Selasa, 22 Oktober 2019

LEBANON TERUS BERDEMO


KAUM TERTINDAS

TERUS MELAWAN
-----

CAKAP JELAS JELAS

WOIT AZMIN

LU CAKAP 

JELAS JELAS

SAPA BIKIN

HURA HARA

MAIN PINTU

BELAKANG

Biar Dr M terus jadi PM sehingga penggal PH tamat, kata Azmin

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mengulangi gesaan untuk Dr Mahathir Mohamad kekal sebagai perdana menteri sehingga mandat lima tahun Pakatan Harapan berakhir.

Menteri hal ehwal ekonomi itu turut menolak dakwaan beliau menemui bekas naib presiden Umno, Hishammuddin Hussein secara rahsia untuk menghalang Anwar Ibrahim menggantikan Mahathir seperti dalam persetujuan antara pemimpin PH sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 lalu.

“Kalau ada pihak yang hendak meroboh pentadbiran dan kerajaan lebih awal daripada itu, dua tahun atau satu tahun, itulah sebenarnya kerajaan pintu belakang.

“Sepatutnya biarlah Mahathir kekal sebagai perdana menteri hingga selesai tempoh penggal ini kerana itu mandat diberikan rakyat,” katanya di lobi Parlimen hari ini.

Azmin bagaimanapun tidak menyebut sebarang nama ketika ditanya dakwaan komplot pembentukan kerajaan baru tanpa DAP dan Amanah yang turut mengaitkan Hishammuddin.

Beliau berkata, isu peralihan kuasa perlu dihentikan kerana ekonomi negara sepatutnya menjadi keutamaan.

“Terlalu banyak ketidaktentuan berlaku di luar sana, pelabur asing, pelabur domestik terlalu bimbang sekiranya keadaan ini berterusan. Saya harap kita hentikan perbincangan tentang peralihan kuasa.

“Tumpu sepenuhnya masa untuk bangunkan ekonomi dan membantu rakyat. Beri sokongan padu kepada Mahathir untuk terus memimpin kerana ini dapat beri jaminan kepada pelabur bahawa politik Malaysia stabil.”

SAPA AGAKNYA

DUA MINGGU 

SEKALI BERATIP

NAK JADI PM
KAH KAH KAH

-----------

KITA SEMUA KENA TIPU


YA AMPOON

SELAMA INI

KITA TERTIPU

NAJIB INI SUCI

NAJIB BERJUANG

UNTUK BANGSA

UNTUK NEGARA

UNTUK UMMAH

Mahkamah diberitahu, Najib bertindak demi kepentingan negara dengan niat terbaik


PERBICARAAN SRC International kini di peringkat penghujahan yang mana peguam akan berhujah sekiranya Najib Razak, yang berdepan tujuh pertuduhan jenayah, perlu membela diri kerana didakwa menyeleweng dana awam berjumlah RM42 juta.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohd Nazlan Mohd Ghazali akan mendengar penghujahan daripada peguam bela dan pihak pendakwaan sama ada wujud prima facie terhadap bekas perdana menteri itu.

Sekiranya ada, Najib akan diminta membela diri.

Nazlan akan membuat keputusannya pada 11 November.


NAJIB DIZALIMI

OLEH MADEY

MARI KITA

LAUNGKAN

UNDUR MADEY 
KAH KAH KAH

----------

PENJUAL AGAMA MENCURI


TUAN HAJI

PENJUAL AGAMA

KAKI REMBAT

KAKI PUTAR

MENCURI
 

Nasharudin Mat Isa didakwa 33 pertuduhan


BEKAS timbalan residen PAS Tuan Haji  Nasharudin Mat Isa mengaku tidak bersalah terhadap 33 pertuduhan jenayah mengubah wang haram dan pecah amanah melibatkan keseluruhan wang lebih RM4 juta.

Beliau didakwa dengan tiga kes mengubah wang haram berjumlah lebih kurang RM302,000 di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Amla) 2001.

Beliau juga dituduh 30 kes pecah amanah mengikut Seksyen 409 Kanun Kesiksaan melibatkan wang berjumlah RM3.72 juta.

Nasharudin, 57, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas semua pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam Rozilah Salleh.

Tiga tuduhan mengubah wang haram berjumlah lebih kurang RM302,000 didakwa dilakukan antara November dan Disember 2018.

Beliau didakwa memindahkan wang RM302,069 dana yang diterima dari Kementerian Kewangan ke Wassatiyah Centre for Peace, sebuah yayasan yang beliau miliki. Dana itu asalnya untuk Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global, yang beliau terajui.

