Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 15 Oktober 2009

GEROMBOLAN BILA NAK TUKAR NAMA



NIK AZIZ MAHU NAMA INGGERIS DITUKAR KE BAHASA MELAYU
– melayau

Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengarahkan pihak berkuasa kerajaan tempatan di negeri itu menukar nama jalan dan premis berunsur Inggeris kepada bahasa Melayu.

Beliau mengakui beberapa bangunan milik anak syarikat kerajaan negeri yang baru beroperasi seperti Kelantan Trade Centre, Kota Baharu Trade Centre dan KB Mall menggunakan nama berunsur Inggeris.

KAH KAH KAH…

kah kah kah… SOKONG… SATU MALAYSIA SOKONG NIK AZIZ..kah kah kah..

woit… APA JADI DENGAN PRECINT….APA JADI DENGAN KLIA… APA JADI DENGAN KL CENTRAL… kah kah kah…

woit… AYAH DINO ENTOT ENTOT JANJI NAK TUKAR SEMUA NAMA NAMA INI… kah kah kah…

woit… YANG ENTOT ENTOT DAH LARI…. NAMA TAK TUKAR LAGI…kah kah kah…


nota:

saranan nik aziz ini
megecutkan teloo gerombolan
ini saranan pejuang bahasa
ini tempelak untuk united malays national organisatuion

apa jadi dengan dewan bahasa dan petaka
buat lah kempen bulan hapuskan papan tanda bahasa penjajah

di london tak ada pun mereka guna nama gedung chu badak
tak ada pun guna nama jalan kaki kelentong

yang ada nama harrod dan oxford steeet
new york pun tak ganti nama york baru atau wall street dengan jalan dinding

kita sahaja yang gila
bangun pagi pagi tonggeng buntut depan cermin
nampak buntut hitam kah kah kah…





13 ulasan:

haroon berkata...

kah kah kah...nasib baek aku terbangun tgh mlm tergerak ati nk bkk tukar tiub nih...ade gak bahan gelak tgh2 mlm bute...kah kah kah

mosabit berkata...

woiitt gerombolan!!...pegi lah tukar dinding kat perak tu kepada wall street....kah kah kah kah ...

dasar kepala umno sarat dengan semangat penjajah.........

woittt..apasal tiara jadi savvy?.....

woitt apasal kenari jadi myvy?....

woitt..apasal kanchil jadi viva?...

woitt apasal kembara jadi nautica?.

woitt apasal perkember jadi umno...

pasal darah penjajah sangat tinggi dlm jantung melayu umnGoK....kah kah kah kah ....

Keliwontron berkata...

Errr mintak maaf Tok Nik ...kalau dekat KElantan pun tak bule buat susahlah nak gesa buat kat tempat lain ...ubah dulu nama2 Inggeris mcm contoh2 diatas lepas tu baru gesa dekat tempat lain ...apa2 ini cadangan yg bernas

Tanpa Nama berkata...

ape kate PAS tukar gune bahasa melayu dulu..
baru leh arahkan orang lain tukar..
parti islam semalaysia..(PIS)

Tanpa Nama berkata...

nasib baik bontot aku putih gebu

Tanpa Nama berkata...

kenapa tesco terbangun di klantan? klu tak silap tesco syarikat dari yahudi....

seliparjepun berkata...

salam...

terima kasih nik ziz...sokong!! hah gerombolan...bila lagi nak tukar UMNO ngan segala penjajahan yang ada..mana ketuanan melayu kamu...taik hidung org nampak...taik hidung sendiri x nampak..chehh!!!

tukarkan segera...!!!

Tanpa Nama berkata...

aaa..... susah la. jadi pelik loor..

- rapidkl jadi pantasKL...eh! lembabkl
- cityliner jadi garisan kotaraya
- komuter jadi pejalan/pelari
- KL sentral jadi sepusat KL
- the mall jadi d' gerai ....opps!!
- central market jadi pasar besar ...eh!! ..pening mat sailor cari ikang tak jumper.

banyak susyah loorr....
nanti makcik2 felda tak jumper tempat.... tersosat kt KL nanti

Tanpa Nama berkata...

huh!! ader lagi melayau malas bacer sejarah... fil subjek tawarikh mase LCE lagi kot..

alorr anon 08:29..!!!

eja ikut jawi la woii..
tak yah la nak tukar pas kpd pis-pus pong!!

tapi kalu nak kata jawi tulisan arab.... tulisan "pekembar" bukan ke tulisan roman??

maner la identity gerombolan ni yer..??

ed thurston yamir berkata...

united malays national organisation - daripada nama pun dah tau kuat pengaruh british!!!citpoodah!!!

kukurkelapa berkata...

"pe kate PAS tukar gune bahasa melayu dulu..
baru leh arahkan orang lain tukar..
parti islam semalaysia..(PIS)

2009 Oktober 15 08:29"

SAH..!!..buta sejarah penubuhan PAS...mintak tolong kasi sekolah ini budak..!

puteh berkata...

pa alif sin le....pandai!!! apa
pis22..... g belajar jawi...

Tanpa Nama berkata...

ape kate PAS tukar gune bahasa melayu dulu..
baru leh arahkan orang lain tukar..
parti islam semalaysia..(PIS)
2009 Oktober 15 08:29
___________________________________

bangang nak mampus punye komen..
sah bongok from umngokk
gi belajar jawi dulu la bodoh
tiu nia aseng punyer umngokk

--kalah perang--