Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 15 Oktober 2009

UNTUK INGATAN SEMUA WARGA SATU MALAYSIA



SEMUA PEMBACA TT – SILA AMBIL INGATAN BERITA BERNAMA INI





40 GEMPA DI MALAYSIA SEJAK 2007
- bernama

Dalam tempoh hampir dua tahun, sejak penghujung 2007, Malaysia mencatatkan 40 gempa bumi lemah, tetapi yang ketara 37 daripadanya berlaku di sekitar garis sesar (garisan gempa bumi) Bentong di Pahang.

Tiga lagi gempa bumi itu berlaku di Manjung (Perak) dan Jerantut (Pahang).

Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Dr Rosaidi Che Abas berkata sejak November 2007 sehingga Mei tahun lepas sebanyak 29 gempa bumi dicatatkan di kawasan Bentong itu.

Kes terbaru pada 8 Okt lepas bagaimanapun mencatat gempa bumi paling kerap, sebanyak lapan kali dari pukul 4.45 pagi hingga 12.05 tengah hari, bermagnitud antara 1.1 hingga 2.8 skala Richter.

Kesemua gempa bumi itu dikesan di sekitar Bukit Tinggi dan Janda Baik yang mempunyai garis sesar berukuran 15 kilometer lebar dan 70 kilometer panjang.

nota:
kaki lobi, ajen komisen, macai menteri
sedang melobi kerajaan malaysia
agar membeli loji nuklear
dari peranchis.

ajen ajen penjual loji nuklear peranchis
sedang bersepah sepah mencari malaon-maloan
yang boleh melobi menteri agar membeli loji nuklear.

ajen dari korea dan amerika juga bersepah-sepah dan
sedang mundar mandir dengan niat yang sama.

perhatikan dari hari ke hari akan banyak laporan dari tukang
karut pak kang kong yang akan menjual cerita bagaimana
baiknya tenaga nuklear ini. ini adalah sebahagian dari
kelentong untuk tipu orang melayu.


waspada : di pilipana loji nukelar bataan sudah siap pada tahun 1984 tetapi sampai
hari ini tak diguna kerana kawasan gempa bumi.
setiap hari rakyat pilipina kena bayar 155,000 dolar
sehari hingga ke hari ini - masih belum berhenti.
ini duit hutang belanja buat loji. hutang pada syarikat amerika.

kontrektor dan para kroni marcos semua sudah belah.

di sepanyol – loji nuklear lemoniz di utara sepanyol siap tahun 1983.
sampai hari ini tak dibuka kerana di tentang oleh orang kampong.
kontrektor dan penjual telah kaya raya.


anak anak muda bersedia untuk satu gerakan anti-nuklear.
lebih baik bersedia awal.


projek ini sedang dirancang.



12 ulasan:

Keliwontron berkata...

Aku tak kisah kalau Malaysia nak buat loji nuklear ...janji betul2 belakang Seri Perdana biar Najib dan suaminya BigMama dapat radiasi banyak2 ...bengong lebihan electric sampai 40% lagi mau buat loji nuklear tambah Bakun lagi nanti sewel bin goblob

Sukj berkata...

audiJIKA SESIAPA YANG BELUM MELIHAT RUPA 'PERWAKILAN UMNO BERTARAF 5 BINTANG', SILA DATANG SEGERA KE BLOG 'Sukj'

kah kah kah kah kah...SUSPEN...kah kah kah

Johan berkata...

Bahaya gempa bumi atau tidak,projek tenaga nuklear wajib DITENTANG..tak puas lagi ke kita manusia menjahamkan bumi..bumi dah cukup nazak dah..tak cukup lagi ke dengan pencemaran sejak petroleum jd penjana kehidupan..

kita jangan termakan cakap2 temberang bahawa tenaga nuklear ni selamat dan paling efektif untuk mengurangkan pencemaran dan perubahan suhu dunia..

hakikatnya walau betapa 'selamat'nya loji nuklear,kebocoran dan radiasi tetap berlaku..

kos pulak bape woit..bape banyak loji kena bina baru betul2 dapat menampung penjanaan..

dah lebih 50 tahun sejak Dwight Einsenhower mengumumkan projek 'Atoms For Peace' nya,tapi sampai sekarang negara2 pengguna teknologi nuklear masih menggaru2 kepala tak tahu mcm mana nak lupuskan sisa nuklear..

tiap2 bulan,ada je protes anti-nuklear di seluruh dunia..bulan ni je,ada protes kat Jerman dan Jepun..Kita di Malaysia bila lagi?takkan nak tnggu dah dibina dan beroperasi pastu berlaku tragedi baru nak protes kot..

zeqzeq berkata...

terimakasih berita terkini..

ramalan dalam minggu ini, akan ada gempa bumi juga..(cerita dari bulan)
biasa selepas gempa bolehbina baru, rakyat Malaysia murah hati ..

Tanpa Nama berkata...

rasanya gara "sang kelembai" ni...huhuhu...byk sgt buat projek underground...simpan bom nuklear dlm bumi....

seliparjepun berkata...

salam..

berita paling gerak gempor...!!
ini ke laporan keruntuhan stadium gong badak...hahahaha

lobi jangan x lobi..kroni jangan x kroni...kaut semua...yang merana 'rakyat diHULUkan kroni diuTAMAKkan'

betul la tahap C4 rakyat yang kene...

digger berkata...

jgn nk salahkan gerombolan...gerombolan mmg najis mughallazah babi anak haram bajingan...dah lumrah alam sifat dia mcm tu...kita x boleh nak ubah...masalah nya skrg,sape suruh lembab sangat berdaftar dgn SPR? sape suruh terpengaruh dgn fitnah2 gerombolan ms pilihanraya....sape suruh lembut hati bila dpt duit / beras / kain pelikat atau ape2 bentuk rasuah ms pilihanraya...skrg korg rasakan krn kebodohan korg! makan la uranium byk2! kahkahkah!

Gaddafi_wariya berkata...

nak bina loji nuklear konon...kat sabah dan sarawak bnyk lg rumah xde air dan elektrik mcm zaman belum merdeka lg...alahaii kerejaan bee end..

Gaddafi_wariya berkata...

projrk hbis duit rakyatt..

Gaddafi_wariya berkata...

kahh.kkahh

Jarum Mustika berkata...

Haha... Perang antara pro monarki dan bukan pro monarki...

baca jangan tak baca, kat sini dan sini...

Tanpa Nama berkata...

Seingat aku Tun M dah awal2 lagi dah protest pasal Nuclear Energy.So many hidden & uncertain costs . Waste Managementlagi tak payah cite lah. Yang dok ada pun tak larat nak maintain. Tapi heran benar bila govt cuba ignore. Something is really fishy ni. Mat Saleh biasa lah akan cuba jual teknologi yg tak bole laku ke developing countries mcm Msia ni. Dia orang sangat faham sistem patronage UMNO/BN, tambahan pula projek2 baru tak berapa ada. Ini lah masanya Mat saleh canangkan politician's market dgn nuclear. Tapi nasib baik sikit la cousin KJ (Shaziman) tu dah tukar jaga hghway, kalau tidak kaya lah geng 304, kah kah kah.