Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 9 Mei 2012

KE JALAN RAYA SEBELUM KE PILIHAN RAYA




INI KITA YANG BERDEMO




MENELANJANGI PEMBOHONGAN
Dua minggu sesudah IBU segala demo berlangsung – pelbagai bentuk pembohongan di taburkan. Semua ini dilakukan secara terancang untuk mengalihkan dan memadamkan ingatan orang ramai terhadap isu yang fundumental. Berita , kesah dan kenyataan yang remeh lagi temeh di panjang lebar dan dibesar-besarkan. Semua ini dirancang agar umum terlupa ajenda fundumental.

Ajenda yang fundumental pada ketika ini ialah rakyat menuntut pilihan raya dijalankan dengan adil dan bersih. Ini adalah induk tuntutan. Ini adalah ibu dari segala tuntutan. Ajenda inilah yang menjemput 300 ribu warga turun ke jalan raya pada 28 April yang lalu. Jumlah 300 ribu anak semua bangsa ini adalah bukti bahawa rakyat Malaysia TIDAK lagi yakin kepada proses pilihan raya di Malaysia ini akan di jalankan dengan adil dan bersih.

Rakyat Malaysia – anak semua bangsa – yakin bahawa Suuruhanjaya Pilihan Raya ( SPR) sedang merancang untuk menipu di PRU13 nanti. Tiga ratus ribu keluar berdemo adalah tanda mereka telah hilang keyakinan terhadap sistem pilihan raya di Malaysia. Mereka - 300 ribu - turun berdemo kerana tidak mahu ditipu. Inilah persoalan yang fundumental.

Untuk pencerahan kita bersama dalam tulisan ini saya akan menelanjangi satu demi satu pembohongan yang sedang ditabur. Pencerahan ini adalah persediaan untuk kita semua turun sekali lagi jika kita ditipu dalam pilihan raya yang akan diadakan tidak lama lagi.

Awal wahid – apa yang wajib saya telanjangi ialah konsep : hak menumbangkan kerajaan. Orang ramai terutama orang Melayu selalu ditakut-takutkan dengan perkataan ‘menumbangkan kerajaan’. Perkatan dan konsep ini dikuduskan sehingga orang ramai tidak berani bersuara. Orang Melayu pula ditakut-takutkan dari bergerak menyusun saf untuk menumbangkan kerajaan.

Para pembaca yang budiman, kita tidak harus takut. Jangan merasa gentar untuk terlibat beramai-ramai dalam gerakkan menumbangkan kerajaan. Menumbangkan kerajaan adalah pekara biasa. Kerajaan Suharto tumbang pada tahun 1998. Kerajaan Marcos tumbang pada tahun 1986. Kerajaan Shah Reza Pahlevi di Iran tumbang pada tahun 1980. Kerajaan Mubarak di Mesir tumbang tahun lalu.



Justeru rakyat bangun menumbangkan kerajaan dan sebuah kerajaan tumbang adalah pekara biasa. Bukan satu pekara yang pelik. Bukan satu yang ganjil atau unik.

Dari zaman berzaman kerajaan telah ditumbangkan oleh rakyat. Kerajaan Melayu Melaka tumbang. Kerajaan Majapahit tumbang. Kerajaan Pasai tumbang. Kerajaan Acheh tumbang. Kerajan Turki tumbang. Kerajaan Czar Russia tumbang. Kerajaan Hitler tumbang. Justeru – kita semua tidak perlu takut - menumbangkan kerajaan ini bukan satu jenayah. Bukan satu kerja yang salah.

Mahathir Muhamad menakut-nakutkan orang ramai dari bergerak untuk menumbangkan kerajaan Najib. Mahathir ada sebab. Kerana apabila kerajaan United Malays National Organsiation tumbang maka Mahathir sendiri akan di dakwa di mahkamah dengan pelbagai kesalahan rasuah. Sebab inilah Mahathir bermati-matian mempertahankan Najib Razak dari ditumbangkan oleh rakyat.

Tiga orang bekas ketua polis negara a.k.a polis pencen - telah cuba menakut-nakut orang ramai dari bergerak menyusun saf untuk menumbangkan kerajaan. Para pembaca jagan risau. Sila ketawa kerana mereka ini adalah ‘Three Stooges’ - Tukang Karut macam watak Wok Dogol, Wok Long dan Wok Seman dalam naratif klasik wayang kulit.

