Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 17 Disember 2008

RTM MESTI MELANGKAH JAUH UNTUK SETANDING STESEN ANTARABANGSA KATA AHMAD SHABERY - berita hairan




KUALA LUMPUR: Radio Televisyen Malaysia (RTM) mesti mengorak langkah jauh dengan berusaha ke arah meletakkan stesen itu setanding dengan stesen antarabangsa lain dalam penyampaian berita dan programnya, kata Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Katanya RTM perlu bersedia dari sekarang ke arah era baru, mencari jalan bagaimana membawa stesen itu kepada dunia dan dunia kepada stesen itu, seperti Perbadanan Penyiaran British (BBC).

“Ini cabaran baru. Saya yakin satu ketika nanti RTM bukan saja untuk orang Malaysia tetapi setanding dengan stesen lain seperti BBC, CNN dan Al-Jazeera,” katanya berucap pada majlis penyampaian Anugerah Angkasapuri 2007 di Auditorium Perdana, Angkasapuri di sini.


woit … munkeee…. bukan susah buat buat stesen tv jadi ikutan…. senang aje…apa yang berlaku …. itu dilaporkan….JANGAN BILA BERSIH BERDEMO 80,000 ORANG… KELUAR BERITA 4000 ORANG….. kah kah kah….. BILA 200 ORANG MAMAK TONGKANG BERDEMO DI PULAU PINANG DI LAPOR 5000 ORANG…. kah kah kah….mamak yang berdemo ini pun tak percaya…. kah…kah ..kah....

woit munkee…. BILA RAKYAT SEMUA DAH TAHU SELANGOR, KELANTAN, KEDAH, PERAK DAN PULAU PINANG JATUH KE PAKATAN RAKYAT MELALUI INTERNET DAN TALIPON BIMBIT…. TV MALAYSIA TAK LAPOR BERITA….. kah kah kah…..buat laporn jam 4.13 pagi…. orang dah tidur…. kah kah kah….

kah kah kah…RTM NAK JADI MACAM BBC??? …. kah kah kah…biar betul…. kah kah kah..

kah kah kah… INI SAMALAH MACAM BIK MAMA NAK JADI LANGSING MACAM ZIANA ZAIN….. kah kah kah…

kah kah kah… boleh cuba tapi tapi jangan patah pinggang…. kah kah kah…

kah kah kah…. boleh cuba tapi dah terlambat DAH ADA U TUBE… kah kah kah…




14 ulasan:

Tok Uban berkata...

Hah?...RTM nak jadi macam CNN?....siapa yang cakap tu?...Ahmad Shabery orang 46 tu ke?...memang boleh jadi macam CNN tu...tapi...bukan Cable News Network....yang boleh ialah...CIBAI NEWS NETWORK...kahkahkah

shahrizalisme berkata...

Tayanglah balik siri 'Hikayat Hang Setia'kalau nak melangkah jauh ke peringkat antarabangsa...Ha ha ha

Bro Hisham, tau tak ape tu siri 'Hikayat Hang Setia'? Ni siri komedi RTM paling unggul lewat 80-an mengalahkan lawak bodoh Senario. Kah Kah Kah...'Dalam Hikayat Hang Setiaaaa...' kah kah kah

bellidler berkata...

Time potong iklan pun tah apa2....berapa kali dah rebranding nih...tapi camtu gak...

Tanpa Nama berkata...

Kesian, kesian dan kesian Ahmad Shabery, mencuba nak membawa RTM setara dengan BBC atau CNN. Angan-angan beliau sama seperti banyak Naib Canselor nak membawa universiti masing-masing setanding seperti 'top' universiti dunia. Apakahkah ramuan nak setanding itu? Pertama kena buang konsep 'ketuanan melayu' dulu. U bubuh Profesor Kang Kung dan birokrat Melayu dengan fahaman agama yang konservatif dan tak rela membuang pandangan kolot lagi bobrok selagi itu tak boleh bawa ke mana-mana pun. Mr. Ahmad Shabery, you sebenarnya tiada idea dan keberanian nak membuat satu redahan baru kerana masih terkonkong dengan 'ketuanan Melayu'. Staf kamu, hampir semuanya orang Melayu tiada saingan atau motivasi nak memperbaiki diri sendiri, asyiklah berdengung 'jika tiada ketuanan melayu ' tak mungkin Malaysia berjaya seperti kini. Program selama ini RTM banyak 'boring'lah.

akutakata berkata...

Lahabau jang

Tolong jangan sebut nama Bik Mama..aku cepat teransang tak boleh tahan beb.

tamupulau berkata...

Radio Tv Meloya @ RTM memang hampeh tambah2 kalu tengok penganalisis berita2 akbar harian waktu pagi... sapatu.. Hashim dengan Sayuti...Ngong!

