Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 23 Februari 2009

RAJA MUDA PERLIS BIMBANG PELAJAR DIPERALAT SEBAGAI BONEKA - melayau




KANGAR 22 Feb. — Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bimbang pelajar yang gagal menguasai ilmu dan menghayati perlembagaan negara akan diperalatkan pihak tertentu sebagai boneka bagi mencapai matlamat peribadi mereka. Sehubungan itu, baginda berharap agar pelajar sentiasa berfikiran terbuka, berpengetahuan luas dan berupaya memahami perlembagaan negara supaya mampu membuat penilaian terhadap sesuatu isu secara matang dan rasional.

Bertitah pada program wacana sosial bertajuk Memasyarakatkan Perlembagaan anjuran Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) di sini hari ini, baginda bertitah sejak kebelakangan ini, isu perlembagaan sering diperkatakan dan ia juga telah disalahertikan oleh pihak tertentu.


kah kah kah…. AMPUN TUANKU….. BETUL TUANKU….SUKUN TUANKU..kah kah kah

kah kah kah…. ITU PASAL PATUT DI HAPUSKAN AUKU TUANKU…. BIAR PELAJAR DAPAT MENYUSUN DIRI MEREKA SENDIRI…. kah kah kah…

kah kah kah… SEKARANG NI NAK PERGI TANDAS PUN KENA MINTA KEBENARAN DARI NAIB CHANCELOR…. kah kah kah…

kah kah kah…. NAK PA CHU CHING … LAGI TAK BOLEH… kah kah kah...

kah kah kah... BERAK WAJIB PAKAI SELUAR…. TAKUT ADA YANG AMBIL GAMBAR … NANTI TAK BERMORAL…. kah kah kah…

woit… NAK TANYA SIKIT… PIHAK PIHAK TERTENTU NI APA BENDANYA?.... kah kah kah…

kah kah kah...SELALU DENGAR TAPI TAK PERNAH JUMPA…. kah kah kah…..ADA DI JUAL DI JAYA JUSCO KE?... kah kah kah…



9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tapi..kalau budak2 tu pandai2 belaka...luas pulak pemikiran mereka, maka sudah pasti mereka dpt membandingkan PERLEMBAGAAN NEGARA dgn PERLEMBANGAN LUAR2 NEGARA yg lebih sistematik..hahahaa!!!
Marilah budak2 semua, pandaikan diri kamu sebelum kamu dipandaikan.

Simpang Kuala berkata...

bro raja muda,

lu kalau nak bertanding pilihanraya, jom lawan gua.

tak sedar diri. tak kenangkan dek untung. lu punya elaun tiap2 bulan tu aku bayar tawww..!!

Tanpa Nama berkata...

Dulu saya tak pandai..periksa pun nombor corot. Lepas tu saya usaha sampai jd pelajar cemerlang di SBP yg terkemuka. Bila dpt biasiswa(swasta) dan saya pun tuntutlah banyak lagi ilmu di luar negara..Belajar di universiti yg top di negara yg top bnyk kelebihannya..pengalaman bertimbun2, ilmu bertingkat2.

Bila saya sudah cemerlang dan banyak ilmu, apa yg saya dapati ialah kerajaan Malaysia sgt jijik, penipu, munafik, tamak dan sebagainya. UMNO tak habis2 nak bodohkan orang Melayu sampai memang ramai pun yg jadi bodoh.. Ramai Melayu yg bodoh dan sembap, hidup nak enjoy, kerja pun malas dan berharap 100% pada ketuanan Melayu. Boneka2 itu ialah mereka yg malas belajar dan suka baca utusan melayau sampai jadi bebal. Jadi mereka sokonglah ketuanan Melayu dan UMNO..kononnya utk mempertahankan hak melayu. Piirrahh..

Luqman Zainal berkata...

bro isham,
nak tanya sket.
PA CHU CHING tu ape?

Seri Kandi berkata...

hahahaha... "pihak-pihak tertentu"... bagus punyak joke, bro... selalu dengar tapi tak pernah nampak. ada dijual dalam j*b*r r*j*

Tok Moh berkata...

Woi Anak Raja.. Lu Ingat lu bagus sangat ke..? Pirrah Mabuk Lu...
Wei tengok lu punya diri la...
Rakyat risau lu yang jadi boneka UMNO je..? Lu barua sape aahh.?

Cakap pandai la,.. macam bagus..
Badan dah gemuk makan banyak tak sedar diri rakyat tanggung...
Kah..kah..Kah.. lu ni memang anak raja cabukkk la...

Bodoh nya Anak Raja ni..
Sama standard macam Shahidan Kassim je.. bodoh nya dia..

besi buruk berkata...

seperti kata PYAN HABIB di dalam blognya :

UNIVERSITI ADALAH TEMPAT MEMPANDIRKAN GOLONGAN YANG PANDAI..

sorry bro pyan..pinjam statement ye..

pacal yang hina dina berkata...

ye ke..

kebetulan la..
KAMI PARA PELAJAR JUGA BIMBANG TUANKU TURUT DIPERALAT SEBAGAI BONEKA..
kebetulan sungguh la tuanku..

AMPUN YE TUANKU..walaupun patik tak pernah salah pada tuanku..macam mana patik nak bersalah dengan tuanku..jumpa tuanku pun patik tak pernah..

Khun Pana aka johanssm berkata...

Siapa raja yang jadi boneka?

Ini dah semacham main "chess board game' catur.

Ingin sangat untuk "check" , umno pakai katak tak ber wibawa dan yang berasuah dari PR .

Ingin sangat untuk "checkmate" , umno perkuda kan polis, spr ,sprm ,wang ber juta-juta untuk "sewa beli" se orang nescafe bernama Hee, sultan dan mana-mana raja .
Setahu saya , raja yang bolih di tunggang dan jadi kuda cuma SiapaRaja.

Tapi nanti dulu , tunggu dulu.
Sila bacha perlembagaan .
Perlembagaan yang ori dah lama lapuk masa , tukar pindah dan dah berlobang-lobang sepanjang 51 tahun .

Terimah kaseh kepada umno lah.
Oleh kerana tu ,Tuan Speaker dari Perak boleh tendang keluar mana-mana Adun keluar dari dewan tanpa rujuk-rujuk dari sesiapa pon.

"CheckMate" kian jadi Stalemate.
umno pon terus layang ke kota London.
Konon nya, nak cari Queen's Counsel dan mungkin cari Sufiah Yusof .
Siapa yang tak kenal Sufiah oi?

1- kalau dah dilantek oleh sultan jadi MB yang halal, sepatut lah pergi Kota Medina dan bukan pi London.

2- Kalau betul nak telus dalam politik sama sama lah dengan PR mintak bubar dewan .
Baru lah dapat MB yang sah dan kerajaan yang sah.

3- Chess Game pon ada undang-undang.
Chess Game ada raja , ada permaisuri,ada satria, raja muda...sama dengan hal istana.
Main lah dengan ikut undang-undang cara gentleman.

tapi referee / Tuan Speaker bolih over rule dalam chess game di tanah melayu.
terimah kaseh pada umno.hahaha