Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 10 Ogos 2010

ANTARA DUA BERITA




INI KEDAI YANG WAJIB DI LANGGAN




ANTARA DUA BERITA

nota:
sila baca laporan ini.
satu menadapat laporan muka hadapan melayau
ini kerana berita sepeti ini memburukkan
kerajaan pakatan rakyat di pulau pinang.

tidak ada pula dilaporkan bagaiamana kerjaan
pulau pinang berunding dan menyediakan tempat
gantian.

satu lagi di putrajaya - langsung tidak ada
laporan diakbar dan media - peniaga ini akan
di singkir untuk memberi laluan kepada
sayarikat luar negara

seluruh rakyat malaysia wajib sedar
cara terbaik untuk deriat rakyat
dilapor dalam akhbar ialah dengan mendirikan
kerajaan pakatan di negeri sembilan, melaka,
johor, pahang dan terangganu - kalau negeri
di bawah kerajaan pakatan - pasti berita derita
rakyat akan tersiar.

kalau masih bodoh dan memileh gerombolan
maka hidup akan terus derita tanpa ada
laporan berita.

kurang kurang dapat tengok muka dalam tv kah kah kah


PENIAGA NEKAD TERUSKAN OPERASI - melayau

PULAU PINANG 9 Ogos - Meskipun dihalang beroperasi, para peniaga Bazar Ramadan di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini nekad meneruskan perniagaan di lokasi itu kerana percaya mereka mempunyai hak berbuat demikian.

Tanpa mengendahkan petugas keselamatan yang mengawal tapak berkenaan hari ini, mereka membawa masuk segala barangan jualan ke dalam gerai masing-masing walaupun ia masih belum siap sepenuhnya.

Dalam keadaan cahaya samar-samar kerana ketiadaan lampu, ia langsung tidak menjejaskan semangat para peniaga terbabit yang hanya mahu mencari peluang menambah pendapatan di bazar yang telah 20 tahun beroperasi setiap kali tibanya Ramadan itu.

Peniaga kain, Saira Banu Abdul Latiff, 48, berkata, dia telah membayar sewa gerai sebanyak RM1,800 kepada Dewan Perniagaan Komtar selaku penganjur Bazar Ramadan untuk tempoh sebulan selepas permohonannya diluluskan.

Justeru, jelasnya, beliau berhak menjalankan perniagaan di situ kerana telah memenuhi semua syarat yang ditetapkan.

"Ini hak kami (peniaga), kami bukan beri rasuah untuk berniaga di sini, kami guna saluran yang betul. Kenapa pula kami tidak dibenarkan berniaga?

PENIAGA ALAMANDA DAKWA DITEKAN AKHIRNYA DITENDANG

NAMA saya Fahmi Fabilah, saya adalah salah seorang peniaga yang tidak disambung kontrak perniagaan di Suria KLCC di Alamanda, Putrajaya. Saya berniaga kemeja T buatan tempatan bernama Malaya Distro.

Alasan 'bijak' yang pertama mereka kepada saya ialah: Saya tidak dibenarkan lagi menjual kemeja T atas alasan penyewa kedai mengadu perniagaan mereka turun.

Ingin memberitahu bahawa ada yang saya lakukan ialah persaingan yang sihat.

Alasan kedua ialah kerana memiliki tiga push cart (kereta tolak). Tapi bagaimana pula dengan Pizzahut, KFC dan RASAMAS yang bernaung di bawah syarikat yang sama?
Sangat tidak munasabah jika ia dijadikan sebab untuk 'menendang' saya keluar. Apakah wujud diskriminasi di sini?

Saya boleh buktikan bagaimana terdapat diskriminasi dalam pengurusannya. Disebabkan rasa tidak puas hati, saya menceritakan perihal mereka ini difacebook saya. Gempar seketika apabila tulisan saya sampai ke KLCC. Dan seingat saya, ada sokongan dari individu yang mahukan perkara itu ditujukan kepada Tun Mahathir. Mungkin 'goyang' dengan sokongan itu, mereka telah membuat temujanji dengan saya di sebuah kafe di Alamanda untuk menyelesaikan perkara ini.

Untuk pengetahuan semua, deposit saya RM3,800 masih belum dipulangkan sedangkan saya telah satu bulan keluar dari Alamanda.

Sedangkan surat kontrak tidak disambung saya terima tiga bulan yang lepas. Pihak pegurusan memberi alasan sedang proses. Logikkah tiga bulan proses? Kenapa sewa mahu advance tetapi deposit sampai lambat sebegini rupa?

Bagaimana jika dulu kami bayar sewa lewat satu bulan? Dah pasti saya diperintah keluar. Anda fikirkan bertapa teruknya kelemahan sistem yang mereka jalankan.

