.

Rabu, 26 Oktober 2011

SELAMAT MENYAMBUT PESTA DEEPAVALIUCAPAN DEEPAVALI DARI TUKAR TIUB


setulus ikhlas
selamat menyambut pesta cahaya
kepada semua penganut agama hindu

sidang pengarang
dan seluruh tim tukar tiub
bersama sama
merayakan cahaya pencerahan!UCAPAN SELAMAT DEEPAVALI DARI PARTI KEADILAN RAKYAT

Perayaan Deepavali diserikan dan diraikan dengan “cahaya” untuk mengenang dan mempermuliakan kemenangan yang baik atas yang jahat. Lalu disusun lampu ' agal vilakku' yang bercahaya dan berseri-seri. Kita di sini beruntung kerana dapat berkongsi merayakan perayaan ini dengan masyarakat Malaysia yang beragama Hindu.Tidak dapat dinafikan bahawa tamadun daripada pengaruh agama Hindu turut menyumbang kepada proses ketamadunan di Nusantara. Kehebatan yang terserlah ialah, apabila kedatangan Islam, kedua tamadun ini dapat terjalin dengan baik dan tanpa sebarang ketegangan atau kesusahan.

Ujian sebenar ialah hari ini. Sebagai salah satu kaum utama di Malaysia, masyarakat India khususnya yang beragama Hindu masih tercicir. Lihat sahaja bagi mereka yang tinggal di estet-estet, keadaannya masih daif. Berulang kali disebutkan, termasuk di dalam Parlimen bahawa angka banduan, keciciran pendidikan di sekolah dan gangsterisme masih ramai yang melibatkan belia dari masyarakat India. Yang jelas ialah kepercayaan sekian lama yang mereka berikan kepada pemerintah sediakala telah dikhianati. Malah kita dengar bagaimana saham berbilion ringgit yang diperuntukkan kepada masyarakat kita yang keturunan India, lenyap begitu sahaja. Pembelaan bagi pihak semua masyarakat yang memerlukannya adalah tunggak perjuangan Keadilan sejak penubuhannya.

Dalam konteks ini , masyarakat India tidak boleh dibiarkan terkebelakangan mengakibatkan keseluruhan corak masyarakat Negara menjadi tidak seimbang. Inilah ujian dan cabaran yang sedang dihadapai oleh seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keadilan dan kesejahteraan. Parti Keadilan Rakyat tidak memandang sambil lewa hal ini. Kita dengan sepenuh daya upaya mahukan agar masyarakat India tidak lagi ketinggalan, dan keberadaan mereka bukan hanya tempelan di kaca TV untuk menampakkan keharmonian yang serba pura-pura.

Menjelang hari mulia 26 Oktober 2011 ini, saya mewakili seluruh barisan kepimpinan dan ahli-ahli Keadilan mengucapkan Selamat Hari Deepavali. Mari kita bersama membawa cahaya kebaikan ke semua warga negara kita yang tercinta.

Dr Wan Azizah Ismail
Presiden
Parti Keadilan Rakyat4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Thanks for Deepavalli greetings Abang Hisham.

Tanpa Nama berkata...

TUKAR TIUB kenapa tak berani hadir ke majlis AGM Perkasa hari ini sempena cuti Deepavali..Takut ke???? bolehlah jumpa Zul Nordin Bisul Datuk Eskay ulam togeh dan ramai lagi....Kaualu jumpa 'kan boleh bergasak.....kah3

Bumiputera India berkata...

Thank you so much isham...salam Satu Malaysia kah kah kah kah kah !!!

Tanpa Nama berkata...

Thanks for the wishes...ada masa kalu datanglah klang

sethu