Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 28 Februari 2009

WAT IS DIS? YOU ADA KUDIS – WAT IS DAD - YOU CIRIT DALAM LONGKANG




Raja Muda of Perak Raja Nazrin Shah today called for regard for the law and respect for lawful institutions.

Three weeks after his royal family had to preside over a constitutionally disputed change of government in Perak, the crown prince said that upholding the rule of law was key in combating terrorism and violence in the midst of an economic crisis.

Speaking at the International Conference of Youth on Terrorism, Raja Nazrin said that a high regard for the rule of law and institutions established in accordance to the law would instead promote peace and harmony.

He proposed that the public respect “institutions established through and in accordance with law” as the law is a fundamental building block of any nation.

Under the Federal Constitution, Malaysia is a constitutional monarchy that gives certain discretionary powers to the Malay rulers, which include the appointments of the prime minister and chief ministers, the chief executives of the country and individual states respectively.

“In Malaysia, primacy of law is upheld as one of pillars of the Rukunegara.

“A lawless system breeds a lawless culture, which in turn suggests lawless governance and lawless government,” he said.

Calling the current economic crisis “one of the most serious in modern history,” he said that domestic and international affairs would be complicated by the effects of the downturn.

“Economic deprivation may not actually light the flames of extremism but it can more than casually fan them.” he said.

This was due to a sense of dissatisfaction, “as a result of real or imagined injustices” which he said would have to be comprehensively addressed.



kah kah kah ….. kah kah kah…. kah kah kah….. kah kah kah….


woit …. SIAPA TAHU BAHAWA SWAHILI TOLONG TERJEMAH KAN…. kah kah kah….

woit….. KAH KAH KAH….. KETAWA SAMPAI MEREKAH…. kah kah kah

woit…. KAH KAH TUT…. KETAWA SAMPAI KENTUT… kah kah kah..

woit…. KAH KAH HONG.... TAK PAYAH CAKAP BOHONG…kah kah kah..

kah kah kah... OXPOOOOD ?....TAIK HANG BERPOT POT ... kah kah jkah

kah kah kah... CUM BRIG?.... TAIK HANG BERBARIS BARIS ...kah kah kah....

kah kah kah.... HAVAD?...... TAIK HANG AIR SERBAT.... kah kah kah


( Terjemahan dari Bahasa Swahali ke Bahasa Melayu)



PAK PANDIR MENUNJUKKAN KEPANDAIAN.


Nak dijadikan cerita, pada suatu hari Pak Pandir melalui satu lorong yang kecik semasa hendak pulang ke rumahnya. Entah macamana, di tengah perjalanannya dia terjumpa seketul taik yang masih panas.

Tapi dia masih konpius sama ada betul ke bende yang dia jumpai ini seketul taik.Oleh kerana kemusykilan yang teramat sangat , Pak pandir ambil keputusan untuk mengkaji sampel najis berkenaan.

Pak Pandir tengok dengan lebih dekat taik tersebut, lalu dia berkata,
'Bentuk macam taik...'

Lepas itu dia pegang pulak taik tu, lalu dia berkata,…'Lembik...macam taik..'

Lepas tu dia ambik sikit taik itu lalu dia hidu taik itu, lepas itu dia berkata,
'Bau macam taik.'

Oleh kerana Pak Pandir ini masih ragu-ragu dengan taik itu lalu dia pun mengambil
keputusan untuk menjilat sedikit taik tersebut.

Sebaik sahaja dia menjilat taik berkenaan dia pun menjerit.

'MEMANG TAIK! NASIB BAIK AKU TAK TERPIJAK!!!'

( terima kaseh kepada yang menghantar terjemahan ini )



28 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kahkahkah.....celaka (pinjam bahasa parlimen karpal).....saya tarik balik tuan tukar tiub....kahakahkah......ini betul punya tuuurrrr....belit pulak hahhahhahaa...sesuai untuk Mat monggol dan gerombolan, Pak Pandir dah sahkan taik sesuai untuk di hidangkan kepada gerombolan.......
Celaka...oops saya tarik balik..hahahahahhahahahhha

Khun Pana aka johanssm berkata...

Aku pon tak ada paham apa itu raja mau cakap atau mau sampai.
Konvensyon Terrorist punya dia cakap pasal institiusi raja pulak.
Dia cakap pakai undang pulak.
pengganas mana ada undang.
pemuda umno mana ada undang undang
umno bangkai tua pon tak pakai undang-undang.

Pasal cakap, raja dari negeri Silver itu memang pandai cakap.
Tapi buat tak serupa bikin .
Dia sendiri pon tau undang-undang.
bapak dia pon tau undang-undang.
Ada kah deman labi-labi daripada umno sudah merebak ke raja.

