Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 28 Oktober 2008

TERBARU !KERAJAAN PULAU PINANG JANGAN POLITIKKAN BAHASA – SHAFIE - malayau

KUALA LUMPUR 28 Okt. Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal hari ini memberi amaran kepada kerajaan negeri Pulau Pinang supaya jangan mempolitikkan penggunaan bahasa.

Menurut beliau, penggunaan bahasa kebangsaan adalah demi perpaduan rakyat berbilang kaum di negara ini.


kah kah kah…. beri amaran buat apa….. kah kah kah…. rakyat tanya bila nak tukar nama UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION….. ini bahasa inggeris…. kah kah kah… kenapa tak pakai PEKEMBAR…. kah kah kah… orang putih dah lama pergi….

munkee UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION ini nama WARISAN penjajah…. kah kah kah…. tak kan nak tunnggu rakyat pulak bagi amaran….kah kah kah



12 ulasan:

Master Yoda berkata...

Salam Tok Hisham,

Kah kah kah...

Depa sendiri buta hati,buta perut,buta usus dan otak tuk berpiki...

Nama parti sendiri pakai Bahasa Inggeris...

Kah kah kah

Ni la namanya " bapak ketam mengajar anak ketam berjlan lurus"

Kah kah kah

Menteri ni product Sintok kot

Kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

La mamat afdal ni nak berlakun juga.lihat lihat lah di sabah sana, kampong Semporna tu macam mana, pangkalan TLDM dekat semporna tu buat apa, mungkin ada cerita juga di belakangnya. brother, korek aje sebab kita nak kalah perang, si afdal ni buat pangkalan navy kat kampong dia. mati la kita kerana semua dibuat dah tak afdal kechuali mamat ni sorang bernama shafie afdal. kalah perang kalah perang....

bahasa jiwa bangsa berkata...

bagi saya satu bahasa saja sudah cukup untuk signboard - bahasa Malaysia.Bahasa Malaysia digunakan oleh orang Malaysia dan signboard yang digunakan dalam bahasa Malaysia hanya terdapat diMalaysia.bukankah unik tu.

biar orang kenal Malaysia dengan cara Malaysia.muhibah?boleh muhibah dengan cara lain dan tak semestinya dengan mengubah signboard yang sedia ada.

saya bangga bila melihat ada orang Melayu yang fasih berbahasa Mandarin atau India dan orang Cina dan India yang fasih dalam berbahasa Malaysia.inilah tanda sebenar muhibah.

musangkar berkata...

salamat pok,

upload gambar signboard tu. bg ulasan ni strong sket.

pak pie'e tu tak tau die kata apa. merapu. kampung semporna dia pun tak terbela. boleh dia tipu org kampung dia, pekan semporna yg tahap "mundur" tu boleh diletak signboard "Bandar"? pak pie'e buta warna

noel berkata...

Hehe pasal signboard pun orang UMNO nak kecoh. Dasar UMNO muka tembok la tu.
Dah takleh nak perintah PENANG dok diam2 dah la.
Biaq pi la..dok kacau apa.
Depa nak buat untuk kemudahan..apa salahnya.. Bukannya depa tak tules bahasa melayu langsung.

Hampa tak penah pi melancong kot.
Try pi Paris, kat tempat yg tadak english signboard, mampuih hampa.
Orang Paris bukan nak layan kalau hampa tanya dalam bahasa ingeris. Time tu baru hampa tau pentingnya ada kemudahan banyak bahasa.
Biaq la kalau orang nak buat bagi mudah. Yang hampa orang UMNO nak buat bagi payah pasai apa? Jeles la tu takleh perintah penang.

UMNO dasar muka tembok. sbb tu pasai signboard pun nak bising.
DUIT KAMI 5 BILION SAPA SOH AMBIK??!!!!
Haaa.. jawab jawab kalau nak bising sgt. Dasar muka tembok..pthuihh...

SAHABAT berkata...

Tahniah, dulu mula-mula buka blog ni, tak ada sapa nak tengok, orang nak pasang iklan jauh sekali, saya mengikuti perkembangan blog ini sejak ianya dilancarkan pada pilihanraya permatang pauh dulu,

KINI...peminat blog ini semakin ramai, terbukti SUDAH ADA IKLAN yang berani masuk pasang, dan tahniah abg hisham atas kecekalan, terima kasih kepada NESCAFE kerana percaya kepada BLOG INI.

kita minum dulu...

najib berkata...

kah..kah..kah..
ini menteri lulusan sintok ke brader..

paku dulang paku serpih..
inilah menteri-menteri United Malayan National Organisation..

Tanpa Nama berkata...

ini sorang lagi (safie bedal) ni...elok duduk diam2 je lah...makan saja gaji yang dapat sebagai menteri tu...jangan dok bising2 negeri orang. Negeri itu pun bukan kerajaan UMNO/Bn yang perentah..yunggu je lah BN memerintak balik negeri itu..lepas tu tukarlah balik signboard tu...

ROCKY DIN berkata...

MR BEDAL. LOOK AT THE MIRROR FIRST. CILAKAK LU.

cucupakkasim berkata...

rocky din..hang ni rocky din & the evergreen ka..? pak ya gila dok cari hang..

beritamalaysiakini berkata...

isham, ko ni memang kurang asam..takrif melayu ko pun tak tahu.

mari eden bgtahu :

Perlembagaan Malaysia telah memberikan takrif yang jelas terhadap makna Orang Melayu. Perkara 160 (2) Perlembagaan Persekutuan telah menakrifkan orang Melayu sebagai;

1.Seorang yang beragama Islam

2.Bertutur Bahasa Melayu

3.Mengamalkan Adat istiadat Melayu

4.Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.

Faham ka? nak lagi ?

kah kah kah....lawaknya baca tulisan ko ni isham.

ko mana tahu takrif melayu sebab ko merayau rayau luar negara ratusan bulan kan !

ko memang pengencut tak balik2 dok sana takut kena tangkap .

kah kah kah

jgn buat buat lupa..aku tahu apa ko buat kat sana.

tak payah lah ko nak jadi juara bela melayu sbb ko mcm raja pet juga.. tak ada 'darah melayu'


Ko islam lagi ke tak sama dgn raja Pet ?

sbb melayu tu Islam ikut takrif di atas. dari segi fakta undang2 la.

jgn ko cuba putar belit pulak.

minta ko siar eden punya komen ni ye...

demi kebebasan bersuara kah kah kah

patut la ramai melayu jadi malayau dl pkr bila soal islam / melayu disebut disentuh.

kah kah kah ( ulang 1000 x )

tapi aku suka juga perkenalkan orang ke blog ko. tgk RSS aku letak juga blog ko...

takut terlepas 'lawak kah kah kah' ko yang memang kelakar kah kah kah.

ko ganti je Nabil Raja lawak leh tak.dia pun sama nogori kan ,mcm eden.

jgn mare nanti kena jual kah kah kah

Yang berkhidmat,
Penulis Cyber

http://beritamalaysiakini.wordpress.com

Tanpa Nama berkata...

mangkuk punya menteri