Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 15 Januari 2010

ASRAMA PULAK NAIK HARGA




BETUL KE GAMIN TAK ADA DUIT?


pernah dengar gamin kurang duit.
ada gaji lum bayar.
ada overtime kena lupus.
ada tempat kena pakai setem dua kali

ini sudah serious!

berita terbaru
asrama pelajar naik harga
pernah dengar pelajar digalakan hujung minggu
pulang ke rumah - nak save bajet.

tu pasal ada duit beli kapal selam
tu pasal ada duit buat monsoon cup
tu pasal ada duit buat litar sepang
tu pasal ada duit masuk poket

kesian pelajar
ada yang belajar sekolah petang
duduk diasrama naik harga pulak

woit... makan ikan jaket lagi ke di asrama kah kah kah




31 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Woi!Woi!Woi!
1.Hangpa ni mentaliti lemah!!Macammana nak bersaing!Macammana nak hidup tanpa DEB nanti!Macammana nak hidup tanpa subsidi nanti!Naik dua tiga kupang dah hingak sekampung!!!
2.Tu sebagai persediaan pada oghang melayu!!Jika PR perintah,macamtu la sikit sebanyak!!Kena belajaq susah sikit!Kena belajaq kental diri!
3.Ala!Macam berita hindustan atau cerita tamil jugak!!!Pekik sana!Pekik sini sebab hidup susahhhhh!!Yang haighan tu,handphone,tukaq memanjang!!!astro semua ada!!!Pantang ada model kereta baghu keluaq,beratuaq panjang,pakat tempah.....
4.hang tak banggaka ,kita ada team formula one!!!Team toyota,team honda,team bmw,depa tarik diri!Tarak duittttttt!!!Kita bayak duitttttttt!!!!!Hang tak banggaka kita ada angkasawan!!!
5.Biaq papa!!!asai bergayaaaaa!!!
6.Nak caghi mana lagiiiii,pemimpin yang bodoh dan tarak akaiii!macam niiiiiiiiii!!!!!!!!

bahangrambang berkata...

kesian mak bapak yang ada anak dok asrama..

kepalabatu berkata...

ni betul2 kerja gila kerajaan Brng Naik, Mat Sembab terdesak cari duit utk layan konco2nya...

p/s : ikan jaket akan jd lagenda!

Sukj berkata...

CAMANA TAK NAIK SEBAB PERUNTUKAN TELAH DIPINDAH KE PROJEK 'PERMATA PINTAR'

ATAS KEHENDAK 'BADAK PINTAR'...kah kah kah kah kah

mahaza berkata...

Anak aku taun ni SPM. Setakat yang belum final, kalau gaji mak bapak RM5,000 ke atas RM3 X 200 hari (RM600) kalau kurang RM1 X 200 hari (RM 200). Kalau mak bapak gaji RM 4800 anak 1 banding dengan gaji RM 5010 anak lapan samakah mereka kena bayar? ikut asas giler tu jugak ke? Taklimat hari masuk sekolah.... kalau tak balik tiap minggu mak bapak kena tampung duit makan (seminggu RM 23 kot). Duit tambang anak aku nak balik pun dah RM 26 pegi balik tapi takkan budak tu nak disuruh berpenat atas jalan. Biarlah dia duduk di asrama mentelaah. Pabila pelajaran menjadi komoditi..... abis semuanya anak bangsa jadi mangsa

Tanpa Nama berkata...

ya lah TT.mmg ada asrama minta parents ambil every week sebabnya gomen hanya bagi peruntukan utk 200hari( 5hari/1 week).Parents gaji RM4999 keatas kena bayar 200% extra dari last year.lagi pulak 600 tu cuma utk 200 hari.so extra 50 hari(weekend) terpaksa la amik anak.utk gaji bawah tu pun walaupun bayar still sama cam last year still kena amik anak juga sebab weekend x ada duit makan.kalau nak stay jugak mungkin kena bayar lebih lah.kelas kecermelangan pun dikurangkan sebab x ada duit.kalau every week nak ambil kalau anak ramai kat asrama di tempat yg berlainan mcm mana lah ek?ingat gaji rm5000 tu mcm rm500 juta duit komisen kapal selam ke?Duit bagi kat projek permata Bik mama byk pulak tu.nak buat kompleks permata ada duit pulak!ini ke slogan rakyat didahulukan???????X ada mamat songkok tinggi nak buat demo kat masjid pasal benda nih ke????

tajudin berkata...

