Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 10 Ogos 2010

JADI KULI DI KEDAI JUAL BANGKAI




INI KEDAI JUAL BANGKAI AYAM





INI KEDAI JUAL BANGKAI LEMBU




MALAYSIA WUJUD MODEL GAJI MINIMUM , KATA SUBRAMANIAM -minsider

Malaysia akan mewujudkan model gaji minimum tersendiri berdasarkan kepada kedudukan ekonomi negara serta mengambil kira kepentingan pekerja dan majikan, kata Menteri Sumber Manusia S. Subramaniam hari ini.

Beliau berkata cadangan model gaji minimum itu yang mengambil kira faktor sektor pekerjaan nasional dan serantau akan dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri akhir Oktober ini bagi mendapat arahan selanjutnya.

“Pungutan data mengenai gaji minimum di setiap sektor pekerjaan di Negara ini sudahpun dibuat dan kementerian akan berjumpa dengan wakil setiap sektor untuk bincang (cadangan mewujudkan model gaji minimum) sebelum kertas Kabinet bagi tujuan itu disediakan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Transformasi Ke arah Ekonomi Berpendapatan Tinggi Melalui Sistem Upah Yang Dikaitkan Dengan Produktiviti (PLWS) di sini.

Nota:
macam macam cara nak tipu orang ramai
sedang buat kajianlaaa
universiti sedang memyediakan rujukanlaaa
yang penting tuntutan kaum buruh – mereka mahu gaji minima
tuntutan mereka ialah 1500 ringgit untuk satu bulan. ini asas gaji:
inilah yang dipanggil gaji minima –

atau kalau kerja bukan sepenuh masa :
seperti kerja di kedai jual daging ayam mati
atau daging lembu mati – mesti ada nilai minima –
berapa ringgit untuk satu jam – kalau tidak jadi kuli batak
hidup memburuh untuk mengkayakan orang kaya.
jangan jadi bodoh – jangan jadi kuli batak – jangan jadi hamba kerja

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

TT,
sajak hamba untuk di sumpah!

Sumpah untuk UMNO!
(Dibacakan dengan penuh kekuatan mental dan bersungguh-sungguh
setiap hari sehingga kiamat)

Wahai Tuhan pembawa Kecelakaan
berilah kecelakaan kepada musoh rakyat
berilah kebetulan seperti meteor, pohon tumbang, atau panah

petir, saling berbunoh kepada musoh rakyat,
pembawa darurat kepada masyarakat.

Wahai Tuhan
pembawa krisis
krisiskanlah sebuah dilema
atau titik air mata darah
atau kebingungan yang terpisah
memisahkan jasad musoh rakyat secara fisik dan mental.

Wahai Tuhan
kelolakanlah organisasi mereka supaya mengalami krisis
dan mengalami kebingungan.
Wahai Tuhan
yang menjadikan
Kesalahan
jadikanlah musoh rakyat berjalan songsang atau menyimpang
jadikan Pikiran mereka
mengembara dalam kesesatan ketika mereka melakukan kesalahan.

Berikanlah mereka
Kegagalan untuk menipu
gagal untuk menghormati komitmen dan janji kepada rakyat,
Rakyat yang benar-benar ditipu mereka.

Berikanlah limbahan, kekosongan
dan, kebocoran dalam pentadbiran dusta mereka,
mengosongkan akaun bank mereka atau membazirkan hidup mereka,
siksakan hidup sukusakat dan keturunan mereka,
Sia-siakan perancangan jahat mereka melalui kesalahan
atau kecuaian
kosongkan akaun organisasi mereka dan kantong mereka tanpa wang.
ya Tuhan lahanatkan mereka!

-Dr Zombi kadiq-
Orang Asal Tapah.

Tanpa Nama berkata...

salam sahabat,

betul kata hang.
la nie baru 10 hb. gaji tinggal duit rokok dgn duit nomboq je. nasib baik bulan nie bulan posa. berbuka kat masjid la save la sikit untuk raya.
p/s - ekoq stop dulu la bulan nie

aku kalu jadi mcm abang kamal degree bole beli dah lama dah jadi MD. apa yg dorg dok pikaq lama2x nie. dorg reti keja ke tidak???

Khun Pana aka johanssm berkata...