Biar saya terangkan bahawa ketiga-tiga Datuk , Tan Seri dan Tun ini ada ‘memiliki’ kes jenayah yang amat besar. Seorang towkay judi pasti takut casinonya akan ditutup. Seorang ahli tinju – masih ada kes yang belum selesai. Dan seorang ‘towkay lendir’ pasti tahu apabila kerajaan United Malays National Organisation tumbang bergantang-gantang lendir akan dihimpap ke mukanya. Justeru cakap-cakap ‘tiga ekor lanun’ ini wajib didengar dengan mulut ternganga dan dua tangan menutup lubang telinga.

Untuk memahami konsep menumbangkan kerajaan mari kita membuka mata untuk melihat ke luar tingkap negara kita. Kerajaan Jimmy Carter telah di tumbangkan oleh Ronald Reagan pada tahun 1980. Kerajaan George Bush telah ditumbangkan oleh Barak Obama pada tahun 2005. Kerajaan Partai Buruh Gordon Brown telah ditumbang oleh David Cameron pada tahun 2010. Paling baru – tiga hari dahulu – di Peranchis, kerajaan Sarkozy telah ditumbangkan oleh Francois Hollande.



Bila saya menuliskan sejarah kerajaan yang ditumbangkan ini maka pasti ada pembaca akan melompat bersuara. Akan menjerit-jerit mangatakan bahawa Ronald Reagan, Barak Obama, Francois Hollande dan David Cameron semuanya menumbangkan kerajaan melalui proses pilihan raya dan bukan berdemo di jalan raya.

Syukur! Saya cukup senang hati apabila ada pembaca yang akan berhujah sedemikian. Saya amat bangga jika ada pembaca yang akan bertegang leher untuk melaungkan ke telinga saya bahawa pilihan rayalah yang telah menumbangkan kerajaan si Ani dan Si Anu. Ini hujah tepat dan saheh. Saya terima hujah ini.

Tetapi, sila dengar pula apa yang ingin sampaikan disini. Kita semua wajib menyedari bahawa pilihan raya di Amerika, di United Kingdom dan di Peranchis tidak menipu. Rakyat di negara-negara ini bebas untuk memilih sesiapa sahaja yang mereka suka. Lembaga Suruhanjaya Pilihan Raya Peranchis tidak merancang untuk menipu para pengundi. SPR Peranchis tidak merancang untuk memastikan Sarkozy menang dan calon Parti Sosialis Francois Hollande kalah.

Di negara-negara ini pilihan raya ialah pesta kebebasan untuk memileh kerajaan baru atau mengundi kembali kerajaan lama. Tidak wujud penipuan. SPR di United Kingdom kerjanya ialah mengatur dan penyusun pilihan raya bukan menipu pengundi.

Penipuanlah yang membezakan diantara pilihan raya di United Kingdom atau di Peranchis dengan pilihan raya di Malaysia. Penipuan ini adalah kunci dan besi berani yang memanggil 300 ribu anak semua bangsa – tua dan muda – turun ke jalan raya pada 28 April yang lalu. Pengundi di Malaysia TIDAK mahu lagi ditipu.

Pilihan raya yang menumbangkan kerajaan di United Kingdom atau di Peranchis adalah pengundian saheh dari warga negara. Bukan saperti di Malaysia dimana SPR dengan kerjasama United Malays National Organisation telah memberi Mat Bangla dan Mat Indon kad pengenalan. Dengan kad pengenalan segera ini ‘warga asing’ akan dipaksa untuk mengundi United Malays National Organisation.

Kerajaan Sarkozy ditumbangkan bukan dengan menggunakan pengundi hantu. Kerajaan Gordon Brown ditumbangkan bukan kerana undi pos. Ronald Regan menumbangkan Jimmy Carter bukan dengan membuat persempadanan semula atau menghilangkan nama pengundi.

Maka jelas kerajaan-kerajaan yang ditumbangkan ini adalah melalui proses pilihan raya yang bersih dan adil. Bukan dengan penipuan.



Jika para pembaca telah memahami apa yang saya tulis diatas maka mari kita melihat pula bagaimana Suharto, Marcos dan Mubarak menjalankan pilihan raya. Suharto juga mengadakan pilihan raya. Tetapi majoriti dari 445 ahli parlimen adalah yang dilantik. Ini samalah saperti yang sedang berlaku di Myamar sekarang. Parti Ang Suu Ki memenangi 45 dari 46 kerusi yang dipertandingkan. Tetapi parlimen Myamar ada 664 Yang Berhormat. Selain dari 45 YB yang dipileh – semuanya dilantik oleh tentera.

