Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 13 April 2011

KEAH MAT BOROI BERSAMBUNG LAGI




DATUK DATIN YANG BOROI





PERTEMUAN MAT BOROI-BOROI


Aku tercari cari alamat tempat yang aku tuju. Agak susah juga kerana aku kurang arif dengan daerah ini. Kalau di Soho London setiap lorong aku ketahui. Malah di wilayah Soho ini aku pernah bekerja sebagai penjual pita video bertanda XXX. Tapi bukan kesah pita XXX ini yang ingin aku kesahkan. Disini aku ingin membawa kesah lain. Ini kesah aku di Kuala Lumpur.

Aku meleser sambil mata aku memandang ke angka rumah rumah kedai yang sedang aku cari. Dua tiga ekor anjing berkeliaran di jalan. Cilaka. Kebanyakan angka rumah kedai ini telah rahai. Dua kali aku mundar mandir di lorong yang sama. Nah! Tak berjumpa dengan bangunan yang aku cari. Yang aku nampak hanya perempuan-perempuan cun berbaju ketat, bergincu merah, ranggi dan bergetah berdiri di tepi pintu.

Perempuan-perempuan ini memerhatikan aku. Aku menjual senyum. Seorang Minah melambai. Aku nekad dan memberanikan hati untuk datang bertanya. Minah ini terus ke gigi jalan meninggalkan yang lain. Kemudian aku membuka mulut untuk bertanya : Di mana Galeri le Atalier ?

' Abang nak buat apa? Nak buat filem ke?’ Suaranya garau dan kasar seperti suara Mat Indon dari Jawa Tengah yang telah sepuluh tahun menetap di Kuala Lumpur. Tersirap darah jantan aku. Astaga! Purtan rupa-rupanya. Tak sangka purtan-purtan ini telah bersusu - tajam dan montok. Bentuk susunya betul-betul mengacam kejantanan aku.

Aku menganggukkan kepala. Lalu Si Purtan ini mentelunjukkan bangunan yang sebenarnya tak jauh dari tempat aku berdiri. Si Purtan ini dengan sekelip mata menyelok sarong susunya dan terus menghulurkan kad niganya kepada aku. Aku mengambil dan berterima kaseh.

Dada aku gedak gedubuk. Aku berahi nak mencium kad ini. Tetapi aku merasa segan kerana saekor anjing sedang memerhatikan tepat pada muka aku. Anjing ini betul betul potong stim. Projek aku gagal. Kad ini aku simpan ke dalam saku baju. Aku berjalan ke bangunan.

Aku menaiki tangga ke tingkat satu. Agak 'chic' juga susunan perabut di ruang tamu pejabat ini. Nampaknya aku sampai ke tempat yang betul. Tetapi kerusi penyambut tamu kosong. Maka aku duduk kesaorangan. Aku memerhatikan sekeliling. Saheh tak ada orang. Sekali lagi kepala aku berpusing untuk melihat kalau kalau ada anjing di bilik ini. Sifar. Dengan cepat aku mencium kad niaga Si Purtan tadi. Aku menyedut udara dan merasa puas. C'est la vie.

Tetiba aku terdengar suara kasar dari bilik sebelah ruang tamu. Aku memasang telinga. Kini aku betul betul macam Mat Skodeng Jawi sedang mengintai di tepi Tasek Perdana Bangi.

' Kau tahu… aku dapat panggilan talipon... bukan sekali.. tiga kali ... semua dah kantoi. Ini kerja kaulah. Berapa juta duit kau dah kelepet...? Belanja mahal tapi kerja tak rapi. Apa kau ingat orang Malaysia bodoh macam orang Gombak?' Suara lelaki ini kuat dan kasar.

' Apa hal dengan Gombak pulak?' Jawab suara lelaki yang agak halus.

' Gombak tempat kamu buat post-productionkan? Bukan aku tak tahu. Kau buat recording pun disana. Kau keletong buat di Los Angles. Hei….Hei Mama Juwie dan Pancaindera kau boleh goreng.. dengan aku kau jangan nak kelentong.'

' Kita rekordring di LA laaa.. Kami Syarikat Bumi pertama buat rekodring disana..'

