Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 16 Mac 2012

SATU PERATUS YANG RASUAH ATAU SATU PERATUS YANG TAK PERNAH RASUAH





JANGAN SALAH DENGAR







PENCERAHAN TENTANG POLIS RASUAH

Agaknya ketua polis negara tersilap baca, "sebenarnya 1% saja PDRM yang tidak rasuah, yang lainnya terlibat dengan rasuah". RALAT
By Anonymous on LAWAK TEERKINI KAH KAH KAH on 3/15/12

kisah benar aku: kene tahan polis (kuda putih) sebab aku pakai handphone (bos aku yang call) masa drive kereta company member aku dok sebelah...masa tu dalam seminggu lagi nak gaji so biasanye time macam ini aku memang tengah kayap..pagi kene roti canai + milo, tengahari memang diet la time2 macam ni(tahan je laa lapar tu) malam baru makan kat umah..

gaji tiap bulan pon tak pernah cukup sebab hutang pada bank2 yang kapitalis durjana (rumah,kereta,petrol,tol,belanja dapur & macam2 lagi - sama je ngan korang suma)....masa polis tu tahan muka dia da memang senyum2 kat aku (misai macam cite tamil)..dia cakap “ko ni bersalah sebab gayut tak pakai handsfree”.. aku pon merayu pada polis tu janganlah saman sebab kalo saman pon aku memang lansung takde duit nak bayar dan kalo naik makamah pon aku akan cakap benda yang sama gak kat hakim tu takde duit nak bayar...

tiba-tiba dia tanye “berapa engkau ada skang??”..duit aku dlm wallet ade 20ringgit je, kt dalam bank langsung takde..aku pon terus bukak wallet aku tunjuk kat si polis tu duit aku..aku cakap “ni je duit yang aku ade”..dalam hati aku harap laa sngat dia nak lepaskan aku..polis tu tak caya duit aku memang banyak tu, dia cakap “takkan la banyak ni jer,yang ni sikit sangat”.. polis tu suruh aku pinjam duit ngan member aku yang dok sebelah..dah memang nasib kot, member aku pon bukak wallet dia tunjuk kat polis tu ade 20ringgit je kat dalam wallet dia (aku da gelak dalam hati)..

polis tu jadi boring pastu dia mintak gak duit aku..aku pon terus lagi merayu “encik saya memang takde duit ni, kalo saya bagi duit ni kat encik saya takde duit nak gi keje minggu ni”..polis tu cakap kat member aku “ko kasi laa pinjam 10ringgit kat dia nii(aku)”..member aku terus jadi terkedu..polis terus cakap “dah nasib korang nak kene arini”..malas nak cakap banyak aku pon terus bagi 20ringgit aku kat polis ni..terus muka si polis ni senyummmm..sebelum gerak dia cakap aku “ko halalkan ye duit ni” sambil dia buat muka senyum kambing dan terus start kuda putih dia gerak..
By Anonymous on LAWAK TEERKINI KAH KAH KAH on 3/15/12

1% dr 100k polis angkat rasuah bermakna 1000org kot menjadikan Malaysia no. 19 terselamat diduduki...menurut perangkaan Kementerian Wanita mak jat tu, senator heng sai ki kata tahun lepas 2011 kalo xsilap purata 5kanak2 sebulan kot hilang diculik dsb. senator ni dlm wawancara radio pun ngaku keadaan skrg xsama mcm dulu lebih mencabar dan xselamat utk kanak2 disebabkan negara2 Asean lain bnyk kes pemerdagangan org...

campur kes altanunya mati katak kene bom c4, sarbani mati mengejut bukan bunuh diri, teoh beng hock kojol dlm siasatan, adik amirul mati ditembak polis kat kepala,jutawan kosmetik sosilawati mati dibunuh bakar peguam india, adik sharlene nurin jazlin nurul nadirah +bnyk kes simbah asid pada pemandu kereta... maka kita ni memang bangang kerana mempercayai hanya 1 % polis rasuah, malaysia no 19 negara paling selamat didiami...bertambah bangal bongok tolol kalau undi BN UMNo lagi pada PRU akan datang nnt...
By Menyesal undi UMNO BN dulu on LAWAK TEERKINI KAH KAH KAH on 3/15/12




