.

Rabu, 22 Ogos 2012

MAT INDERA PEJUANG KEMERDEKAAN - ANGKAT SENJATA LAWAN BRITISH
PEJUANG KEMERDEKAAN TANAH MELAYUUNTUK YANG MASIH KURANG SEDAR

British telah berjaya dihambat keluar dari Tanah Melayu kerana anak semua semua bangsa telah bangun mengangkat senjata melawan mereka. Perjuangan angkat senjata ini adalah fakta sejarah. Fakta yang selama ini telah cuba ditenggelamkan oleh United Malay National Organisation. Niat busuk menenggelamkan fakta ini bertujuan untuk menipu orang ramai agar percaya bahawa gerombolan United Malay National Organisation ini sahaja yang berhak menjadi 'raja' memerintah Tanah Melayu/Malaysia sampai hari kiamat.

Semenjak tahun 1958 United Malay National Organisation telah ke hulu ke hilir menjajakan ikan busuk - Merdeka dicapai tanpa tumpah darah. Setiap bulan Ogos United Malay National Organsation jadi mamai dengan kisah-kisah dongeng tentang bagaimana mereka menentang gerila Pembebasan Rakyat Malaya yang dipimpin oleh Parti Komunis Malaya (PKM). United Malay National Organisation ini agak bebal kerana kesah kesah dongeng ini membuktikan bahawa mereka - dalam Bahasa Inggerisnya menjadi British's running dog atau budak suruhan British. Rakyat Tanah Melayu bangun menentang British tetapi United Malaya National Organisation menentang orang yang menentang British. Jelas ini perbuatan dan kerja budak suruhan British.


Perjuangan mengangkat senjata melawan British bermula pada 20 Jun 1948. Sebelum angkat senjata melawan British ini dilancarkan, Parti Komunis Malaya telah juga melancarkan gerakan gerila bersenjata menentang kuasa fascis Jepun. Ini adakah jawapan anak semua bangsa terhadap fascis Jepun yang telah menawan Tanah Melayu pada tahun 1941-1945. Ini fakta sejarah.

Babak-babak sejarah sejarah gilang gemilang bermandi darah ini cuba dilupuskan kerana dalam sejarah ini nama United Malay National Organisation tidak pernah muncul. Bau kentut mereka pun tidak terdengar dalam babak-babak sejarah ini. Gerombolan United Malay National Organisation tidak pernah wujud dalam perjuangan antiimperialis.

Kuasa imperialis kulit putih (white colonial power) - Portugis, Belanda dan British - datang ke Tanah Melayu ini kerana mencari harta kekayan. Kuasa imperial ini datang untuk mengambil hasil bumi - bijih, emas, getah dan rempah rampai. Buktinya, gerombolan yang datang awal untuk menjarah harta kekayaan di kepulauan nusantara adalah lanun seperti Raffles dari East India Company.

Semenjak kuasa imperialis ini - Portugis, Belanda, Inggeris dan Jepun - menjejakkan kaki ke Tanah Melayu - mereka terus diserang. Nama seperti Mat Kilau, Datuk Bahaman, Tok Jaggut, Maharaja Lela, Haji Abdul Rahman Limbong - adalah pemula gerakan anti-imperialis di Tanah Melayu. Ini fakta yang tidak mungkin luput hingga hari kiamat.

Mari saya cerahkan para pembaca dengan beberapa fakta-fakta sejarah yang juga tidak mungkin akan berubah hingga hari kiamat. Para pembaca yang budiman , sila buka minda dan pakukan ke dalam otak kita semua bahawa parti dan pertubuhan politik Melayu yang tertua di Tanah Melayu ialah Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang ditubuhkan pada tahun 1938 dibawah pimpinan Ibrahim Yacoob. Ini diikuti pula dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang ditubuhkan pada tahun 1945 dengan sayap mudanya Angkatan Pemuda Insaf (API) dan Angkatan Wanita Sedar (AWAS).


