Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 23 Mei 2010

SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU





JANGAN TIPU KATA NAK TANGKAP BAWA BALIK




FORUM KHAS RASIONALIISASAI SUBSIDI 27 MEI – berita hairan

Makmal Rasionalisasi Subsidi buat kali pertama akan berkongsi dapatannya berhubung langkah rasionalisasi subsidi, dengan orang ramai serta pihak berkepentingan pada satu forum khas yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada 27 Mei ini.

Idris Jala, yang mengetuai makmal berkenaan akan memberi taklimat pada awal forum berkenaan mengenai cadangan rasionalisasi subsidi berkenaan sebelum ia dibuka untuk maklum balas orang ramai, pakar atau kapten industri yang hadir.

Setiausaha Akhbar Idris, Barbara Jabu, berkata Kabinet sudah dimaklumkan mengenai cadangan makmal berkenaan dan pada peringkat kedua ia akan dibentangkan kepada orang ramai serta pihak berkepentingan pada forum berkenaan untuk mendapatkan maklum balas awam.

Hasil daripada maklum balas awam itu akan dirumuskan bersama dapatan makmal sebelum dibentangkan semula kepada Kabinet untuk pertimbangan,” katanya.

Beliau berkata forum berkenaan terbuka kepada sesiapa saja yang berminat untuk memberikan pandangan dengan mengisi borang yang disediakan.

KAH KAH KAH…

woit… INI KERJA KARUT…. NAK TIPU ORANG MELAYU…. kah kah kah..

nota:
- pertama apa ke haram jadah nama RASIONALISASI
- ini nama berok pok yeh ke?
- kenapa pakai perkataan ini?
- ini nak tipu mak cik dan pak cik di kampong.

- kenapa buat forum di pusat konvesnsen klcc
- ini nak pastikan pak cik dan mak cik dari juaseh tak datang
- cakap dibuka untuk orang ramai

- kalau untuk orang ramai tunggu bila subsidi di lupus
- orang ramai akan bersuara di jalan raya
- dengar nanti suara orang kampong marah
- keana barang naik harga
- jangan tembak bila pak cik dan mak cik bersuara
- mereka tak datang ke bilik konvensen klcc
- tapi mereka berhimpun depan klcc kah kah kah


10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

haiya itu idris jala ikan tak habes2 mau bodohkan org ramai,

Tanpa Nama berkata...

Ntah, patutnya si tukang karut tu suma la yg pi jumpa rakyat kat dewan masyarakat ka, dewan kg tu ka, alah, macam obama buat sesi penjelasan program, dia pi satu-satu townhall (dewan mesarakat) esplen and dpt berQ&A dgn meserakat. Senang.

Alangkan obama bleh buat townhall meetings. Hek'eleh si idris jala ni sapa tak dapat bejalan bagai. Dok la elitis, buat kat klcc. si perasan idris jala ni nak tipu pokcik mokcik dari chemor hingga ke uluest of the ulu in pedalaman sabahsarawak yek.. O, moga besok ko jatuh bangunan je lah deris, besekongkol dgn penyangak duit rakyat. sekali la jatuh dgn suma2 yg jahat dan busuk hati nak tipu pokcik mokcik, moga korang hapa2la yg dasyat dan tak bangun2 lagi. Kapankan lagi bagus penyangak duit rakyat macam ni.

Tak sedar2, Indonesia dan Thailand da mula bangun dari tidur, in fact, da bangun dan da buka mata dah. Org kg dan bandar (sesetengah) di malaysia ni saja yg masih nak tutup mata tengok perampas harta rakyat bagai nak meletup perut dek byk sangat makan harta rakyat.

rasionalisasi selipar jamban ko idris! ko sapa, banding ngan obama yg bleh turun townhall, ha?

ni lah bdk kampung kebaru-baruan dpt tanduk emas la katakan...

ayamtido berkata...

yang kene tipu ni biasanya malu nak mengaku ditipu sebab takut digelar bodoh sebab dah tertipu... lantas baik sahaja teruskan hidup ditipu asal orang tak panggil bodoh...

itulah melayu..

Tanpa Nama berkata...

idris jala dah jd mcm idris natang....pegi jala ikan la deris..!

Tanpa Nama berkata...

bila dah masuk politaik, cakap pun dah macam org sasau. wei, suruh dia balik kg, jala ikan laa

Nak tarik subsidi, nak susahkan rakyat pun kena bukak makmal.

mangkok betul

Tanpa Nama berkata...

HAHAHAHA beruk pokyeh! bangun pagi celik mata dah tergelak BACA this part!

