Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 28 Oktober 2008

JANGAN PERTIKAI STATUS BAHASA MELAYU – melayau

JIKA sebelum ini status orang Melayu dipertikai dan dikatakan sebagai kaum pendatang, kini bahasa Melayu pula dicabar apabila cuba diganding dan disamaratakan martabatnya dengan bahasa lain di negara ini dengan alasan yang cukup tidak munasabah. Isu yang sensitif sebegini tidak sepatutnya dibangkitkan di kala kita sedang menuju sebuah negara maju dan moden tidak lama lagi.

Keadaan ini secara signifikannya sangat tidak menghormati bahasa kebanggaan rakyat Malaysia dan mencemar semangat Perlembagaan negara kita.

kah kah kah…. mana ada orang pertikai bahasa melayu… tak ade… yang dipertikaikan ialah kenapa guna nama UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION…. kah kah kah..

Kenapa guna nama KLIA…. kah kah kah

Kenapa guna nama KL CENTRAL… kah kah kah

Kenapa guna nama KLCC…. kah kah kah

Kenapa guna nama PRECINT….kah kah kah

Kenapa guna nama PALACE OF JUSTICE… kah kah kah

Siapa yang tak hormat bahasa kebanngsaan….kah kah kah

cucupakkasim berkata...

tambah satu lagi...
kenapa selalu cakap...PWTC..?

2008 Oktober 28 04:07



9 ulasan:

cucupakkasim berkata...

tambah satu lagi...
kenapa selalu cakap...PWTC..?

yb4all berkata...

Saudara Isham
Saya rasa RICE YATIM peminat No. 1blog saudara.

Petang semalam, RICE YATIM ditanya isu bahasa, beliau jawab, lebihkurang begini:

"kita akan sesuaikan dengan Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris....."

See? Ini kali pertama saya dengar Bahasa Inggeris di emphasisekan.

Teruskan hightlight saudara.

Terimalah kasih.

Hasbullah Pit berkata...

Bebaskan semua tahanan AKDN!

umar berkata...

bajet?
bukan ke selama ni kita guna 'belanjawan'.
pelik sungguh...

Tanpa Nama berkata...

KENAPA NAMA PARTI PUN UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION??
Inilah talibarut Inggeris dan khaddam-khaddam kulit putih.
Memang dasar anak penjajah mahu terus berkiblat ke London.....

Tanpa Nama berkata...

Punya benggong betul. Pakai KLIA, Precint, Palace of Justice, KLCC dan banyak lagi tak apo, tak ado rungutan, tapi apabila kerajan PP nak beri kemudahan bagi orang seperti pelancong luar, itu tak boleh, KERANA kerajaan PP adalah orang DAP. kalu Madey boleh pakai banyak nama Inggeris di KLIA semua takut nak protes.Yang paling ketra sekali kenapa selalu guna UMNO?Kenapa? otak mereka sudah benggong.

FatimahIbrahim berkata...

Jangan asyik nak mempertikai kan sahaja,usaha nak memanjukan bahasa ada tak? Kalau asyik duduk mengkritik siapa-siapa pun boleh buat. Tapi maju ke kalau macam tu je.

Tanpa Nama berkata...

mana ada lagi bahasa melayu, kerismudin dah arah suruh guna bahasa malaysia. patut ambik tindakan kepada kerismudin kerana menganaktirikan bahasa sendiri.

muhammad fakhri berkata...

aku pon x paham..kenapa bahas amelayu ni diabaikan..aku rasa hang tuah dlu silap..xkan hilang melayu di dunia..tapi hilang bahasa melayu di dunia..