' Bukan rekordring... laaa... cakap orang putih pun tak tahu. R-E-C-O-R-D-I-N-G - tahu eja ke?. Kalu tak tahu cakap guna bahasa Melayu : rakaman.' Suara Jantan ini marah dan menyindir.

' Kami Syarikat Bumi yang pertama buat rakaman di LA..'

' Jangan putar alamlah. Jawab soalan aku ini. Siapa pilih pelakon itu? Tak ada pelakon lain ke? Bila tayang dalam YouTube semua orang ketawa. Kau ingat orang Malaysia bodoh..senang ditipu. Pelakon itu boroi. Semenjak bila Anwar boroi. Tak cukup dengan itu... susu Anwar tergantung bergoyang goyang.. lebih besar dari susu Rosmah. Kau ingat ini main-main ke? Cuba kau tengok sekali lagi..pasang vcd aku nak tunjuk.'

Aku di ruang tamu mula tersenyum ketika memasang telinga. Bilik senyap - mungkin dvd sedang berputar. Cilaka. Tujuan aku datang ke sini bukan nak dengar orang bergaduh. Aku datang untuk melamar kerja. Aku difahamkam Galeri le Atalier ini memerlukan tenaga untuk pembikinan filem.

' Henti ..henti... Siapa Mamat ini? Apa sebab dia muncul dalam filem ini. Perut pun boroi. Dia ingat dia Alfred Hitchcock. Pengarah nak kena ada dalam filem? Ini budak crew ke atau budak Kru? Kau ingat kalau kau nak pergi menutuh kau akan ajak kawan kau masuk bilik sama? Kau ingat ini geng bang? ' Suara jantan ini makin marah.

' Tak dapat potong yang ini... itu pasal si Pengarah itu masuk dalam frame. Kalau potong nanti orang ingat tak ori.'

'Tengok.. tengok.. perut Anwar boroi... ini yang jadi isu besar oleh blogger. Kenapa kau tak cari yang slim. Pasal apa? Kau tak tengok filem Forest Gum? Kau tak tengok filem Zeliq. Woody Allen kau tahu tak? Kau ni lulusan mana buat filem? Dari Finas ke? Patutlah bangang macam ini. Tetek Anwar bergoyang goyang. Semasa pengembaran kau tak sedar? Kenapa tak morph badan pelakun ini sikit. Morphing tau...kau tahu apa teknik morphing… cakap belajar di Los Angles...morphing pun tak tahu. Tak tahu tanya Google. Lain kali gunalah teknik morphing... kasi Pak Sheikh tu slim sikit. Bukan gedebab macam Bik Mama.'

Baru aku sedar rupa-rupanya Galeri le Atilier ini yang telah membuat filem Tiga Mat Boroi. Wow! Baru aku tahu rupa-rupa disini sarangnya. Aku marasa bagitu gembira kalau aku dapat bekerja dengan le Atalier ini. Le Atalier ini memang gedebe.

Dari apa yang aku dengar filem-filem xxx mereka cukup hebat. Aku dengar juga mereka telah berjaya membuat filem Pontianak Menyundal Di Kalimantan. Dari desas desus aku mendengar yang syarikat ini juga sedang merancang untuk membuat Jangan Tinggalkan Jandaku. Mereka dikatakan cuba malamar Toh Puan Julia Roberts untuk memainkan peranan Mak Janda. Tetapi Toh Puan Julia Roberts telah menolak peranan ini kerana Toh Puan Julia tidak mahu dilihat membadak dalam filem ini. Toh Puan Julia mencadangkan Datin Seri Paduka Rossene. Mungkin inilah projek yang mereka hendak aku turut campur.

‘ Kau kenal Datuk SK…. ini pun satu Datuk Bangang. Entah dimana dibelinya title Datuk. Kenapa dia buat heboh diakhbar katakan laci bilik hotel berkunci. Datuk ini bangga buka cerita yang dia pun sama menutuh di sebelah bilik Anwar. Gila…mana oraang nak percaya. Guna otak..guna otak..Mana pernah laci dalam bilik hotel berkunci. Bangang. Gila. Kalau nak menipu… tipu betul betul. Laci bilik hotel yang ada kelas tak berkuci… ada Al-Kitab didalamnya. Bodoh macam telor.’

