Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 16 Ogos 2009

MENGINGATI SEJARAH - 15 - 16 -17 – 18 OGOS - 40 TAHUN DAHULU




PESTA MUSIK DAN KEDAMAIAN



WOODSTOCK DAN SEJARAHNYA


ANAK MUDA BERPESTA MENGUBAH DUNIA



ANAK MUDA MENGUBAH DUNIA



DUNIA INI AKHIRNYA MILIK ANAK MUDA

Festival musik tiga hari tiga malam – UNTUK MUSIK DAN KEDAMAIAN - berlaku 40 tahun dahulu di Amerika Syarikat

Inilah permulaan festival musik yang mengubah dunia. Dan mengubah dunia rock n roll.

Di sebuah ladang perkampongan 600 ekar yang dimiliki oleh Max Yagur telah menjadi tumpuan beratus ribu anak anak muda dari seluruh dunia untuk datang berpesta dengan musik dan menentang perang Vietnam.

Kota kecil Woodstock 43 batu dari New York tecatat dalam sejarah sebagai tnda kebangkitan anak muda berjuang dengan musik untuk mengubah dunia dan membawa perdamaian.

Dari London, Paris, Tokyo, New York, Berlin – anak muda telah bangun berjuang meninggalkan kampus turun ke jalan raya. Anak muda turun ke jalan raya untuk menentang perang dan kezaliman.

Ramai dari pemusik yang mengambil bahagian dalam pesta ini telah menjadi arwah. Tetapi musik dan pengaruh mereka terus mengubah dunia.

Inilah nama-nama mereka yang sampai ke hari akan tercatat dalam sejarah perjungan anak muda:

HARI PERTAMA JUMAAT 15 OGOS

Swami Satchidananda – pembuka tirai - Richie Havens – Sweetwater -
The Incredible String Band -Bert Sommer -Tim Hardin -Ravi Shankar
Melanie - Arlo Guthrie -Joan Baez

HARI KEDUA SABTU 16 OGOS

Quill - Keef Hartley Band -Country Joe McDonald -John Sebastian
Santana - Canned Heat – Mountain - Grateful Dead -Creedence Clearwater Revival
Janis Joplin with The Kozmic Blues Band -Sly & the Family Stone
The Who - Jefferson Airplane

HARI TERAKHIR AHAD 17 HINGGA SENIN 18 OGOS


The Grease Band - Joe Cocker - Country Joe and the Fish
Ten Years After - The Band - Blood, Sweat & Tears
Johnny Winter dan Edgar Winter
Crosby, Stills, Nash & Young
Neil Young - Paul Butterfield Blues Band - Sha-Na-Na
dan Jimi Hendrix

Nota :
Jangan sesali hidup ini jika tidak
turun ke jalan raya
untuk bersama membuat
sejarah.





19 ulasan:

mudz berkata...

Jang tu bukan dunia kita ...kita berkumpul di dunia akhirat.

pekakbutabisudungu berkata...

sham
ada satu ayat yg blh
menggegar semangat .
membakar harapan
menaikkan syahwat.
memanjangkan langkah
bila sampai masa

AMUK

mknace berkata...

Woodstock 1969
Yang lebih banyak buruk dari baiknya.
Anak muda yang kesana lebih tertarik kepada freesex dan dadah yang murah. Betul anak muda mengubah sejarah, tapi ke arah cara hidup hippies.
Just my two cent.

Sivakumar berkata...

Abang Hisham:

Terguris hati saya membaca propaganda Awang Selamat (Utusan Malaysia) terhadap Tok Guru Nik Aziz.

Sila baca di sini: 'Nik Aziz Liabiliti Pas'.

Mereka menulis macam ni untuk mempengaruh dan memperdaya pemikiran warga Melayu biasa.


Mana maruah mereka?

Mana suara hati nurani mereka?

Saya bimbang warga Malaysia terpedaya dengan propaganda UMNO ini, hingga mereka terikut kata-kata UMNO untuk mencela dan menolak Tok Guru Nik Aziz.


UMNO buat begini sebab mereka tahu Tok Guru Nik Aziz adalah tiang utama dalam Pakatan Rakyat bersama Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang. (Sila baca di sini, 'Jatuhnya Nik Aziz, jatuhlah icon Pakatan').