Kenapa kita ditindas di tempat sendiri? Di sini suka sangat ingin saya beritahu, anda pergilah ke kompleks beli-belah ternama, anda kiralah berapa peratus peniaga 'Melayu' menyewa di situ?

Tidak sampai 10 peratus. Bukan kerana peniaga Melayu tidak mampu, tetapi kita tidak diberi tempat di situ.

Saya pernah pergi ke kompleks 'baru' di Wangsa Maju. Ruang niaga masih kosong, dan saya memohon ruang niaga. Anda tahu saya dilayan begitu teruk.

Sebulan selepas itu, ruang niaga penuh dengan kaum bukan Melayu. Di sini anda faham bukan, bukan kita tidak mampu, tapi kita ditolak mentah-mentah oleh kuasa mereka. Tetapi kenapa ia juga terjadi di Putrajaya?

Semenjak setahun lalu, Suria KLCC banyak membuat perubahan drastik. Mungkin ini juga strategi halus orang atas untuk menjatuhkan kita? Mari saya rungkaikan satu persatu.
Enam bulan lepas, kami diberi notis untuk membayar sewa pendahuluan (advance rental). Sedangkan kami telah membayar 'deposit' 1+1. Ia adalah notis mengejut ketika itu, kami terpaksa mencari wang sewa untuk dua bulan dalam masa sebulan.

Anda bayangkan betapa kami terpaksa bertungkus lumus mencari RM3,800 minggu ini, dan RM3,800 untuk lagi dua minggu. Dengan gaji pekerja, jumlah sebanyak RM9,000 sebulan, sedangkan perniagaan tidak begitu bagus ketika itu.

Taktik halus yang kedua: Mereka melagakan peniaga tanpa sedar. Ia berlaku sekarang. Caranya begini, dahulu peniaga mainan A di Utara, dan peniaga mainan B di Selatan. Perniagaan mereka sangat bagus. Cara untuk menjatuhkan salah seorang adalah meletakkan lokasi peniaga mainan A hampir dengan peniaga mainan B.

Secara psikologinya, mereka akan bersaing dan salah seorang akan jatuh. Yang jatuh itulah yang akan terkeluar. Sekarang anda nampak? Ketika itu, salah seorang dari mereka membuat rayuan untuk pindah tapak. Taktik berjaya bukan.

Taktik ketiga: Mereka mengeluarkan peniaga atas alasan produk tidak boleh dijual lagi. Ini terjadi ke atas saya sendiri.

FAHMI FABILAH
Dengkil


( surat ini diterima oleh TT)

24 ulasan:

Le Chevalier berkata...

boleh saya sebarkan cerita ni?

Tanpa Nama berkata...

fuck off UMNO!

Tanpa Nama berkata...

NAMA MEREKA ZIONIS MELAYU...

CARA MEREKA LEBIH KEJAM DARI
ZIONIS ISRAEL!
ZIONIS ISRAEL SIKSA RAKYAT
PALESTIN!

ZIONIS MELAYU SIKSA
MELAYU ISLAM!

ITU LAH MELAYU UNMGOK DAN
BONGOK!


KEPADA SAPA2 DOK PANGKAH,
SOKONG,
TIDOR SEBANTAL,
TUMPANG SEMANGKUK,
DENGAN REJIM UMNGOK Be eNd
HANGPA TUNGGU LA BALASAN
ALLAH TAALA,
SEBAB SOKONG...
PEMBOHONG,
MUNAFIK!

terjun.tanpa.parachut berkata...

laa mati2 la aku ingat selama ni peniaga melayu tak mampu nak sewa, rupa2nya ada sebab lain juga...Cilakak tol la.....

Tanpa Nama berkata...

bro TT,
minta pencerahan...penulis surat ckp lepas permohonan die xdpt,bp bln pastu tpt yg die mohon dipenuhi bukan melayu...aku rasa maksud penulis tu bkn melayu ialah cina.Tapi TT ckp 'syarikat asing'...so how?

*madey kimak*

Tanpa Nama berkata...

ni mesti kes x hulur sikit kat org atasan yakni melayu UMNO jugak,tu yg x dapat tempat kat shopping kompleks tu..melayu UMNO bodoh..

Tanpa Nama berkata...

Undi Lagi UMNO, itu baru dipanggil bertaubat nasuha.
Kalau UMNO tidak khianat bangsa sendiri siapa lagi yang UMNO nak khianat, tolong jawab.

aziz_photo berkata...

malaysia is coruption goverment.because the UMNO is malay coruption party and not party for malaysian people.where 1malaysia?i thinks 1malaysia is 1party just umno and 1kroni and 1coruption

Tanpa Nama berkata...