Marcos menjadi Presiden Filipina selama 20 tahun. Kempen pertama Marcos pada tahun 1965 hingga ke hari ini masih menjadi buah mulut. Ferdinand Marcos menjadi Presiden melalui penipuan, melalui beli undi dan melalui paksaan.

Kesah Hosni Mubarak dari Mesir lebih indah dan menarik. Mubarak menjadi Presiden selama 30 tahun semenjak tahu 1975. Pada tahun 1987, 1993 dan 1999 dengan licik Mubarak telah mengadakan pungutan suara – bukan pilihan raya – untuk memastikan dia terus berkuasa. Pada tahun 2005 Mubarak telah dicadangkan sekali lagi oleh Parlimen Mesir untuk menjadi Presiden. Lalu dilakukan pemungutan suara. Sayangnya hanya Mubarak seorang saja calon yang ada untuk dipileh.

Rakyat Mesir semakin marah. Tuntutan pilihan raya bersih dan adil mula kedengaran. Maka pada bulan September tahun 2005 diadakan pilihan raya dengan pelbagai parti bertanding. Sebelum pilihan raya dijalankan Parlimen telah meluluskan undang-uandang dan akta untuk memastikan semua kuasa mutlak masih lagi ditangan Presiden Mubarak.

Kes Suharto, Marcos dan Mubarak ini adalah kes klasik dalam Dunia Ketiga. Kita tidak perlu lagi melihat kes Mobutu Seseko dari Congo atau Mugabe dari Zimbabwe. Semua mereka ini adalah contoh pemimpin negara Dunia Ketiga yang menang dalam pilihan raya.

Biar saya tuliskan apakah dia ciri-ciri negara Dunia Ketiga agar pencerahan ini akan membantu kita semua untuk memahami apa yang sedang berlaku sekarang. Ciri utama ialah ruang demokrasi amat sempit dalam negara Dunia Ketiga. Sistem kapitalis yang digunakan pakai ialah kapitalisma kroni. Elit politik dan elit ekonomi hidup dengan kaya raya. Rasuah menjadi budaya. Media dikongkong. Polis, sistem kehakiman, badan agama dan tentera digunakan untuk mengancam orang ramai.

Semua ciri dan watak-watak ini terdapat di Malaysia. Hakikatnya Malaysia walau pun memiliki bangunan tinggi Petronas tetapi masih lagi berwatakkan negara Dunia Ketiga.



Parti United Malays National Organisation telah berkuasa selama 54 tahun. Ini satu jangka masa yang amat panjang. Perlembagaan telah diubah berkali-kali. Pelbagai akta telah ditambah. Pelbagai lembaga telah ditubuh. Semua ini untuk memastikan United Malays National Organisation terus berkuasa.

Suharto, Marcos dan Mubarak menipu dalam pilihan raya untuk terus bedrkuasa. Rejim Najib Razak dan United Malays National Organisation juga sedang merancang untuk menipu dalam PRU13. Suharto, Marcos dan Mubarak menang dalam pilihan raya tetapi dihambat keluar oleh rakyat.

Jangan silap faham – saya tidak menolak pilihan raya. Apa yang ditolak oleh rakyat ialah penipuan dalam pilihan raya. Justeru, jika kali ini United Malaya National Organsiation melalui SPR menjalankan penipuan dalam PRU13 – maka rakyat Malaysia tidak ada pilihan melainkan turun ke jalan raya.

Sama saperti yang berlaku di Indonesia, Filipina dan Mesir – sesudah rejim lama dihumbankan maka satu SPR baru ditubuhkan. SPR yang baru inilah yang akan mengendalikan satu pilihan raya yang adil dan bersih. Ini bukan satu angan-angan. Ini satu janji.(TT)



http://www.radiobangsarutama.blogspot.com/




http://www.radiobangsarutama.com/


NOTA:
tulisan ini telah disiarkan
dalam akhbar
SUARA KEADILAN
yang terbaru - sesiapa ingin
melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
: 03-22-72-40-45







5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

TT, rakyat kena bersedia untuk Bersih 4, sebab mat monggol nak bubar Parlimen pada 14/05/2012,penamaan calon 26/05/2012, hari mengundi 9/06/2012. mari kita ke jalan raya sekali lagi untuk ajar mat monggol erti kemahuan rakyat. bukan wang rasuah yang akan makan diri dia sendiri. Kita guling dia dan pastikan boikot pilihanraya jika daftar pengundi tidak dibersihkan.Kita ajar dia habis-habisan, jangan kasi dia kencing kita...kah..kah..kah. Lepas ni boleh kita tangkap dia sebab dia disyaki terlibat dalam kes membunuh betina monggol.Kah..kah..Kah..

