Sabtu, 30 November 2013

AKHIRNYA KAKAK DAN ADIK BERTEMU





PECAH BERITA  DARI LONDON

kelmarin jam 10 pagi kami jadi risau
dapat atau tidak jumpa ketua polias

tetiba panggilan datang

aishah telah bersedia berjumpa kakaknya
polis beri tahu wakil akhbar
wakil kedutaan datang 
hanya aishah yang boleh dibawa pergi

KEMANA ARAH?
perjalanan 6 jam dari kota london
dua kali bertukar kereta
di dua buah rumah pasong

AKHIRNYA AISHAH DITEMUI
cik gu kamar jumpa adiknya
disatu tempat rahsia
ada 2 pegawai polis wanita
ada 8 pegawai polis lelaki
wakil kedutaan TIDAK dibenarkan

PERTEMUAN
hanya 40 minit sahaja
cik gu kamar memelok adiknya
dia menangis
penuh emosi
aishah hanya menitiskan air mata

aishah memakai cardigan wool merah
berseluar hitam

cik gu kamar membawa beg yang berisi hadiah
sejadah  jubah dan kain tudung

APA YANG DIBINCANG
aishah bertanya tentang ibu
jawabnya ibu telah lama pergi
aishah bertanya tentang kakak yang satu lagi
jawabnya telah lama pergi

aishah ditanya apakah akan pulang?
jawabnya - satu masa nanti
aishah di berita tahu tentang islam
jawabnya di london pun ada masjid
dilondon pun ada kawan muslim

cik gu kamar beremosi
aishah amat british - tenang dan resmi
tidak nampakan emosi

pegawai polis menyampok agar
mereka cerita tentang keluarga
pegawai polis lebih emosi

cik gu kamar ajak aisah pulang
untuk kenalkan pada anak buah
cik gu kamar ada 2 anak lelaki 2 anak perempuan
cik gu kamar di panggil MAK MOK

aishah kata dia senaang
dengan kota london

cik gu kamar beri khutubah
aishah tak ambil pot
' i nag her' kata cik gu kamar

kemudian cik gu kamar menyesal dengan ' kutu bah'
dia merasa telah memberi tekanan yang tak sepatutnya
diberikan kepada adik yang 40 tahun hilang

aishah tak ambil pot tentang harta dan kekayaaan
dia ada kerja dan tugas yang perlu dilakukan di london
aishah mengatakan kepada kakanya dia ramai kawan di london

cik gu kamar menangis 
' my most caring language'

cik gu kamar merasakan bahawa ada pekara pekara
dalam  hidup aishah yang sulit  tapi tidak muncul

satelah 40  minit mereka berpisah

aishah turun tangga meninggalkan kakaknya
tetiba cik gu kamar berlari dan memelok adikany sekali lagi
ini good bye terakhir
polis menahan cik gu kamar dari turun tangga
aishan turun tangga naik kereta dan beredar

barulah cik gu kamar
turun tangga

ada 3 janji antara dua beradik ini
1 - cik gu kamar minta aishah baca quran
2 - cik gu kamar minta aisah tulis surat
3 - cuik gu kamar minta aishah pulang ke malaysia

3 kali mereka bersalaman dan berjanji

NOTA
kota london sejuk dan sibuk




----------

26 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum..
harap anda dapat menulis buku tentang mereka..sangat syahdu kisah dan pertemuan mereka..

Tanpa Nama berkata...


wah..emosi bercampur gaur. betul2 dramatik,tahap tertinggi.itulah indahnya hidup kita di dunia ini-kita tidak akan tahu apakah pengakhirannya. walau berpuluh tahun,kisah ini belum berakhir.

kalau ini kisah dibikin filem-haruslah tukar tiub sebagai tuan direktornya...

org pdn indah.

Tanpa Nama berkata...