Tanpa Nama berkata...

Ini negara beli rumah kena beli jalan, longkang, kolam najis, sub station, padang permainan bla bla......... siap rumah bayar cukai pintu, cukai tanah, cukai pebentungan bla bla bla......bayar cukai pendapatan, cukai jalan, cukai perkhidmatan bla bla..... pinjam 100k bayar 200k siapa subsidi siapa ne ? KERA jaan ne hidup hisap darah rakyat hasil depa sapu ..... sekarang hasil tak dak nak sapu nak lapah rakyat ...

Lang berkata...

udah pandai buat makmaal la plak... awas jgn nnt roboh mcm makmal komputer udah la... gah pada nama je tu.

Tanpa Nama berkata...

Alamak!
Apa hal tiba-tiba aja nak mintak pendapat rakyat pasal makmal subsidi

Ala, dulu tak mintak pendapat pun:
-harga minyak lu kasi naik
-harga gula lu kasi naik
-harga letrik lu kasi naik
-harga tol lu kasi naik
-harga beras lu kasi naik

kalau rakyat mintak subsidi nanti lu kata kurang bermoral pulak

tak payah la nak mintak pendapat gua
lu nak naik harga, iku suka lu lah
ini negara bapak lu punya kan
lu buat la lu punya suka

Tanpa Nama berkata...

TT ape cite ini...8 BILLION..
Rakyat diutamakan
Barisan Nasional beli kenderaan berharga 8 billion
8 billion = RM 8,000,000,000
8 billion = RM 1,000,000,000 X 8
8 billion = RM 1,000,000 x 1,000 x 8
Tony Pua slams BN's decision to buy 256 vehicles for 8 billion ringgit
by Hemananthani Sivanandam

KUALA LUMPUR (April 22, 2010): Opposition leaders are urging the government to review and cancel the contract to purchase 257 8x8 Armoured-Wheeled Vehicle (8x8 AWV) for an "astronomical" amount of RM8 billion.


Tony Pua



"We would like to state upfront that we are disgusted by the transaction. The amount is shocking as each of these non-combat vehicles is priced at a ridiculous RM31.1 million," said Tony Pua (DAP-PJ Utara).

On Tuesday, DRB-Hicom Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech)’s chairman Datuk Seri Mohd Khamil Jamil announced at a press conference during the 12th Defence Services Asia 2010 Exhibition that the government has given Deftech a letter of intent, entrusting it to develop the 8x8 AWV programme with the support of the Defence Ministry, Malaysian Army and the Malaysian Defence Industry Council.

"We have an order for 257 8x8 AWV units but right now, we are going to come up with the prototypes meant for testing purposes by the army before we develop the whole range of armoured vehicles," Mohd Khamil was quoted saying.

Pua said the amount was shocking as other armoured vehicles in other countries cost far less.

"The Portugese army bought 353 Pandur II 8x8 armoured vehicles for the amout of 364 million euros (RM1.56billion) or an average of 1.03 million euros or only RM4.41 million each.

"In 2009, the U.S Army has awarded a US$2.2 billion contract to General Dynamics Land Systems-Canada, one of the best military vehicle and equipment manufacturer in the world for 724 Light Armoured vehicles (LAV) equivalent of USD$3.04 million or only RM9.9million each meant for Saudi Arabia.

"Even the best-in-class main battle tank produced in the United States , M1Abrams M1A2 deployed extensively in Iraq , Kuwait , Saudi Arabia and Australia cost only US$6.1 million or approximately RM19.7 million.

"Despite the price-tag, Deftech admits that they are only at the stage of developing a prototype. The prototype hasn’t been tested but the contract is already out" Pua told reporters at Parliament lobby today.

Pua also said the Barisan Nasional government is "clearly missing the woods for the trees" in the financial management of the country.

"At the same time when the Ministry of Finance has issued strict treasury circulars for all ministries to reduce their operational expenditure by as much as 20%, the Ministry (of Defence) commits to a purchase that completely mocks the attempt by the government to be thrifty," said Pua.

"We hope the Ministry of Defence will now inform us that this is another decimal point error in the contract value," said Pua jokingly. -- theSun

The question here is not whether we need the AWV but rather why are we paying exorbitant price (again!) for something not proven or tested ? Maybe somewhere, someone is getting huge commission for these purchases.

The longer we keep the present government, the faster the country will go bankrupt due to corruption. Then with deminished natural resources, human expertise (due to migration), lack of foreign investments and coupled by tidak-apa attitude of the people, how in this world can Malaysia survive ?