Kesalahan itu dilakukan lebih kurang empat bulan selepas pentadbiran Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad memutuskan yayasan itu ditutup.

Tiga puluh tuduhan pecah amanah pula didakwa dilakukan antara 2015 dan 2018. Tiga daripadanya didakwa dilakukan semasa beliau memegang jawatan ketua pegawai eksekutif Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global sementara 27 kes atas kapasitinya sebagai pengerusi Yayasan Nassar.

Menurut kertas pertuduhan, Nasharudin didakwa menyalahguna wang itu antaranya untuk membayar yuran universiti anak lelakinya, memberi pinjaman kepada anak perempuannya dan membayar jamuan makan perkahwinan anak lelakinya.

Beliau juga didakwa menyalahguna wang yayasan itu untuk membayar gajinya sebagai pengerusi yayasan sebanyak RM20,000 beberapa kali antara 2015 dan 2018.

Beliau juga didakwa menyalahguna wang yayasan untuk membayar duti setem kepada sebuah firma guaman bagi tujuan membeli sebuah unit kedai di Bangi.

Hakim Rozilah membenarkan ikat jamin RM80,000 bagi pertuduhan di bawah Amla, manakala bagi pertuduhan pecah amanah, Nasharudin dibenarkan ikat jamin RM250,000 dan menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 28 November untuk serahan dokumen.

Bagi tuduhan mengikut Amla, Nasharudin berdepan hukuman penjara tidak lebih 15 tahun dan denda RM5 juta, jika sabit kesalahan.

Bagi tuduhan pecah amanah, beliau berdepan hukuman penjara maksimum 20 tahun, denda dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Nasharudin dilantik mengetuai Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global pada 2015, menggantikan Saifuddin Abdullah yang letak jawatan dan keluar Umno. Yayasan itu didirikan oleh Najib  untuk memperjuangkan idea kesederhanaan melawan ekstremisme.

Nasharudin, timbalan presiden PAS antara 2005 dan 2011, dilaporkan antara tokoh utama dalam parti Islam itu yang merintis hubungan lebih baik dengan Umno selepas pilihan raya umum 2008.

Selepas mengikuti lawatan Najib, ketika itu perdana menteri, ke Gaza pada 2013, Nasharudin dipecat daripada Majlis Syura PAS dengan alasan kerap tidak hadir mesyuarat dan sering membuat kenyataan tidak selari dengan pendirian majlis. Beliau pada masa itu dikekalkan sebagai ahli parti.

Selepas kalah pemilihan timbalan presiden kepada Mohamad Sabu pada 2011, Nasharudin tidak lagi aktif dalam parti dan pernah dilaporkan sudah keluar PAS. – 22 Oktober, 2019.


SIMPAN LAMA

DALAM JIL

ABISKAN BOREH
KAH KAH KAH
--------

MAKAN GAJI BUTAPUKARK

MAKAN

 GAJI BUTA

RASUAH DAH

MULA PANDAI

Ahli Parlimen PH tidak hadir sidang diberi amaran, kata PM

KUALA LUMPUR: Dr Mahathir Mohamad berkata, ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) yang tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat sudah diberi amaran ekoran insiden persidangan terpaksa ditangguhkan minggu lalu disebabkan kurang kuorum.

“Kita sudah bincang dengan mendalam dalam Kabinet. Kita dapati menteri kadang-kadang berada di luar negera kerana terlalu banyak mesyuarat peringkat antarabangsa.

“Ahli-ahli Parlimen biasa juga kadang-kadang ada masalah lain. Kadang-kadang mereka ada di dalam bangunan ini (Parlimen), tetapi tidak ada di dalam Dewan Rakyat.

“Jadi, mereka boleh dipanggil dengan menggoncangkan loceng. Kita juga bagi amaran kepada mereka supaya menentukan mereka hadir,” kata beliau di lobi Parlimen hari ini.


SEBUAH NGO

WAJIB 

DITUBUHKAN

KHUSUS JAGA

KEDATANGAN

DI PARLIMEN

UNTUK

BERI LAPORAN

PADA RAKYAT

 BANGKAI MANA

MALAS DATANG

 JANGAN  UNDI

JANGAN DIPILIH

BIAR KALAH

-----------

APA NI ?

APA NI?


Biar Dr M terus jadi PM sehingga penggal PH tamat, kata Azmin


BERITA MENYUSUL

--------