United Malay National Organisation hanya ditubuhkan pada tahun 1946. Sila baca betul-betul. Buka mata dan buka kepala: KMM 1938, PKMM, API dan AWAS pada tahun 1945. United Malay National Organisation ditubuh pada tahun 1946. Baca sekali lagi, sembilan belas empat puluh enam United Malay National Organisation ditubuhkan dan bukan sembilan belas tiga puluh lapan. Tarikh 1946 ini pun untuk United Malay National Organisation telah ditalkinkan. United Malaya National Organisation yang baru ini ditubuhkan pada tahun 1988. Ini fakta sejarah yang tidak akan berubah hingga hari kiamat.

Kemudian mari kita lihat garis-garis perjuangan parti-parti ini. Kesatuan Melayu Muda dan Parti Kebangsaan Melayu Malaya telah memekikkan slogan merdeka! Laungan ini telah menghantui kuasa imperial British. Tuntutan kemerdekaan ini telah mengampuh dan ini menakutkan kuasa kolonial British.

United Malay National Organisation bukan sahaja tidak berani melaungkan merdeka malah gerombolan ini telah mengeluarkan slogan lawak seram yang berbunyi: Hidup Melayu! Slogan lawak seram ini seolah-olah orang Melayu 'kurang oksigen'. Masih tidak jelas, apakah pada tahun 1946 dahulu orang Melayu sedang nyawa-nyawa ikan atau kurang oksigen untuk bernafas sehinggakan perlu dilaungkan ‘hidup Melayu'. Atau kerana hakikatnya United Malay National Organisation ini satu gerombolan yang bebal dan tidak dapat memikirkan slogan yang masuk akal.

Lawak seram , hidup Melayu, masih ditakbirkan ke hulu ke hilir hingga ke hari ini. Adalah satu fakta bahawa yang masih lantang melaungkan hidup Melayu hari ini adalah kaum mamak yang semakin disangsikan teromba dan salasilah kerurunan mereka. Kenapa mereke ini suka melaungkan hidup Melayu memerlukan satu kajian yang lebih rapi.

Adalah juga fakta sejarah bahawa United Malay National Organisation tidak - diulangi sekali lagi dengan huruf besar: TIDAK - berjuang untuk mendapat kemerdekaan. Apabila kuasa imperial British merasa tekanan senjata dan gerakan masa politik di Tanah Melayu semakin melonjak dan mengampuh maka kuasa imperial memerlukan budak suruhan yang setia. Justeru, diwujudkan satu gerombolan yang dipanggil United Malay National Organisation. Nama Inggeris kumpulaan ini masih dipakai hingga ke hari ini. Nama Inggeris ini sahaja sudah memadai sebagai bukti bahawa gerombolan ini ditelor, dieram dan dinetaskan oleh British.

Pada 20 Jun 1948 kuasa kolonial British telah mengistiharkan apa yang dipanggil ‘darurat'. Perkataan ‘darurat' ini adalah kelentong besar dari pihak British. British dengan licik telah menggunakan perkataan ‘darurat' agar orang Melayu tidak sedar bahawa apa yang sedang berlaku pada tahun 1948 sebenarnya ialah perjuangan bersenjata untuk menghalau British. Tidak ada warga Tanah Melayu dalam darurat. Yang darurat ialah kuasa kolonial dan soldadu British yang telah diserang oleh gerila Pembebasan Rakyat Malaya.


Apabila darurat diistiharkan, kuasa kolonial British telah mengharamkan KMM, PKMM, PKM, API, AWAS, Hisbul Musliman dari bergerak bebas di Tanah Melayu. Ramai pemimpin parti, kader politik dan aktivis dalam gerakan nasionalis ini telah di tangkap oleh soldadu British. Nama-nama seperti Burhanuddin al- Helmy, Ishak Haji Muhamad, Chin Peng, Rashid Maidin, Shamsiah Fakeh, Ahmad Boestaman, Kamaruzaman Teh, Abdullah Sidi adakah nama-nama nasionalis yang dikehendaki oleh British.

Apabila pemimpin dan kader dari gerakan nasionalis ini ditangkap, diburu atau dibunuh maka barulah United Malay National Organisation dapat berkembang. Gerombolan United Malay National Organisation dapat bernafas dengan slogan hidup Melayunya kerana ramai pemimpin rakyat telah memulakan kerja dibawah tanah atau masuk ke hutan mengangkat senjata untuk menjadi gerila Pembebasan Rakyat Malaya.

