Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 17 April 2012

CARA TERBAIK HAPUS PTPTN IALAH HAPUSKAN GEROMBOLAN





HANYA SATU JAWAPAN TURUN 28 APRIL







KOMENTAR TUKAR TIUB


kenapa akhbar utusan
semakin kurang pembaca
dari bulan ke bulan semakin tak laku

di bawah ini adalah contoh laporan akhbar ini

di dataran merdeka ada puluhan anak muda berkhemah
betul mereka diserang
betul mereka di ganggu
tapi mereka tidak berundur
mereka masih lagi berkhemah

hari ini dianggar lebih adri 5000 warga kota
telah datang melawat khemah anak muda ini

ini adalah protes pelajar dan mahasiswa
yang menuntut pinjaman duit untuk belajar
dari ptptn di lupuskan
pelajar dan mahasiswa ini mahu pembelajanarn percuma
dari sekolah rendah hingga universiti

kesian akhabr utusan meloya ini
nak buat bohong pun tak dapat
lihat lah akhbar kokak ini
satu iklan pun tak ada
iklan panjang kan punai
pun tak nak mengiklan kan diri
dalam utusan meloya






MAHASISWA DEMONSTRASI BANTAH PTPTN BERSURA
I - meloya

KUALA LUMPUR 16 April - Kumpulan mahasiswa yang melakukan demonstrasi di Dataran Merdeka di sini sejak Sabtu lalu bagi membantah pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), akhirnya bersurai pagi ini.

Kumpulan kecil 10 mahasiswa itu bagaimanapun cuba mengasari pihak penguat kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang memujuk mereka selama 20 minit untuk bersurai.

Bagaimanapun, beberapa ahli kumpulan berkenaan mendakwa tercedera, walaupun mereka yang terlebih dahulu bersikap liar. - MELOYO






SISWA DI DATARAN MERDEKA TERIMA SUMBANGAN KHEMAH
- mkini

Pelajar yang menduduki kawasan Dataran Merdeka untuk menuntut pengajian tinggi percuma menerima khemah baru hari ini untuk menggantikan khemah yang didakwa dirosakkan oleh pegawai Majlis Bandaraya Kuala Lumpur.

Selain itu, kumpulan pelajar berkenaan turut menerima sumbangan daripada orang ramai dalam perkhemahan yang masuk hari ketiga hari ini.



10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

'Only 0.3 percent problems' in electoral roll
http://www.malaysiakini.com/news/195161

The En.Abdul Aziz a/l 0.3% mulut besar lagi....

Kah...kah.kah...........

yb berkata...

Otak beku dalam tv3/4 pagi semalam:
(interview dgn budak2 yang menari di Hong kkong)

Mat acara tanya budak lelaki 3x: apa yang paling seronok di Hong kkong?
Budak: sengeh-sengeh tak jawab

Mat acara give up dan tanya sorang lagi: apa yang paling seronok di Hong kkong?
Budak: pun sengeh-sengeh tak jawab.

Betul ke pergi Hong kkong?
Atau dikurung di Hong kkong?
Atau ada gag order takleh pecah rahsia?

Kesian petik-petik bonsai in the making. Soalan senang pun takleh jawab.

Anti Patail berkata...

memang bodoh, bangang, bangal, tolol, bahlol, tongong dan mangkuk hayun pada sesiapa yg baca media arus perdana seperti UTUSAN MALAYSIA lalu terus percaya laporan itu tanpa merujuk kepada sumber alternatif lain seperti malaysiakini, harakah, sinar harian etc..

zaman sekarang teknologi maklumat bebas tanpa sempadan...kita semua pun patut banyakkan rujukan dan pembacaan....kalau Najib buat statement mengenai sesuatu patut kita semak semula secara terperinci apa agenda kerajaan sebenarnya...

Pimpinan UMNO dan BN dah bnyk rembat dana2 kerajaan,jika mereka berjimat belanja dan haramkan sistem perolehan terus direct negotiation dalam belanjakan dana kerajaan, even if diorg boros seperti skrg sekalipun rakyat Malaysia sepatutnya dapat pendidikan dan perubatan percuma....

teruskan berjuang wahai para pelajar yg matang dan berani, anda pemimpin Malaysia dimasa depan, perbetulkan apa yg tidak sempurna pada masa kini...aku yakin korang matang sbb akhirnya korang bersurai dgn aman dan korang tidakla merosakkan harta benda seperti korang tidakla membakat bangunan sultan abdul samad dan korang tidakla membunuh pegawai DBKL & polis yg memukul korang...

syabas para pelajar & mahasiswa...teruskan bela kepentingan rakyat...semoga Allah bersama perjuangan anda sentiasa

kampong lad berkata...