16 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tu ko dah kira b'nasib baik, hanya seorg polis yg pau kau. Klu dua atau tiga org? Musti dia akan ckp, kwn aku yg dua org tu mcm mn? Mesti abis duit ko ngan kwn ko RM40. Trafik & polis peronda kira ok lg, dorang ni masih main puluh2 ringgit. Klu korang jumpa jpj, abis kopak duit korang. Dorang ni minta ratus! Bila korang hulur RM20 abis kena gelak la korang & akan ckp, apa ko ingat aku ni polis peronda! Kah3!!! Tu menunjukkan betapa low classnya polis ni...

Tanpa Nama berkata...

Kalau cakap polis tak rasuah, serupa la macam cakap bik mama masih dara...wahahahaha

Tanpa Nama berkata...

ckp pasal rasuah ni kebetulan kt rumah aku tgh buat renovation upah residen pusat khidmat (dadah) sebab upah murah. sambil kerja sambil sembang2...biasalah cerita pengalaman..sorang tu cerita dia pnah kena jail sebab dadah nilah siap tnjuk kad penjara lagi..then yg best bila dia kata kalau kena sebatan boleh bagi 200 utk sebatang rotan dikurangkan...makna kalau kena 5 btg, seribu le utk lepas..aku pun x pasti la pulak..layan je la ckp mamat tu..tapi aku yakin rasuah kt m'sia ni mmg tahap 4 punyalah..kalau twister tu F5..gempa bumi richter scale 9 kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

Kahkahkah.....1 peratus...atau berat bik mama hilang 1 peratus..

Tanpa Nama berkata...

Bro...abg polis tu nak tolong, kalau kena saman rabak gak rm300, baik rugi rm50 dari rugi rm300...thank abg polis yg tak saman aku tu.

Prince Noob berkata...

sekali lagi... apa yg lawak sangat?

cerita anonymous yg belum tentu sahih atau tak pun boleh dipost jadi entry. kalau semua cerita2 anon ni betul, cerita2 lucah melayu yg berlambak kat internet ni pun kira betul ke? kalau tak betul, tak pasal2 dapat dosa memfitnah org. kalau lepas ni ada anon bukak cerita salah laku pemimpin pr rasa2nya takde pulak ada org percaya dan nak jadikan entry, kena kutuk lagi adalah. pelik pelik

Pro_Pembaharuan berkata...

Tanpa Nama berkata...
16 Mac 2012 7:45 PG

antara komen yg paling cool! patut sangat masuk list komen paling cool!

patut TT wujud komen yang paling cool untuk next year punyer, yg cool, dan yg poyo... next time buatlah saringan dan undian betul-betul... ni bersepah-sepah....

Tanpa Nama berkata...

aku pun setujulah, TT patut letak ruangan komen paling cool

underBear berkata...

Aku pnah kena tahan kat higway bukit merah.upanya speed trap koi1 pg,gila hapa depa ni.dah tu kna tahan,dia ckp ada berapa?bg ja la berapa pon ikut ikhlas.
Aku pon bg ja la 20 dgn ikhlas.
Tkejut jgk aku dia ckp cmtu.
-kalau aku mintak baki 5ringgit,agk2 dia nk bg blk tak.aku pny ikhlas 15ja.

MARHAENIS berkata...

salam...malaysia dapat pemimpin rasuah sebab rakyat malaysia SENDIRI MEMang suka rasuah..polis rasuah sebab rakyat/pemimpin bagi rasuah! hakim rasuah sebab rakyat/pemimpin/orgbykduit bagi rasuah!..jgn nampak sebelah pihak saj beb..satu jari tunding kat orag 4 jari kpd diri sendiri...polis takde maruah ambik rasuah sebab rakyat juga tak bemaruah suap depa duit...sama la kita semua kalau gitu..bukan pm ,polis serta penguasa2 saja yg bangsat kalu terima rasuah,rakyat juga bangsat kerana bg rasuah,,,cermin diri kita sendiri...JIKA AKU KO MERKA DAN SEMUA RAKYAT MALAYSIA JIJIK LAKUKAN RASUAH/KORUPSI,MAKA TIADA TEMPAT UNTUK KERAJAAN DAN PENGUASA2 YG RASUAH DUDUK BERKUASA..TAPI SELAGI RAKYAT MALAYSIA SUKA RASUAH SELAGI ITU PERASUAH2 TERUS BERTAKHTA...EWAHH..PENgUASA RASUAH KERNA RAKyAT TAK BERMARUAH!!

