Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 24 Ogos 2009

PETANG YANG PERMAI




RAYAKAN KEHIDUPAN


Petang kelmarin di kampong baru
Perniagaan rancak – kueh kueh kueh
Lauk lauk lauk – segala macam
Ayer tebu - ayer kelapa - ayer cincau – ayer ayer ayer

Bubur - bubur - bubur
Ada yang dilambok
Ada yang dipengat
Ada yang dikisar
Manis manis manis

Bulan puasa pesta makan
Bulan puasa menjamu selera

Batu Road khemah baru dipasang
Songkok masih didalam peti
Kain batik belum disidai
Baju melayu belum di pasang
Kedai bundle tidak kelihatan

Kalau sehari sejenis kueh
Baru selesai merasakan semua
Kalau sehari sejenis lauk
Dua tahun puasa blum pasti selesai

Ayam pecik, ayam pedas, ayam berlada, ayam goreng,
Ayam tumis, sambal ayam, kurma ayam – ayam ayam ayam

Gulai ikan kering , gulai ikan basah, ikan dipanggang, ikan dibakar,
Ikan di salai – ikan ikan ikan

Bila matahari turun maka semua orang akan turun sama
Mencari dan mencari dalam satu pesta kelazatan
Merayakan hidup.

Bayanglan betapa susahnya untuk memilih
Antara kueh apam dengan kueh kuci
Antara apam balik dengan lepat pisang

Pilih pilih pilih

Rayakan kehidupan
Rayakan dengan secangkir air anggur
Rayakan dengan sebait puisi
Rayakan dengan sebatang keretek

Rayakan dengan sekotak janji untuk menjadi manusia yang berani.




12 ulasan:

Syahrul Helmi Mohd berkata...

mmg niat nak merayakan hidup nak mkn kueh... tp makin lama makin x sedap. makin mahal!

JimAlifSiin berkata...

Selamat Berbuka & Selamat Menikmati Juadah.

Nik M Hafizul berkata...

bro syam tak sebut kueh kegemaran gua, *jalur mas (famous di kelate)

selamat berbuka bro! moga sukses selalu

sEmut berkata...

3 hari berbuka nasi kerabu je dah cukup.

Tanpa Nama berkata...

Ayer tebu, ayer kelapa.... apa nih. AIR la!. tu la lari dari kampong duduk lama-lama kat russia sampai eja air pun guna ejaan lama

digger berkata...

kalau tersangkut dlm traffic jem tgh2 KL masa dah masuk waktu berbuka,korek idung je la dulu nampaknya...ataupun korek telinga yg dah seharian menahan jari jemari utk mengorek kenikmatan kegatalan - korek,korek,korek

digger berkata...

kalau tersangkut dlm traffic jem tgh2 KL masa dah masuk waktu berbuka,korek idung je la dulu nampaknya...ataupun korek telinga yg dah seharian menahan jari jemari utk mengorek kenikmatan kegatalan - korek,korek,korek

awangnoi berkata...

bro lu nak ajak gua jadi berani ke??gua boring ni kerja gomen,gomen lahabau,wakakkakaaa..

bro bundle best tol ke kat batu road??

matsamunkilo berkata...

sham

kau ni mcm puasa setahaun

alhamdulillah
syukur kepada zeus?

Tanpa Nama berkata...

.......ayer ayer..air la.....gua kt utara ..sebut .ayak .pa crita...raya kan .jnga jadi hantu raya..

sEmut berkata...

hot! http://semutmalaysia.blogspot.com/2009/08/bertapa-hinanya-tentera-malaysia.html

Johan berkata...

gua pegi Batu Road mlm td,bundle2 dah ade bro..