Dan juga selamat berbuka puasa di kedai kedai bangkai ayam dan lembu.

Wang yang berganda ganda masok dalam poket taukeh taukeh kedai itu ada lah sumbangan dari anda.
Kuli kuli chuma dibayar 5 ringgit sejam. beli sekotak Dunghill pon tak cukop.

shahmetal berkata...

ok la tu.. utk golongan malas belajar kerja mencarut2 hari2 baca blog jerrr pon ada gaji minima... kecik2 malas belajar dah besar mencarut2 nak gaji sama cam orang berpelajaran.. kahkahkahkah

Tanpa Nama berkata...

'Malaysia akan mewujudkan model gaji minimum tersendiri berdasarkan kepada kedudukan ekonomi negara serta mengambil kira kepentingan pekerja dan majikan, kata Menteri Sumber Manusia S. Subramaniam hari ini' emmm model lagi.. setau aku model-model ni tayang fesyen.. tak pun utk dientot oleh VVIP idung belang.. apa la kerajaan BN ni.. buat la akta, barulah majikan terpaksa ikut.. jaga kebajikan pekerja, ni tak jaga majikan aje.. tapi FDI merudum jugak.. kepada Kaum Pekerja Sektor Swasta dan Awam marilah kita beri peluang plak kpd Pakatan Rakyat dlm PRU13 ni.. bagi peluang 5 tahun dan lihat perbezaannya.. Makkal Sakhti

Tanpa Nama berkata...

Gaji minima ... cakap je tapi apa pun tak ada.
Nak kaji ikut industri .... jangan harap ... sejak bila chukong2 ni setuju ... respond paling classic, company rugi mah .......

UMNO & PAS kena tahu, gaji minima dah sedia ada bagi anak2 chukong yg keje dgn company chukong, tak kiralah tersenarai atau tak tersenarai di papan utama. Company melayu je yg tak reti buat semua ni .. Biasalah org melayu kan .... bila dah kaya raya staff nampak sedarjat dgn kuli.

GLC, MNC ... lain cerita, semua ada dalam kitab HR soal pengajian, ada grade & tangga gaji dgn erti kata lain tak timbul soal gaji minima.

Aku pernah keje dgn company melayu ... melayu kaya ni bro .. setakat Jaguar, Range Rover, Porsche, Ferrari, BMW, Mercdz tukar & atur mcm kereta mainan je (semua latest version). Kalau aku sebut company keluarkan product apa sure ada yang x percaya ... product yg hari2 lazimnya kita buat masak dan makan. Aku tabik sama dia org puya niaga, tapi dia org kena belajar jd chukong hargai anak bangsa sendiri ... jgn main hina mcm tak ada harga diri.. aku resign 2 hari lepas masuk keje sebab prinsip (aku ada harga diri ... duit bukan segalanya .. mati x boleh bwk masuk kubur).

Sekrg aku keje dgn chukong, senarai kat papan utama ni .... soal adil pasal gaji .... JANGAN HARAP ......... gaji naik ikut suka hati ... kira ada pelarasan, Najib baru guna perkataan ni, company aku dah lama pakai. Gaji anak chukong ada lain sikit .... aku x salah kan company aku ... itu cara yg betul. Siapa lagi nak bela nasib anak bangsa kalau bukan bangsanya sendiri.

Ini chukong bukan sebarang chukong, chukong ni dari jajahan kerajaan pulau DAP kalau dulu GERAKAN ... sama je dua2 ni ... rujuk kitab PAP.

Aku taya chukong2 darat yg baik dgn aku, kira yg duduk semeja, gelak, menagis bersama ... dia org ckp chukong pulau lain sikit kepala dia .... UMNO & PAS kena fahamlah .. aku bukan org politik .. dulu ramai ckp aku org UMNO ... aku bukan org mana2 parti, tapi aku pangkah BN dulu ... next election .. aku pangkah lain kalau tak buka TAMBAK JOHOR.

Kenapa aku masih keje dgn chukong pulau ni ... sebab aku cari ilmu. Cukup masa aku akan berhijrah.

Tanpa Nama berkata...

cakap serupa lancau

rumbia berkata...

The socialism I believe in is everyone working for each other, everyone having a share of the rewards. It's the way I see football, the way I see life - Bill Shankly