Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 3 November 2009

FATWA DARI MALIKUL



TADIKA INI APA MACAM?




GURU BERIJAZAH MENGAJAR DI PRASEKOLAH - MUHYIDDIN

Guru lulusan ijazah akan diambil bagi menjadi pendidik di peringkat prasekolah di masa depan bagi meningkatkan kualiti pembelajarannya selaras dengan Dasar Pendidikan Negara, kata Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin berkata, langkah menyediakan guru terlatih ini boleh mengurangkan masalah kurangnya penguasaan 3M iaitu membaca, menulis dan mengira dalam kalangan pelajar.

KAH KAH KAH….

kah kah kah… MUNKEE NI JADIKAN MALAYSIA INI NEGARA BIOL… kah kah kah…

woit… SEDARLAH SIKIT…. GURU BERIJAZAH TIDAK SEMESTINYA TAHU HAL KANAK KANAK… kah kah kah..

kah kah kah… KANAK KANAK CARA PENDIDIKAN LAIN… kah kah kah..

woit… IJAZAH KE… PHD KE….TAK SEMESTINYA SESUAI UNTUK TADIKA…kah kah kah..

woit… APA LAH BODOH SANGAT NI… kah kah kah..

woit… KURAN KAN SIKIT DAGING YANG MELEKAT DI KEPALA…kah kah kah..

woit… BERAT SANGAT… OTAK TAK BOLEH FIKIR….kah kah kah..



18 ulasan:

Keylee Daud berkata...

buat asam pedas jaa

odie berkata...

abg isham, mmg cara pendidikan kanak2 itu berbeza.. tapi apa yg buatkan ia berbeza? kerana lumrah dunia? kerana masyarakat bangunan tinggi bezakannya? kita tak penah tahu kebenaran akal boleh dimanipulasi seperti mana kesalahan dan kebenaran... manusia belajar dari pengalaman.. yang penting pengujian dan eksperimentasi... tolong lihat padang dari jalan.. adakala jalan bersimpang lebih elok dari jalan yang lurus... dari asif, seorang anak muda..

Tanpa Nama berkata...

Kementerian Pelajaran akan mensasarkan bahawa tahun 2020 nanti, semua tenaga pengajar kat Tadika mesti ada doktorat. PhD ke, DBA ke, DLitt ke, EdD, Doctor of Engineering, Doctor of Town Planning, ... Tapi tu semua boleh dapat kat Hawaii Pacific Western State University kat ... Sintok.

Ai berkata...

bodoh pe mamat tu nk ambik mereka yg berijazah... kalau pikir secara logik tanpa bias pun boleh tahu xde org ambik degree nk jadi cikgu tadika... bangang pe blja lame2, hutang ptptn pastu jdi cikgu tadika...

Tanpa Nama berkata...

APA SUDAH JADI??????
MACAM TU BIAR HATAR PHD JER UTK AJAR DI TADIKA KHAS.
Lagipun kata ni projek special denagn Johns Hopkins University di Baltimore.
Bukan senang nak masuk Johns Hopkins.
Apa lagi nak masuk Madical School tu.
Lagipun, bahasa kedua ialah Hindi. Kalau tak fasih Hindi memang sure ada masalah buat Medic di Johns Hopkins.
Kita pindahkan semua phd termasuk VC dari UKM untuk projek khas tadika BIK MAMA ni.
Kita nak tgk lepas ni kita ke atau Korea Utara lagi cepat buat ICBM.
Utk mak bapak hantar anak sekoal di Johns Hopkins semua pakat2 naik ICBM (minus nuclear warehead)
Lepas ni Jabatan Imegresen kena kelaurkan visa khas utk pelajar luar negara belajar tadika Malaysia khas utk orang luar.
Ni pun lagi satu tender projek khas utk geng2 ni buat duit.
masa tu nak dapt visa TADIKA Malaysia ni memang mahal.
Sebab hanya Phd Dan VC saja yang layak mengajar di Tadika ni.
Dan guarantee kemasukan direct entry medical School Johns Hopkins sekali. berapa bayaran???
Utk kena bibncang dulu dalam budget 2011 pulak...

diskopi berkata...

oi!gambar universiti kebangsaan Malaysia tu! bukan tadika!! ramai profesor aku kat sana..
http://diskopi.wordpress.com/2009/03/11/pensyarah-ukm-tidak-bermutu/

ni buktinya budak2 UKM sendiri dan mula bangun dan melawan cikgu tadika mereka!!

