Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 1 September 2008

PROJEK PELANCUNGAN TIDAK BERPOTENSI – Berita Hairan

KUALA LUMPUR: Ketua Audit Negara mendedahkan 45 daripada 60 kawasan yang diluluskan untuk projek eko-pelancongan dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) dan RMK-9, bukan kawasan berpotensi mengikut Pelan Ekopelancongan Kebangsaan.

'Semakan audit mendapati daripada 91 projek eko-pelancongan membabitkan 60 kawasan diluluskan, 45 kawasan bukan kawasan berpotensi.

"Berdasarkan soal selidik membabitkan Unit Perancangan Ekonomi Negeri, Majlis Daerah dan badan promosi, Jabatan Audit mendapati secara umum pihak berkenaan kurang memahami konsep eko-pelancongan," katanya dalam Laporan Ketua Audit Negara 2007 Aktiviti Kementerian/Jabatan dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Persekutuan.


Kah kah kah….. ini projek kroni… nak bagi makan kroni……kontrektor Kelas F yang jadi JKK dan ketua cawangan….. tak ada sangkut paut dengan pelancungan.

Woit … Minah yang mukanya selalu di Photoshop tu….. macam mana… bila nak te kwan do ketua audit negara ni….. buatlaaa bising macam Dewan Tunku Chancelor terbakar dulu…. Tunjukkan bincat sikit ….. kak kah kah….

8 ulasan:

tour guide berkata...

Memang Malaysia tiada daya saing pelancongan jika dibandingkan dengan Thailand dan sejak akhir2 ini pelancongan Malaysia semakin tertinggal jauh jika dibandingkan dengan the new player; Maldives...

Pengusaha2 hotel Malaysia hanya tahu hendak menaikkan harga hotel setiap tahun tanpa mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan keselesaan pelancong...

Hotel2 lebih suka memberikan "contract rates" yang rendah kepada travel & tour agents luar negeri dari agents dalam negeri dan membiarkan agents dalam negeri tewas kepada agents luar negeri...

Perkara2 ini antara yang pernah ditimbulkan kepada Mak Menteri pelancongan tapi jawapnya... itu adalah hak para hoteliers...

Inilah padahnya kalau PM melantik seseorang yang tidak tahu menahu tentang pelancongan menjadi menteri pelancongan...

Tak heranlah dengan laporan Ketua audit Negara mengenai Projek Pelancongan Tidak Berpotensi trsbt.

Yang si pompuan ni cuma tahu nak cari glamour aje...

Projek zoom pelancongan dalam negeri misalnya, cuba tengok billboards yang dinaikkan seluruh Malaysia dengan kos yang berpuluh jutaan ringgit, Gambar Dollah, c4 dan bekas putri umno tu yang lebih dihighlightkan dari destinasi itu sendiri... Billboard utk pelancongan ke billboard kempen umno...???

Apaaa raaa...?

Tanpa Nama berkata...

Cerita dongeng kah ini? Korang pergi la ke Bandar Penawar, Desaru, parlimen minah keras ni. Dulu banyak hotel hidup dan makmur, kebelakangan ni hampir mati atau sudah mati. Kalau ke Tanjung Leman, semua sudah mati, chalet kayu ada ukir awan larat sudah senget tunggu rukuk. Aku sentuju cakap Tour Guide, poster nya gambo Najis, minah keras dan Mat Tdo. Awat tak boh sekali gambak gani zapin? Kalau tempat sendiri pun tak leh nak setel, usah dok sibuk tempat lain la....

True Norwegian berkata...

betul. aku sangat setuju dengan tour guide. Apa pasal la kat billboard tu diletaknya gambar pak lah, najib dengan azalina... orang nak tengok gambar tempat pelancongan tu, bukan gambar diorang. tak relevan langsung... aku yang nak melancong terus kensel tak jadi melancong sebab menyampah tengok gambar diorang... nang bo ti nang, kui bo ti kui betul la...

asrumi berkata...

wa pernah jugek cuba dapat sikit keje ngan minah keras ni (masa jd menteri sukan dulu..)...hampehhh, proposal aku dia ambil, tapi bagi kat kroninyeeee....dah laa tu, tengok muka wa pun x nak...malangnye rakyat malaysia bila bermenterikan dgn minah keras ni...

Tanpa Nama berkata...

hampeh,hampeh
malaysiakan negara homo dan lesbian. pasai tiu lah lesbo tu jadi talent. terpampang kat bilboard seluruh negara.
ini apa punya promosi da...
orang nak tengok projek pelancongan bukan projek lesbo....porah.

ilovebudu berkata...

Label kat bawah yag tak tahan tuu...harahhrhar..apa lagie ACAr hantar la tenteraserang..

Tanpa Nama berkata...

janganlah nak cakap pasal projek yg tengah jalankan itu, bahkan banyak tempat pelancungan di sekitar negara kita adalah tidak begitu menarik dari keseluruhannya kalaulah kita nak bandingkan dgn negara jiran kita.

tak caya, cuba tanya pelancung asing yg engkorang selalu nampak merayau tu betul betul, tengok apa yg dia org akan kata. demi memajukan industri pelancungan tempatan, cuba tanya apa dia kekurangan kita. bukan i nak kutuk, but there is still tonnes of improvement to be made with the current tempat pelancungan kita.

not to mention projek baru~ tsk tsk

Tanpa Nama berkata...

alahai...sape cakap image dollah tak leh promote?? image dollah boleh promote nganu monsoon cup,image bang najib boleh promote p.d opps... dan image "lina" hangat tue promote dewan tunku canselor um ... sape cakap muka2 tak laku??