Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 3 Jun 2009

BIAR BETUL




BANGUN REAKTOR NUKLEAR – PM - bernama



JEJU, Korea Selatan 2 Jun - Malaysia berminat mencontohi Korea Selatan dalam membangunkan reaktor nuklear berskala kecil untuk menjana tenaga kerana ia lebih selamat dan murah berbanding loji janakuasa yang menggunakan arang batu.

Perdana Menteri, Najib Razak berkata, Korea Selatan mempunyai kelebihan berbanding negara lain dalam teknologi reaktor nuklear berskala kecil dengan 40 peratus daripada keperluan tenaga dalam negaranya dibekalkan melalui pelbagai jenis reaktor nuklear, bersaiz besar dan kecil.

(Nota: Tak ada apa nak cakap)




36 ulasan:

kakimakan berkata...

Aik??? awat tak gelak mcm selalu?? Sakit tekak ka?

Tanpa Nama berkata...

Lu Pikirla sendiri...tebabomMM la jwbnyer rakyat malaysia..

Sarip DoL

Tanpa Nama berkata...

kah kah kah ... ada yang jogging kat gong badak....kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

abislah nanti anak cucu kita semua kena radiasi bahan radioaktif..bnyklah yg jadi mutan...

jadilah mcm cernobyl...buat banggunan pun runtuh..ada hati nak buat reaktor nuklear

dragsuperstar berkata...

hahahahahahhahaha..sham sham..mati aku dengan kau nie..terbaek cara kau perli dorang

kuc1n993m0k berkata...

haha..molotup kang loji nuklear kalau kontraktor UBN buek projek tu..

Wakakakakakaka.

demampaneh berkata...

Kalu la gerombolan baca ni tak paham-paham jugak, level gerombolan yang sekarang ni ada kat level BENGAP aku promotekan ke BINAWE.Errmmm.....Macam bunyi kat Zimbabwe jer....

Memang suku sakat gerombolan pun.

AnakSemuaBangsa berkata...

Kejadian runtuh sana tuntuh sini adalah bukan perkara baru, walaupun Menteri Kerjaraya kata kejadian terbaru ini memalukan negara, tetapi sebenarnya kejadian runtuh lain juga patut menjadikan asas untuk rasa malu. Kalau sudah malu, letaklah jawatan.

Sebelum bercakap tentang membina reaktor nuklear, selesai dulu kenapa banyak kejadian runtuh sana runtuh sini berlaku dalam PROJEK KERAJAAN BARISAN NASIONAL?

bro tolong ulas tentang FTA yang baru dimeterai..

Tanpa Nama berkata...

salam bro.

penggunaan tenaga nuklear memang ada pro dan kontra.

aku penah kaji tentang penggunaan bahan api ni. memang menjimatkan kos dan kurang pencemaran udara.

bro tanpa nama13:28,

klu nk buat reator nuklear sistem dia amat lah complicated, keselamatan dia amatlah tinggi. jgn lah ckp benda negatif je. pikir dulu sebelum bercakap.

memang negara kita perlukan sistem ni. tnb tepaksa byr bnyk duit untuk janakan elektrik terutamanya sistem boyler. (menggunnakan arang batu).

bila gunakan nuklear negara dapat berjimat lebih bnyk.

jgn la nk bantai je ape yg depa nk buat, ada baik nya jugak. tk salah kita nk selangkah maju.

Arch/Eng berkata...

WAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKA.....salah satu TANDA yg sangat dekat ke arah KEHANCURAN kerajaan BN...harap2 masjid Kristal tu tak.....LOL

Tanpa Nama berkata...

Apa kata loji nuklear tu kita bina dekat putrajaya sebelah PM residence ... kena radiasi tiap2 hari sampai BIKMAMA pun tumbuh belalai berkepala ..baru terkejut PakNajib skala GongBadak Mak Kao

Orang Tanjung berkata...

Lepaih ni Malaysia penuh dengan Mutant Ninja Turtle!!!...

Runtuhan bangunan KERAjaan ni bukan baru, malah banyak sgt sampai tak tersenarai.

Aku tak salahkan kontraktor sbb dia memang nak buat untung tapi aku salahkan penyeliaan dia. Sapa tu? Tau-tau sendiri lor...

Puak penyelia ni yg patut kita spray ngan fumakilla, baygon, ridsect dll.

Pi lantik COW pun bukan ada pengetahuan pasal binaan tapi sbb kroni depa saja.

Tu pun ada hati nak bina logi nuklear, kwang kwangg kwanggg

Kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Mat Monggol ni betul tak ada otak. hahahahahahhaaha Mat Monggol mimpi kalau ada nuklear C4 tak perlu lagi... amacam brader lu lagi senang bolih hilang..... padam brader.
Hati hati brader Mat Monggol akan guna kan nuklear reaktor untuk hapuskan Bik Mama kahkahkah....

Tanpa Nama berkata...

hahahahahahahahahahahaha....

kalau tak sial,bodo piang adalah sangat sesuai dengan idea isteri rosmah ni...gerombolan ni idea YA ALLAH bukan main hebat tapi jahanam sebelum sempat siap...depan orang korea bukan main cakap hebat,balik malaysia bom orang mongolia....najib oh najib.... KAABOOOMMMM!!!!!

nakula sadewa berkata...

sy rasa mmg stadium tuh sengaja diruntuhkan supaya reaktor nuklear dapat dibangunkan..kah..kah

mamai berkata...

satu lagi porjek kerajaan barisan nasional yang rebah...

Tokei Kelab Dangdut berkata...

terbaeklah pak najib.