Bro TT, betul, ramai parents yang merungut.

Lepas tu kerap nak kena bawa anak balik. kalau dekat tak pe, yang jauh?

ahmad berkata...

ikan jaket ????

terkenang semasa dulu

aku pun pernah makan ikan jaket

Tanpa Nama berkata...

Sham, bukan kesian kat pelajar ler!!! kesian kat mak bapak dia lerr!!! kah kah kah!!!.

Kesian kat emak bapak yg gaji lebih RM5k...Bawah RM5k tetap sama bayarannya...kah kah kah!!!.

Apa kau nak heran Sham... Hak keistimewaan ketuanan melayu telah dihakiskan satu persatu...Bukankah majoriti yg duduk asrama anak2 melayu? Tak payahlah kau nak terlolong nak buang ketuanan melayu ni...kah kah kah!!!.

Makcik & pakcik felda tetap nyaman...pasal gaji mereka bawah RM5k. Nanti undi kalu tetap sama....Kah kah kah!!!

siber labukau

Tanpa Nama berkata...

Budak asrama lepas ni kena makan kangkung je..duit dah takde.

Hari cuti kena jual lempeng sesama sendiri..dewan makan tutup.

Lepas kelas kena buka carwash bawah asrama..cuci kereta cikgu.

Untuk jangka panjang, asrama buat projek ternak kambing cara berkelompok lagi baik.

Projek lain..buat ternak burung walit kat asrama tu.

Kalau dah takde kerja sgt..bolehlah berasmara di asrama.

Tanpa Nama berkata...

kahkahkahkahkah..duit tak da budak2 jadi mangsa..apa sudah jadi 1malaysia kita..

kahkahkah...FAM pun x cukup duit jugak..mintak 50juta dapat 10juta.

kahkahkah..

Tanpa Nama berkata...

Benda yang paling bodoh dan merugikan yang pernah dicipta oleh manusia = Wang Kertas...

betulBebas berkata...

Macam pegawai pangkat kecik.main kapal terbang kawalan jauh harga ribu-ribu,masuk pertandingan mancing tiap bulan boleh,anak minta duit beli buku tulis sebijik bapa kata tak ada duit,suruh pakai buku lama.Inilah ekonomi satu malaysia.

Tanpa Nama berkata...

tahniah.. inilah bukti rakyat di dahulukan.. kah..kah..
padan muka rakyat.. apadahal janji kroni masyukkk..
mana yg ada otak tu masa pru-13 nnt jgnlah jd ngok sangat.. mana yg keje gomen jgn takut.. pangkah je PR.. jgn takut2.. kali ni jgn bg can langsung..

HajiKepalaLembu berkata...

itulah..tak habis-habis kerja merompak. yang bodohnya masa eleksen korang pilih umno..sekarang rasakan. anak2 menderita

Tanpa Nama berkata...

Gamin takder duit? Patutlah aku nak beli Garmin duit takder...kah kah kah.....

Tanpa Nama berkata...

ikan jeket??!
oh tidakkkkkkkkkkkkkk!!!!!

-average joe-
klakka-la.blogspot

Nostalgia abkk berkata...

Minggu lepas anak saya ke MARA bertanyakan pinjaman pelajaran tetapi di beritahu permohonan belum di buka lagi.
Mara pun dah kering tak ada duit....

ady berkata...

ye..masih dihidangkan dgn ikan jaketttt...hoohohohoo

Tanpa Nama berkata...

macamana budak asrama tak kena balik kg hujung minggu, kat kepala batas penang, semua sek asrama kontrak makan asrama disapu dek eee marikan.. tanya la pengetua sek asrama area seberang perai utara ni.. sapa yang dpt tander tu.. meeting 2 3 hari kena kuarantin pilih penender, last2 sampai putrajaya dapat si eee.. jenuh makan kari mamak nasi kandar la.. hahahahahaha
antu jogo

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

tukar je kerajaan ..senang cerita susah juga melayu ni.. tak pandai nak politik lansung

Tanpa Nama berkata...

