Sabtu, 27 September 2014

BERITA BANGANG








GST tingkat daya saing eksport Malaysia di ASEAN

KUALA LUMPUR 26 Sept. - Pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) di negara ini pada tahun depan dapat meningkatkan daya saing negara dalam pasaran eksport di peringkat ASEAN.

Timbalan Menteri Kewangan,  Chua Tee Yong berkata, GST dapat meningkatkan jumlah dan nilai eksport negara kerana pelaksanaan itu dapat mengurangkan kos mengeksport barangan dan produk.

 

KAH KAH KAH

woit
bangang betul berita ini
bila barangan kena cukai
harga lagi mahal
macam mana nak jual
lagi tingi cukai
lagi mahalk barang
macam mana nak jual banyak

harga mahal
sempitkan pasaran


macam mana pulak
cukai boleh kurangkan
kos ekspot

semua nak tipu melayu
akhirnya melayu jadi bodoh

KAH KAH KAH

----------

9 ulasan:

Awanama berkata...

Melayu sejak azali lagi sudah bodoh kan ????

Dulu dulu , Melayu duduk atas Pokok ajer.

Sekarang pon banyak duduk atas Pokok BATU , yang di panggil Flat Flat...sama saja , Orang Bodoh biar duduk tinggi tinggi sebab tak menyemak luas kawasan kotor nya.

Si Bahalol tu pun di pilih bukan bangsa lain pun , Tuan Guru Hajji Isham TT.

Tuan Guru Hajji Isham TT boleh lupa ke....???

Teringat pulak Samad Said.

Amuraria berkata...

awat la senang melayu kena perbodo ? ABU !

Awanama berkata...

Woit bukan bangang
Tetapi benar
Satu penipuan yang dibuat berkali.kali
Akan menjadi kebenaran
Msia boleh
Nak tuduh nuar rasuah
Org tak makan
Nak tuduh nuar salah guna kuasa
Org tak makan
Nak tuduh nuar kaki perempuan
Org tak makan
Nak tuduh nuar kaki liwat
Org tak makan
Tapi tuduh menuduh sejak bertahun tahun
Mendapat hasil
Menimbulkan curiga
Menimbulkan syak wasangka
Ini pun kempen sama
Dimulakan awal
Bagi mengolah persetujuan
Temuduga 3 org drp 30 juta rakyat
Beri pendapat di tv 3
Bagi tahu gst bagus
Gst hebat
Pm terbaik
Rosmah tercantik slim
Bee End best in the world
Kah kah kah

Awanama berkata...

Jang! Kuk hari2 raso diri tu bodoh...lamo2 botul jadi bodoh..

Awanama berkata...

tiket flight domestik kene GST gak...yessss

Awanama berkata...

Surat saya kpd Kementerian Perumah Dan Kerajaan Tempatan.

Kapada,
YB Dato .....
Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.
Precinct 5, Putrajaya,
68600 Wilayah Persekutuan

YB Dato',

Per: TIPU DAYA HALUS PEMAJU TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA DENGAN MEMANIPULASIKAN DISKAUN.

1. Saya Hassan Md. Ali, pernah bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari 1979-1985 dan juga sebagai pemaju perumahan dari 1985-1995.

2. Baru baru ini saya ke Property Fair di Subang Parade, Subang, Selangor.

Tertarik dgn sebuah tawaran dari syarikat pembangunan perumahan yang sedang memajukan Tanjung Puteri, Johor.

Diskaun yg ditawarkan adalah spt berikut;
Utk bumiputra: 15% Bukan Bumi: 6%.

Keluasan unit: 700kps.
Harga unit: RM1.0 juta.
Pinjaman akan diusaha sehingga 90%.

Bagi pembeli bumiputra, hanya perlukan sediakan 10% shj sebagai downpayment. Bermakna pembeli bumiputra perlu membayar RM85,000.

Bagi bukan bumiputra downpayment 4% (6% discount is taken as part payment of 10% d/pymt).
Bermakna hanya RM40,000.

3. Sebagai seorang pemaju perumahan, saya menyiasat lebih lanjut lagi.

Selain dari membayar downpayment sebanyak RM 85,000, pembeli bumiputra dikhendaki membayar segala kos spt (legal fee, stamp fee, loan fee) yg jumlahnya lebih kurang RM42,000.

Sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya perlu meyedikan RM40,000 dan lain2 kos akan ditanggung olih Pemaju.

4.Tidak meyedari saya membuat pengiraan dan membuat perbandingan 'entry cost' antara bumiputra dan bukan bumiptra,
ternyata pembeli bumiputra terpaksa meyediakan sejumlah RM127,000 sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya memerlukan RM40,000 untuk membelinya.

Seolah2 kaum bumiputra yg memberi subsidi kapada pembeli bukan bumiputra sebanyak RM45,000.
Bermakna walaupun harga bagi bumiputra dikurangkan sebanyak $150,000 dari harga asal, tetapi perbedzaan harga sebenar diantara bumi dan bukan bumi hanya RM37,000 atau 4% sahaja.

5. Bagi pembeli bumiputra utk membayar downpayment sebanyak RM127,000 bagi unit seluas 700kps adalah terlalu mahal dan sudah tentu unit2 yg diperuntukan utk bumiputra susah dijual kelak kerana unit tersebut hanya bolih dijual kpd pembeli bumiputra sahaja.

Oleh kerana 'entry kosnya' hampir 3 kali lebih besar dari kaum bukan bumiputra maka sudah tentulah unit2 bumiputra tidak laku dijual dan pemaju mempunyai alasan yg kukuh untuk memohon perlepasan dari Kementerian YB. Dato' supaya unit tersebut dibebaskan dari peruntukan bumiputra.

6. Sekali pandang seolah mereka bersama2 kerajaan yg ingin menolong kaum bumiputra memiliki harta di negara ini, tetapi apabila diperincikan kira2nya, pembelian unit bumiputra yg adalah lebih mahal dari yg sepatutnya dan penglibatan pemaju untuk membantu kaum bumiputra utk memiliki harta saperti yang disarankan olih kerajaan adalah satu gimmik dan dijadikan perolok2kan oleh pemaju.

7. Saya sempat membentangkan kira2 diatas kpd wakil pemaju hartanah tetsebut dan dgn sinis dia menjawab "Every chinese developer are doing this just to make sure every Melayu and Bumiputera won't have any chance of acquiring new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung"

Saudara2ku,

Semenjak kita berWhatsapp, sudah berapa kali saya ungkapkan perkara2 spt ini.
NEGARA KITA TELAH TERJUAL.
Ternyata org cina dah sampai peringkat tak memerlukan keujudan org melayu dinegara Melayu kerana sumbangan org melayu terhadap ekonomi negara ini terlalu kecil.

Bank saperti;
Public Bank,
Hong Leong Bank, Stanchart,
Citibank, HSBC bolih hidup tanpa pelanggan melayu.

Pemimpin melayu banyak buat duit dgn memberi pelepasan unit2 bumiputra kpd unit bebas.

Please share and kongsi this msg to our Malay friends.

Mas Merah berkata...

Harga rumah 200ribu, selepas 01April 2015 harga menjadi 2012ribu. 12ribu (6%) GST, mcmana ahmat masLAN kata harga makin turun/murah selepas dikenakan GST??? Woii masLANCAU, aku tanya nih, Ko jwb la!!!

RMT berkata...

Jika ekspot x meningkat hatta kenaikan harga, minta letak jawatan si menteri yg singkat fikiran ini.

Awanama berkata...

Mungkin bila terimportnya pendatang asing secara berlambak dalam negara secara tidak langsung boleh elak gst kepala hotak diaorang...