Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 2 Mac 2009

ALLAH BOLEH DIGUNAKAN OLEH YANG BUKAN ISLAM – TOK GURU




MARCH 1 – Datuk Nik Aziz Nik Mat, the Pas spiritual leader and one of the country’s most respected Muslim leaders, said today that non-Muslims should be allowed to use the word “Allah.”


kah kah kah….ANTARA MAT JILBAB DENGAN TOK GURU SIAPA YANG LEBIH BERILMU HAL AGAMA ?.... kah kah kah…..

woit…. DI NEGARA ARAB TU….. KRISTIAN… MAJUSI…ISLAM…. SEMUA GUNAKAN ALLAh…kah kah kah….

woit…. KITAB SUCI AGAMA SIKH PUN GUNA NAMA ALLAH…kah kah kah

woit…. TAK KAN ALLAH PUN NAK DI MONOPOLI OLEH GEROMBOLAN…kah kah kah….



14 ulasan:

dragsuperstar berkata...

Zulkifli Nordin nak cakap apa? Mau dia kluar Pakatan masuk BN nie..

Sadis - sadis umat Islam kat Malaysia ni..Allah ni milik semua bangsa..YANG MEMBEZAKAN DIA NI ISLAM DAN TAK ISLAM KEIMANAN DIA KEPADA AR-RASUL MUHAMMAD S.A.W..

p/s gua bukan ulama..tapi kena celik pasal agama nie..

nami o fish berkata...

daripada wiki apa ke dia.

Allah (Arabic: الله‎, Allāh,is the standard Arabic word for God. While the term is best known in the West for its use by Muslims as a reference to God, it is used by Arabic-speakers of all Abrahamic faiths, including Christians and Jews, in reference to "God".The term was also used by pagan Meccans as a reference to the creator-god, possibly the supreme deity in pre-Islamic Arabia.

The concepts associated with the term Allah (as a deity) differ among the traditions. In pre-Islamic Arabia amongst pagan Arabs, Allah was not the sole divinity, having associates and companions, sons and daughters, a concept strongly opposed by Islam. In Islam, the name Allah is the supreme and all-comprehensive divine name. All other divine names are believed to refer back to Allah.Allah is unique, the only Deity, creator of the universe and omnipotent.Arab Christians today, having no other word for 'God' than Allah,use terms such as Allāh al-ʼAb ( الله الأب) "God the Father". There are both similarities and differences between the concept of God as portrayed in the Qur'an and the Hebrew Bible.

saudarabaharu.blogspot.com berkata...

Di mana Menteri yang jaga agama? Tak kaji bila nak gubal, dan tak kaji bila nak mansuh. Ke tak reti?

Tanpa Nama berkata...

Dari segi ini kena angkat topi kepada Nik Aziz kerana membuka minda orang Melayu dan UMNO mengenai penggunaan istilah "ALLAH'. Kenapa jadi isu? Orang UMNO marah tapi bagaimana Allah? Malaikat yang ada dikeliling kitapun tak menunjuk rasa marah. Tak dengar marah pun? Ini politik nak mengawal suku kaum Melayu supaya jangan lepaskan konsep 'Ketuanan Melayu", konsep itu membenarkan segelintir elit UMNO menyapu kekayaan negara. Sama juga konsep bumiputra. Semua warga Malaysia adalah anak cucu Adam/Hawa. NIk Aziz kena banyak berbicara tentang nilai kesejagatan Islam yang pada intinya tiada ras, kaum, darjat, keunggulan bangsa dan keadilan untuk semua, monarki dan banyak lagi. banyak orang Melayu di UMNO atau PAS dan juga di PKR masih terikat denagan fahaman sempit agama.
TT perlu bantuan dari sosok manusia seperti Nik Aziz.

Ihya berkata...

Bila agama lain guna ALLAH bising..

Bila hukum Allah perleceh diam pulak.