Kisah Kerjaan Senak Perut..

Kalau Kerajaan Islam Hadhari Malaysia, senak perut sebab macam-macam ada, apa kurangnya Kerajaan 1Malaysia! Lagi macam-macam ada!

Macam-macam ada.

Macam-macam perkara yang melingkari kerajaan 1Malaysia.

Bermula dengan Pemimpin No Wahid, ex No Wahid dulu-dulu tak banyak kontroversi semasa ambil alih teraju kepimpinan. Pemimpin No Wahid hari ini diselubungi pelbagai alkisah peribadi dan keluarga yang mana orang UMNO kata fitnah semata-mata. TAPI inilah politik, persepsi rakyat kerap kali tidak bergantung kepada bukti-bukti kukuh semata-mata.

Beberapa kes mahkamah sekarang ni pun dah cukup buat UMNO senak perut.

Azilah dan Sirul apa kesudahannya. Jadi ka nak gantung? Saya yang tak faham prosedur mahkamah ni dok baca dalam Utusan/Berita Harian masih tercari-cari apa motif pembunuhan Altantuya. Setahu saya,dalam kes bunuh amat perlu mahkamah menjelaskan motif pembunuhan. Apapun, kes Azilah Sirul akan terus menyelubungi UMNO. Katakan lah esok lusa nak gantung, bila tiba masa tu, emosi rakyat sekali lagi berderau dan berubah-ubah. Ni buat UMNO senak perut.

Kes Nuar dah tentu juga buat UMNO senak perut. Kes Qazaf yang ditolak atas alasan “procedure defects” ni ramai yang tak faham. Berangkai pula dengan Kes Kartika, rakyat tertanya-tanya betui ke UMNO bersungguh-sungguh melaksanakan undang-undang Syariah Islam. Sudah pasti PAS mempunyai hujah yang cukup untuk hentam UMNO. Ekoran Kes Lina Joy, sudah bertimbun fail Melayu Islam yang murtad mohon tukar nama dan agama, hujahnya dirujuk kepada Kes Lina Joy.

Kes Sodomy-Anwar-Saiful pun buat UMNO senak perut. Bila nak habis kes ni? Bagaimana penghabisannya? Katakan lah 18bulan kes ni berlangsung, maka pada hari itu adalah Jun 2011 apa keputusan mahkamah? Kalau sumbat Nuar dalam jel pun tak kena, nanti PRU 13 2012 kena balun dengan pengundi sebab persepsi pengundi sama je jalan cerita dengan kes-sodomy-Anwar-Azizan dulu. Kalau dibebas,…..wah, kemenangan moral cukup besar kepada Nuar! Ni yang buat UMNO senak perut.

Terbaru kes Pakiam vs KDN isu guna kalimah Allah. Rentetan beberapa demo-demo oleh NGO pro-UMNO dan Pemuda UMNO serta beberapa insiden Gereja dibakar, dah cukup untuk dijadikan hujah oleh peguam pihak KDN bahawa ini isu sentitif, boleh jejas ketenteraman awam(dulu masa Pakiam failkan kes tak terfikir ke?). Maka besar kemungkinanlah keputusan oleh Hakim Ban Lau berputar 180 darjah. Soalnya, apakah keputusan itu hanya boleh digunapakai di Selangor? Semenanjung Malaysia? Atau termasuk juga Sabah-Sarawak? Yang jadi UMNO sebak perutnya, di Sabah-Sarawak majoriti rakyatnya Kristian Katholik. Maka besar kemungkinanlah ianya hanya boleh digunapakai di Semenanjung saja. Apapun, hati pengundi Kristian Katholik disana sudah terguris!