Senyap sebentar kemudian lelaki bersuara halus menjawab. ‘Itu saya tak tahu. Krew saya hanya diupah untuk membuat filem ini saja. Hal mengedar saya tak tahu.’

‘ Siapa jaga kostume? Apa pasal Anwar berkemban. Yang berkemban betina. Jantan tak berkemban. Kau ingat Anwar ini macam Puteri Gunung Ledang.. berkemban? Susu Anwar macam susu lembu bunting. Kau ingat buat filem ini senang. Kau belum jumpa Mansor Puteh lagi. Kalau Mansor Puteh tibai filem ini. Berak kau jadi batu’.

‘ Baguslah kalau jadi batu boleh jual ke Singapura’. Jantan suara halus cuba melawak.

‘ Kau ingat ni main main. Nanti Bik Mama kepit kapala kamu baru kamu sedar. Kau tak sedar… projek ini kerjasama Bik Mama dengan Le Petit Tambi. Kau tahu apa hubungan mereka berdua? Ini projek bukan kecik anak.’

Kemudian semua senyap. Aku cuba cuba memdengar tak ada suara lagi. Tanpa aku sedari tetiba tiga lelaki tercegat berdiri tak jauh dari tempat aku duduk. Aku tak sedar bila mereka sampai. Mereka tersenyum dan terus mengambil tempat duduk.

Lelaki yang duduk disebelah aku menghulur tangan untuk bersalam. Aku menyambut. Dia terus bersuara. “ Datang nak casting ke? I dengar dia orang nak buat satu gambar baru. Producer sedang cari pelakon. You berlakon ke?’

Aku mengeleng kepala.

'You nak mengarah ke? I dulu kerja dengan Ummi. I buat 16 siri untuk dia. Yang dua lagi tu kawan I yang berlakon. Lapan belas semuanya. Tapi satu pun belum tayang. Dengar khabar Jawi belum luluskan. Kerana dalam babak makan… tak seorang pun baca bismilah. Pasal ini Jawi cukup marah.’

Aku perhatikan tiga lelaki ini betul-betul. Kelihatan ketiga-tiga mereka boroi. Lalu aku terfikir apakah boroi ini tanda hidup yang berjaya. Sedang kepala aku ligar berfikir pintu bilik terbuka. Seorang lelaki yang juga boroi berdiri tercegat di tengah pintu.

‘Kau orang berempat ini datang casting ke? Bangun aku nak tengok muka?’ Aku sedar inilah suara lelaki yang kasar tadi. Tiga lelaki itu bangun berdiri. Aku tetap duduk tidak berganjak.

‘ Hoi! … kau orang bertiga ini kalau nak berlakun kena masuk gym enam bulan dulu. Perut kamu boroi sangat. Watak boroi ada….. filem Jantan Dari Pagoh… tapi roll tahun depan. Sekarang ini nak roll filem Omega Yang Tercicir . Siapa diantara kamu bertiga ini boleh jadi Amah Indon? Nak pegang watak Wan Azizah? (TT)


nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam Suara Keadian yang terbaru.
Sesiapa inggin melanggan SK sila
puluk talipon 03-22-72-40-45



35 ulasan:

Stupid University berkata...

Kah!Kah! Kah! File 3 mat boroi masih ditayangkan! Kah! Kah! Kah!

Tanpa Nama berkata...

kelas TT, lu memang otak bergeliga..

tipu berulang2 = tipu sunat = tipu dan dapat pahala.. SEBAB TU LA AFDHOL ORANG MELAYU KERJANYA MENIPU.. SBB DAPAT PAHALA..

purtan? kahkahkah.. aku baru belajar apalah purtan hari ni..

Tanpa Nama berkata...

Bang isham

Kelas la bang. Bagus....gila. Aku gelak sorang2, tak henti-henti membayangkan siboroi dalam cerita ni.
Ish...tabek!!

regards

LATINO SAN SEBASTIAN (FRANCE PUNYA) berkata...

Cool. Citer ni ada sequel lagi tak?

Lang berkata...

bravo... novel realiti yg berlaku dibalik tabir filem.

luncai gallery berkata...

best!