British dengan licik telah lebih awal merancang satu strategi untuk memastikan United Malaya National Organisation dapat mara ke hadapan. Strateji ini cukup senang: Dua tahun sebelum darurat diistiharkan kuasa kolonial British telah menimbulkan konsep politik yang dinamakan Malayan Union. Ini adalah taktik Britsih untuk mematahkan gerakan nasionalis Melayu yang anti- British. Dengan mencadangkan konsep Malayan Union ini British telah memberi nafas kepada United Malay National Organisation untuk mengumpulkan orang-orang Melayu.


Justeru apabila darurat diisytiharkan dua tahun kemudian pada tahun 1948, pucuk pimpinan nasionalis Melayu dari KMM, PKMM, PKM telah dipatahkan. Gerakan yang tidak diganggu gugat malah mendapat sokongan British hanyalah United Malaya National Organisation, Malayan Indian Congress dan Malayan Chinese Association - semuanya menggunakan nama Inggeris. Ketika pemimpin gerakan nasionalis dalam penjara atau kini di hutan bergerila maka ketika inilah United Malay National Organisation mencelah masuk menawarkan diri untuk menjadi barua British yang setia. Ini fakta sejarah yang sampai kiamat pun tidak akan berubah.

Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman bukan perjuang menentang Britsih. Mereka berebut-rebut menawarkan diri untuk menjadi budak suruhan British yang setia. Justeru, kuasa kolonial British memiliki dua pilihan. British akan memilih kuda yang lebih setia. Akhirnya Tunku menjadi pilihan British.

Dengan kemunculan budaya internet segala pembohongan United Malay National Organisation telah diketahui umum. Satu demi satu tipu helah dan fakta songsang tentang perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu telah mula dibongkar. Anak-anak muda semakin sedar kenapa pada ketika ini United Malay National Organisation sedang bermati-matian cuba memesongkankan fakta perjuangan bersenjata melawan British.

Hari ini, pada September 2011, United Malay National Organisation sedang bernafas dalam lumpur untuk mempertahankan babak serangan gerila Pembebasan Rakyat Malaya keatas rumah pasung Bukit Kepong. United Malay National Organisation melihat serangan ini sebagai detik sejarah perjuagan mereka.

Serangan gerila ini telah dipimpin oleh Mat Indera - seorang guru agama, seorang kader dari Parti Komunis Malaya dan aktivis API. Kemunculan Mat Indera pada tahun 2011 telah meledakkan mitos bahawa Parti Komunis hanya dianggotai oleh orang China. Roh Mat Indra juga telah meledakkan mitos bahawa kaum komunis tidak ada agama. Roh Mat Indra yang muncul tahun ini telah juga mensahihkan bahawa United Malay National Organistaion adalah budak suruhan setia British. Ini kerana sarjan ketua rumah pasung Bukit Kepong pada malam serangan itu ialah Ray Dancey. Sila baca namanya sekali lagi. Namanya bukan Mat Rais bin Lebai Dasi tetapi Ray Dancey - seorang Mat Salleh yang sebelum ini kerjanya mengharubirukan rakyat Palestin.

United Malay National Organsation ini bukan sahaja budak suruhan yang setia malah telah menjadi amat bebal. Tidakkah mereka sedar bahawa serangan ke atas rumah pasung Bukit Kepong ini berlaku pada 23 Februari 1950. Tahun seribu sembilan ratus lima puluh Tanah Melayu masih dibawah British. Bendera yang berkibar di rumah pasung Bukit Kepong ialah bendera Union Jack. Lagu yang dinyanyikan ialah lagu God Save the Quen.(TT)KIBARKAN SANG SAKA TANAH MELAYUNOTA:
tulisan ini telah dikeluarkan tahun lalu
tahun ini di ulang siar untuk
kita semua mengingati kemabli
pejuangan gerila pembebasan
tanah melayu yang angkat
senajat lawan british!
8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kami fhm tt...tuggu utk pru23 je nk mghumban be end ni,skng gerombolan mjajah melayu sm mcm british sume abis d rembat,kami mohon pd PR klu menang nti harta2 perompk ni d rampas dn merka wajib d adili dgn sebaik2nye

all-out berkata...