Nama peniaga "Melayu" di Pulau Pinang tu SAIRA BANU. Macam nama anak mamak tongkang sajaa...ini kes menyamar jadi Melayu ni. Dia dah ada kedai kain besar di tempat lain,mungkin di Chulai Street, atau Pitt Street, atau Little India tapi tamak dan nak bersaing dengan peniaga kecil tulin...

sri hartamas

Tanpa Nama berkata...

cara cina hancurkan bisnes melayu... yg palatnyer ramai melayu pi beli sokong bisnes cina plak...

IRONI...

Tanpa Nama berkata...

Ada pemimpin UMNO atau kerajaan ambik kesah?

Yg mereka kesahkan dlm perhimpunan mereka ialah gelak ketawa bergurindam memuji memuja pemimpin mereka, dan beria2 mengutuk pembangkang.

Tanpa Nama berkata...

Umgok suka org melayu niaga kat pasar malam, kaki lima kedai..Pastu kalu bangsa lain..kasi layanan first class..confirm dapat rasuah ribu-ribu..
inilah dinamakan keSIALan umgok..

Tanpa Nama berkata...

kalau dah babi tu babi lah, tak kira dia pakai baju anjing ke, baju beruk ker aatau tukar nama nama artis...babi lah engkau sampai masuk lubang kubur...

Tanpa Nama berkata...

Sham, kalau kau approve komen ini, aku akan copy paste article ini untuk disebarkan di blog aku.

Aku cukup sakit hati bila Melayu ditindas sebegitu rupa. Ini pernah aku alami.

Tanpa Nama berkata...

zalim.....
makbul doa orang kena zalim ni
lagi-lagi bulan posa ni

Tanpa Nama berkata...

Tak payah nak fuck off2 UMNO. PAS ngan PKR pon sama jilat bontot DAP, ingat! PR perintah lg la cukong2 ni seronok dan lg berkuasa! Kat selangor ngan Penang dah terang2 cukong2 ni memperkudakan melayu yg bodoh kat PAS ngan PKR tu, sama je ngan UMNO 2X5!!!

shahmetal berkata...

wait A minute.. suria KLCC kat alamanda? bodoh punye TT. agak2 la nak fitnah pon. kat mana Malaya Distro ni? asal aku x pernah nmpak kat suria KLCC? weih.. g mampos la!!! bulan ramadhan pon buat citer. ceh.

Tanpa Nama berkata...

yg besalah bukan cina india or melayu.. tapi pemerintah yg bodoh lagi tamak telah dipilih rakyat.. conclusion, rakyat malaysia lah yg paling bodoh dimuka bumi allah ni!

diberi peluang memilih pemimpin tanpa perlu bertumpah darah tapi hanya bebekal kertas pangkah..masih tewas untuk memilih yg baik hanya kerana rm100 atau kain batik sehelai..

persoalannya, sampai bila rakyat malaysia akan terus dibodohkan oleh pemimpin negara??

f!$k umno!! selesai masalah negara!(even not 100% but at least..)

Media Cyber berkata...

Nak kata ko bodoh, ada la juga kekadang tu Hisham.. Haha! kes ni tak masuk berita? ko buta ke ape? Aku sendiri baca kat news paper. ko lagi nak menjaja berita palsu ko ni? Isu ni telah pun diselesaikan oleh Ahli Parlimen Putrajaya. Jangan jadi bahlol la, ke ko mmg keturunan bahlol?

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0807&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_08.htm

buka link tu. pandai buat cerita tapi rupanya banggang macam babi juga ko ni rupanya. mmg perangai melayu pakatan babi camni eh? oooooo!

rahim shukor berkata...

tu semua besar2 tu semua KAPITALIS....memang keje dia nak pangkah kita...

ha ha ha berkata...

Ha ha ha..

Cian Cina..woiiii kalau cina (india,mamak,melayu) yang buat berniaga cara jahat panggil aje Chukong.. macam Tukartiub...

Sebab UMNO bukan nak tolong Melayu, Cina dan India ..tapi tolong Chukong...kalau chukong bagi rasuah ..bukan rasuah tapi Hadiah..ha ha ha.

Tanpa Nama berkata...

wait a minute (eh2 tercakap Bi plak,kehkehkeh)...wei shah metal berjiwa pink..KLCC Management yang menguruskan Alamanda Putrajaya tu Mangkok..kah kah kah kah..TT xkan memperbodohkan pembaca blog dia mcam UMNO memperbodohkan rakyat..ptuii,p menari ballet la,metal konon..kah kah kah kah

shahmetal berkata...

@Media Cyber:

yeah thanks for the link. nmpak sgt TT ni bercelaru. kes kat Alamanda ngan Suria KLCC dua kejadian yg berlainan. penipu betul. dahla confused pastu nak mereka2 cerita kasik orang lagi confuse. dok mengutuk UMNO tipu rakyat, tapi sendiri macma bahalol. mati seksa la kau nanti TT dok sebar fitnah.

Tanpa Nama berkata...

mereka melayu sial,bangsat..