Tanpa Nama berkata...

citer ni leh buat ganti novel interlok..kah..kah..stim baca time nk cium kad..yg dikeluarkan dr celah kopek..heheh

Tanpa Nama berkata...

woo hebat nih...kahkahkah

spesis bodoh sombong,panggil la apco gerenti beres...jam omega siap tu siap teselit bulu puki pompuan sundal hahahaha,jaga2 anwar

Tanpa Nama berkata...

cerita ni maharaja lawak siut...ooo rupanya buat kat situ yer...kantoi lagi...kalau citer ni kau buat kat status Facebook kau, aku dah click 'like'berulang2 kali...good job TT..

warga miri berkata...

Abang TT yang dihormati,

Sebenarnya kisah abang TT di Miri mengungkit kenangan lama ketika saya berada di sana. Apa yang tidak berubah adalah kehidupan rakyat jelata yang masih mengalami kedaifan walaupun negeri Sarawak sebuah negeri yang kaya dengan hasil galian dan balak. Nampak sangat kekayaan bumi ini hanya dokongsi bersama oleh segelintir warga politikus yang rakus dengan memegang kuasa. Dasar pembangunan ini menguntungkan siapa ? Rakyat atau Pemimpin ? Jawabnya pemimpin. Pembangunan dibawa dengan erti kata merampas tanah-tanah temuda yang selama ini diusahakan oleh anak watan sejak turun temurun. Balak dibawa keluar, sungai dicemari, penghuni dihalau keluar menjadi lumrah hidup kepada penduduk Sarawak. Akhirnya bagi menutup gondolan tanah yang diteroka untuk hasil balak ditutupi semula dengan sawit. Kononnya projek 'mengkayakan' rakyat. Sebenarnya beberapa kerat manusia Sarawak yang bekerja di ladang-ladang ini menjangkau beribu hektar. Hasilnya pandatang tanpa izin indonesia dan bangladesh dibawa masuk untuk bekerja di ladang sawit. rumah dibina bagi menempatkan mereka. gangster juga digunakan untuk menakutkan orang kampung yang lantang membantah. Tetapi keadaan selama lebih 20 tahun ini masih tidak berubah. Rakyat Sarawak seolah-olah 'merestui' perbuatan pemimpin politikus yang rakus ini. Apa yang berbeza pada kali ini ? Adakah raya kali ini akan membawa perbezaan ? Selagi golongan dayak diberikan 'beer' dan 'babi' selagi itulah mereka akan mundur tanpa memikirkan nasib generasi seterusnya. Sebenarnya sedih kita melihat masih ada golongan yang bergantung kepada pemimpin untuk dapatkan beras, minyak, bahan api setiap kali raya. Nasib lah Sarawak...

Tanpa Nama berkata...

Woooooow..fantasi lu cam cibai la tt..jangan nak membongak yo..den dah tau asal usul lu..raja pembongak..dunio..dunio..macam2 gilo ada..nak jadi director belajar tak abis..tak dapek den nolong..lopeh ni kalu kalah kat sarawak tu ekau tulihla laie pilihanrayo tak dapek ngubah apo2 yo..sampai abih nyawo..untung2 ado yang ngikut..yo tak?TONG KOSONG!

golok perak berkata...

... kalau dulu ada filem mat sentol 'tiga botak' .... akan datang ada filem 'tiga boroi' hwah hwah hwah ...dan tunggu akan ada lagi versi cerita tiga sekawan yang tiga suku pulak.. hwah.. hwah .. hwah

Tanpa Nama berkata...

two Thumbs up + kaki + perut boroi + jam omega...

kah kah kah...

Tanpa Nama berkata...

Pak TT, Production ni tak de nak amik stand-in untuk hero-hero boroi tu ke? mana le tau kot-kot hero - hero boroi tu pancit lak time tengah mengongkek China Doll ada le stand-in dok tengah stand-by nak mengasah kote memasing.. kah.. kah.. kah.. apa nak jadik ntah ngan UMpOrNO ni.. time Tun Razak buat film pasal program Buku Hijau.. time anak dia plak buat film pasal program 'Blue Film' kah.. kah.. kah..

Tanpa Nama berkata...

wa respek habis lu hisammuddin...full of sindiran dan lucu..classsss

Tanpa Nama berkata...

