Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 3 Oktober 2011

TANAH PUSAKA BAKAL MENGGANTI TERANG BULAN?





RAIS NAFI SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN HAMBAR
- mkini

Rais Yatim hari ini menafikan sambutan Hari Kemerdekaan ke-54 baru-baru ini sebagai hambar seperti yang didakwa oleh Pakatan Rakyat.

Rais sebaliknya berkata, perayaan Hari Merdeka yang disambut serentak dengan sambutan Hari Malaysia pada 16 September lalu mendapat sambutan baik rakyat selain meninggalkan kesan patriotisme dan semangat kekitaan dalam kalangan mereka.

"Hanya Yang Berhormat yang kata hambar, barangkali mungkin parti Yang Berhormat kurang kisah tentang perayaan Hari Merdeka atau cara Yang Berhormat melihat Hari Malaysia.

"Saya katakan begitu kerana semua negeri, kecuali di Kelantan dan sedikit sebanyak di Pulau Pinang dan Selangor sahaja yang tidak menonjolkan perayaan ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.. MEMANG BETUL TAK HAMBAR...kah kah kah..

kah kah kah... TAHUN INI KITA BUKA DEBAT MALAPETAKA 31 OGOS.... kah kah kah....

kah kah kah..TAHUN INI SEMUA WARGA TAHU SIAPA BARUA BRITISH.... kah kah kah..

kah kah kah.... TAHUN INI SEMUA TAHU DAN KENAL MAT INDERA PEJUANG NASIONALIS... kah kah kah..

kah kah kah.. TAHUN INi SEMUA TAHU PAHAWA PARTI POLITIK TERTUA IALAH KMM TUBUH TAHUN 1938.... kah kah kah..

kah kah kah...TAHUN INI SEMUA TAHU ADA PERJUGAN ANGKAT SENJATA LAWAN PENJAJAH...kah kah kah..

woit..PALING MENAKJUBKAN.... TAHUN INI DUA EKOR KANG KONG MUNCUL... kah kah kah..

kah kah kah...SATU KANG KONG CHINA... SATU KANG KONG KLING..... kah kah kah..

kah kah kah..TAHUN INI KITA BARU BUKA DEBAT TENTANG BENDERA.... kah kah kah..

kah kah kah...TAHUN HADAPAN KIOTA SAMBUNG LAGI.... kah kah kah..

kah kah kah...TAHUN HADAPAN KITA BUKA DEBAT TENTANG MEMULA MOON.... kah kah kah..


NOTA:
dengar dengar khabar
ahmad merican telah
siapa sedia dengan lagu
kebangsaan yang baru


SILA DENGAR TANAH PUSAKA INI



NOTA:
lagu tanah pusaka ini
lebih masuk akal dari memula moon
lebih masuk akal dari terang bulan

para pembaca yang ahhli musik
sila garap yang baru apabila
kerajaan bertukar kita bukan sahaja
akan tukar bendera kita juga akan
hapuskan terang bulan sebagai negara ku
dan pulangkan kembali ke indonesia atau ke peranchis



11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

memang la hambar, sebab si keling cakap malaya tak pernah dijajah. dah tu nak sambut merde ka kepala bana apa.

Tanpa Nama berkata...

DIDI KOTA BELUD BERKATA: setuju lagu tanah pusaka dijadikan lagu kebangsaan...aku umur 40..sampai keluar air mata menyanyi lagu ni...lagu ini harus dan patut diangkat menjadi lagu kebangsaan,ramuan lagu asli dan mantap.tak kira melayu,cina,india atau bangladesh yang baru jadi warganegara..kalau feel ,boleh sayu dan bersemangat kalau nyanyi tanah pusaka.bravo tt.satu penemuan yang pintar.tanpa gaji boleh cari lagu ni.apa yang orang makan gaji tu buat selama ni.?konkek di rumah duit mengalir ke....?.

Tanpa Nama berkata...

masalah kepada tanah melayu kerana ada Mat Indera 1950 dan Mat Sabu 2011. SABUISMA telah mengajar anak muda untuk bangkit utk mengenal sejarah. bila sudah kenal sejarah anak muda bangkit merubah sejarah lalu dan akan datang.

Mohammad Ghazali A. Manap Al-Johari berkata...

sokong seratus peratus...dulu zubir said buat lagu majulah malaysia...tunku tolak sebab kata tak ada feel, bila singapura ambil jadikan majulanh singapura semua melopong.

Pandangan Saya berkata...

Pernah satu ketika dahulu seoarang komposer Melayu yang terkenal yang kini bergelar datuk, telah menggoncangkan Parlimen apabila menulis hal ini di ruangan pojoknya di dalam akhbar hairan. PM ketika itu telah memberikan reaksi dan pandangan supaya Lagu yang bermolodikan Terang Bulan ini digantikan dengan Tanah Pusaka. Malang sekali pandangan Mantan PM ini tidak diendahkan. Sebab waktu ini puak-puak itu sedang ber ura-ura menjatuhkan PM. Yang berjaya kini hanyala budak yang bernama wee itu.

Tanpa Nama berkata...

kasi 'up beat' skit lagu ni..lagu kebangsaan seharusnya menaikkan semangat..lagu ni bagus tapi masih meleleh..susah nk stim lagu ni..kalo pacuceng lagi laa x pancut2..check out lagu itali & spain

Tanpa Nama berkata...

hau hau hau hau....tanah pusaka eeee

Tanpa Nama berkata...

Di negara ini semuanya ciplak tapi tak ngaku seperti buat keta Putarton, keta Jepun tapi ngaku sendiri bikin....semua 'make believe' aje sama macam KeTuanan Melayu...yang rabak hak Melayu..ini UMNOshit memang cilako!

Tanpa Nama berkata...

aku rasa kalau melody lagu 'bad romance' nyanyian Lady Gaga tu ganti lagu negara kuku cam sekarang ni lagi best..lagi stim...lagi layan...lagi lentok...kalau pacuceng mesti pancut punyer...!!!..hahaha..cilako nyer 'tunku kawah'...

Tanpa Nama berkata...

tanah pusaka tt cadangkan! adoi! tt ni memang poyo la. tanah pusaka tu lagu rtm untuk ketuanan melayu. lirik tu dah tukar. dari kata "tanah melayu" ditukar ke kata "malaysia".

irama lagu tu lembab, mendayu-dayu, irama lagu macam jantan kena tinggal kekasih. tak bersemangat langsung.

lirik lagu pon fail. lirik stail putus cinta. tak mengobarkan semangat berani, gigih, melawan penindasan dan taklukan.

pergi dengar lagu kebangsaan indonesia dan lagu kebangsaan filipina kat youtube. dengar irama lagu dan lirik dia. memang mengobarkan api perlawanan dan semangat kebangsaan.

tanah pusaka lembab. irama jantan putus cinta. sesuai untuk lagu selingan di tv rtm je. aku undi tidak kepada tanah pusaka!

Graduan BTN berkata...

Aku setuju aje tukar lagu atau bendera atau apa. Yg penting aku dapat ludah muka kutty binawe.