Dalam Kes Pakiam vs KDN ni saya ada bertanya Dato’, bila kes ini difailkan, apakah pihak yang berwajib tidak boleh menolak kes ini dari dibawa ke Mahkamah? Bila masuk mahkamah, apakah pihak jabatan kehakiman tak boleh lantik seorang atau dua Hakim Muslim bersama Hakim Ban Lau, memandangkan kes ini melibatkan identiti Islam? (nanti keputusan 2-1,1-2 macam main bola) Atau hanya seorang hakim Muslim tanpa Hakim Ban Lau? Bukankah Hakim tu boleh ditentukan, tak seperti lambung dadu! Dan dalam prosedur mahkamah, apakah pihak berwajib tak cuba selesai kes ini di dalam Kamar Hakim ataupun di Luar Kamar Hakim? Yang saya nampak, pihak berwajib sebenarnya banyak pilihan!!

Kes Nizar-Zambry pun tak kurang hebatnya menyebabkan UMNO senak perut!

Lepas ni Kes Sensasi Masakini “Tharmendran dan Rajandran Prasad” yang main enjin jet tudm tu pun boleh buat UMNO senak perut!

Banyak lagi perkara yang buat UMNO senak perut, macam-macam ada.

YB Terengganu kata yang runtuh-runtuh tu satu rahmat, pun boleh buat UMNO senak perut!

Keimpulannya...

UMNO mati sebab senak perut!!..hehehehe

madbi berkata...

tabbad yada abilahab.....

mim berkata...

asrama gua dulu makan ikan jaket lagi weh
hahaha

Tanpa Nama berkata...

Gua pun tak berapa paham pasal tak ada bajet makanan dua hari tu.

Adakah termasuk juga pelajar di sekolah berasrama penuh (sekolah menengah sains/ sbp) dan Mrsm jugak?

Persoalannya, kalau rumah dekat asrama bolehlah bapak ambik sabtu dan ahad.

Tapi kalau rumah jauh beratus batu dari asrama, tak kan nak ambik tiap-tiap minggu jugak? Boleh negatif duit poket bapak!

Gua semakin konfius kerana tak terjumpa pasal benda ni di mana-mana akhbar tempatan.

Tanpa Nama berkata...

Yang ikan Jacket yang geli hati itu..Cincaru Makan Petang TT oiii!. Menu masakan ikan jacket paling senong...didihkan air dalam kuali...masukkan cili boh..masukan asam keping...masukan ikan jacket..bila dah masak bolehlah hidangkan. Hahahha!.Lauk Ikan jacket sesuai makan dengan Nasi Kawah Kem..Tak lama di Kuala Lumpur Nasi "salvage Army"...beras makin lama makin mahal...harap bubur lambuk setahun sekali saja..

Tanpa Nama berkata...

Baca tak muka depan suara keadilan? rezab nagara turun dlm 50%, lebih terus daripada kebanyakan negara lain.

Betullah apa Najib cakap, "our economy has no problem, our fundamental is strong"

Tanpa Nama berkata...

hahaha... ikan jaket.... mmg favorite menu kat asrama dulo2 hahahahhah....

Sebuah Perjalanan berkata...

Ikan jaket ni tak sudah-sudah jadi menu di asrama. Dari zaman TT, zaman aku (80an) dan sampai kini!! Cubalah tukar sikit, Temelian dan baung kenerak pun ok pe!!

Tanpa Nama berkata...

Duit sudah habis bluehypo main badminton.

Budak asrama makan roti lenyek dengan telor setiap sabtu dan ahad.

Tak apa. Itu satu cara kurangkan lemak di badan.

Hari sabtu ahad minum air paip sikolah dapat elakkan diabetis dan kencin manis.

Skng ni, budak sekolah pun dah banyak kena kencin tapi bukan dari jenis kencin manis.

Ini jenis penyakit kencin lain. Kena kencin jenis ini lagi bahaya. Lebih banyak menderita.

Jaga-jaga, budak sekolah jangan sampai kena penyakit kencin jenis ini. Nanti poket mak bapak rabak pada hari sabtu ahad.

Kencin ni jenis kencin bluehypo main badminton!

Tanpa Nama berkata...

selagi ada ikan jaket tu di lautan..selagi tu lah yg duk asrama mkn..sdih btl,teringat dulu2..ikn kembong lg sdap