Tanpa Nama berkata...

orang2 kat RTM pun tak sudi nak ngengok siaran diaorg....

wakakakaka....

Farouk berkata...

RTM mampu jadi stesen antarabangsa tapi masih banyak yang perlu diperbaiki. Mungkin bukan dalam masa terdekat. Untuk mencapai taraf stesen antarabangsa, RTM perlu usaha lebih gigih dalm menyampaikan maklumat yang terkini dan telus...

Tanpa Nama berkata...

ghentikan la cita2 yang ntah apa tu waha RTM...banyak berita benar yang ditapis sebab nak jaga kepentingan bangsa lain takut hilang pengaruh...cakap kat rakyat itu ini, tp ingat rakyat sekarang nie buta maklumat ka?

Lupakan saja angan2 mat jenin...angan2 jer lebih, stesen swasta yang high class pun xmampu yang buat lagi, inikan pula bukan stesen digital yang canggih tu...

banyak lagi boleh buat, tunjukkan keincangan dalam pentadbiran...bersifat telus la ps rakyat...

Rakyat bukan kaki ampu, bukan boneka untuk dimainkan...

MahadeyBersiong berkata...

TV3 yang celaka tu pun ko tak boleh nak saing, ini pulak BBC. Warghhhkahkahkahkah.

super lad berkata...

wa setuju rtm dijadikan mcm bbc,cnn dan blah blah blah.
dan mesti ada identiti tersendiri agar tengok dari jauh sudah tahu ia nya dari stesyen rtm. jadi wa cadangkan kesemua pembaca berita dan hos nya mesti lah berbuih sabun apabila bercakap atau berinteraksi.

samdol berkata...

memang RTM MASIH PERLU MEGORAK LANGKAH JAUH UNTUK MENJADI BBC, masih jauh..... terlalu jauh ...

sekarang RTM adalah BNBBC .....
so kena langkah bawa BN jauhhhhh dari BBC....

langkah paling singkat?
buang saja BN .... tak perlu melangkah jauh......

kah kah kah...

Johan berkata...

woit si pendebat air liuh meleleh ni boleh brsaing ngan samy vellu utk statement2 paling bangang antara mentri2 msia..kah kah kah..

ngan TV3 chibai tu pon xleh challenge,ni mimpi nk jd cm cnn,bbc lak..kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

MahadeyBersiong berkata...
TV3 yang celaka tu pun ko tak boleh nak saing, ini pulak BBC. Warghhhkahkahkahkah.

2008 Disember 17 20:40

###########################

Betoi macam kata Mahadey Bersiong tu.... tv3 pun program2 dia pun jenis setengah masak - rebuih tak empok - HAPRAK serupa tu jugak lah!!!

TAPI - tv3 dari awai2 dulu lagi aku kira the best dlm segi teknikal baik dlm tata-warnanya - sungguh sedap dipandang mata - menarik dlm taste of color and lighting - tv3 punya color-scheme memang tak sakit mata. RTM tu ? - TERUKKKK TERLAMPAU - jenis kolot - kuno - NO TASTE - tengok sajalah depa punya setting - pertunjukan pentas ... stage-prop dgn lampu2 lit-lit mcm lampu RAYA HINDU - iaitu di masa Hindu dok raya sakan - kaler yg depa pilih pun TERUKKK punya color-scheme - HURU HARA punya color ... kononnya TECHNICOLOR mcm mana Hollywood punya movies lah kononnya? The more the color .... the MERRIER .... padahal the MORE THE COLOR .... the MORE HURU HARA jadinya ....LEMBAB MALAP ... SEMUA ADA! STUPID RTM .... promosi2 tv drama yg dah di tayangkan pun masih dok ulang tunjuk2 clip yg dah expired .. dok jaja dok canang2 lagi kat penonton .... CEMUIH! AKU NAIK CEMUIH dgn KEBOBROKAN RTM nih .... BANGANG BENGAP SEMUA CUKUP! PI MAI ...
MAI PI LAH BERANEKA CORAK PUNYA MENTERI PENERANGAN... TUKAQ PI LAH DGN MANA2 PUNYA JENIS PUN .... MAMAK TONGKANG KA? DARI KEMAMANG46 (ex-semangat empatpulonang yg jenih mulut berbuih tu)KA? ...2X5 5X2 JUGAK .... PUN TAK BERJENIH JADINYA ..... GHAPLAH SEMUANYA!

TOKSAH DOK GHAYAN LA NAK JADI MCM BBC ka ... CNN ka ... AL-JAZEERA ka ... LUPAKAN SAJA LAH ...FORGET IT! ...semua tu ANGAN2 MAT JENIN [versi Trengganu: ANGANG2 MAT JENING - untuk si BANGANG dari KEMAMANG]... MIMPI DISIANG HARI saja lah... MENGIGAU LA SAMPAI KELUAQ BUIH KUT MULUT ....