peringkat varsiti percuma....peringkat pra-persekolahan
(tadika gomen/tadika swasta) macam mana? kena bayaq? INI TIDAK ADIL

Tanpa Nama berkata...

bro TT, tolong siarkan tulisan aku ini. aku rasa rakyat malaysia ni dah terhisap dengan keghairahan melampau nak hapuskan ptptn tanpa meneliti isu ni dengan lebih mendalam.

aku sokong penuh pendidikan percuma. tapi aku tak sokong langsung pemansuhan ptptn. kalau ko dah pinjam duit rakyat, ko bayar la balik (tanpa faedah tentunya).

ko pinjam duit rakyat rm25,000.00 ko mesti bayar balik rm25,000.00. itu baru adil. duit ptptn tu adalah duit pembayar cukai seperti aku dan ramai rakyat malaysia yang lain. sangat tak adil kalo duit pembayar cukai (rakyat la tu) digunakan dan kemudian tidak dibayar balik. itu dah salah.

dalam islam hutang wajib dibayar. sehinggakan orang yang dah mati pun, hutangnya tidak terhapus selagi waris dia tidak membayar balik.

apatah lagi kalau duit tu duit hasil dari titik-peluh rakyat yang ko pinjam. itu WAJIB bayar balik.

untuk aku, pendidikan percuma hanya meliputi yuran pengajian sahaja. yuran pengajian WAJIB FREE.

tapi makan, minum, berak, kencing, rumah sewa, tempat tinggal, tengok wayang, shopping, karaoke, futsal dsb. itu ko kena tanggung sendiri la. takkan itu pon rakyat nak tanggung!

kalo ko pandai dan datang dari keluarga miskin, itu kerajaan wajib kasi biasiswa. kalo ko agak pandai dan miskin, itu pun perlu dibantu dan diberi biasiswa. tapi kalo ko kaya...makan minum, berak kencing ko kena tanggung sendiri la.

biasiswa hanya diberi pada mereka yang layak mengikut merit dan kedudukan ekonomi keluarga.

tapi kalo ko tak layak terima biasiswa, sama ada ko tanggung sendiri ato pun ko buat pinjaman (tanpa faedah) yang boleh ditukar kepada biasiswa kalo ko dapat first class honours. ini akan menggalakkan kerja keras, rajin, tekun dan tak main-main dalam belajar.

tapi kalo ko tak cemerlang, pointer cukop-cukop makan jer ato pointer average...ko kena bayar balik la duit rakyat yang ko pinjam tu. takkan makan minum berak kencing sewa rumah ko rakyat nak tanggung jugak. ko jangan jadi FREE LOADER macam Raja Gopal!

pendidikan percuma untuk aku hanya cover duit yuran pengajian sahaja dari sekolah rendah sampai universiti hingga ke tahap PHD - yuran pengajiannya WAJIB PERCUMA. yang lain ko kena tanggung sendiri.

bro TT, adakah adil rakyat pembayar cukai macam aku ni kena tanggung studen-studen ni punya makan minum berak kencing sewa rumah? pastu duit rakyat tu digunakan pulak untuk shopping kat mid-valley, beli blackberry, tengok wayang, makan pizza hut dan mcdogal, sewa court main futsal, karaoke, main game, gi dating, beli kondom dan mungkin jugak duit rakyat tu digunakan jugak untuk sewa hotel murah buat kongkek hujung minggu. takkan semua ni rakyat nak tanggung jugak? adil ke kalo semua ni rakyat nak tanggung? bro TT rasa adil ke macam tu?

sebab tu bagi aku pendidikan percuma hanya meliputi yurang pengajian sahaja dan bukan kos-kos peribadi yang lain. sebab tu aku setuju pendidikan percuma tapi aku tak setuju hutang ptptn dilupuskan.

kalo nak lupuskan pon hanya bahagian yuran pengajian sahaja yang perlu dilupuskan. yang lain ko kena bayar balik! duit rakyat bukan bank bapak ko yang ko boleh amik sesuka hati, belanja sesuka hati pastu ko nak lari dari bayar balik!

kepada studen yang menuntut pelupusan hutang ptptn nasihat aku JANGAN JADI FREE LOADER! ko pinjam ko kena bayar balik (tanpa faedah dan ditolak yuran pengajian).

kepada studen yang bercita-cita nak jadi FREE LOADER makan minum semua tanggung ni, cubalah bayangkan kalo orang pinjam duit ko sepuluh ribu ringgit, pastu orang tu buat deg jer tak nak bayar balik...malah bukan sahaja tak nak bayar balik...melawan pulak orang yang dah kasi ko pinjam tu...macam mana ko rasa? palat kan? tak adil kan?

