Khamis, 17 Oktober 2019

KENAPA KAK BIBAH TAK KAYA KAYA

Kenapa Kak Bibah

tak kaya kaya

https://www.malaysiakini.com/columns/496104


Pendapat Hishamuddin Rais dan mereka yang lain separuh tepat sahaja. Kalau nak jadi kaya raya harta berkepuk antara syarat penting ialah mesti kenal orang atasan. Dimana-mana pelusuk dunia ni kalau tak kenal orang atasan jangan mimpi anda boleh kaya kecuali kau ada bakat meniaga macam Steve Job, Bill Gate dan Warren Buffet atau kau warisi harta kekayaan nenek moyang. Ramai manusia jadi kaya kerana ada cable dengan pihak atasan. Berapa kerat manusia dalam dunia ni yang berjaya jadi kaya kerana dia pandai meniaga. Sendiri mau ingat.
SukaBalas3j
kalau bergitu analisi hr .kita malaysia ada buruh asing yg ramai .maka kayalah kita melaysia ini.
SukaBalas5j
kenapa HR tak apply sendiri teori tersebut. Sekadar nak kritik & pandangan saja tak ada makna.
SukaBalas7j
Kak bibah rezki dia pun melimpah ruah walau bersawah tapi Ada anak jutawan Syed ..,doktor,lawyer,it dll.

Aku nampak satu benda di situ: Orang Tengah.

Jadi kalau Kak Bibah nak kaya, jangan jual kat Syed Mokhtar. Kak Bibah sendiri simpan lebihan duit dan beli beras dari orang lain kemudian jual direct kepada pembeli dengan harga yang lebih kurang sama si Syed jual. Bila dah berjaya Kak Bibah pula yang akan jadi capitalist. And that's how it works.
SukaBalas15j

------------

1 ulasan:

cikminah berkata...

Kak Bibah rajin tapi tetap tak kaya. Yang kaya-raya, Tuan Hj Syed Mokhtar yg beli beras Kak Bibah. Kenapa jadi begini - adakah kerana Kak Bibah tak kenal orang atasan.....?
Sekarang saya nak ceritakan kisah si mamat yg bekerja mengutip sampah untuk majikannya bangsa ROHINGYA. Bila si Rohingya dikejar Majlis Perbandaran Selayang, mamat sekelurga hilang pekerjaan dan terpaksa duduk dalam kereta 5 beranak kerana tak mampu bayar sewa. Kes ni viral 2-3 bulan dulu. Adakah si mamat ni pemalas atau dia tak ada kabel besar di kalangan orang atasan politik...?
Kenapa Rohingya yg datang ke negara kita sehelai sepinggang boleh jadi majikannya? Adakah si Rohingya ada kabel politik...?
Soal pokok di sini, kenapa mamat ni tak kutup sampah untuk bina perniagaannya sendiri..? Kenapa dia sanggup bekerja kutip sampah untuk orang lain....?

Cuba walaon-walaon yg cakap hanya orang ada kabel besar di kalangan orang politik boleh kaya, jawab pertanyaan saya ni.

Juga, harap Tuan Hishamuddin Rais gunakan kes mamat ni dalam tulisannya minggu depan untuk beri penjelasan kenapa Melayu corot dalam ekonomi sedangkan pendatang asing macam Rohingya dan Bangla boleh jadi kaya raya dan menggajikan Melayu....?