Memang tak ompok puak gerombol ni..

huhuhu

Izwan berkata...

Kah kah..

Inilah punca belajag agama takat sekolah rendah..

Belajag KAFA tak habis.. Hahahaha..

Orang melayu jangan dibodohkan oleh Umno dan sepuak dengannya..

Tanpa Nama berkata...

haha.... lawak -->>

http://paksako.blogspot.com/2009/03/sesi-kenal-mengenal-pemuda-jambu-modul.html

Tanpa Nama berkata...

Ya..parti gostan hari tu cakap ok,next day tak boleh..konpuse lah puak gerombalan ni..dah hilang akai..ALLAH is transcendant..lebih luas dari universal,sebab ALLAH IS INFINITE,THE ABSOLUTE,THE SUPREME

MT Jilbab Botak berkata...

ALLAH asal perkataan arab yang bermaksud tuhan.Siapa cakap perkataan allah tu asal dia dari islam?baca la sejarah sebelum islam wujud orang arab panggil nama tuhan allah gak.si mangkuk mat jilbab dan setengah puak extermist islam nak tanya copyright untuk nama allah?mana boleh bahlul.sedarlah tuhan ialah satu walau bagai mana pun dia mempunyai berjuta nama kerana dialah yang maha kuasa.

jengkoi berkata...

udah ade ulasan terbaru :)

http://harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=019648&Itemid=96

ALLAH berkata...

Ke"ALLAH"an yang mahu mereka monopoli dan menunjuk pandai ini adalah disebabkan mereka anggap ALLAH itu lemah dan perlukan pertolongan manusiawi, walhal merekalah yang memerlukan pertolonganNYA.

Mereka tidak faham bahawa ketuhanan itu bukan hanya pada nama.

ALLAH bukanlah gelaran seperti Dato' Sri atau Tan Sri atau mungkin juga Tun atau paling tinggi DYMM yang sekonyong-konyongnya direbut oleh para manusia bodoh, sebodoh-bodohnya.

Saksikanlah kehancuran keturunan-keturunan mereka yang jahil ini selepas kejatuhan ego-ego mereka yang serba-serbi bodoh tak bertempat.

Tanpa Nama berkata...

apa pula salahnya nama "Allah" tu digunakan pula oleh lain2 agama seperti dilarang oleh bn.

lembu di sedekah kepada surau juga dikatakan rasuah oleh mereka. orang bukan Islam tak ada kata perkara baik seperti itu rasuah tapi orang amano/bn.

bengang betul bn tu. apa punya yang bermain dalam otak orang bn ni. dah gila agaknya.

dari rakan bukan Islam.

dragsuperstar berkata...

kenyataan yang best dari bekas mufti perlis dulu..dr.asri

http://drmaza.com/home/?p=566

soyawesome berkata...

alahai... kawan yahudi aku ngan al-masih yang dok kat mesir pon masa nak dah set time nak lepak pon dia sebut wallahi.. ape laa mangkuk sangat diorang ni.. betul pon cakap Tuan Guru Nik Aziz.. memang boleh pakai..

yang salah nye tu.. hari-hari dok dengar adzan sebut Allahuakhbar.. pastu masa angkat takhbirratulihram pon dia Allahuakhbar.. bila main politik je dah hilang Allahuakhbar dia.. politik kotor islam bersih tak boleh nak masok campur.. politik tak boleh guna islam..

mau tanya laa.. Rasulullah S.A.W. sepanjang-panjang dia perintah madinah tu guna pakai monarchy ka..? guna pakai communist ka..? guna pakai UMNO ka..? guna pakai sistem berpelembagaan British ka..?

ahaa.. pelik nye.. aku ni bukan pon orang bidang agama.. tapi sendiri mau pikir laa... macam mana aku baca al-Quran yang sama diorang baca pon diorang masih tak boleh nampak? pakai al-Quran UMNO kot.. tu yang buta je pasal sebut Islam punya Supreme...