Ni kisah boroi lain pulak

boroi ni kata serahkan vedio dan tape
bos tengah kata tak cukup lagi
maka boroi pun serahkan sekali KAD PENDAFTARAN jam
boroi pun cari kad pendaftaran jam. Jumpa kat jual jam cowkit
bos tengah bagi KAD PENDAFTARAN jam kepada cukong jam
pah tu bos tengah bagitau kat bos besar

bos besar terkejut berok
"apalah bengap korang nih!!! Bengap! Bengap! Bengap!"

"kenapa bos" soal bos tengah pada bos besar.

"ada ke orang ikat KAD PENDAFTARAN BELI JAM kat jam yang diaorang pakai" kata bos tinggi

"tak ada ke boss?" tanya bos tengah

"adoi laaa!" bos besar terus tepuk dahi.

Tanpa Nama berkata...

hahahaha.....memang macam sial lah apa yg lu tulis sham...

wa nak tanya lu....lu buat lawak atau betul2 lu dengar macam tu...hahahahaa

hoi boroi, mana janggut si nuar tu????

cilakak jugak si nuar tu boleh tampal janggut dia sampai jadi mcm purtan....hahahahahah

hisham punya lawak pon tak best lah....hahahaha

lawak mat boroi lagi best sampai kiamat......hahahahahahah

saypocek berkata...

'You nak mengarah ke? I dulu kerja dengan
Ummi. I buat 16 siri untuk dia. Yang dua lagi
tu kawan I yang berlakon. Lapan belas
semuanya. Tapi satu pun belum tayang.
Dengar khabar Jawi belum luluskan. Kerana
dalam babak makan… tak seorang pun baca
bismilah. Pasal ini Jawi cukup marah.’

kah kah kah
kah kah kah
lawak gile ko TT
buat aku gelang seisikeluarga
tak kering air liur basi

Amuraria berkata...

FUH INI CERITA BOLEH DAPAT ANUGERAH ANU LUAR BOTOL !

Non-Governmental Individual berkata...

SHAM,AKU PUN DARI ETNIK DAYAK GAK. SUB-ETNIK IBAN. DAYAK ADA BYK JENIS SUBETNIK. IBAN, BIDAYUH,.. THE SO CALLED ORANG ULU IAITU KAYAN, PENAN,KELABIT, LUMBAWANG..ETC.. DI KALIMANTAN ADA BYK LAGI SUBETNIK DAYAK..

SEBENARNYA AKU BARU HABIS TGK CERAMAH KAU DI MIRI. KAU BERCAKAP TTG NASIONALISME DAYAK!..

PADA MULA AKU TAK STUJU, SBB AKU TAK SUKA IDEOLOGI/FAHAMAN BERSIFAT KEPERKAUMAN.. TAPI UTK KEPENTINGAN REFORMASI AKU STUJU!

DAYAK MESTI DIHASRUT UTK HAPUSKAN 'FIXED DEPOSIT' BN DI SAWAK.

AMAT MUDAH NAK HASUT DAYAK,CARA PALING MUDAH IALAH DGN MENGGUNAKAN 'KETUANAN MELAYU'

DAYAK HARUS DITAKUT TAKUTKAN DGN KETUANAN MELAYU, PADA MASA YG SAMA KITA HASUT DAN BANGKITKAN NASIONALISME DAYAK..SEMANGAT ETNOSENTIK JUGA HARUS DICUCUK KE DALAM ORG2 DAYAK..!

BIAR KETUANAN DAYAK VS KETUANAN MELAYU .. AKHIRNYA BN AKAN MATI GAYA!!!

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!

matstimketum berkata...

kah,kah,kah.............gelak terguling-guling!

Tanpa Nama berkata...

TT....AGAK2NYER... MAT2 BOROI DAPAT KAWAN BARU KE?(BARU SAT TD TIME BRITER KUAR TV3 SMBIL BRBOROI2 KAT TP LAUT TU)

Tanpa Nama berkata...

kalo nk tau sape pemilik sebenar jam omega,kena tanya ziana zain sebab dia kan ex-duta omega...

V for gunpowder berkata...

