Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 24 Oktober 2008

PANAS !!! KESATUAN BURUH BANTAH 5 BILION – Malaysia Insider

Kesatuan Buruh MTUC telah membatah pengambilan 5 bilion ringgit duit EPF oleh Najib Razak.

Duit EPF atau KWSP ialah duit pencen orang ramai untuk hari-hari tua. MTUC membantah kerana sebagai kesatuan buruh seramai 500,000 ahli kesatuan adalah pencarum untuk KWSP. Ertinya duit EPF adalah duit titik peluh buruh yang sedang di rembat.

Duit ini telah diambil oleh Najib Razak untuk ‘bail-out’ beberapa syarikat yang nilainya ‘malap’. Tidak pula di ketahui syarikat mana yang akan ‘dibail-out’.

“Bail-out’ ini adalah perangai yang sama seperti yang telah dilakukan oleh Mahathir Muhamad ketika hendak menyelamatkan MISC – syarikat yang di miliki oleh anaknya ketika krisis ekonomi tahun 1997 dahulu.

Duit 5 bilion ini akan diberikan kepada syarikat ValueCap Sdn.Bhd untuk bermain saham di bursa saham Kuala Lumpur yang sedang jatuh.

MTUC telah berkata – EPF menjaga duit orang ramai dan BUKAN MESIN ATM UNTUK KERAJAAN – untuk tolong syarikat yang nilainya merosot.

Kenyataan MTUC telah juga bertanya ‘ Ini duit titik peluh buruh untuk masa hari tua. Bagaimana rancangan ‘bail-out’ ini akan membantu kaum buruh?’





14 ulasan:

Master Yoda berkata...

Salam Tok Hisham,

La ni, buruh2 pon dah celik akai..Alhamdulillah...

Kasi tau itu TPM,adakah benor ekonomi Malaysia baguih dok ado sampai kebas duit EPF?

Ape punye turr

Tanpa Nama berkata...

salam bro...kita yg mencarum nak pinjam x boleh,ni senang2 nak pinjam bagi valuecap yg x de value.cakap pinjam ntah2 x bayar balik pun.dasar cekik darah punya gomen.

Tanpa Nama berkata...

HIDUP MTUC
Mari kita hidupkan kembali Parti Buruh Malaysia.

Ravikumar berkata...

MTUC harus heret kerajaan ke mahkamah kerana tidak membincangkan hal menggunakan wang 5 billion KWSP ini di parlimen, dan maklumat di kompeni mana wang itu dilaburkan dan berapa banyak dan sebab-sebabnya tidak juga diberitahu.

Ini wang masa depan tua-tua kami.

Janganlah buat ini macam Encik Najib...

v-jolt berkata...

Kalu pencarom nak amik duit mereka sendiri dari KWSP punya la susah. Hatta RM5k.

Najib amik RM5 bil macam tu je! Time ni para kapitalis tgh susah BN amik duit rakyat tolong mereka. Pernah tak para kapitalis pikirkan masalah rakyat? Sapa yg pernah cuba nak turunkan harga makanan, beras, tol dll. Tak da deh!!

Ni la bahana Najib C4 pegang peti besi duit kerajaan. Habis duit dlm peti besi dia kejakan. Kau orang tgk la nnt silap2 dgn peti besi tu pun dia jual.

Tanpa Nama berkata...

mane org2 umno kasi jawap ini artikel dan komen dr kitaorg

Tanpa Nama berkata...

woi worang wUMNO..

kasi komen la..apa hal mulut ada tutup..

takut ka sama ini rayat duit cerita bawah mija ada kluar??

ridzuan penang berkata...

pihak kerajaan mcm s**l. kalau umum kenaikan atau bonus untuk kakitangan kerajaan saja,bila nak guna duit,pakai epf(swasta punya) .. h*r*m j*d*h betul la tpm yg bakal jadi pm ni... sampai bila pun rakyat akan menderita selagi U.M.N.O jadi kerajaan.. bila la PAKATAN RAKYAT nak ambil alih kerajaan.. tolong la kami wahai pemimpin2 pakatan rakyat, percepatkan lah peralihan kuasa ni.. kami dah tak sanggup terseksa lagi.. kami macam menumpang di tanah sendiri la ni... DS ANWAR CEPAT LA SIKIT... KAMI AKAN SENTIASA BERADA DI BELAKANG DSAI UNTUK MEMBERI SOKONGAN... HIDUP PAKATAN RAKYAT...

cucupakkasim berkata...

5 billion?..patut laa aku nak withdraw nak beli rumah,depa kata lambat sikit dapat,rupa-rupanya depa rolling dulu...bagus..bagus.. (dapat 0.5 % komisen pun cukup laa)

Tanpa Nama berkata...

Salam
pemimpin paling kurang ajar. masa DSAI bahaskan bajet ari tu,eko p menyorok. dah tu eko canang kat rakyat ekonomi kukuh. kepala hotak eko. yang eko sebat rm5bil dari epf tu utk apa. tak ke kurang ajar punya pemimpin. eko ingat duit epf tu duit mak bapak eko punya. aku mintak sangat kes ni dibawa ke mahkamah. MTUC tolong seret pemimpin kurang ajar ni ke mahkamah

Saiful berkata...

masa ni masa yg terbaik utk beli saham tnb, telekom, lebuh raya,beras negara, bagi jadi hak milik rakyat balik...
lepas tu keuntungan akan kembali kpd rakyat..
5 billion byk tu.. abih la duit pencen saya..nanti sah akan keluar prosedur baru utk pengeluaran epf..
tak tau la apa nak jadi..tu ramai dok suka kat umno lsgi..
dsai amna. agong mana..
semua dok nganga ka..

pilihan berkata...

Duit tu semua dijamin. Kalau mereka ambil pun, jumlah simpanan yang ada pada kita tetap ada.

ak46 berkata...

satu penghormatan untuk peon,pak guard,buruh kasar,makcik cleaner,kerani,pomen AAM dll...yang bergaji bawah RM1000

hidup buruh...terima kasih MTUC...tanpa korang tak majulah negara kita ni...ingat tu ex-boyfriend ZZ

nami o fish berkata...

to pilihan:

pernah dengar wang fiat tak?

apa guna ada duit kalau duit dah xde nilai.

bila dah xde duit,najib boleh arahkan bank negara print duit,pastu letak la kat epf balik.

pasal tu kalau harga barang naik,jangan dok merungut pasal kita guna wang fiat.

tetap ade..hahahahahahah!mana ada..

kalau pecah tabung,kita amik duit kita,boleh ada balik ke?