Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 20 November 2008

ORANG MELAYU PERLU PERTAHAN HAK MEREKA - MADEY

PUTRAJAYA 19 Nov Tun Dr. Mahathir Mohamad mahu orang Melayu tidak terus mengambil sikap mempertahankan diri apabila hak-hak dan keistimewaan mereka dicabar oleh pihak tertentu terutama selepas UMNO catat prestasi buruk dalam pilihan raya umum lalu.

''Tunku (Abdul Rahman Putra) memberikan satu juta kerakyatan kepada orang bukan Melayu tanpa apa-apa soalan, ini ada dalam ucapan Tun Tan Siew Sin.

''Kalau hendak ambil balik hak Melayu, kita juga nak ambil balik hak yang diberikan kepada mereka," katanya.

''Mereka mahu bahasa mereka digunakan dalam papan tanda dan mempersoalkan Melayu sebagai pendatang yang dikatakan tidak berbeza dengan orang Cina dan India," katanya.

kah kah kah…. kah kah kah…. MADEY CAKAP HAL MELAYU…. kah kah kah …POOORAAAAAAAAAAAH…. kah kah kah…

kah kah kah....kalau tunku tidak beri kerakyataan ... kah kah kah...

kah kah kah...MAMAK KUTTY KITUL balik kerala…. kah kah kah ….

balik madras jual kacang puteh…. kah kah kah…makan sireh pakai dotty…. kah kah kah…

ccciiiit…. keluar air merah….. kah kah kah…. abis kotor dinding negara ini…. kah kah kah….

kah kah kah… MADEY CAKAP HAL BAHASA…. kah kah kah…. POOOOOORAAAAAAH

kah kah kah…. kuttti mana yang paksa budak budak sekolah belajar sains dan kira-kira dalam bahasa inggeris?.... kah kah kah….

kah kah kah….. sapa punya dasar…. kah kah kah…. ada bincang dengan persatuan guru?.... kah kah kah…. taraaaaaaaaaaaaak….

kah kah kah…. ada bincang dengan GPMS?..... kah kah kah…. taraaaaaaaaaaaaak….

kah kah kah….. ada bincang dengan dewan bahasa dan petaka?........kah kah kah………taaaaaaaaaaaaaaaarak… kah kah kah

kah kah kah…. PALACE JUSTICE tu apa?.... kah kah kah

kah kah kah…. PRECINT tu apa?.... kah kah kah

LRT tu apa?.... kah kah kah

KLCC tu apa?.... kah kah kah

woit….. nama UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION tu nama bahasa apa?.... kah kah kah…nama… kah kah kah… apa jadi dengan PEKEMBAR?....kah kah kah



14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

madey ni mmg keling eh?tapi muka cam melayu jek..
mmg ada nama kutty eh kat blkg dia..

Tanpa Nama berkata...

Si Madey ni dah nyanyok. Dah tua pun tak sedar diri masih bersikap busuk hati. Betul Kitol punya perangai.
Pun..k!!! dia ingat dia hebat dan pandai,..chit.....!!!
kahkahkahkahkahkah...orang tua nyanyuk tak sedar diri nama nya Madey dan perangai bapak dah turun kat anak nya hahahahahahah Malaysia akan kalah perang hahahahha mati lah kita bro..hahahahahhah kalah perang tak lama lagi.

Jon berkata...

Madey tu mamak pendatang nak menyamar Melayu kononnnnnn...dah cukup la Melayu ditipu Melayu...(curi skrip abg jap).

Madey, ko tiba2 lantang membela Melayu, nak masuk balik UMNO kah? (Memang tipikal orang UMNO, tak habis2 dengan racis kad dia).

Kalau ko nak masuk, p jilat air ludah yg tadi ko ludah tu dulu. Jgn bagi terbiar situ, tau2 ada kuman TIBI...

Tanpa Nama berkata...

Tak ada apa nak buat . Dingin pagi hari subuh .. tadi hujan dan meseh renyai -renyai diluar . Berkeliaran 2 ekor anak "musang pulut" tercari ibunya untuk menyusu sebelum memejamkan mata di bawah porch saya . ( memang lazimnya tiap tahun ada saja kelahiran semenjak 2003 )....di Angsana Hilir .

Ingin saya imbau kembali gelagat ex- PM kita . dari seorang yang mempunyai ciri dan ketokohan sebagai stateman awalnya hinggalah diakhir karier beliau sebagai petualang kepada bangsa Melayu . hanya diAsia tinggal seorang stateman iaitu Lee Kuan Yew kehebatan tulisan, kritikal thinking dan pendapat beliau yang amat tajam dan contemporary . Sebaliknya ulasan ex-PM kita ini tidak lain "ulang tayang".