Terbaik

Tanpa Nama berkata...

aishah ditanya apakah akan pulang?
jawabnya - satu masa nanti
aishah di berita tahu tentang islam
jawabnya di london pun ada masjid
dilondon pun ada kawan muslim

YA BENAR SEKALI KATAMU AISHAH....
SUNGGUH BENAR SEKALI KATAMU...
SEMUGA KAMU SENTIASA DIDALAM KEREDHAANNYA....AMIIN.

Tanpa Nama berkata...

aishah ditanya apakah akan pulang?
jawabnya - satu masa nanti
aishah di berita tahu tentang islam
jawabnya di london pun ada masjid
dilondon pun ada kawan muslim

YA BENAR SEKALI KATAMU AISHAH....
SUNGGUH BENAR SEKALI KATAMU...
SEMUGA KAMU SENTIASA DIDALAM KEREDHAANNYA....AMIIN.

Tanpa Nama berkata...

aishah ditanya apakah akan pulang?
jawabnya - satu masa nanti
aishah di berita tahu tentang islam
jawabnya di london pun ada masjid
dilondon pun ada kawan muslim

YA BENAR SEKALI KATAMU AISHAH....
SUNGGUH BENAR SEKALI KATAMU...
SEMUGA KAMU SENTIASA DIDALAM KEREDHAANNYA....AMIIN.

Tanpa Nama berkata...

aishah ditanya apakah akan pulang?
jawabnya - satu masa nanti
aishah di berita tahu tentang islam
jawabnya di london pun ada masjid
dilondon pun ada kawan muslim

YA BENAR SEKALI KATAMU AISHAH....
SUNGGUH BENAR SEKALI KATAMU...
SEMUGA KAMU SENTIASA DIDALAM KEREDHAANNYA....AMIIN.

Tanpa Nama berkata...

ekau mmg TERRNOOWW!!!

zeff berkata...

tak cool la ending journey ko ni. skrip jalan citer macam nak surprise sampai aku boleh junub tapi last2 macam drama melayu yang ending cincai sbb tak cukup quota masa

Tanpa Nama berkata...

:(

Tanpa Nama berkata...

wow, touching ganda duasetengah!
apa nak buat, it's all a chapter in their respective lives.
akhirnya, eventually, everybody goes home to where each belong. but which home is that? sendiri mau pikir, timbang, harap, ikhtiar, doa, usaha lagi, doa lagi, and in the very end The Almighty yang izinkan which home can we call as our own.
at least in the transition, the two have managed to cross paths in persons again albeit very very very briefly, what is a mere 40 minutes when compared to the frigging 30 years! but met they have, and that was the mission, or at least the top priority, the most plausible, of the mission.
alhamdulillah. semoga cikgu kamar benar2 dah managed to make peace however perit dan pahit. semoga tabah dan mendapat pertolongan Allah

-average joe-
klakka-la.blogspot

Tanpa Nama berkata...

adoi cerita peribadi je? tak ade tanya pasal kenapa dia kene tahan polis. betul ke cerita dia jd hamba semua tu.

Khun Pana aka johanssm berkata...

Tamparan yang hebat.
Wakil duta Umno di-larang masok.

Tanpa Nama berkata...

power TT the news breaker!

seriously this aishah is very mysterious....

Tanpa Nama berkata...

Taniah Bro.... pertemuan bersejarah

Tanpa Nama berkata...

"aishah kata dia senaang
dengan kota london"

haa! hari tu lu orang cakap dia jadi hamba kat london.

macamana dia enjoy london kalu jadi hamba? sampai lebih sukak london dari labu.

Tanpa Nama berkata...

Akhirnya pasti DIA TUHAN. Aku hamba

yang tak berdaya. Kami redha YA ALLAH .

Kau sebagai tuhan. Kami berserah

setelah kami menyempurnakan hak kami

untuk berusaha semampu kami.

YA RABB

Tanpa Nama berkata...

{ tetiba cik gu kamar berlari dan memelok adikany sekali lagi } . Apabila aku baca ayat ini, ayer mata aku mula mengalir.

