Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 18 Mac 2011

BERITA DARI TOKYO



LAPANGAN TERBANG HANEDA TOKYO



nota:
orang ramai telah mula
meninggalkan jepun
gambar diatas diambil
pada 12 haribulan yang lalu
ketika itu orang ramai
telah mula ingin lari dari jepun





DARI FUKUSHIMA

- washington, paris , london dan bonn makin gusar

- amerika hantar kapal terbang nak bawa warga pulang

- reaktor no 4 mula bocor

- pagi khamis heli askar jatuhkan 30 tan air sejuk ke dlam loji

- G7 mula tunjukkan risau tentang ekonomi

- presiden russia dmitry medevdec kata – collossal national disaster –

- baru disedari umum bahawa reaktor no3 ada plutonium,

- plutonium paling bahaya walau pun debu – barah

- sebastian pflugbeil dari society for radiation protection berkata
- apa yang berlaku di fukushima – permulaan kehancuran –
- the beginning of the catastropic phase –

- penduduk tokyo – 13 juta – akan bergelap

- atm mesin bank mizoho jam 2 kali – ramai keluarkan duit

- kedutaan amerika di tokyo mula kurangkan keluarga

- britain nasehatkan warganya untuk tinggal kan jepun

- amerika dan peranchis telah melakukan pekara yang sama

- russian nak tutup kedutaan

- opis passport tokyo beribu beratur semua nak ambil passport

- malaysia tak buat apa apa kerana fulus sudah habis kah kah kah

nota:
kalau dari awal berkata jujur
banyak pekara boleh diselesaikan
tapi saudagar loji tak berani
bercakap benar takut pelaboran rugi

sekarang rugi lagi besar


SILA BACA TAJUK TAJUK AKHBAR DAN BERITA KELMARIN-mail online

UN predicts nuclear plume could hit U.S. by FRIDAY as Obama finally falls in line with the rest of the world and starts evacuating American citizens from Japan

• French minister: 'Let's not beat about the bush, they've essentially lost control'

• Cooling pool for spent fuel rods has 'boiled dry at reactor number four

• Japanese have 48 hours to avoid 'another Chernobyl'

• Radioactive steam spews into atmosphere from reactor number three

• Experts warn that crisis is 'approaching point of no return' as officials run out of options

• Officials commandeer police water cannon to spray complex

• Attempts to dump water on reactors by helicopter fail

16 ulasan:

isham,aku utang kau 150 minta tangguh dulu,ekeke berkata...

jangan time ni ada YB padam lagi pulak,nti nk bawa balik rakyat kita dr sna jadi makin berlmbak alasan.

AHMAD AKMAL berkata...

biaqlah,jika seorg mntri snggup bermati-matian prthan big mama,apa slahnya jika rkyat mlysia kat jpun mati krna duit tak dak gna habis untuk plancongan big mama. fuh! patriotik habis!

Tanpa Nama berkata...

Duit habis ke PRK. Hambek kau. Negara lain semua dah bawak rakyat balik. Malaysia je tunggu lagi. Sebab MALAYSIA BOLEHHHHH !!!!

Nasib baik anak sedara aku dah habis belajar kat Jepun. Anak-anak orang lain macam mana ? Takkan nak nak jadi cerita Todak Menyerang Singapura. Tahan radioaktif pakai betis ye. Dengar cakap pemimpin bodoh.

PERANTAU SELATAN

Tanpa Nama berkata...

ceh! buat apa bawa balik? jadikan mereka sebagai undi pos!

Tanpa Nama berkata...

tu le..klw jepun ni dgr nasihat bik mama pasal teknologi hijau tak akan berlaku bencana..selamat dunia ahirat

Tanpa Nama berkata...

Bro!! semua rakyat asing lari lintang pukang rakyat jepun kemana agaknya nak lari..
tu lah bahana tenaga nuklear.Fikir fikirkanlah...

Tanpa Nama berkata...

kalau dah sampai ada company sanggup sewa pesawat nak bwk balik pekerja mereka,mesti dah teruk.tu pekerja yg dok kat tokyo.kalau yg dok fukushima mmg patut bwk balik la....

Stupid University berkata...

Nanti ada yang kata pulak nuklear sebenarnya tak bahaya! Kah! Kah! Kah! kah! Sememang 1Malaysia sudah gila! Kah! Kah! Kah! Kah!

Tanpa Nama berkata...

Officials commandeer police water cannon to spray complex

1malaysia cukup sedia utk membantu dlm hal ini - berpuluh2 trak fru sentiasa sedia & cukup berpengalaman nak menyembur air!