Saya tak salahkan ex -PM kita suka ulang tayang . Sebab orang Melayu saja, jenis specis dimana suka tengok wayang ( yang mereka minati)lebih dari satu kali. Apabila ex-PM kita mengunakan stategi ulang tayang ia mefokus kepada " image strengthening" dan memahat ke benak minda orang Melayu . kalau ditanya kepada orang kampung pula mereka akan kata ex -PM ini bagus sebagai pemimpin krana menangis mengenang nasib dan masa depan orang melayu tatapi mereka lupa ini "gimmick" kerana dalam satu cerita cerekarama atau filem, kesudahan atau ending yang suspense dan anti-klimaks adalah stategi mutlak kerana membolihkan membuat filem kesinambungan... kesimpulanya tindak tanduk beliau lebih kepada perancangan untuk "control game" ini membolihkan beliau mengunakan invisible "remote control" selagi jari-jemari beliau mampu bergerak.

" koran buruk " bersesuaian sebagai stigma yang kita cap pada ex - PM .

saya nak kepasar dulu untuk mencari ulam kerdas buat pembuka salera makan tengah hari

Alangden

kucingsiam berkata...

~meow,

lah madey jangan klentong lagi, dah tipu 50 tahun nak tipu lagi kasi anak cucu jadi PM negara ini lagi ke?

tan siew sin tu siapa ... tauke kapitalis. kalau tak bagi kerakyatan, habis siapa nak jadi kuli lombong kasi dia orang perah? gua ambil 70 lu ambil 30 itu macam mah. Halau pendatang, lombong tutup, estet tutup, maka tan siew sin kena balik tong san jadi komunis hahaha, dan pada masa yang sama, pembesar United Malays National Organisation tak jadi kaya raya lah. Madey pon kena balik Kerala pasai bapaknya sana mali punya mah.

So please lah madey ... please ... jangan lagi bikin lawak. tolonglah madey, jangan keluarkan hantu cina MCA. Kamu suka sangat ke nak melayu gaduh ngan cina. Nak tutup pekong United Malays National Organisation tuh rasanya tak yah lah , masakan nyiru bisa menutup bangkai gajah.

Tanpa Nama berkata...

Bang!

ayat paling last tu yang buat aku tak tahan nak Jarjis perut ni...

WAAAHAHAHAHAHA...

PERCAYALAH! PRU 13 AWAL 2010

Tanpa Nama berkata...

aku sambung gelak bro...

kah kah kah kah kah kah kah....

nak terkencing gua bro...melayu tu tinggal baju melayu dengan butang baju melayu jer....pas tu bersongkok tinggi2,bersampin dan bersidang dan.....RASUAH!!!!!!

kah kah kah kah kah....

apala berkata...

MENJALANGKAN BAHASA SEPERTI MENJALANGAKAN IBUDA cakap berkobar-kobar hendak mendaulatkan bahasa dan bangsa. Sidang akhbar baik pemimpin BN atau PR. Bahasa apa mereka guna.
Poraaah PPSMI. Apa semua murid SK. Ulu Bakai selepas mendapat Matematik dan Sains A, mereka akan terus belajar ke UK atau Australia atau USA? hu hu hu ...............

rozali53uk berkata...

Tak habeh-abeh kito yang tak ado apo-apo ni ditipu ditibai bak anjing kurhap dek mantan pm Madey , maso dio buang pekojo Mas dulu.... dio dah tunjukkan kuku bosi ae...apo nak dikato kito tanggung boban biawak hidup
habeh dicakar belakang kito malang boto rakyat.....ole gen smujkk

master berkata...

Tanpa Nama Alangden,

Analisis kamu begitu bagus sekali.

Tanpa Nama berkata...

Susah bila ada bekas ahli politik x nak bersara terus. bekas PM nak terus jadi PM samapai dalam lubang kubur.
Lebih susah bila bercakap macam lidah ular, berbelit belit.
No wonder Tunku despised him so much sampai nak mati pun Tunku sanggup masuk PAS dari deal dgn parti orang Malabar ni.
Dendam dia pada Anwar akan dibawak sampai mati. dia tak mahu mati selagi dia Pak Lah tak digulingkan dan Anwar kembali ke dalam penjara.

Khun Pana aka johanssm berkata...

Setakap ini orang melayu punya hak istimewa ialah dapat lesen jual nasi lemak, burger ,pisang goreng dan anak remaja melayu dapat lesen jadi bohsia dan mat rempit.
Apa yang nak di tahan tahan oleh si mamak tua dari kerala tu?
Dah resigned , dudukah macam orangpencen.
Melayu sudah di tipu oleh umno , ini memang statement yang betul.
Yang kaya raya ialah kaum suku umnoputra . semua project , AP dan bini orang lain di sapu habis oleh mereka.
Orang "melayu" cuma dapat lesen jual Ramly burger.
Bukan saya yang cakap, tapi member jual burger yang mintak saya tulis ni.

3viLXeIjI berkata...

hUh?SaPa melAyu?mAdeY?kAt fIlIpiNa pUn aDe MelAyu Gak..pErtAhAnkAn Hak mErEKa jUgak!!kaHkAhkAh..apE pUnYa bEnGap staTeMeNt ni..

Tanpa Nama berkata...

BAPA PERKAUMAN