Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 14 November 2008

BERITA GUMBIRA UNTUK MEREKA YANG BERJALAN KAKI - KAPITALIS MULA RUNTUH RANTAH -

Di London British Telecom (BT) akan membehentikan 10,000 pekerja.

DHL akan membuang 9,500 pekerja.

DBS akan memberhentikan 900 pekerja.

Syarikat CORUS akan memberhentikan 400 tenaga kerja.

Datuk Bandar Kota NEW YORK akan memberhentikan 3,000 tenaga kerja

VIRGIN MEDIA akan memberhentikan 2,200 pekerja media.

ITV akan memberhentikan 1,000 tenaga pekerja media.

GNK – syarikat perindustrian kapal tebang akan memberhentikan 1,400 pekerja

BERITA BAIK UNTUK BERJALAN KAKI

VAUXHALL
pembuat kereta seperti PROTON di UK sedang menjalankan dasar beli SATU KERETA dapat SATU PERCUMA.

GENERAL MOTOR, FORD dan CHRYLERS
– tiga syarikat kereta yang memiliki lebih dari 3 juta pekerja yang bersangkutan dengan industri kereta sedang nazak dan menunggu masa untuk wafat.

Di Malaysia?..... kah kah kah…. kita unik…. EKONOMI KITA STABIL….WE HAVE NO ECONOMIC PROBLEM….. kah kah kah …. kah kah kah… our fundumental is strong…. we have no crisis…kah kah kah… which idiot says this?..... kah kah kah… we want more MEGA PROJECTS.... kah kah kah



17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah.... apa sudah jadi dalam sekelip mata beratus para pekerja mahir dan separa mahir akan dibuang kerja . Ini merupakan satu keuntungan dan peluang keemasan bagi negara kerdil saperti Malaysia untuk merebut peluang bagi mengisi kekosongan tenaga pekerja IT yang berpusat di Cyberjaya .

Kalau ditinjau diCyberjaya, bandar IT malaysia setanding dengan Bengalore di India dan Silicon Valley... ia tidak lebih dari bangunan indah tersergam tetapi tidak dihuni bagi tujuan dan matlamat IT negara dan dasar tujuan penubuhannya. sebahagian Para usahawan dan kaum pemodal hanya berminat untuk mendapatkan "alamat" dan peluang bagi meraih insentif .

Dengan keadaan kegawatan dan ramai yang mencari peluang pekerjaan Kerajan Malaysia harus merebut peluang dengan mencari dan mempromosikan malaysia sebagai destinasi pekerjaan untuk IT .

Saya rasa dengan initiatif ini termasuk kualiti para pekerja yang ada pasti akan melonjakan kemampuan IT Malaysia kehadapan 20 tahun . Tahap pencapaian ini akan lebih bererti dan memulihkan imej Cyberjaya . - Alangden

Tanpa Nama berkata...

Dulu kata harga minyak takkan turun.
Skang harga minyak dah merudum.
Sapa yang buat statement minyak tak turun?
Mangkuk hayun ni jugak.

Dulu kata tak penah jumpa Saiful Bukhari.
Lepas tu tiba-tiba kata penah jumpa Saiful, urusan biasiswa.
Sapa punya statement?
Mangkuk sekor ni jugak.

Bangang berlapis-lapis pun boleh jadi presiden UMNO.

Nak jadi bangang pun, jadi bangang sorang2 cukup la.
Tak payah nak bangangkan rakyat pulak.

Tok Moh berkata...

Kah..Kah..Kah..
Rakyat Melaysia jangan risau dan susah hati Menteri Keduitan kita dahsyat, hebat dan unik..

Malaysia Unik..Rakyat melaysia hebat, rakyat dah biasa makan ubi kayu, Rakyat kita dah biasa makan nasi dengan kicap, Pemimpinnya kita memperjuangankan Ketuanan Melayu! Jangan Risau Ekonomi kita stabil, Kita negara yang unik.. Menteri Keduitan kita ada BIK MAMA untuk menasihati beliau... Perdana Menteri kita selalu tido, kita ada perdana menteri yang Unik..

Hidup Ketuanan Melayu!
Hidup Mat Ngantuk..!
Hidup Menteri Keduitan
Hidup Bik Mama..

Malaysia Boleh!!
Rakyat Malaysia Boleh Makan Uubi!

Mohd Norizzuan berkata...

salam..

ini semua keje gerakan freemason yg cuba utk menghuru-hara kn dunia..duit yg guna utk bail-out lehmann brother ada kt israel utk digunakan buat modal serang iran..

joe penang berkata...

alo bro.
Kalu blleh bg tau sumber ko ni amik dr mana. Kalu bleh link lg baik.

Tanpa Nama berkata...