Cob Nobbler berkata...

Isham, Amerika pun menipu juga.

Masehkah kita ingat apa sepupu George Bush lakukan di peti undi di Florida tahun 2000?

Tanpa Nama berkata...

TERIMA KASIH BANG ISHAM
TAPi... adakah rakyat yang dibawah 35 tahun ini kenal semua nama-nama yang disebutkan tadi? kalau diberi peta kosong sah semua yang tahu jawab kerana bukan cikgu sekolah dia ajar TETAPI bila buka wikipedia ciptaan yahudi dan Kristian yang anti Islam.
Oleh itu revolusi pemikiran menentang agenda Mamak Kutty ini perlu berterusan. Sesudah menjahanamkan ekonomi negara selepas 22 tahun menggganggu gugat rakyat dengan agenda perabih beras Kini dia pulak takut tentang gerakan menggulingkan kerajaan.
Pilihanraya adil lah yang diminta.
Persoalan himpunan haram adalah bila ada himpunan nak musnahkan harta benda.
Yang ramai tak sedar
Polis yang ada sekarang ni mewarisi mereka yang pernah membunuh ribuan rakyat pejuang kemerdekaan termasuk membunuh Tok Janggut dan pejuang kebangsaan zaman British. Tradisi dan kegemilangan menjadi anjing penjajah termasuk dari SC yang kerja nya jaga estet getah dan lombong Timah British. Bila masa pulak SC ni kerja pertahankan negara dari ancaman musuh ??? Sebaliknya mereka inilah yang selama ni jadi barua British membunuh sedara mara sendiri kerana sesuap nasi. Apa lagi semasa zaman Jepun. Sama saja modus operandi mereka ini

Tanpa Nama berkata...

dlm sejarah revolusi dunia, org melayu la paling kecuuuuuut!! balless!!!
non-moslem kata TIDAKAPATHY.
kena jolok BRIM lentuk habis!! setakat demonstrasi mly union or natrah gerombolan gak yg 'menang' n sngapura habis lebur.
demonstrasi baling dll cuma buat anwar masuk umno je!!!

kisah dari BERSAMAMU sikitpun tak jadi kesedaran utk membezakan kemewahan elit yg melampau!!! korupsi depan mata, hanya tt je yg bising. kena pijak kat polis yg anggap penaung masih dianggap takpe. bayangkan di mesir hanya sorang mahasiswa kena hentam terbakar luluh.....ini bukan nak menghasut. ini citer melayu yg kecuuuuuut! melayu yg kena tulah freeloader dan fatwa-fatwi asan n mat bisul kah kah kah. dlm sejarah islam pulak, pejuang macam pemuda pas la paling poyo sbb kena badi mazhab dan lord reid.tak tau membezakan apa ideologi yg dianuti dan apa anutan yg nak diperjuangkan. jika tak buduuuus takkan kena bully oleh gerombolan.

sori tt, u don,t have the real calibre fans of the french nor the chinese, not even of rizal to support your dream. such mly consciousness u expected is next to bersih delusion. thats y najib can still laud and shout and fool people like u. all bcos u let them to believe that the mlys n msian were not afraid of katak, mat
sondol,hanif, omar din n freeloader n geng....while actually even anwar is afraid to die for his cause. so what ya expected come this pru13? another bullshit from ketuanan. at dying moment, najib will take off his keris or c4 n u will the first to run.
quote: melayu ni bak tukang sorak je boleh la!!! kena fatwa haram....lebih lentuk dari dpt BRIM!
well, a revolution or reformasi need a long march bukan duduk bantah 2 jam je kah kah kah n it was not ambiga supposed to lead but u or anwar!!! if u think u want to play safe, ajak nasaruddin la kah kah

Tanpa Nama berkata...

TT, hang memang celaka..Macam NATO. Pung pang pung pang.. Bila Nak Bersih 4.0..Guan x tahan lagi ni.