.

Jumaat, 7 Julai 2017

CONTOH MANUSIA BAIK





CONTOH SOSOK

BAIK JUJUR

BUKAN CUKONG

REMBAT BALAK

DI KELANTAN 

Hotel’ RM1 – cara terbaru aktivis bantu orang miskin

 | July 5, 2017
Ia selepas pelancaran perkhidmatan ambulans dan perpustakaan 10 sen pada awal tahun ini.

PUCHONG: Aktivis sosial, Kuan Chee Heng kembali dengan idea terbaru membantu golongan miskin.

Kali ini, beliau melancarkan sebuah “hotel” dengan bayaran RM1 untuk sebuah katil setiap malam.

Katanya, “hotel” itu dibuka khas kepada golongan miskin yang datang dari jauh untuk melawat saudara sakit di hospital.

“Di rumah seringgit ini, mereka boleh menumpang ikut keperluan mereka.

“Kita juga menyediakan pengangkutan untuk mereka…pengangkutan boleh bawa mereka ke hospital 10 sen dan balik 10 sen. Kita memang ada 2 van Avanza standby untuk mereka,” katanya selepas melancarkan rumah transit RM1 di Taman Puchong Perdana hari ini.

Rumah 4 bilik itu dilengkapi katil 2 tingkat serta tilam tambahan di lantai.

Kuan berkata, “hotel” itu turut mengalu-alukan mangsa kebakaran, keganasan rumah tangga dan warga emas sesat yang meninggalkan rumah mereka atas pelbagai sebab.

Bagaimanapun, semua penginap perlu menjaga kebersihan dan tidak dibenarkan membawa makanan tidak halal ke “hotel” itu demi menjaga sensitiviti kaum lain.

Kuan ialah pengasas dan presiden Persatuan Kepolisan Komuniti Malaysia – sebuah kumpulan yang ditubuhkan beliau beberapa tahun lalu untuk berkhidmat kepada masyarakat.

Beliau tidak asing dalam menghulurkan bantuan kepada golongan miskin dengan hanya sedikit bayaran. Awal tahun ini, beliau melancarkan perkhidmatan ambulans dan perpustakaan 10 sen.

Perkhidmatan ambulans itu diwujudkan khas bagi orang miskin sakit yang tidak mampu mendapatkan perkhidmatan swasta ke hospital, manakala perpustakaan itu dikhaskan kepada kanak-kanak.

Mengenai harapan “tetamu” di rumah transit itu, Kuan berharap mereka dapat membantu orang lain seperti dilakukannya.

“Saya tidak mahu apa-apa balasan daripada orang yang saya bantu, kecuali mereka meneruskan amalan baik ini demi Malaysia yang lebih baik.”

Ahli perniagaan itu berkata, mereka yang memerlukan bantuannya boleh menghubungi beliau melalui Facebook atau pertubuhan sosial yang beroperasi di hospital.

PUCHONG: Aktivis sosial, Kuan Chee Heng kembali dengan idea terbaru membantu golongan miskin. Kali ini, beliau melancarkan sebuah “hotel” dengan bayaran RM1 untuk sebuah katil setiap malam. Katanya, “hotel” itu dibuka khas kepada golongan miskin yang datang dari jauh untuk melawat saudara sakit di hospital. “Di rumah seringgit ini, mereka boleh menumpang ikut keperluan mereka.

 “Kita juga menyediakan pengangkutan untuk mereka…pengangkutan boleh bawa mereka ke hospital 10 sen dan balik 10 sen. Kita memang ada 2 van Avanza standby untuk mereka,” katanya selepas melancarkan rumah transit RM1 di Taman Puchong Perdana hari ini. Rumah 4 bilik itu dilengkapi katil 2 tingkat serta tilam tambahan di lantai. 

Kuan berkata, “hotel” itu turut mengalu-alukan mangsa kebakaran, keganasan rumah tangga dan warga emas sesat yang meninggalkan rumah mereka atas pelbagai sebab. Bagaimanapun, semua penginap perlu menjaga kebersihan dan tidak dibenarkan membawa makanan tidak halal ke “hotel” itu demi menjaga sensitiviti kaum lain. Kuan ialah pengasas dan presiden Persatuan Kepolisan Komuniti Malaysia – sebuah kumpulan yang ditubuhkan beliau beberapa tahun lalu untuk berkhidmat kepada masyarakat.

 Beliau tidak asing dalam menghulurkan bantuan kepada golongan miskin dengan hanya sedikit bayaran. Awal tahun ini, beliau melancarkan perkhidmatan ambulans dan perpustakaan 10 sen. Perkhidmatan ambulans itu diwujudkan khas bagi orang miskin sakit yang tidak mampu mendapatkan perkhidmatan swasta ke hospital, manakala perpustakaan itu dikhaskan kepada kanak-kanak. 

Mengenai harapan “tetamu” di rumah transit itu, Kuan berharap mereka dapat membantu orang lain seperti dilakukannya. “Saya tidak mahu apa-apa balasan daripada orang yang saya bantu, kecuali mereka meneruskan amalan baik ini demi Malaysia yang lebih baik.” Ahli perniagaan itu berkata, mereka yang memerlukan bantuannya boleh menghubungi beliau melalui Facebook atau pertubuhan sosial yang beroperasi di hospital.


MANUSIA BAIK 

LEBIH BANYAK 

DARI

YANG JAHAT

DALAM DUNIA





---------------------

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Aku pun baru terbaca cerita ni kat Yahoo news.
Kuan said the occupants must show a letter of proof from the hospital or they could refer to the hospital to book a room.
He said the rent for the house was paid by businessman Datuk Paul Lim.
Bravo pada 2 ekor cina kapir harbi makan babi in serta cina lain lagi yang turut berusaha buat kebaikan ni. Harapnya duit tanggung kos benda ni bukanlah duit kitarsemula 1mdb kuikuikui takut nanti ada pulak fatwee halalkan duit 1mdb dipam keluar sebab buat kebajikan

panglimo potaseh berkata...

Bagus hotel ni rm1 satu malam. Penginap perlu jaga kebersihan .. maknanya kalau bawak awek kena ada sarkot. Sang TT tak pula royak yg rm1 tu sekali dengan sarkot ke. Hanya makanan kholal je yg boleh bawa masuk .. maknanya sardin yang dah kono somboleh lah .. tak gitu gamaknye TT.

Tanpa Nama berkata...

idea banyak
cakap banyak
janji banyak
tapi
jalan ke tak?

MAO tunggu berapa tahun lagi?

sebelum ke selepas MENANG kat pilihanraya?

sebelum ke selepas "X-mess"?

Tanpa Nama berkata...

Cis Mangkuk Ayun Aku baca tajuk tadi... mati mati ingatkan nama activis tu tontonwi al hellfire atau audi7 atau mini cuper atau pedekar mustar