SAYA INGIN AUTOGRAF RAHIM LAH....DIA IDOLA SAYA...KAH...KAH...KAH.....

PEROGOL KANAK-KANAK YANG SANGAT BERKALIBER DAN BOLEH LEPAS DARI JAIL.......

HEBAT!!!!!!!!!!!!!!

CEMERLANG,GEMILANG DAN TERBILANG!!!

MALAYISA BOLEH!!!!!!!!!!

BELIAU MEMANG HEBAT!!!!!!!!!!!

http://ataabastille.blogspot.com/2011/04/rahim-benar-dan-jujuranwar-dan-skandal.html


KAH.....KAH...KAH......

Tanpa Nama berkata...

Justeru tegas Azman Shapawi, hanya kepimpinan Hadi yang boleh membawa PAS terus maju ke hadapan untuk bersaing dengan Barisan Nasional (BN)

"Hanya BN yg boleh memerintah Malaysia. Baik buruk BN, hanya BN yg boleh jadi kerajaan"

"Kalau PAS perintah, aku makan ubi kayu je le.."

Ni antara kata2 yg keluar dr mulut Melayu Felda di DUN Tenang. Gua tak tau plak kalau IQ Azman Shapawi setaraf IQ Melayu Felda. Kalau betul, gua sebagai perwakilan Pemuda malu sgt, walaupun gua tak pangkah lu pun masa muktamar 2009.

"Pandangan (kurang sokongan orang muda) itu tidak tepat. Itu (isu) tidak berlaku kerana tidak ada satu kajian dibuat golongan muda tidak sokong PAS kerana presiden parti"

Azman, tunjukkan kajian yg menunjukkan golongan muda sokong PAS sebab Presiden.. silakan!

"PAS kini semakin diminati ramai kerana hari ini orang muda telah memberi sokongan kepada PAS yang berada bersama dalam Pakatan Rakyat"

Realistik la ostad. Majority diorang sokong PAS / PR sebab bencikan BN. Bencikan BN sebab 1 juzuk. Sedangkan BN masih memerintah dan memiliki kelebihan 10 juzuk yg PAS / PR takde. Kalau BN reform 1 juzuk tu, diorang swing bai.. Tu la masalah segelintir pemimpin PAS, tak reti berfikir dan tolak idea yg realistik utk kepentingan parti.

"Kita menjadi harapan besar kepada rakyat untuk membawa perubahan dalam pilihan raya umum akan datang, hari ini anak-anak muda bersama dengan PAS, masyarakat Cina berjinak dengan PAS, orang India minat kepada PAS dan harapan besar kepada PAS"

Lu buat culaan, berapa kerat non Muslim yg berjinak dgn PAS sebab kehebatan cara pimpinan Hadi? Gua pun nak tengok kajian lu gak.

"Dewan Pemuda PAS pusat mempertahankan kepimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang selaku Presiden PAS yang kini disifatkan berjaya menarik sokongan orang muda kepada parti"

Betul ke lu mewakili DPPP? Betul ke sekor2 Exco DPPP setuju dgn lu? Gua kenal diorang bai. Kalau Dollah Karim masih dlm Pemuda, silap2 lu kena balik, hehe.

-tibe2 rase nk trmuntah bile bace artikel ni..uuwweeeekkk!!!..trmuntah jgak akhirnye..

-agak2 la si azman woi kalo nk membodek skalipun..gile2 kipas punye ayat ko ni..

Sokong bawak rebah.
TGHH seorg x mampu buatkan diri sendiri. Think thanknya(termasuk menantu) yang menaikkan imejnya.
Politik adalah persepsi. Jika persepsi org awam tehadap TGHH adalah negatif, banyakkah undi yg akan pergi ke PAS?

Tanpa Nama berkata...

Apa sudah jadi dengan Raja Petra?
Sudah kasi geng Raja Gopal Ka?

Raja Petra pon boroi juga kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Salam bro isham.. jgn siarkan komen ni.. ini cadangan saja.. saya cadangkan bro letak button facebook "like" kat tajuk artikel bro... senang nak share kat facebook... nak setup dia mudah ja.. bro masuk link ni..ada cara setup..semudah ABC..tapi x semudah turunkan berat badan big mama... hahahaha...
Link: http://www.simplebloggertutorials.com/2010/05/how-to-add-facebook-like-button-in.html

ada masalah bagitau saya akan bantu...