Tanpa Nama berkata...

Gua agak heran juga.
Ke mana menghilang mamak sekor ni.
Dulu kalau ada bencana alam di luar negara, dia & kuncu2nya pasti menyibuk hantar bantuan. Baguslah.
Tapi bencana di Jepun sunyi sepi pula. Tak dengar cerita pun dia nak ke Fukushima beri bantuan.
Takut ke dengan loji nuklear yang dah meletup tu.
Oi, Azeez Abdul Rahim di mana lu.

pak kahar berkata...

pada adik hisham,

bleh dog mung tolong translip ckit berita2 hak mung tuleh dlm bahasa ingeris tu..hok mung kopi paste tu..

atok ni org kampong,minak dgn blog Tuko Tiub tapi x panda bhasa ingeris..hok kadang2 mu kopi paste tu..

kah kah kahar

pak kahar berkata...

pada adik hisham,

bleh dog mung tolong translip ckit berita2 hak mung tuleh dlm bahasa ingeris tu..hok mung kopi paste tu..

atok ni org kampong,minak dgn blog Tuko Tiub tapi x panda bhasa ingeris..hok kadang2 mu kopi paste tu..

kah kah kahar

Raden berkata...

kalau nak dibandingkan dengan negara lain, paras nuklear malaysia adalah terendah...

pernah dengar tak ayat ni??

Kat_Jepun berkata...

Ak student kat Jepun nih.. Malam nanti dah nak balik Malaysia.. Semalam e-mel kedutaan, dia kata sape yang dok luar kawasan terjejas (Macam ak ni yang kat Tokyo), balik tanggung sendiri.. Kelmarin beratur kat pejabat Imigresen Jepun, 8jam.. Bila dah nak sampau giliran, elektrik terputus.. :| Dah lah sejuk gile..

Tanpa Nama berkata...

Pak Kahar,

Ni saya tolong translate tapi setakat mana yang saya tahulah ye.

UN predicts nuclear plume could hit U.S. by FRIDAY as Obama finally falls in line with the rest of the world and starts evacuating American citizens from Japan (Tekaan PBB bahaya nuklear akan menghentam Amerika pada JUMAAT apabila OBAMA akhirnya terikut dengan negara negara lain di dunia dan mula mengeluarkan rakyat Amerika dari Jepun)

• French minister: 'Let's not beat about the bush, they've essentially lost control' (Menteri Peranchis : 'Jangan kita main teka-teka lagi, mereka memang sudah hilang kawalan')

• Cooling pool for spent fuel rods has 'boiled dry at reactor number four (Kolam penyejukan untuk rod-rod minyak telah mendidih dan kering di reaktor nombor empat)

• Japanese have 48 hours to avoid 'another Chernobyl' (Rakyat Jepun hanya ada 48 jam untuk menghindarkan 'lagi satu Chernobyl')

• Radioactive steam spews into atmosphere from reactor number three (Wap radioktif telah melonjak masuk ke atmosfera dari reaktor nombor tiga)

• Experts warn that crisis is 'approaching point of no return' as officials run out of options (Pakar-pakar membuat amaran bahawa krisis telah "sampai ke titik yang tidak boleh patah balik' apabila para pegawai sudah kehabisan pilihan)

• Officials commandeer police water cannon to spray complex (Para pegawai menggunakan meriam air polis untuk menyiram loji)

• Attempts to dump water on reactors by helicopter fail
(Cubaan-cubaan untuk menjatuhkan air ke atas reaktor-reaktor menggunakan helikopter TELAH GAGAL)

Kalau ada salah harap maaf.

PERANTAU SELATAN

Tanpa Nama berkata...

Kalau ada salah harap maaf.
PERANTAU SELATAN
19 Mac 2011 9:07 AM


memang ada salah pun...

• French minister: 'Let's not beat about the bush, they've essentially lost control' (Menteri Peranchis : 'Jangan kita main teka-teka lagi, mereka memang sudah hilang kawalan')

terjemahan yg sebetulnya:

menteri (atau mungkin juga paderi) berjenama perancis: janganlah kita memukul sekitar semaksamun; mereka ada essential oil (oleh itu sangat licin macam belut lalu kuat membelit & memutar-alam) oleh itu kita perlu pukul mereka (dengan kuat) hingga hilang kontol (mereka)

catatan: kontol = kemaluan (lelaki)

-average joe-
klakka-la.blogspot.com