Tanpa Nama berkata...

guru ijazah dari sintok daa....

bekas tok ketua mengarah btn dok sana daa.... dah kawtim sama malikul sembab daa...

lepas guru tadika berijazah dpt masuk tadika, ....boleh lak buat eksperimen .......serapkan prof kangkung pencen jadi nazir tadika plak.... khua! khua! khua!

Tanpa Nama berkata...

hemm!! ...cara kawin paksa!

cari bebudak berijazah menganggur tu, ....cari graduan mengganggur, yg tak tentu hala, prof kangkung, ....tawar diorg jadi guru....

guru tadika!!!...

huh! idea macam dah boleh baca si mat sombab ni.
ade saje jer solution yg menebalkan daging kat kepala & pipi tuh!!

ayepsarawak berkata...

woit!!!! mati mati bapak ngan mak mengadai tanah.. kena beratur macam nak mampos kat ptptn.. belajar macam esok dunia khiamat.. kung kang kung kang.... jadik cikgu tadika...eeeeeeeeeeeeeeeeeee... apa rock???? gaji pun berapa ciput!!! balik balik mintak duit extra ngan mak bapak pasal duit gaji tak cukup... pening lah melayan TPM nih!!!! balik balik tak dapat bayar ptptn pasal gaji tak masyuk!!

Sivakumar berkata...

Saya tidak pergi tadika.

Ibu saya yang tiada ijazah yang menjaga saya.

Namun begitu, pemikiran saya luas, kerja saya menggembirakan hati, dan hati saya terbuka dan cerah.

Tanpa Nama berkata...

kimak bodoh


abis teori kaynesian yang penat2 belajar ni nak buat hape?


baghal punya nat sembab


ko boleh lah, ko tau rembat harta rakyat je. fuck-off!


babi, penat2 je mahir dalam ekonomi tetibe ajar bebudak camane nak maen guli?


kah kah kah . . . kah kah kah . .

ubilepih berkata...

mak aiii otak buahpelior betul deme ni dah...ha,,ha,,ha,,ha,,tak lama lagi budak lepasan pra sekolah boleh jadi menteri..kah..kah

Keliwontron berkata...

Mak aii ..guru Ijazah ajar tadika ... patutla aku bodo sebab dulu yg ajar aku masa tadika dulu hanya guru Sandaran ... lagi 10 tahun lagi Mat Sembab suruh cikgu ajar budak2 masa masih dalam kandungan 7 bulan pulak

Kucing Parsi berkata...

ha ha ha

dari tadika mungkin dapat O level terus di malaysia

ha ha ha

visit

http://www.melodymockers.blogspot.com/

alifreyes or berkata...

menteri patut ade phd.. tu penting !!! xde la dungu sangat

Tanpa Nama berkata...

Ooiio! Budak unibersiti! Wak Sembab nak pujuk kau orang join gerombolan Umno. Lapeh tu dapat jadik guru bebudak tadika, ooiii!!!

Wak Sembab ni tengah bodek Bik Mama. Jaga-jaga sikit!!!

mat sembol berkata...

Aku setuju sangat cadangan mat sembab tuh. Bior professor kangkung ajar tadika. Pas tu, bagi budak tadika ajor budak universiti. Baru ngam 1Malingsia.

Tanpa Nama berkata...

saya percaya ini semua ada kena mengena dengan projek bik mama Anak Permata Negara!!

kalau kerajaan nak manage semua tadika, apa nak jadi dengan tadika tadika swasta? pengusaha tadika jawabnya kena makan asap??

another issue, kalau pendidikan setinggi gunung pun, kalau tak related dengan pendidikan awal kanak kanak, macamana nak mengajar anak-anak tadika yang ibarat kain putih, menunggu masa untuk dicorakkan?!?!

kalau niat tak ikhlas untuk mengajar di tadika, lebih baik pergi balik kampung, tanam jagung dan petik kangkung, daripada menjahanamkan masa depan anak-anak kecil yg menjadi harapan ibubapa.

kalau anda semua sayangkan anak-anak anda, serta masa depannya, jangan terpedaya dengan semua ini..!!