Abang Hisham tolong bagi komentar mengenai isu ini sebagai nasihat kepada para pembaca, moga moga mereka sampaikan kepada mereka yang terkeliru dengan contengan Utusan Malaysia.

Enche' Eyezoodean berkata...

takde pun FRU time tu.
sembur gas pemedih mata la.
hahahahaha...
peace no war!

nami o fish berkata...

Forever Janis Joplin lover.

:)

Youth of the world,unite!

Johan berkata...

yeah woodstock 69..Gua baru aritu mendownload dvd 40th anniversary Woodstock..Hendrix,Grateful Dead,Janis Joplin,The Who..gempak..

nantikan filem "Taking Woodstock",bakal dirilis 29 Aug tp jgn harap le nk tunjuk kat pawagam2 malaysia..pndai2 le cari kat dunia siber kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

bro siva, jgn gentar arr,,,, utusan xde sape dah nak bace, wahaha.. ko tak caye gi kedai nasi lemak, bli 10 bungkos tgk boleh dapat current news dari tokei tukang bungkus hahaha

Tanpa Nama berkata...

//tu bukan dunia kita ...kita berkumpul di dunia akhirat.//
Yelo mudz..sekarang hang duduk kat mana?dunia ini palsu kah?sejak bila islam dah jadi buddhist?

LIFE Classic
1 of 46 Next Woodstock: LIFE's Best Photos
http://www.life.com/image/first/in-gallery/31192/woodstock-lifes-best-photos?xid=newsletter

FdausAmad berkata...

kalau pandit ravi shankar pun gua reserve further comment la beb..

Gila apa Bharat Ratna award holder pun turun Woodstock...huh

tukar topik berkata...

anak2 muda skang lebih drkat dgn LiveAid 1988 tajaan Bob Geldof yg mana lebih kpd niat kemanusiaan walaupun dimanipulasi oleh kapitalis .. Woodstock lebih kpd kasih sayang sesama insan & keamanan dunia ..

msybe UMNO perlukan satu Watergate utk berkubur mcm Nixon .. tapi hingga kini tiada wartawan yg dpt membongkar secara serius akan spender2 buruk mereka ... wartawan yg ada cuma yg bingai & dungu sbb kena cucuk hidung ..

Sivakumar berkata...

Bro Tanpa Nama

Saya pegi nak beli nasi lemak tadi, betul la lu cakap, bungkusan dia ada utusan malaysia, berita harian, itu NST dgn MCA punya Star pun ada, susah betul nak pilih la bro .....

yes berkata...

Salam, jangan menghina keturunan . Islam tidak pernah mengajar untuk berbuat demikian. Marahlah sekira nya perbuatan mereka itu salah, tetapi jangan menghina sesuatu kaum.
Nak tanya si bujang tua, adakah jawa lebih mulia dari mamak, atau bugis lebih mulia dari minangkabau?
Kalau sesama Islam pun hina menghina bagaimana pula di antara berbagai kaum.

Si Pekik A.K.A Si Pekak berkata...

Those are rock stars of those days...
Korang ni tak muda la kekeee, ni baru betul..mengubah dunia melalui Muzik & Hedonisme!!

p/s: Ravi shankar pun ade? Bapak Nelly Furtado tu..

Kucing Parsi berkata...

kalau nak buat kat malaysia mau mati anak2 muda tu kena tangkap

ha ha ha

visit

http://www.melodymockers.blogspot.com/

PARAOK berkata...

janis joplin !!!!

Nunca Caminaras Solo berkata...

Bukan Nelly Furtado la.. Norah Jones..

Blowing In The Wind - Joan Baez

Tanpa Nama berkata...

"The answer my friend is blowing in the wind,the answer is blowin in the wind"- Bob Dylan
ROFORMASI!!!HIDUP RAKYAT!!!

kalawangi berkata...

sayang yer the Beatles(or at least john lennon) x de dalam pesta muzik nie...

cuma memang ada sebahagian besar anak muda dlm pesta woodstock nie yg mengamalkan free love(maksudnya free sex)...

cuma semangat anak muda zaman tu menentang kezaliman tu lah yang perlu dicontohi...