Tanpa Nama berkata...

abang polis minta sikit pun kau nak bising.kalau tak nak bayar gi court la. bahlol. Dah kasi bising pulak. Hei kalau bahlol jangan kasi tau orang faham.....

Tanpa Nama berkata...

polis malaysia 90 % melayu
melayu yang agama islam
jangan nak tuduh sebarangan tt nie
orang islam mana boleh rasuah ?

ini semua kerja engkau orang nie
asyik mengutuk
tengok uno masig pertahankan
agama , bangsa dan negara

engkau orang nie asyik kutuk melayu
tak malu kah melayu
taukeh babi bagi pun ambik juga
lepas tu minta dihalalkan
kah kah kah

rakyatbiasa76 berkata...

polis ker jpj ker kastam ker imegresen ker saper ker yg mbik rasuah memeng la bangsat TAPI YG BAGI RASUAH KAT DORANG TU LEBIH CELAKA...sama jer yg bg ngan yg mbik...pasal apa ada yg bangga citer dia bg rasuah kat polis,kata polis tu bangang..yg mu bg dorang duit sebab tak mau kena saman tu rasa tAK bangsat ke?.malaysia2..emmmm pm rasuah keji,rakkyat biasa bagi rasuah rasa mulia?...pm rasuah 50 juta rakyat rasuah rm50 je tapi sama2 bangsat..sikit ke byk ker rsuah tetap rasuah...HENTIKAN KAN RASUAH MULAKAN DENGAN DIRI SENDIRI...

Tanpa Nama berkata...

Aku ada satu pengalaman dengan polis ni (JSJ) special branch punya babi x pakai uniform. Adalah satu hari ni, aku drive keta uncle aku. tersalah lah pulak masuk lorong..bukan pe..pe.. pun. Aku x biasa jalan tuh.Lorong keluar aku masuk. Terus satu kereta waja ni..(BUkan kereta peronda cuma tampal pelekat polis)follow belakang terus block kereta aku.Dalam kereta ni ada 4 orang SB. Sorang SB ni keluar dan terus buka pintu seat belakang. Siap cakap aku buat salah sebab salah masuk lorong. Aku ikutlah prosedur biasa, try minta kad kuasa dia..tau apa dia jawab.."kad kuasa x penting, aku boleh sumbat datuk dengan nenek kau sekali dalam jel" tuh dia punya jawapan..menggeletar kepala lutut aku. Aku x tau nak cakap apa. Aku kata kalau salah samanlah..kemudian dia cakap.."kami x bole saman, takda kuasa sebab kami bukan peronda, tapi ko dah buat salah, jadi paham-paham ajelah..katanya"Pastu siap tanya berapa aku ada dalam dompet. Aku Bagi dia wallet aku. Dlm dompet ada RM 40. Habis dia rembat..dengan duit seringgit-seringgit termasuk duit syiling sekali dia sapu. Haramjadah punya polis. Sampai sekarang aku x percaya sama polis..ptuihhh..

don corleone berkata...

Yg offer nak bg mmg salah..tp klau polis 2 kali salah sb tak kuarkan saman dan tak ambik tindakan org bg rasuah

Tanpa Nama berkata...

baru berlaku pada aku hari ini....membuatkan aku takut. dan tak percaya lagi pada polis.

Kepada yang cakap pihak yang bagi tu salah:
"Polis tu ugut kot?"
"Dan dia yang minta. Kalau orang minta, atau suruh (lagi2 polis) rasa tergugat tak keyakinan diri?"
"Kita berada dalam situasi yang boleh kata kita punya mind dah tak fikir betul. Tahukah realiti dunia duit sangat penting?"
"Hei, bila orang tanya, nak bayar RM300 atau RM50, spontan kau akan fikir apa?"

Aku kecewa. Sangat.

Dan takut.