Ya betul. Dgn Perjuangan semua anak bangsa di tanah air kita, maka British pun telah terpaksa keluar dari Tanah Melayu dan negara kita telah mencapai kemerdekaan. Tabik hormat kepada para pejuang2 kita dari kalangan golongan berhaluan Islam dan dari kalangan golongan berhaluan kiri.

Tapi, saya agak sedikit terkilan. Kita tak dapat merdeka penuh dari british seperti Yaman Selatan. Yaman Selatan adalah satu2nya negara Komunis yg pernah wujud di Tanah Arab (1968-1990). Mereka merdeka penuh daripada British (di samping dpt menumbangkan Sultan2 mereka yg takut dgn British) dengan perjuangn bersenjata. Dari situ, wujud sosok yg gagah spt Salim Rubayyi' Ali, Abdel Fattah Ismail, Ali Antar, dsb.

Di bawah ini, saya attachkan dua video perarakan ulangtahun Kemerdekaan Yaman Selatan yg ke-20 pada tahun 1987. Ini adalah antara 'rare video' yg sukar didapati. Dari sosok mereka, jelas terpancar semangat juang mereka menentang penjajah.

Videonya,

Bhg1:
http://www.youtube.com/watch?v=mAwtgvnj05M&feature=channel&list=UL


Bhg2:
http://www.youtube.com/watch?v=7L0It7ayI6o

Bhg ringkas (tapi ada pbhg perarakan kaum pekerja)

http://www.youtube.com/watch?v=_iSkgDEeff0&feature=channel&list=UL

Video2 ni saya tgk masa sebelum saya pergi Bersih 3.0 utk naikkan semangat perjuangan. Dan juga utk tgk lepas Bersih 3.0 utk kenang2anDari situ, saya tiba2 nak jadi wataniah utk melindungi perjuangan rakyat an melindungi kedaulatan rakyat walaupun BMI saya tak lepas syarat untuk jadi tentera ahaks :p

Salam perjuangan kepada seluruh rakyat anak semua bangsa.
Biar pemuda hancur asal tanah menjadi luhur.

Tanpa Nama berkata...

geng PR wajib faham! FAKTA SEJARAH. terutama geng2 PAS. jgn jadi bangang bila sebut komunis terus xada agama, tak ada tuhan. baca apa itu komunis, apa imperialis, apa kapitalis. tak faham belajar ok!

mat s berkata...

Geng PAS memang faham, terutama sejak ada media internet ni... Rakyat kat negara ni dah lama di PERBODOHKAN oleh PEKEMBAR, kununnya komunis tu tak percaya tuhan dan macam2 lagi..waktu sekolah dulu pun cikgu2 cakap mcm tu..kita yg bebudak ni jadi benci le.. Tapi, alhamdulillah, semakin berusia semakin matang dan berilmu, so, kita tau mana yg benar..

Tanpa Nama berkata...

Ko nie mabukke bro.... atau trtelan buluh lmang ....kah kah kah..bukan pr dn pas yg bngang...tpi umngok 2 yg bangag dy org yg sembunyikn fakta...psl ape ko ckp pr dn pas bngang!!!!!! # nuajr #

Tanpa Nama berkata...

Betul Bro! Mmg pencucian otak telah lama dilakukan, namun bila datangnya kebenaran, hapus lah penipuan. Sekarang zaman pencerahan. So, toksah nk menipu la kalau zaman kecik kecik dulu kita tak kata komunis tu jahat.
Yang paling BODO sekali org org yg mcm Tanpa Nama 23 Ogos 1:38pg, beliau adalah org berotak kemetot dan kemetot itu Umno. Macam bagus sgt tuduh sana sini, mcm masa kecik dulu dia x pernah bodo fakta sejarah sebenar.

Untuk mamat Tanpa Nama 23 Ogos 1.38pg, Fuck you umno asshole!
- EnChe Guevara.

Tanpa Nama berkata...

Hrmmmmm.. kat sini rupa2nya port dak2 Komunis hisap ganja...

Tanpa Nama berkata...

Komunis hatok ko ada agama, bingai betoi.. gi balik, ngaji lagi kitab Das Kapital tu sampai khatam...