.

Isnin, 9 Januari 2017

SRI LANGKA JUGA TERGADAI PADA CHINASATU AMARAN

UNTUK 

BANI MELAYU

SEDARLAH

LIHAT APA

TERJADI PADA

SRI LANGKA

NEGARA 

TERGADAI
21 cedera bantah zon industri khas untuk pelabur China


 | January 9, 2017
Protes itu berlaku di sebalik penglibatan kuasa ekonomi China yang semakin menyerlah di Sri Lanka


HAMBANTOTA (Sri Lanka): Seramai 21 orang cedera manakala lebih 50 ditahan semalam selepas polis Sri Lanka cuba meleraikan penunjuk perasaan yang membaling batu dalam bantahan mereka terhadap pembinaan sebuah zon pelaburan untuk China.
Penunjuk perasaan marah dengan langkah pentadbiran Presiden Maithripala Sirisena yang cuba mengusir beribu-ribu keluarga bagi pembinaan zon industri seluas 6,070 hektar itu.
Zon itu bakal didirikan di daerah selatan Hambantota, di mana China sudah membina sebuah pelabuhan dan lapangan terbang bernilai AS$1.5 bilion (RM6.7 bilion), sebahagian daripada usaha pemulihan ekonomi Presiden Sirisena yang menelan belanja AS$50 bilion.

Kerajaan menafikan dakwaan penunjuk perasaan, sebaliknya berkata protes itu didalangi cita-cita politik bekas presiden, Mahinda Rajapaksa, yang secara terbuka membantah pembinaan zon itu kerana akan menghapuskan tanah pertanian.-------------

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bani melayu ditakutkan jk umno tewas dlm PRU cina dap akan perintah negara. Tapi mrk tak sedar najib sdg sedikit demi sedikit gadaikan negara kita kpd China komunis. Klu kita biarkan lambat laun China komunis akan jajah negara kita dan apa yg bani melayu takutkan akan benar2 terjadi, iaitu cina akan perintah negara kita!

Tanpa Nama berkata...

Klu tak silap nie tanah bahagian yg malaysia punya nie... Kateny tapak nak kluarkan kuih karipap bertan2 utk tentera amereka... Nie pun kena jual jugak.. adooh...

PS: Nie kompom fitnah..

Tanpa Nama berkata...

hamba entota...