Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 25 Februari 2012

SIAPA DIA PENJUAL AGAMA?




PENCERAHAN UNTUK SEMUA


Saya seorang penganggur. Sudah 5 tahun menganggur dan sekarang terpaksa bawa isteri dan anak menumpang di rumah mertua. Sangat memalukan. Jadi jika ada sesiapa yang nak menjual agama, saya tak mampu nak beli. Apa yang saya perlukan ialah pekerjaan untuk menyara anak isteri.

Kalau ada orang Kristian atau Hindu atau Buddha atau atheist yang nak menderma wang kepada saya atau membantu saya, saya akan ambil wang itu dan menerima bantuan mereka. Saya tak hirau apa yang Harussani atau Hassan Ali atau Ibrahim Ali atau peninju Muhammad Ali nak cakap.

Mereka ini semua cakap banyak! Sekejap nak jaga Islam lah...nak jaga Melayu lah....nak jaga Raja lah.... ARRRRGHHHHH! BOLEH PERGI BELAH LAH! RAJA DAH KAYA RAYA! BUAT APA NAK JAGA MEREKA????!!! BANGANG BETUL BETUL BANGANG SI HASSAN ALI & HARRUSANI NI!!!! MENGAPA TAK NAK JAGA ORANG MISKIN MACAM SAYA????? Yang penting bagi orang miskin macam saya ialah bagaimana nak pelihara anak bini di rumah. Kalau nak cakap pasal akhirat, kita boleh bincang besok. Yang paling penting bagi saya ialah MASA SEKARANG!!!!!
By Lelaki Miskin on JUAL AGAMA - SDATU PERNIAGAAN PALING TUA on 2/25/12

8 ulasan:

guycelestial berkata...

Antara pencerahan yg terbaik..
Penjual Agama ni macam penjual daging Khinzir kat wet market chinese...

P>S ... Tlg jgn kutuk saya sebaba saya fishterian..cuma makan seafood jer. Saya tak makan babi dan lembu ..okey

sheikhalfarisi berkata...

x payah layan org mcm ni, pemalas, sebelum dpt kerja jd PM , pi lah jual goreng pisang dulu d tepi jln.
x pun kerja dgan majlis bandaran dulu dpt. gak duit utk sara anak bini

kalau agak malu kerja mcam kat atas tu, pi jaga masjid tolong azan dpt pahala dpt elaun siak/bilal

Tanpa Nama berkata...

Terharu saya! Semoga tuan Dan keluarga dimuliakan Dan di murahkan rezeki oleh Allah swt. Kalau begini lah situasinya di Malaysia, baik x payah adakan pilihanraya. Org politik hanya tau bercakap. Juga pandai joli Wang Rakyat. Kayakan suku sakat biarkan Rakyat melarat. Yg jual agama berbuih cerita pasal akhirat. Kononnya mereka layak pimpin umat. Nasib baik, Tuhan x laknat. Ambil mudah dgn amanah.

Tanpa Nama berkata...

yg ini baru betul realiti
kesukaan mat belacan adalah meeting dan lebih byk berckp dari buat kerja
"nak jaga agama" adalah satu ayat politik/lobi/kempen jual diri utk dpt sokongan makcik felda tdk lebih dari itu
masih di takuk lama sbb igt semua org bodoh

nonama berkata...

man...
I really like this guy

Tanpa Nama berkata...

5 tahun menganggur? sory aku tak tahu cerita sebenar pasal kau punya family, or kau punya sebab 5 tahun menganggur. tapi dari segi luaran kompem aku pelik bin ajaib bila dah 5 tahun menganggur pastu salahkan orang lain sebab diri sendiri miskin.

keje kilang pong bnyk bro, stesen minyak etc etc .. at least masuk la jugak wlaupong tak banyak, tapi masuk jugak duit

kambeng berkata...

sedih baca realiti sebnar yg berlaku di malaysia...

Tanpa Nama berkata...

bangang btoi.bt apa nak jaga raja lgi.kta tgok ja sultan2 dan kerabat dye pkai keta apa??kita ni apa?npe nak jga lgi?xbleh ka dt bli keta mhal 2 sumbang kat orang mskin.??rmah pun bsar gla..dri dlu lg rkyat jdi hmba abdi kat raja..