Sivakumar berkata...

Rukunegara tu cuma satu pantun propaganda yang dibuat oleh satu suruhanjaya pilihan UMNO.

Yang paling mutlak ialah Perlembagaan. Ikut Perlembagaan asal. Hormat perlembagaan asal (bukan yang telah digubal beratus kali oleh UMNO). Rukunegara tu bukan undang-undang tapi propaganda.

Sekian.

raja nongkon berkata...

wat yor fader did las manth??? hehe.. taik yg best!

Enche' Eyezoodean berkata...

hahahaha...
cakap memang bijak famili diorang ni.
berapi-api..
nasihat sana nasihat sini..
undang undang atas segalanya...

bab nak membuat keputusan,
bab nak membuat pertimbangan,
bila rakyat menuntut keadilan..
perangai macam org x belajar undang undang..

hahahaha...
dua beradik ngan pak pandir diorang nih..

Tanpa Nama berkata...

really sad..and who is behind this anti-terrorism campaign? Bush.Konco-konconya masih ramai di luar sini.

PamBasikal berkata...

TukarTiub ni memang dah nak kena tukar tiub

Otakpun macam tiub tayar

Bangang habih

SUKJ berkata...

Oitt...itu bukan Bahasa Swahali.

Oitt...itu Bahasa Celaka.

Oitt...Blogger cilaka jangan derhaka. HAHA..

Tanpa Nama berkata...

Kalau ikut dgn teliti, bukan depa ja yg mutlak sbg raja. Kalau diselidik, ramai lagi keturunan yg moyang mereka adalah raja yg dihilangkan gelaran, jadi kalau golongan ni menuntut hak, depa pun boleh diiktiraf.
Bagi golongan raja yg dilantik semasa British menjajah, lalu terbinanya tanah melayu, mereka jadi raja melalui sistem bodek Inggeris.
Jadi, bila kita kaji balik, diorag ni mmg kaki kebas pangkat orang.. jadi tak respek pun takper.. Marilah mengkaji sejarah melalui penduduk tempatan dan bukan yg dikarang oleh pemutar belit, kejutan demi kejutan kita akan dapati..

Tanpa Nama berkata...

HOI!Hisyam mangkok hayon!!!!! pengikut kuat ANUAR ALJUB...semua orang kenal siapa kau!! orang menilai..apa yg kau kata dgn realiti sebenar...budak2 sekarang dah pandai,kau ingat zaman kau dgn Anuar al jub kat UM dulu ke ha!ha!ha!!!!!!

kucingsiam berkata...

meow~

"A lawless system breeds a lawless culture, which in turn suggests lawless governance and lawless government"

Betullah tu, tepat merujuk kepada kelakuan gerombolan. Undang-undang dia suka pakai ikut selera dia. Itu punca kucar-kacirnya di Perak.
Takkan ini pun tak difahami orang yang belajar tinggi-tinggi?

amanlegend berkata...

Used to eat excrement what want in said..
Laws of God, human noncompliance
Human law must obey interrogative suffix.?
More set up untrue
Unabashed face willing to be exploited Umno
Greedy king and government property only.

习惯于吃排泄物什么想在说..
更加建立失实
不畏惧的脸乐意被开发巫统
贪心的国王和政府财产只有.

Tanpa Nama berkata...

wakakakkakakakakaa.....

sape le yg bongok sgt nak dengo ckp raje muda ni..

cakap berdego dego..dia naik jadi raja muda tu pun tak ikut undang undang lagi mau cakap pasal hormati institusi undang2...podah chittt

aLep berkata...

haha terjemahan lawak gila

Tanpa Nama berkata...

...ini raja pemuda umno. Cakap macam tahi, tak serupa bikin.

Anak dengan bapa sama2 lanun merampas hak rakyat.

Cakap raja sekarang dah tak laku. Once kau dah berak tengah jalan sampai bila2 pun orang akan ingat berak tu. Komdian suruh rakyat cuci berak dia.

People berkata...

Bonggok yg cakap tak serupa bekin!
Bekin malu tau la!
Malu satu kilo berapa jual?

Sudin berkata...

Anak-beranak auta keling.

ISA,
Patriot Act,
diguna pakai

Fatwa Mufti menghalalkan cara.

Duduk diam-diam dan cekiklah darah rakyat !!!

Nak perempuan ?
Dah bagi gundik (artis)
Nak apa lagi ?