Tanpa Nama berkata...

Salam bro isham.. jgn siarkan komen ni.. ini cadangan saja.. saya cadangkan bro letak button facebook "like" kat tajuk artikel bro... senang nak share kat facebook... nak setup dia mudah ja.. bro masuk link ni..ada cara setup..semudah ABC..tapi x semudah turunkan berat badan big mama... hahahaha...
Link: http://www.allblogtools.com/tricks-and-hacks/adding-facebook-share-button-for-blogger-posts/

ada masalah bagitau saya akan bantu...

Tanpa Nama berkata...

bro isham... sori yg awal tadi susah sikit nak buat... saya jumpa yg shempoi punya...mudah punya kali ni..x payah pening....

bro isham masuk sini.. pastikan bro login dulu blogger account..

http://sharethis.com/publishers/get-sharing-button

step1. Website or blog.
Pilih blogger no 3

step2.Pick Your Style
Pilih yg no 3

step3. Choose are share
Pilih Multi-post

lepas tu tekan butang "Get the button"

dia akan masuk ke terus ke bahagia blogger page element .. bro kena select blog tukartiub ni.. jika bro ada byk blog kalau tiada auto select dah. Tekan butang "ADD WIDGET"... selesai... lepas tu bro boleh bertambah rock berblog dengan setup sharing yg shempoi.... saya akan bertambah gila untuk sharing....

yg ingin...
shopy png.

Tanpa Nama berkata...

Patut ada watak aku dalam citer tu. Apasai TT tak jemput aku sebagai pelakon tambahan. Mana tahu aku akan dapat Award Pelakon Purtan Terbaik.

Lain kali celahkan sikit watak aku dalam Modenwara bro tu.

-Zunodeng.

matalembu shah alam. matalembu@gmail.com berkata...

hai tt,.. fuck mat boroi borowa.

plot, latar, dialog, watak-perwatakan, kau ni memang poyo tt - kenapa kau tak masukkan beberapa lagi watak hebat iaitu Zul Kulem Firaun Besar 110%, Ezam Katak Kotak, Mat Botak jaga parlimen & Bang Bang Bung Kebinatangan?
Rakyat malaysia yang cerdik seperti aku akan terus merindui surah2 seperti ini - tapi aku mohon cadangkan supaya kepalahotak kau yang serba kreatif itu tolong buatkan juga satu script lengkap kesah mat boroi dengan beberapa orang beruk yang berkaitan dengan video tu.

poyo kau tt - kenapa Harakah tak siarkan surah kau ni..?

Tanpa Nama berkata...

ni pasal apa orang duk sedap cerita pasal mat boroi, tiba2 cerita pasai azman shapawi plak. mabuk ke?nak citer pasai azman masuk blog lain lah wooooiiii! Kata bangangkan marah pulok, orang nak tumbangkan umporno mung duk sibuk citer hal rumahtangga pas, piigiii dahhh

Tanpa Nama berkata...

Penulisan yang sangat menarik. Rasa tak sabar untuk sambungan seterusnya.

Tanpa Nama berkata...

pehhhh....perut boroi dalam gambar tu macam kena busung lah....

penyakit busung timbul kerana ada heptitis...

jadi hati2 yg ada hepatitis....kahkahkah

harap2 org yg suka buat fitnah dan membuka pekong org kena hepatitis....kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama 13 April 2011 11:55 PM...

Ini gua setuju sangat2! Bravo!

Gua tringat Zaman 98... itu jam, PAS poyo2 cakap orang mahu PAS, mahu Islam...

tup2... masuk 2004, bungkus sebungkusnya...

tolong jangan perasan la OSTAD2 dlam PAS... korang ni blaja ape sampai syok sendiri ngan perasan cam ni?

AKU (org muda) sokong PR sebab REFORMASI! bukan sebab PKR, PAS... gua mau semua sistem diubah! yg boleh ubah adalah yg lawan BN!!! Bukan kepartian!

Puiihhh... Jijik aku ngan OSTAD2 PAS yg poyo ngaku zuhud tapi berlumba-lumba kumpul harta...