Yang kena penangan keruntuhan kapitalisme di sana nampaknya para pekerja, bagaimana para pemodal? Para pekerja dah lama tahu hidup serik dan merekapun mungkin boleh terus hidup susah dalam tempoh 2 tahun mendatang ini. Sdr Tukar Tiub, berilah contoh kesan buruk para pemodal kena daripada 'global meltdown' ni kerana mereka mungkin tak susah kerana sudah kaut berjuta-juta, berbilion-bilion dan merekapun akan di'bailout' oleh kerajaan masing-masing. Aden nak tengok mereka kena pukul dan ramai di antara mereka yang misalnya akan bunuh diri. Dapatkan cerita mengenai mereka , bapak kapitalis ini yang kena sapu deka meltdown itu. Sepatutnya economic meltown itu habis pukul pada mereka, bukan saja para pekerja.

hafiz berkata...

ekonomi kita memangpun sangat. hahaha

Tanpa Nama berkata...

Kita di Malaysia tengah tunggu bila proses pembuangan ini akan melibatkan juga pekerja asing. Maka jenayah akan meningkat. Lebih banyak mayat akan ditemui di sungai-sungai.
PDRM akan ditugaskan cari sampai dapat semua pesalah trafik yang belum didakwa di mahkamah. kemudian subat semua masuk dalam lokap. Dan lebih banayk kontrak supply makan lokap2 polis nanti akan keluar tender.
Lpeas tu barulah kerajaan akan menilai kesan ekonomi global. Lepas tu barulah kejaraan akan menilai samada nak belanja ratus juta sambutan hari kemerdekaan dan cuti-cti Malaysia. Dan sudah tentu kerajaan akan hentikan simpanan wajib KWSP. Semua pekerja tak perlu buat potongan untuk KWSP. Semua pekerja digalakkan membelanjakan sebanyak mungkin simpanan dengan cuti-cuti Malaysia dan berhari raya 30 hari dalam bulan syawal.

bibir tebal berkata...

KAH!! KAH!! KAH!!

kawan ketawa senang dicari bro..
aku la kawan ketawa kau..

KAH!! KAH!! KAH!!

Farouk berkata...

Sepatutnya kita bersyukur kerana Malaysia tidak sampai ke tahap itu. Maksud saya tidak ada pekerja yang dibuang sesuka hati kecuali syarikat-syarikat yang benar-benar nazak...

jawa peranakan berkata...

apakah OBAMA akan meneruskan tradisi memburu OSAMA?

Abdul.Fatah.Firdaus.bin.Abu.Hanipah berkata...

yeah..kita mahu mega project lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagi lagi dan lagi dan lagi dan lagilaa.

tiuB GeRek berkata...

Flextronics-Penang 4 days week for Month Nov and Dec.
AMD -Penang announced this morning VSS lay off 500 employees.

Spansion force to take leave (5 days in this quarter)

Jabil-Penang planned shut down from Dec 24 to Jan 4, will be 6 days leave.

Agilent-Penang planned shut down from Dec 24 to Jan 4, will be 6 days leave. Jan09 might have another shutdown. No increment 2008 review.

Avago-Penang no plan shutdown as no more in house production, hiring freeze.

ASE shut down every fortnightly on Monday starting from Nov 3.

Fairchild planned 'Mass Vacation' for 9 days leave in FY08

INTEL – No increment 2008 review, VSS for those under perform and massive cut cost/travel 2009, no shutdown plan yet

Motorola, Penang- Still hiring+profit, suspect got government 'look after', Singapore cellphone plant cut 800 job and now waiting for sale.

Siltera, kulim – Propose close down this Malaysian 1st Fab company, loss RM4billion in 2008

kah...kah...kah...kah...

kat malaysia ni..

p/s sumber belum di sahih kan.

uncle abu berkata...

haha..Msia stabil tuh hanya org gila jaa yg cakap..

Ntah2 depa pon sama freemason,kapir yahudi laknatt!!

cucupakkasim berkata...

di-pulau pinang,kilang FASTRON,milik german sudah mula mengurangkan hari kerja kepada 4 hari/minggu,dan pekerja-pekerja asing sudah dalam proses untuk di-hantar pulang...
di-dewan undangan negeri pagi tadi,ketua pembangkang dato azhar juga bercakap banyak tentang masalah ekonomi yang sudah meruncing...
namun menteri keduitan masih tetap dok kata kita masih kuat dan tak boleh kena...

Mohd Norizzuan berkata...

kpd joe penang

ini linknya

http://saudagarsenja.blogspot.com/2008/11/rancangan-yahudi-dan-krisis-ekonomi.html

3viLXeIjI berkata...

aBeS lA mAlAysIa TeRcHeNtA Ni..Aku SpeEcHleSS.nI sAlAh sAtu BaLa lA nI..TandA2 KiaMaT.PeMiMpIn TerDiRi dr oRg Yg BaNgAng dAn rEnDah tArAf..saPe Eh?lU Pk La sIndri!!