Ahad, 6 Januari 2013

PROJEK REMBAT TANAH RAKYAT BERI KRONI DI GAGALKAN


LAGI HIDUP
LAGI MELAWANKENYATAAN AKHBAR

“WANITA KEADILAN DESAK WANITA UMNO SELANGOR JELASKAN ISU TANAH DI BUKIT RAJA”

Negara sekali lagi digemparkan dengan beberapa pendedahan isu dan skandal yang melibatkan pemimpin-pemimpin UMNO baru-baru ini. Antara yang paling “menarik’ perhatian Wanita Parti Keadilan Rakyat Selangor ialah isu jual-beli tanah yang melibatkan seorang ahli perniagaan Deepak Jakishan yang merupakan pemegang saham terbesar dalam syarikat Astanacanggih Sdn Bhd yang hangat dilaporkan oleh akhbar-akhbar tempatan, termasuklah  “The Star”.

Dengan berita yang termuat sebagai “Bakti to buy stake in Astacanggih” dan pada waktu yang sama memuatkan berita “Deepak withdraws lawsuit over land”, maka ia sangat jelas bahawa ada unsur-unsur yang boleh dicurigakan dan menjadi tanda tanya; iaitu bagaimana sebuah anak syarikat milik penuh Boustead Holdings (M) Sdn, Bakti Wira Development Sdn Bhd membeli 80% saham Astacanggih pada harga RM30 juta sedangkan ia tidak mempunyai sebarang aset, dan dengan tiba-tiba Bakti Wira telah terbabit sekali dalam persetujuan pembelian tanah seluas  200 ekar di Bukit Raja Klang daripada syarikat Awan Megah Sdn Bhd, iaitu syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh YB Senator Raja Ropiaah Raja Abdullah,  Ketua Wanita Umno Selangor yang menelan belanja secara keseluruhannya RM130j uta!  Awan Megah adalah syarikat yang dianugerahkan kerja membina Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (PUSPAHANAS).
Baru saja reda isu keluarga Ketua Wanita Umno Malaysia Datuk Seri Shahrizat Jalil dengan projek NFC, kini seorang lagi pemimpin Wanita Umno terpalit dengan skandal projek kerajaan. Syarikat Raja Ropiaah Raja Abdullah Ketua Wanita Umno Selangor telah mendapat projek bernilai RM 27 juta dan mendapat tanah seluas 223 ekar, walaupun syarikatnya tiada aktiviti perniagaan dan pengalaman. Akibat daripada itu, projek PUSPAHANAS telah terbengkalai selama lima tahun sehingga di'alibaba'kan kepada syarikat lain.
Persoalannya, bagaimana Ketua Wanita Umno Selangor begitu mudah mendapat projek penting tanpa syarat layak melaksanakan projek tersebut. Kedua, bagaimana tanah seluas 223 ekar dianugerahkan sewenang-wenangnya, sedangkan rakyat marhaen terpaksa menunggu puluhan tahun untuk mendapat tanah yang sekangkang kera.
Ketiga, Raja Ropiaah terus mengaut keuntungan dengan menjual sebahagian tanah tersebut, yang belum dipindahmilik kepada anak syarikat Boustead Holdings (M) yang merupakan sayap pelaburan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT). Mengapa tabung pencen bekas anggota tentera ini digunakan sewenang-wenangnya, pemimpin Umno yang korup kaya-raya, rakyat yang mempertahankan negara melopong.
Raja Ropiaah perlu jelaskan apakah yang melayakkan Awan Megah diberikan projek PUSPAHANAS serta segala transaksi pemberian dan penjualan tanah kepada pihak LTAT. 
Wanita Keadilan Selangor mengutuk sikap korup Ketua Wanita Umno Selangor yang pada masa yang sama kempen Sayangi Selangor konon ingin menyelamatkan rakyat. Situasi yang melanda Ketua Wanita Umno Malaysia kini berulang ke atas Ketua Wanita Umno Selangor. Sudah terang lagi jelas, rakyat perlu tolak Umno-Barisan Nasional kerana pemimpin-pemimpin Umno lelaki dan wanita menggunakan kuasa untuk  kepentingan peribadi dan merompak harta rakyat tanpa rasa bersalah.
Sekian.

YB HANIZA TALHA        
Ketua Wanita
Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor                                                                                                
5 Januari 2013


-----------

6 ulasan:

Awanama berkata...

Depa ni macam pagar. Harapkan pagar; pagar makan padi. Kalau beri peluang perintah selangor lagi, alamatnya makin banyaklah tanah untuk kegunaan rakyat akan difaraidkan kpd kroni dan sanak sedara.

Awanama berkata...

alamak, staf gomen akan kena hadir kursus/program plak 12hb ni. gerombolan melalui ajen ppd, jpn sedang menyusun supaya staf gomen tak boleh turun kl.

sebelum tu, bila nak keluar senari cool tahun lepas???

Awanama berkata...

Begitulah sifat pemimpin umno. Masa hidup menipu tanah. Dikubur nanti dihimpit tanah.

mereka lupa agaknya, tanah dan harta yang dihimpun itu takkan dibawa mati. mereka lupa harta yang dibawa pergi cuma sehelai kain kapan.

Awanama berkata...

ANAK SARAWAK TURUN KE JALANRAYA!!

ANAK SARAWAK JANGAN MENYALAK DALAM FACEBOOK SAHAJA!!

MENYALAK DI DUNIA REALITI!!

DIDI KOTA BELUD yang sebenar berkata...

INGATKAN LELAKI JE PENYAMUN DALAM UMNO NI....EH EH EH EH...YANG PEREMPUAN PUN TAK NAK KALAH....KAH KAH KKAH KAH KAH KAH.....KALAU BAPA PENYAMUN KAHWIN EMAK PEROMPAK..ANAK ANAK JADI APALAH AGANYER YER....?....ANAK ANAK MESTI JADI PENYANGAK,CUCU JADI PENYEKIK,CICIT JADI PENCABUL,PIUT JADI BAHLUL,TIUT JADI KATAK DAN LAST SEKALI..MIUT JADI BERUDU...KAH KAH KAH...KALAU DAH KENA SUMPAH DEK RAKYAT TAKAN SELAMAT PUNYALH UMNO OIIIIII.....???!!!

DIDI KOTA BELUD yang sebenar berkata...

SEMUANYA TELAH ELOK,TERSUSUN TERANCANG,TIADA PERGADUHAN DAN MEMPUNYAI EKONOMI YANG BAIK...SEMUA INI UNTUK KAMI..JANGANLAH IKUT PEMBANGKANG NAK BLOCK KAMI SEMUA...TOLONGLAH JANGAN KACAU APA YANG KAMI RANCANG,SUSUN DAN YANG TAIMING ELOK KAMI NAK CEKAU..."-DARI SUDUT HATI YANG PALING DALAM OLEH TAN SRI MUHYIDIN YASSIN