Raja Melayu ?
Ketuanan melayu ?
PEKEMBAR melayu ?
Wajah macam melayu,
bunyi macam melayu,

Sekali dia arab campur melayu,
india campur melayu,
cina campur melayu,
arab turki campur melayu,
mat saleh campur melayu,

Berkembar-kembar jadi pekembar !
Kah,kah,kah,kah........

Woit !
lidah kontot !
Melayu tak akan serang benggali !
Kalau kau ajak lawan benggali putih.westminster,feudal ka,aku mungkin ikut !
Mungkin ?
Aku tak nak bekembar-kembar dari PEKEMBAR !

Pergi mampus feudal dan Untuk Melayu NO !!!!!!!!!!!!!!

Anak raja dan anak pembesar melayu takut hilang kuasa,kah,kah,kah.............

Tanpa Nama berkata...

Dei... THAMBY RAJAH MUDA,

You cakap pasal law banyak,
I no go to law school,
I tell you what,
You explain to me
Article 16(6) of the Perak Constitution,
Article 16(7) of the Perak Constitution,

Tanpa Nama berkata...

apekebendenya raja muda aku cakap merapu ni? Tau ke dia terroris tu apa? Terrorist ni non-state actor. Pada state, dia lawless, pada dia state lawless. Contohnya hamas dan USA. Pada USA , hamas adalah terrorist, pada hamas dan seluruh dunia, USA adalah terrorist. Kalau Edward Said baca komen raja muda aku ni mesti dia suruh revise balik sijil yang dapat kat havad tu.
Dengan modal ayat terrorist saja US dapat kasi duit pada negara islam seperti Indonesi, Malaysia , pakistan untuk kejar musuh musuh USA. Kalau modal ayat US dapat masuk campur hal kita, modal air liur mesti dapat rogol hal kita kan kan..

Navy pencen

Baginda Reformasi berkata...

huhu sejarah memberitahu kite cerita yg lepas... memberitahu bukan membaca sahaja tapi mengambil pengajaran, kenal mane permata mane kaca..

http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/sejarah-mengajar-dan-membezakan-baik.html
http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/exco-hina-sultan.html
http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/mb-haram-bakal-berkubur-3-mac.html

Tanpa Nama berkata...

sprechen, ist viel einfacher als die Praxis..podah

Alias Mohd Yusof berkata...

Kalau tak silap mengikut undang-undang tubuh dan adat istiadat raja negeri Perak, anak raja tak boleh terus jadi raja muda.

Patutnya anak raja kena jadi raja hilir, raja hulu, raja kecik, raja besar.

Apa dah jadi? undang-undang sudah tukar ka?

Tanpa Nama berkata...

It taik ada DHL pigi utk lab test,untuk confirm 100% itu taik hak milik Oxfart punya.Lab report cakap ada cavier,chempen,tiram..tadak nasi limak,meee ribus..ini high kelas punya taik o..

Tanpa Nama berkata...

"This was due to a sense of dissatisfaction, “as a result of real or imagined injustices” which he said would have to be comprehensively addressed."

aih say man..oxfart ini taik pit kot?dia talak tenggok batu missile?

Tanpa Nama berkata...

ini raja cakap apekebenda..sultan prk sebelum ni mane ade pernah lantik anak die jadi raja mude - manenye undang-undang sultan dah pakai ni..siapa belakang sultan..mesti puak gerombolan dan pemodal-pemodal

Joni berkata...

tukar tiub ni mentaliti sama macam tiub basikal yang dah koyak rabak.

Tanpa Nama berkata...

dey pundek balachi umno choodey..tiub basikal sgt berguna..rubber punya pasai,malaysia naik..tulah..band of choots talak dapat inoculation utk rabies..missy lupa jab pungkok specis "duh" ni..kahkahkah..

Tanpa Nama berkata...

dia punya tanah... dia bleh buat apa dia suka... yg menumpang kena sedar diri.... ingat asal usul... dia memang manusia biasa gak...hamba Allah cam kita semua gak... jgn taksub ngan politik... sampai agama bangsa tergadai... dah nampak terang terang... sultan le pertahanan melayu yg terakhir... kalo dah takde sultan... sapa yg nak jg bangsa melayu.. kita ni di perbodohkan oleh politik ciptaan yahudi... jgn nak tunding jari kat sesiapa... KERAjaan pun salah.. Pembangkang pun salah... jgn fikir masa sekarang... fikir masa cucu cicit nanti... sekarang pun dah nampak... bangsa mana yg pegang ekonomi malaysia... bangsa mana yg berani mengkafirkan org melayu... ini bukan idealogi perkauman.. tapi kenyataan... melayu kita sekarang cuma layak jadi pencacai di tepi jalan.... kepada pembaca .. maafkan saya kalo terkasar bahasa..