korang pon dah besar panjang mengaji pandai sampai masuk universiti...so, seperti kata Nabil Raja Lawak..lu pikirla sendiri!

average joe berkata...

dari merdekareview dan beberapa blog/site lain, dilaporkan 95% penuntut masterskill college yg antara kursus ditawarkan ialah diploma kejururawatan, adalah peminjam ptptptptpt-pity-n. tinggi peratusan tu!
juga, chiep2 pemegangsaham kolej tu taklain takbukan ialah:
adik haji najibabun-al-Kera, dan
anak rajah perak
dilaporkan tahun 2009 kolej tu untung bersih 97juta!
tahun 2010 Kera dah tak bagi lagi lesen kalau ada mana2 kolej yg baru nak tawarkan kursus jururawat. alasan: Kera prihatin dengan kualiti graduan, jadi kalau bilangan kolej bertambah dikhuatiri kualiti kursus tak terjaga.
eh, tapi bukan ke dalam sistem bukan-monopoli, lebih sengit persaingan maka lebih terjaga kualiti lebih hebat produk demi menarik pelanggan???
kalau takbagi pesaing, itu samada monopoli atau protectionism namanya! nak protect anak najibabun dan anak rajah dan segerombolan supaya tiaptahun kaut 100juta untung dari budak2 peminjam ptptptptptn ke???

selidik jangan tak selidik!
bantah jangan tak bantah!

abu!

-average joe-
klakka-la.blogspot: MARI BELAJAR DAN MEMAHAMI (LET'S LEARN AND UNDERSTAND)

Matrojak berkata...

Bro TT, malam kelmarin sy ada tengok berita, katanya kerajaan/Najib berjanji memperuntukan 2 juta utk kelab golf... kelab golf nih kepala bana apa?? Apakah kelab golf ini keperluan seperti pendidikan sehingga mahu diperuntukan 2 juta?? Kena tipu la ramai orang Melayu, tapi masih tak sedar2 lagi...

bigfish berkata...

Hanya dengan menghapuskan punca penyakit maka dengan sendirinya simpton penyakit tu boleh hilang.

Ketahuilah bahawa punca penyakit yang membarah di negara ini adalah daripada gerombolan maka Malaysia akan lebih makmur tanpaMU (umno-BN)

meen berkata...

Memang bersetuju benar dengan tajuk berita ini HAPUSKAN GEROMBOLAN DAN TERHAPUS LAH PTPTIPU. SAYA MENYERU LEBIH RAMAI LAGI MAHASISWA-SISWI DATANG BERKAMPUNG DI DATARAN MERDEKA. KAMI RAKYAT AKAN MENGHANTAR BEKALAN CANOPI DAN MAKAN MINUM. SILA TUKAR TUIB HEBAHKAN KEPADA SEMUA BERITA INI. TO HELL WITH PTPTIPU. TO HELL WITH GORMEN. SILA AMIK PERHATIAN WAHAI MAHASISWA, KERAJAAN DAH BERI KELULUSAN KEPADA 2 SYARIKAT KRONI UNTUK MENYAMAN DAN MENGUTIP KOMPAUN DARIPADA PENGGUNA JALAN RAYA. INDUSTRI SAMAN UDAH INDUSTRI KOMPAUN DAN KERAJAAN BERNIAGA DENGAN SEMUA PENGGUNA JALANRAYA. MARI KITA SERU SEMUA RAKYAT HUMBANKAN BN KALAU NAK SELAMAT DPD MEMBAYAR KOMPAUN.

meen berkata...

Memang bersetuju benar dengan tajuk berita ini HAPUSKAN GEROMBOLAN DAN TERHAPUS LAH PTPTIPU. SAYA MENYERU LEBIH RAMAI LAGI MAHASISWA-SISWI DATANG BERKAMPUNG DI DATARAN MERDEKA. KAMI RAKYAT AKAN MENGHANTAR BEKALAN CANOPI DAN MAKAN MINUM. SILA TUKAR TUIB HEBAHKAN KEPADA SEMUA BERITA INI. TO HELL WITH PTPTIPU. TO HELL WITH GORMEN. SILA AMIK PERHATIAN WAHAI MAHASISWA, KERAJAAN DAH BERI KELULUSAN KEPADA 2 SYARIKAT KRONI UNTUK MENYAMAN DAN MENGUTIP KOMPAUN DARIPADA PENGGUNA JALAN RAYA. INDUSTRI SAMAN UDAH INDUSTRI KOMPAUN DAN KERAJAAN BERNIAGA DENGAN SEMUA PENGGUNA JALANRAYA. MARI KITA SERU SEMUA RAKYAT HUMBANKAN BN KALAU NAK SELAMAT DPD MEMBAYAR KOMPAUN.