DIDI KOTA BELUD berkata...

Yang ko pergi tanya agen m16 nak balik ke tak tu nape....dia lebih dekat dengan M dan 007...dio tahu kalau balik malaysia..lagi teruk jadi hamba kerajaan bodoh dan bangang...cuma kito ni tak diterima masuk haji kek london...kalau boley ...hari ini juga wa jadi warga london...hailah sabahan...bilo nak keluar malaysia...boley jadi warga london...dan menjadi amat british.....hehehehehe...

Tanpa Nama berkata...

Terharu yang Aishah telah tebatin dengan nilai'barat' sementara kakaknya masih tebal dengan nilai Melayu/Islam maka mereka tak boleh ngam lagi. Kak Aishah kononya percaya magis telekung/sejadah/Quran boleh memulihkan semula hubungan adik-beradik yang sekian lama dah 'terputus'. Lihat Aishah masih berkeyakinan dengan nilai bukan Melayunya apabila berhadapan dengan kakaknya yang masih mempunyai nilai kekampungan Melayu/Islam Melayu. Pendeka kata Aishah telah terbatin dengan nilai barat/material tetapi masih berspirittual teguh vis-a-vis dengan kakaknya yang konsep rindu kakaknya tidak sama dengan konsep rindu Aishah. Aishah lebih cool dan kakanya lebih beremosi.
Ada cerita seorang wartawan Aljazeera telah berpisah dengan adik dan keluarganya pada masa Perang Vietnam dan dibesarkan di Amerika Syarikat. Mereka bertemu semula 30 tahun kemudian dalam suasana masing-masing memiliki nilai berlainan, sama pertembugan kerinduan tidak ngam dan sangat terharu dibuatnya walaupun mereka sedarah sedaging. Banyak kes begini berlaku dari banyak bangsa di dunia. Ya hidup ini kadang-kadang amat terharu dan indah

Tanpa Nama berkata...

Encik TT,
Hamba ada bermacam hamba.
1) hamba berantai.
2) hamba suami,
3 hamba sex.
4) hamba dadah.
4) hamba 2rd world.

Jadi tolong terangkan hamba mana satu.???
Kenapa security terok sangat.???
Apa sejarah Aishah ini bersankutan British slavery of 3rd world citizens.???
Kenapa Pak Diplomat tak boleh jumpa, hah.??????????????
Ada pisang di sebalek bijik.???

Copek T.T. copek.
Copek beri cerita.

Tanpa Nama berkata...

tugas dia sebagai komunis di london tak selesai lagi..jadi hamba komunis..kesian..sampai mati jadi hamba komunis..dia tak tau ke sekarang kapitalisme menguasai dunia? dan kalau nak jadi komunis di malaysia pun boleh apa...

Tanpa Nama berkata...

Secara peribadi saya amat berpuas hati dgn pertemuan dan perbincangan antara adik dan kakak yg terpisah lama itu. Semoga akan ada lagi pertemuan demi pertemuan selepas ini. Dengan izin Allah jua. In syaa Allah.

Tanpa Nama berkata...

Aishah mungkin dah lama buat keputusan....penuh misteri. Setuju...untuk dirungkai misteri 30 tahun dengan hanya 40minit perjumpaan tidak akan selesai....Jiwa aishah perlu difahami, apa yang terkilan perlu diselami.
Didoakan Aishah tidak hilang fikrah asal dan kembali sebelum 'pulang' suatu masa nanti.

Tahniah Bro TT......Gua caya lu!!!

mimpi siang berkata...

Jadi smua mulut kena jahit !!!

Kakak siti Xboleh cakap!

Ko Isham pun.

Tapi sapa tau kau tidur mingigau pecah smua! ka ka ka!!!

Tanpa Nama berkata...

Bro

walau mengunung harapan dan sayang Gikgu Kamar kepada adiknya..mengertilah...sayang bukan bermakna untuk berada disisi selamanya...
Selamat Pulang Bro dan Cikgu Kamar..