.
(Al-Khatib al-Baghdadi, Tarikh Baghdad, 304/10, Beirut: Dar al-Kutub al-’Ilmiyyah).
Dengan slogan al-Quran
“Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah maka mereka itu orang-orang yang kafir”

(Surah al-Maidah, ayat 44),

maka mereka melancarkan kempen mengkafirkan dan memerangi orang Islam ataupun menganggap anti hukum Allah sesiapa yang tidak menyertai mereka.
Atas andaian yang tipis maka dengan mudah seseorang dijatuhkan hukuman murtad dan kafir ataupun musuh Islam.
Hasilnya, pertumpahan yang dahsyat berlaku pada zaman pemerintahan Saidiyyidina ‘Ali bin ‘Abi Talib.
Selepas zaman ‘Ali pun, pemikiran Khawarij meresap ke dalam berbagai kumpulan dan organisasi. Hasilnya, kita mendengar isu kafir mengkafir muncul di pelbagai zaman dan tempat di seluruh pelusuk dunia Islam.
Pada zahirnya puak ini berwajah agama, namun pada hakikatnya Nabi s.a.w menyebut tentang mereka:
“Mereka itu berucap dengan ucapan sebaik-baik makhluk. Mereka tersasar keluar dari Islam seperti anak panah tersasar dari sasarannya. Iman mereka tidak melebihi halkum mereka.”

(Riwayat al-Bukhari).

Demikian getirnya kelompok ini. Sekalipun dengan ungkapan dan nas agama di mulut mereka, namun mereka tersasar daripada Islam yang sebenar.
Dengan ini menyedarkan kita semua, di samping kita bersangka baik kepada golongan yang menzahirkan ciri-ciri agama, kita sayangkan mereka dan menghormati mereka, namun kita juga mestilah berhati-hati dengan tindakan setiap individu dan kumpulan.
Janganlah penampilan zahir menyebabkan kita membuta mata atau memandulkan akal dari membuat penilaian yang matang dan seimbang. Apa yang baik kita kata baik, apa yang salah tetap dinilai salah tanpa mengira dari mana dan siapa kesalahan itu datang.
Namun jika golongan tertentu menzahirkan ciri-ciri agama dan memegang prinsip agama dalam seluruh perjalanan mereka, maka merekalah golongan yang kita cinta dan kita bela dengan sepenuhnya.
Sebaliknya, jika kempen mereka ialah kepada menghukum, menuduh sesat dan melebel orang lain sebagai musuh Islam ataupun anti Islam atas perbezaan pandangan dengan mereka dalam slogan 'melaksanakan hukum Islam ala mereka', maka mereka merupakan dari benih khawarij.
Dr Maza

LikeShow more reactions


----------------

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tengok siapa yg nak kafirkan dr maza pula

Adanan Talib berkata...

Aduihh,sakit sakit sakit.Macam mana ni pak lebai pak lebai.Jawab jangan tak jawab.