Tanpa Nama berkata...

hahahahahahahahahaha.....


nakula sadewa, lu memang sempoi isim..... memang sengaja tue....KAAABOOOMMMM!!!!!!

Kucing Parsi berkata...

memang selamat loji nuklear ni, 20 milisilvert memang masih selamat, kalau pekerja maksimum 5 microsilvert sehari...

nak tanya satu je, kalau pakai reaktor nuklear nanti takder kenaikan takrif lagi ke? TNB tak rugi ke? Dapat lawan brunei punyai takrif karen ke?!

apa2 pun nak buat loji buat kat indon, ada karen pastu kita supply pegi malaysia!!!

Tanpa Nama berkata...

Awang Luku cakap...
Sapa nak beli power yg dijana oleh
reaktor nukelear ni...?
LEBIHAN POWER LETRIK YG DIKELUARKAN OLEH TNB YG TIDAK ADA PEMBELI SEKARANG NI DIPAKSA KPD TNB SENDIRI MEMBAYAR KPD IPP... APA CERITA?

Idris Abdul Rashid berkata...

kah kah kah kah... ko tak cakap apa=apa pun aku dah terguling=guling gelak bang kah kah kah kah... gerek ah bro...

Tanpa Nama berkata...

Wa tgk dah macam chernobyl plak gambar tu...Pictures can give thousand words....

Anak Bumi berkata...

haha. entri ni yang buat saya nak komen.

hadui...lawak.

Tanpa Nama berkata...

haha..aku baca dari satu blog..kontraktor dari korea selatan juga terbabit dalam pembinaan stadium ni..

Tanpa Nama berkata...

kah kah kah..

aku gelakkan utk mu la bro isham..

anon 2009 Jun 3 14:06,

ko ni tak paham maksud tersirat ke?

tau la nuklear tu ade pro dan con.. tapi bile diaplikasikan dlm konteks malaysia ni.. byk jadi con.

tak paham ke maksud tersirat topic ni? maksudnye.. hentikan la idea nak bina nuklear reaktor.. stadium kosong bina pon bole runtuh.. apatah lagi project nuklear reactor bagi kat kontrektor2 subcon dari gerombolan ni.

esok jadi cam chernobyl baru nak mengadah.. rakyat byk ade 3 tangan 1 kaki baru tau..

kah kah kah...

Tanpa Nama berkata...

Aku nak tukar gelak pulak.

Kui Kui Kui Kui Kui Kui

me berkata...

Korea tu besar mana...?
Malaysia besar mana ?
Ada brani letak sebeleah Putrajaya ?
Kalau meletup.. semua arwah...
Bukannya x setuju dengan idea dia.. tapi x percaya untuk kalau nak membangunkannya...abis la malaysia.. lepas nie penuh dengan lipas jer la...hahahahaah

mosabit berkata...

Apa pulak tak betulnya??....
Ini baru betul betul giler....giler babi....
biar babi giler..jangan giler babi...kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Najib mahu membangunkan tenaga nuklear di Malaysia kerana:

a) Komisen nasihat & perundingan untuk 1 loji nuklear adalah sekurang-kurangnya RM2bilion sebijik.
b) Malaysia mampu menjadi negara yg terlebih2 bekalan tenaga utk dijual kpd negara2 jiran (komisen lagi tu..)
c) Peluang untuk membina pusat perlindungan nuklear kerana bimbang keselamatan yg diakibatkan oleh loji nuklear yg dibina.
d) Loji nuklear juga boleh dijadikan pusat tahanan sampingan ISA. (Kamunting tak takut tapi loji nuklear....fuh!!)
e) Untuk masuk "Guiness Book of World Record" untuk loji nuklear siap yg terpantas roboh/meletup.

Kesian Rakyat Malaysia...

Jebat Musibat berkata...

dalam maknanya tuh..

bina stadium takde atap pun bleh roboh. ngada2 nak bina nuklear yang tak bocor?

ptuiii!

kah kah kah

kucingsiam berkata...

meow~

mau kasi satu Malaysia mati kah Najib? lu satu stadium pun tak boleh kasi bikin betul betul, lagi mau buat reaktor nuklear?

hamkahchan punya olang, lu berani buat semua turun jalan raya protes.

Tanpa Nama berkata...

cadangan Najib nak bina 'Reaktor Nuklear' memang tepat pada masa !!

Cadangan itu memang bagus, canggih dan mutlak !!

Tapi... syarat utama adalah 'Reaktor Nuklear' mesti dibina di Putrajaya dan oleh kontraktor 'UMNO'.

Barisan utama pemimpin2 UMNO/BN mestilah dijadikan rakyat Malaysia pertama menikmati 'Nuklear Power' itu.

'maintainance' reaktor nuklear harus dikendalikan oleh pemuda2 UMNO !!

Macam inilah baru boleh dapat restu seluruh rakyat...Pakatan Rakyat pasti sokong 100%....rakyat semua akan senyum dan gembira !!


Dakis.

Siswa UTP berkata...

Boleh bina, tapi projek jangan bagi BN.

InsyaAllah, masa tu PR dah berada di Putrajaya.

sotto voce berkata...

najib punai kenit...

Tanpa Nama berkata...

Aku sokong gak bina reaktor nuklear ni..tp kene pastikan bkn gerombolan yang incharge..kalo ade tulis PROJEK KERAJAAN BARISAN NASIONAL mmg 100% aku x setuju..50% buat komisen sendri yg len br gune utk projek..haram nak selamat..

Tanpa Nama berkata...

NUKELEAR???!!! NAK MAMPOOS. DULU KILANG MERCUN MELETOP PUN DAH LINTANGPUKANG.. OTAK PERAM DGN KARBAIT NI.. TAK MATANG SEMULAJADI..